Dalpremier! 7s x Random Trip feat Koszi Janka 'Running Away'
2022. október 26. írta: AidaAlexa

Dalpremier! 7s x Random Trip feat Koszi Janka 'Running Away'

Interjú Nagy Kristóffal

3-2_1.png

Az improvizáció két legismertebb magyar formációja, a Random Trip és a Seven Seconds in the Future izgalmas kollaborációjának eredményét hallgathatjuk meg a Running Away jazz-es dallamai által, amiben Koszi Janka énekesnő működött közre. A munkafolyamatról és a jövőbeni tervekről a 7s frontemberét, Nagy Kristófot kérdeztem.

"Ez a projekt eddig is szembe ment és ez után is szembe fog menni mindennel, amit a managerek javasolnak. Nem azért, hogy lázadjak, hanem mert így látom helyesnek. Be akarom bizonyítani, hogy nem az igényt kell hajkurászni, hanem azt, amiben hiszel, ami igazán te vagy."

A 7s-nek ugyanúgy, ahogy a Random Trip-nek az improvizáció az alapja, mesélnél kicsit arról, hogy miben különbözik mégis a két produkció?

Nagy Kristóf: Az első és legfontosabb, hogy nálunk az impróban fix, összeszokott csapat van. Ez rengeteg dolognak ad teret. Rendszeresen próbálunk is, ahol igyekszünk jobban megérteni egymást zeneileg, és erősíteni/egyértelműsíteni a színpadi kommunikációt. Az egyik legfontosabb ötlet a projekt mögött az improvizált zenét megírtnak tűnő formában átadni. A műfajok ismeretére is nagy hangsúlyt fektetünk, ugyanis a koncertjeink egyik legkedveltebb része, amikor a közönség által bekiabált műfajt/hangulatot és fiktív dalcímet azonnal 'dalba foglaljuk'. Volt itt már minden: sima műfajok a jazztől a klezmeren és a metálon át a veretős edm-ig. De természetesen a nem létező dolgokba is belekóstoltunk már, a country-dubstep robbanó nyuszikákról örökké a szívünkben marad. Kicsit olyan a zenekarunk, mint egy élő Spotify. Bármilyen zenei műfajt, hangulatot keresel, mi kidobunk valamit. És mindezt imprózva! Ez olyan, mint amikor nézheted, ahogy a legmenőbb séfek elkészítik a rendelt ételt.

Év elején kezdődött a Vibe changers névre keresztelt együttműködésed a Random Trippel.  Ennek a tovább gondolása volt az, hogy megszülessen ez a dal Koszi Janka közreműködésével?

Nagy Kristóf: Gyakorlatilag éppen fordítva történt. Jávorral a közös Random Tripek alatt hamar rájöttünk, hogy zeneileg és emberileg is nagyon sok közös van bennünk, így elkezdtük keresni a további lehetőségeket a közös zenélésre. Lejártunk a próbaterembe jammelgetni, majd a kedvenc ötleteinkből válogattunk, így született meg a Running Away első vázlata. Mindeközben jött a gondolat, hogy csináljunk egy zenei estét, ami nem csak koncert, hanem teret ad a meghívott előadókon túl másoknak is, akik imádnak rögtönözni. Így került megrendezésre a Vibe Changers eseménysorozat.

A járványhelyzet alatt már hozzászoktunk a home office-hoz, így feltételezem nektek is gyakorlottabban ment már ez a találkozás mentes munkafolyamat. Viszont mint zenei projekt, mennyire volt nehezített terep az, hogy nem volt hagyományos próbatermes folyamat, ezáltal azonnali visszacsatolás sem érkezett az éppen megszületett ötletekre? Melyik formában könnyebb szerinted az alkotás? 

Nagy Kristóf: Mindkettőnek van előnye és hátránya, nehéz választani. A próbatermes opciónál egy nagy brainstorm az egész, kipróbálunk ezt-azt, és idézőjelben "magát írja a dal".  A home office esetében több egyéni tér jut mindenkinek, ami kifinomultabb ötleteket jelent a közösbe, amibe sokkal kevésbé kíván beleszólni a másik. Ebben a formában egy elég jól végiggondolt ötletet kapsz, amin maximum apró részleteket kell finomítani. Így vagy úgy, dalt írni és zenélni az egyik legkirályabb dolog a világon! Hihetetlenül jó, hogy a mai világban gyakorlatilag nem lehet gátat szabni ennek, mindenre van megoldás. Számomra egyik opció sem jobb vagy könnyebb.

Nekem teljesen átütött a jazz-re való építkezés, te hogy érzed, mennyire kap teret manapság itthon ez a műfaj?  

Nagy Kristóf: Jó kérdés. Direktben a jazzre való igény sajnos elenyésző. A hazai underground erősen támaszkodik jazz elemekre, bár a modern pop külföldön előszeretettel használ jazz elemeket, talán idehaza ez kevésbé jellemző. Nem akarok pesszimista lenni, mindent amit itt leírok pusztán a tapasztalatomra alapozok. Itthon kockázatnak élik meg sokan a zeneileg izgalmasabb megoldásokat egy pop produkcióban. Szerintem úgy is lehet tömegekhez szólni, hogy választékosan beszélsz, nem kell lebutítani mindent mondván: úgysem értik. Az igazán jó producer, vagy zenekar úgy tud zenei és egyedi értéket közvetíteni, hogy felemeli a szintjére a hallgatóságot, nem pedig lemegy a vélt szintjükre. Hogy ez hogy kapcsolódik a jazzhez? Nem kell pop dalba bebop skálát rakni. De lehet pop dalba izgalmas poliritmiákat, színesebb, 'jazzes' harmóniákat rejteni. Remélem a jövőben kicsit nagyobb teret kap majd ez az irány, és ezáltal tud majd nagyobb igény születni a még vadabb ötletekre.

Mik a jövőbeli terveid a 7s kapcsán? Hallhatunk még kooperációt más zenészekkel is?

Nagy Kristóf: Mindenképpen. Ez a projekt eddig is szembe ment és ez után is szembe fog menni mindennel, amit a managerek javasolnak. Nem azért, hogy lázadjak, hanem mert így látom helyesnek. Be akarom bizonyítani, hogy nem az igényt kell hajkurászni, hanem azt, amiben hiszel, ami igazán te vagy. Én nem szeretném egy műfajnak elkötelezni magam, miközben mindent imádok hallgatni. Persze vannak preferenciák, de az más. Nem szeretnék csak dalokat játszani, hiszen imádok improvizálni. Szeretném megmutatni a zenei élmények ezer arcát az embereknek. Bár van egy fix csapat, de rengeteg elképesztő hazai zenész van, akikkel mindig is szerettem volna közös dalt, és ez ha eladható, ha nem, meg is fog történni! Van egy elég hosszú listám! Azt, hogy sikerül-e igényt teremteni erre a 'szabad' vagy nehezen érthetőbb vonalra, az idő eldönti, de aki ad nekünk egy lehetőséget, biztosan nem fogja megbánni!

Hol hallhat téged/titeket legközelebb a nagy közönség?

Nagy Kristóf: Bár ez még hivatalosan titok, de egye fene! Hamarosan album bemutató bulink lesz, ahol az új lemezről is játszunk majd ezt-azt, és a szokásos impró is legalább ugyanakkora szerepet kap majd a műfaj kérős játékkal együtt. Kezdjétek el írogatni a legjobb vagy éppen legőrültebb ötleteiteket. Fogunk táncolni, sírni, nevetni és megpróbáljuk átadni nektek, mit is jelent számunkra a Zene. Olyan élménnyel készülünk, amit a szó legszorosabb értelmében még nem látott a világ!

Kövessétek a 7s Facebook oldalát, ahol hamarosan elérhetővé válik a lemezbemutató időpontja és helyszíne egyaránt!

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr1017962878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása