Novemberben 5 színház ad otthont a Ráday Utcai Színházi Találkozónak
2023. október 04. írta: Kultúrjunkie

Novemberben 5 színház ad otthont a Ráday Utcai Színházi Találkozónak

374472948_653325390276522_4164423777669652382_n.png

5 színház, 5 szerző, egy előadás - különleges koprodukcióval tér vissza a RUSZT. Az Itt és Most Társulat, a Kettőspont Színház, a MáSzínház, a Pinceszínház és a Stúdió K, valamint a VerShaker produkció 2023-ban is megrendezi már hagyománnyá váló közös színházi fesztiválját, melynek keretében a saját programok, vendégelőadások mellett idén egy különleges, közös alkotással is felpezsdítik a Ráday utcát.

Köszönhetően a kerület által kedvezményesen kulturális hasznosításra bocsátott helyiségeknek, Ferencváros ezen pontján olyan független színházak sora jött létre, amelyek saját játszóhellyel rendelkeznek. Ezek a színházak elég nagyok ahhoz, hogy megmozgassák a közönséget, de elég kicsik ahhoz, hogy bátran merjenek kísérletezni – nem véletlenül emlegették az újságírók is pesti off broadway-ként a Ráday utcát.

A tavalyi fesztivál egyik lefontosabb eredménye volt, hogy az új név (reSTART fesztből RUSZT) és új arculat már kifejezi a fesztivál fő funkcióját, magába foglalja a résztvevők lokális identitását, ugyanakkor és Ruszt József Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező nevét is megidézi, akinek munkássága, közösségépítő tevékenysége inspirálja a fesztivál alkotóit. Az elmúlt évben olyan független és vidéki társulatok is bemutatkoztak az eseményen, akiknek nincs saját játszóhelyük. A fesztivál bekerült a Magyar Fesztivál Szövetség minősített fesztiváljai közé.

A 2023-as munkák már az előző fesztivál után elkezdődtek, az elmúlt évben rendszeresen találkoztak a színházak képviselői azért, hogy a fesztiválszervezéshez szükséges közös szakmaiság alapjait lefektessék. Egyöntetűen igény volt arra a társulatokban, hogy a gazdag programkínálat mellett erősebben kapcsolódjanak egymáshoz művészetileg is, és átjárhatóságot teremtve megmutassák az egymást kiegészítő, egymással párbeszédbe lépő különbségeket. A közönségcsere szintén közös szándékként fogalmazódott meg. Amellett, hogy az összekapcsolódás nyitottságra, látószög tágítására ösztönöz, és elősegíti az egyes szakterületek eredményeinek megismertetését is – például a MásSzínház fogyatékkal élő színészekkel készített előadásai a fesztiválnak köszönhetően nem csak azokhoz jutnak el, akik eleve keresik az inkluzív programokat.

Ezen gondolatok mentén jött létre az 5x5: #szabadaPad projekt és előadás, amihez a felkért szerzők közös témája az elhíresült ferencvárosi pad volt, ugyanakkor az egyes jelenetek saját címeket is kaptak:

Egressy Zoltán: A halhatatlan (Pinceszínház)

Fábián Péter: Tavaszvárás (Kettőspont)

Formanek Csaba: A légypapír íze (Itt és Most)

Szabó Imola Julianna: Pük-pük-pük (MáSzínház)

Tóth Réka Ágnes: Szent Margit orra (Stúdió K)

A szerzőkkel a fesztivál nyitóeseményére szervezett beszélgetésen találkozhatnak majd az érdeklődők (2023.11.02). A fenti ősbemutatók (2023.11.03.) egy Ráday utcán átívelő, vezetett színházlátogatás során közös, ugyanakkor egyedi élménnyé szintetizálódnak. Miért változik a pad színe? Ugyanazt látjuk-e, ha ugyanarra a padra nézünk? Kik lehetnek a titokzatos padfestők? És mit szólnak mindehhez füvek, fák, madarak, polgárok és koldusok, költők és diákok, és maguk a padok, akik talán csak padok szeretnének maradni. Az 5 színházból indulva a nézők különböző sorrendben láthatják az alkotásokat, különböző befogadói tapasztalatokat szerezve.

A többi napra (2023.11.04-05) tervezett színházi saját előadások között szerepelnek ősbemutatók és már műsoron lévő sikerdarabok is. A színházi előadások mellett családi-és gyermekprogramok, közösségépítő események, interaktív játékok, kiállítások és koncertek is a programkínálat részét képezik.

A Ráday Soho Off Broadway vezetett kocsmatúráján (2023.11.02) helytörténeti anekdotákkal találkozhatnak az érdeklődők, megtudhatják, a ma színházként funkcionáló épületek és környezetük korábban milyen funkciót töltött be.

A VerShaker interaktív családi városjátéka szintén a környék felfedezésére hív, VERSengő városi séta során a Ráday utcából kiindulva és oda visszaérkezve egy "verskereső térkép" segítségével tájékozódva barangolnak a résztvevők. A VerShaker produkció emellett Versmegfejtő beszélgetéssel (Nagypál Gábor), és Költő-és kötetbemutatóval (Áfra János) is kapcsolódik a fesztiválhoz, melyek során Zoltán Áron, a Vígszínház Junior Príma Díjas színművésze beszélget a meghívott alkotókkal.

Az idei fesztivál különlegessége, hogy az European Festivals Fund for Emerging Artists - EFFEA támogatásának köszönhetően külföldi vendégelőadók is bekapcsolódnak a fesztiválba. Ír és portugál improvizációs színházi társulatok képviselői érkeznek az Itt és Mostba, ahol workshopokat tartanak, és angol nyelvű improvizációs színházi előadásokat játszanak, valamint együtt tréningeznek az Itt és Most Társulat tagjaival.

„A RUSZT célja, hogy úgy kínáljon magas minőségű színházi és művészeti programokat, hogy kihasználja a lokális sajátosságokat, és azokon túlmutatóan is értéket közvetítsen. Az itt található színházi és társművészeti alkotóközösségek helyzete példa nélküli, nem csak a fizikai közelség szempontjából, de az együttműködési hajlandóságot illetően is – sokszínűségünk egyszerre jelent lehetőséget és kihívást. 2023-ban éppen ezért az egymást kiegészítő ellentétekre fókuszálunk, mert szerintünk a különbségek vonzzák egymást” – Bán-Horváth Veronika, az Itt és Most Társulat művészeti vezetője.

A RUSzT Ferencváros Önkormányzata, Nemzeti Kulturális Alap és a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő támogatásával valósul meg.

A pontos eseményeket itt találod.

Sajtóinformáció: Kiss Rita - Mignon Kommunikáció

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr6218227677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása