Égetően aktuális témáról szóló magyar dráma ősbemutatójára készül az Orlai Produkció
2023. december 01. írta: Kultúrjunkie

Égetően aktuális témáról szóló magyar dráma ősbemutatójára készül az Orlai Produkció

6m6c7024.jpg

Kerékgyártó István darabja, a Skorpió Máté Gábor rendezésében december 3-tól látható a Belvárosi Színházban. Az előadás a közélet iránt érdeklődő, a színházban a társadalmi kérdések boncolgatását és a szarkasztikus humort kedvelő nézők számára az évad egyik legfontosabb eseménye.

Az Orlai Produkció repertoárja a kezdetek óta alapvetően kortárs művekre épül. A választás tudatos, hiszen a világról, amelyben élünk, érzéseinkről, a bennünket foglalkoztató dolgokról a legérvényesebben a kortárs drámák fogalmaznak, a színház pedig a párbeszéd helye.

Kerékgyártó István állandó témái a karriertörténetek, a nagyon magasról az elképzelhetetlen mélybe való zuhanás, a hatalom és a pénz amorálissá tevő hatása. Új drámája, a Skorpió műfaját tekintve tragikomédia, amely látleletet ad jelünkről és közelmúltunkról; az Orlai Produkciónál bemutatott korábbi darabjával, a Hurokkal szemben azonban nem széles társadalmi tablót mutat. Ezúttal egy 2000 és 2025 között játszódó családtörténet, egy nagyvállalkozó és fiai sorsának prizmáján át érthetjük meg a rendszerváltás máig ható ellentmondásosságát, amelynek sötét oldala a legújabb kori Magyarországra is árnyékot vet.

Király Ferenc és fiainak sorsa egyszerre idézi a nagy klasszikusokat és a kortárs popkultúrát: valahol a Lear király, a Keresztapa és az Utódlás háromszögében helyezhető el. „A Skorpió a gründerzeit győzteseiről szól, a győzelem minden gyomorforgató mocskával. Mert ilyen időket élünk, a nagy győzelmek sok mocsokkal járnak. Majd – talán – a harmadik, negyedik vállalkozói generáció a morálra támaszkodva, tiszta lelkiismerettel hozhatja meg a döntéseit, úgy érve el saját boldogulását, hogy a közérdekekre is messzemenően figyelemmel lesz. Mint ma, mondjuk a svéd, a dán vagy a kanadai többgenerációs tőkések” – fogalmaz Kerékgyártó István.

A Skorpió társadalmunk gyengeségeinek analízisét adja, ám a szerzőtől megszokott módon ebbe sok humor is vegyül, épp úgy, mint mindennapjainkba. A darab létrejöttében komoly szerepet játszott a kortárs magyar irodalomra érzékeny Máté Gábor rendező, aki Török Tamara dramaturggal együtt segítette a szerzőt. Az időben előre-hátra ugráló, ettől pedig egy lebilincselően izgalmas rejtvényhez hasonló tragikomédiát Mészáros Máté, Ullmann Mónika, Schruff Milán, Járó Zsuzsa, Csonka András és Pataki Ferenc játsszák. „Miközben az ember olvas egy darabot, még a kezdetleges állapotában is, vagy megjelennek a fejében színészek, vagy nem. Nekem megjelentek, és ezek a színészek jelentek meg. Ilyen esetben pedig nem is érdemes máshova elképzelni” – fogalmazott a szereposztás kapcsán Máté Gábor, és azt is hozzátette, a Skorpió témáját, a hatalom, de a vezetői tisztség átadását illetően is van mondandója.

A Skorpió bemutatója december 3-án lesz a Belvárosi Színházban. Decemberben 4-én, 5-én és 28-án látható, a januári előadások időpontjai: január 2., 15., 25., 30.

Forrás: Sajtóanyag

Fotók: Takács Attila

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr3718271915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása