„Továbbra is a legnagyobb szeretettel, odaadással képviseljük ezt a zenét”
2022. április 27. írta: Talabos Dávidné

„Továbbra is a legnagyobb szeretettel, odaadással képviseljük ezt a zenét”

Interjú a Szelindek Régi-Világzene forgataggal

unnamed_178.jpg

A Szelindek zenekar hihetetlenül különleges munkásságot tudhat magáénak. A népzenével sokan foglalkoznak hazánkban, azonban a középkori zene képviselete egészen különleges. A várjátékok és középkori forgatagok rendszeres résztvevői ők, volt szerencsém többször is látni és hallani őket. Zenéjük nemcsak egy ősi korba nyúlik vissza, hanem egyúttal meg is dobogtatja a szíveket, örömet szerez kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Török Vidorral, az együttes egyik alapítójával beszélgettünk a kezdetekről, a jelenről és az idei tervekről.

Mesélj az alakulásról? Hogy kezdődött?

Török Vidor: 2010-ben alakultunk, 3 népzenész által, akik a magyar historikus népzene mellett a nyugati és keleti dallamvilágnak is nagy rajongói. Egy véletlen találkozás és vele egy hosszabb beszélgetés, szinte azonnali ötletelések során éreztük, hogy hivatásunk van egymással és ezen zenei műfaj terjesztésével. Hárman kezdtük, de már kilencen vagyunk, beleértve a mongol torokénekest, a török dobost, a tűzzsonglőröket és a hastáncosokat. Hálaistennek nem csak közönségünk hűséges, hanem zenészeink is, akik évek óta vagy akár egy-egy zenei projekt erejéig vonzódnak ahhoz a varázslatos energiához, előadásmódhoz, amit országos szinten páratlanul képviselünk. Mindezek által máig is nagyon sok profi szakmabelivel dolgozhatunk, tengeren innen és azon túl, hisz Máltától a balti államokig folyamatosan vendégszerepelünk.

unnamed_1_77.jpg

Számos hangszerrel dolgoztok, bemutatnád őket?

Török Vidor: Fő zeneeszközeink a középkori duda, a tekerőlant, a töröksíp és a dobok, hangszerarzenálunkat pedig folyamatosan bővítjük. Idei nagy kedvencünk a billentyűs hegedű, a morahárfa, amely egy svéd eredetű hangszer. 

Vannak kedvenc helyszíneitek, ahová ellátogattok?

Török Vidor: Nem egyszerű válaszolni arra, hogy melyik a legkedvencebb helyszínünk, várjátékunk vagy fesztiválunk, mivel mindegyik egy kis ékszerdoboz, egyedi és utánozhatatlan adottságokkal, hangulatokkal. Természetesen Zombori Mihály (ZOFI Rendezvényszervező Kft.) fesztiváljai mindig a legelső helyen fognak állni, mivel a kezdetek-kezdetén Ő volt a legelső megrendelőnk az általa szervezett Érsekújvári Hagyományőrző Napokra, 12 évvel ezelőtt. Továbbá ott van még a nagy kedvenc listán a Bikali Puchner Élménybirtok, ahol jómagam, mint zenekarvezető leshettem el és sajátíthattam el a zenei “showman”-kedést, ami ehhez a dudàs-dobos histórikus mulatós műfajhoz elengedhetetlen. Azóta is hűségesen kapcsolatban állunk a birtokkal, ahol évente hàrom-négy alkalommal is fellépünk.

unnamed_2_55.jpg

Vannak példaképeitek?

Török Vidor: Akàr egy harcművésznek Bruce Lee vagy Jackie Chan, nekünk is a szakma korábbi és jelenlegi nagyjai, képviselői a példaképeink. Ideértem tanárainkat (ifj. Horváth Károly, Keszey Tivadar, Jakab Csongor) és hangszereink készítőit, akik egytől-egyig nemzetközileg elismert előadók, például: Szerényi Béla tekerőlant, Jens Güntzel histórikus duda, Kovács László, Rajkó József citera, Orczi Géza húros hangszerek nagymesterei, készítőik. Csapatunk sokat köszönhet nekik, magyarán hangszereink elkészítését és azok karbantartását vagy zenei ismereteink gazdagítását, amiket fáradhatatlanul végeztek, megadtak nekünk.

Hol találkozhatunk veletek ebben az évben?

Török Vidor: Szerencsénkre ebben az évben sem unatkozunk, hiszen már a 20. fesztivál meghívásnál tartunk. Idén több hangsúlyt szeretnénk fektetni, a “régi-hangszerek bemutatója” programunkra, amit úgy érzünk már-már szükséges kedves közönségünk elé tálalni, hiszen az általános iskolai zeneoktatásban, a hangszerismeret szégyellnivalóan gyenge. Szinte már annak is örülhetünk, ha gyermekeink tudják, hogy mi az a “citera” vagy, hogy a fújós magyar kecskeduda az nem a ritmus hangszerként hasznàlt köcsögduda. Szóval van még dolgunk és továbbra is a legnagyobb szeretettel, odaadással képviseljük ezt a zenét mind a magunk, mind a kedves Nagyérdemű örömére, idén pedig folyamatosan, továbbra is várjàtékokon, hagyományőrző rendezvényeken találkozhattok velünk, amit weboldalunkon és facebook oldalunkon nyomon kísérhettek! Várunk Szeretettel mindenkit! Youtube-on pedig bármikor hallgathattok minket otthon, akár az autóban is ! Web.: www.szelindek.com

Facebook: https://www.facebook.com/szelindek/ YouTube: https://youtube.com/c/Szelindek

Nagyon köszönjük az interjút és további nagyon sok sikert kívánunk nektek!

unnamed_3_46.jpg

A fotók a Szelindek zenekar tulajdonát képezik.

 Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr7617817553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása