Egy falat Izrael az újonnan nyílt Gólem Kávézóban
2021. november 26. írta: Kultúrjunkie

Egy falat Izrael az újonnan nyílt Gólem Kávézóban

golem_kavezo_1.jpg

A Király utcát és a Klauzál teret összekötő apró Csányi utcában nyílt kávézóval izgalmas színnel bővült Budapest gasztronómiai-kulturális palettája. Különleges szendvicsek, kencék, babkák és sok-sok közel-keleti íz Erzsébetváros szívében. 

golem_kavezo_3.jpg

A kávézó az októberben megnyílt Gólem Színház és Zsidó Előadóművészeti Központ részeként működik. Megálmodói a Gólem Színház vezetői, Borgula András és Marcsa Barbara, akik sok év tervezés és még több befektetett energia után nyitottak saját színházi játszóhelyet. „A zsidó kultúra központi, talán nem túlzok, ha azt mondom, hogy lényegi eleme a közös étkezés, éppen ezért, amikor felmerült a lehetősége, hogy a 7. kerületi önkormányzattal együttműködve saját színházi épületbe költözzünk, egy pillanatig sem volt kérdés, hogy ez egy kávézó, közösségi hely is lesz. Lelkes amatőr státuszunkat a járvány időszakában szakács, pék és üzletvezetői képesítések megszerzésével javítottuk fel, és október végén sikerült megnyitnunk” – vázolja fel Borgula a hely megszületésének sztoriját.

golem_kavezo_2.jpg

Az egyedi hangulatú hely egyik védjegye az egyszerűségében különleges sütemény, a babka, azaz a jeruzsálemi kalács, de a vendégek körében szintén népszerű a rugelach, a Galíciából származó zsidó édesség. Kávézóról van szó, ezért ételfronton a mezzék és a zendvicsek dominálnak. Utóbbiak alapja a barhesz, az izraeli fonott kalács, és többek között olyan társítások közül válogathatunk, mint a lassan sütött marhahús-cékla-uborka, a tépett pulyka-borókás savanyúkáposzta-veganéz vagy éppen a rozmaringpesztó-tabulé-mozzarella.

A kávézó jelenleg hétközben dél és este 6 között, illetve a színházi előadások előtt és után tart nyitva.

Gólem Kávézó / Gólem Színház és Zsidó Előadóművészeti Központ

Budapest, 7. kerület, Csányi u. 3.

www.golemkozpont.hu

Forrás: Sajtóanyag
Fotók: Hajmási Péter / Gólem Központ

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr1316765852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása