„Az elejétől fogva nyilvánvaló volt, hogy itt egy óriási dologról van szó”
2017. május 14. írta: Barna Borbála

„Az elejétől fogva nyilvánvaló volt, hogy itt egy óriási dologról van szó”

Interjú „A Polgár lányok” egyik producerével, Berger Lászlóval

1_1.png

Május 14-én tartották „A Polgár lányok” magyarországi ősbemutatóját a Zsidó Művészeti Napokon az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A dokumentumfilm a világklasszis Polgár család támadásokkal, küzdelmekkel, hatalmas sikerekkel és megingathatatlan összetartással teli életét mutatja be. A Kultúrjunkie Blog Szerkesztősége a film egyik producerével, Berger Lászlóval beszélgetett.

Polgár László nem akármilyen célt tűzött ki maga elé: megfogadta ugyanis, hogy bebizonyítja a világnak azt, hogy a megfelelő neveléssel bármelyik gyermekből lehet zseni. Ezért lányai – Polgár Judit, Zsuzsa és Zsófia – nem jártak iskolába, hanem otthon tanította őket feleségével, Klárával együtt. A testvérek élete gyermekkoruktól kezdve a sakk körül forgott, nem telt el nap úgy, hogy ne gyakoroltak volna, szemük előtt a világbajnokság megnyerésének esélye lebegett. Polgár Lászlót döntése miatt rengetegen támadták, s éppen ennyien csodálták a lányok sikerét és az általuk elért bámulatos eredményeket. Úgy tűnhet, a film a sakkról szól, azonban az csak eszköz arra, hogy rajta keresztül bemutassa egy különleges család nem mindennapi történetét a nézőknek a múlt és a jelen képeinek segítségével. Elgondolkodtat minket a gyermeknevelés, a családi összetartás, a nemek közötti megkülönböztetés kérdéséről is.

Hogyan kezdődött a film története?

Berger László: „A Polgár lányok” Yossi Aviram filmje, ő az, aki egy izraeli sakk klubban megismerkedett Polgár Zsófival. Szerencsére Zsófinak éppen akkor volt egy kis ideje beszélgetni vele, és összebarátkoztak. Yossi felismerte, hogy ez egy óriási lehetőség arra, hogy betekintést kapjon a történetbe, és vezérfonalat is hozzá egy világklasszis által. Ez pont olyan dolog, mintha egy kávézóban dolgoznál, és Brad Pitt odamenne Hozzád, de Te nem tudod, hogy ki ő, csak adsz neki egy kávét, ő pedig elmegy. Utána valaki elmondja Neked, hogy ki is volt az. Yossi pedig észrevette, hogy Polgár Zsófi „Brad Pitt” ebben a történetben. Innentől kezdve az ő kapcsolatukon múlt az, hogy el tudott jutni a család többi tagjához és így (hosszú évek alatt) fel tudta göngyölíteni a történetet. De az az elejétől fogva nyilvánvaló volt számára, hogy itt egy óriási dologról van szó. Egyrészt abból a szempontból, mert egy ez hatalmas sikertörténet a világ színpadán, másrészt pedig azért, mert mégiscsak rengeteg kritikusa volt a Polgár családnak. Miután megkaptuk a családtagok beleegyezését, már nem volt nehéz a kezdeti támogatást megszerezni és elkezdeni a filmet.

Te hogyan kerültél kapcsolatba a filmmel?

Berger László: Én 1992 óta vagyok kettős (izraeli-magyar) állampolgár, folyamatosan ingázok. Ott is filmekkel foglalkozom, van egy saját családi cégünk, a Sarieli Films. Felkeresett engem egy izraeli producer, Amir Harel ezzel a filmmel. Két dolog miatt keresett meg főként: az egyik a magyar archívumok, amelyek fellelhetőek a lányokról különböző televíziókban, fotótárakban. Az elején az volt a feladatom, hogy ezeket megkeressem, illetve a forgatások magyarországi részét is koordinálni kellett. A másik nagyon fontos küldetésem az volt, hogy anyagi támogatást szerezzek a filmnek Magyarországon. Ez tartott a legtovább, egy hosszú folyamat volt.3_2.jpg

A film producerei: Berger László és Amir Harel

A film már 2014-ben elkészült, és számos országban levetítették már. Magyarországon mégis most, 2017. május 14-én a Zsidó Művészeti Napokon az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartották az ősbemutatót. Miért csak ennyi év után kerülhetett sor magyar vetítésre?

Berger László: Egy filmbemutató az emberek fejében általában egy nagyon aktuális dolog. Ennek a filmnek a témája mindig aktuális lesz, húsz, vagy harminc év múlva is. Muszáj volt így állnunk ehhez a történethez. 2014-ben még csak részben voltunk vele kész. Egy film nem csak a vágásból és összerakásból áll, némelynek a sugárzás-jogi szerkezete is nagyon összetett. A mi esetünkben rengeteg külföldi és magyar archív felvétel van, ezek sugárzási jogainak a feloldása és a pénz hiányának megoldása hosszú és nehéz feladat volt. 8 évig tartott, most sikerült ideáig eljutni.

2014 óta kontinenseken át több országot is bejárt a film. Milyen visszajelzéseket kaptatok rá?

Berger László: Eddig szinte csak nagyon jó visszajelzéseket kaptunk. Ez egyébként nem egy „filmújító-film”. Ezért az sem véletlen, hogy a készítés különböző fázisaiban, sokan voltak, akik a téma ellenére sem vállalták az együttműködést. És ugyanezért nem nevezte a Lama Films, a film delegált producere művészeti fesztiválokra, inkább csak közönségfesztiválokra vitte, azon belül is csak zsidó fesztiválokra. Innentől számomra kicsit egy harc volt, hogy miért nem kell ezt a filmet fiókban hagyni, mert az Izraelben nem látták, hogy erre Magyarországról érdeklődés lenne. Nagy fesztivál díjakat nem nyert, valószínűleg azért mert ezeknek az eseményeknek a nagy része aktualitásokból él, ez a film pedig ennél sokkal hosszabb távra készült.1_1.jpg

A Polgár lányok: Polgár Zsuzsa, Polgár Judit, Polgár Zsófia

Említetted, hogy a film elkészítése egyfajta harc is volt számodra. Mondhatjuk, hogy ez tulajdonképpen „szerelem-projekt” volt Neked? Miért tartottál ki mellette?

Berger László: Azt gondolom, hogy amikor mi felnőttünk a hetvenes, nyolcvanas években, volt egy bizonyos rendszer. Polgár László és Klára ezzel a rendszerrel teljesen szembeszálltak. Nekem borzasztóan fontos, hogy az emberek megértsék, hogy rajtuk múlik csak, kitörnek-e a kalitkából. Persze rengeteg bátorság és szerencse is kell hozzá, de főleg kitartás és munka. Ez a választási lehetőség a lényeg. Ezek a lányok nem úgy nőttek fel, ahogy a rendszer diktálta. Hatalmas különbség van a kétféle gondolkodásmód között: van, aki mindenért a rendszert okolja, hogy miért nem lehet, és van, aki azt mondja, miért ne, legfeljebb szembekerül a rendszerrel. Ezt nagyon fontos megmutatni Magyarországon, mert olyan ország, ahol sokan ezt nem merik megtenni. Az embereknek tudniuk kell, hogy megvan a lehetőségük a saját életünkben a mindenkori rendszerrel szembenálló döntéseket hozni a családjuk, a jövőjük, vagy az ország érdekében.Ha a Polgár családnak a lakótelepi lakásukból a hetvenes években sikerült ezt véghez vinni, akkor mire várnának az emberek most?

A Polgár család közreműködött esetleg a forgatókönyv elkészülésekor?

Berger László: Yossi fűzte össze a történetet. Rengeteg emberrel készítettünk interjút a dokumentumfilmhez, aztán megvágtuk (A feleségem, Sari Ezouz is sokat dolgozott rajta, ő igen elismert izraeli forgatókönyvíró és vágó). Sokan bábáskodtunk felette, de a Polgár család tagjai nem szóltak bele, a filmet mi csináltuk.2_2.jpg

Meséltek róla Nektek, hogy milyen hatásokat váltott ki belőlük ez a múltidézés?

Berger László: Megpróbáltunk olyan szituációkat előidézni, mikor előjöhettek az érzelmek, Yossi ezt remekül előcsalogatta a lányokból. Nagyon komoly utazás volt ez nekik is azt hiszem.

Mikor és hol láthatják még a filmet az érdeklődők Magyarországon?

Berger László: A filmet május 14-én délelőtt vetítettük először az Urániában és ősszel fogja az MTVA bemutatni valamelyik csatornáján. A nagy sikerrel való tekintettel május 27-én ismét műsorra tűzi az Uránia mozi is, de fogjuk még vetíteni egészen biztosan. Amennyiben vannak olyan társaságok vagy intézmények, akik szervezet vetítéseket tartanának, keressenek meg engem vagy az Uránia mozit, szívesen állunk a rendelkezésükre.

stáblista

rendező - Yossi Aviram

írta - Yossi Aviram
producer - Amir Harel, Ayelet Kait, Berger László

forgalmazó - Sarieli Films

 

szereplők

Polgár Zsuzsa // Polgár Zsófia // Polgár Judit // Polgár Klára // Polgár László

 

Forrás és képek: Sarieli Films

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr9612504907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása