Kísérleti pop a Rumbachban
2021. október 21. írta: Kultúrjunkie

Kísérleti pop a Rumbachban

Felvezető buli az MTV EMA előtt

ss_mtv_nov7-final-01.png

A kísérleti pop szupersztárjait hozza el a Selected Sounds az MTV EMA díjátadó felvezetéseként a Rumbach zsinagógába

A történelem során először jelentkezik Magyarországról a világhírű zenei gála, amire egy héten át lehet melegíteni az MTV Music Week kísérőprogramjaival. Ebbe a sorba illeszkedik a túlvilági hangulatokat importáló Aïsha Devi és Lyra Pramuk produkciója, egy nem kevésbé mágikus helyszínen.

Nagyszabású zenei eseménysorozat vezeti fel országszerte több nagyvárosban a 2021-es MTV Europe Music Awards popkulturális díjátadó show-t, amelyet ezúttal Magyarországról közvetítenek november 14-én. November 5-től országszerte hazai és nemzetközi előadók fellépései ágyaznak meg a zenei ünnepnek, amibe sok más ismert promoteri csapat mellett a másfél évtizedes technószervezői tapasztalattal bíró NVC ernyője alá tartozó, gondolkodósabb elektronikus zenékért felelős Selected Sounds projekt is delegált egy nem mindennapi élménynek ígérkező koncertet.

 Hátborzongató torokénektől az internetkorszak inspirálta dalokig

A svájci születésű, nepáli-tibeti Aisha Devi zenéjére bevallottan mélyen hatott a meditáció felé való erős elköteleződése, dalainak zsigerien rituális jellegéből hamar ki is tűnik, hogy ezeket olyasvalaki hozta létre, aki olyan szellemi tájakra szakadt ki a mindennapok mókuskerekéből, amikre nem sokan képesek belépni életük során. “Hat éve meditálok. Ennek gyakorlása átalakított engem, megnyitotta a kozmoszomat, kibővítette a képességeimet. A hangom és a gépeim a lelkem rezdüléseit hordozzák, illetve a testen kívüli felfedezéseimet is” - mondta az énekesnő, akinek neospirituális elektronikáját néha ravepartikról ismert, nyilalló szinticsapások, néha hátborzongatóan gyönyörű torokéneklése szaggatja meg.

Méltó párja lesz ezen az estén a leginkább futurista népzeneként leírható Lyra Pramuk. A pennsylvaniai művész kórusban énekelve nőtt fel, komolyan küzdve azért, hogy megfeleljen a szülővárosában uralkodó elvárásoknak - cserébe egy olyan, az internetkorszak által táplált belső univerzumot épített fel, ami később egy káprázatosan eredeti zenei nyelvezeteben testesült meg. Lyra az exponenciálisan fejlődő technológia erejét kihasználva az emberi hangot a határtalan lehetőségek tárgyaként mutatja be, így hozva létre zenéinek szinte valamennyi kvázi-hangszerét. A ma már Berlinben élő Lyra a kórusi emelkedettség és a véget nem érő technóbulik sodrása között kapcsolódásokat találva elérte, hogy a rituális táncparkett-élményeket a hangzásbeli intimitás érzésével ruházza fel, testet és lelket csodálatos transzállapotok felé sodorva.

Kettejük experimentális popzenéjéhez csatlakozik hazai részről Gryllus Ábris és Farkas Miklós projektje, a FOR., ezúttal először a nyolcfős VOICES kórusával is kiegészülve, akik a zenészeket körbeállva reagálnak a vasnehéz hangszőnyegekre.

Különleges koncerthez még különlegesebb helyszín

Figyelembe véve a meghívott művészek által bejárt, már-már földöntúli zenei dimenziókat, a Selected Sounds szervezőcsapata semmiképpen sem szeretett volna egy ismert lokációt választani a koncertnek. Így esett választásuk az osztrák Otto Wagner tervei alapján épült és 1874-ben átadott Rumbach Sebestyén utcai zsinagógára, amelyet a vallási modernizációt hirdető pesti zsidó neológ közösség építtetett a hagyományos liturgiának megfelelő berendezéssel.

Az épületet a második világháborúig vallási célokra használták, majd történetének legsötétebb fejezeteként 1941-ben a magyar hatóságok internálótábornak mondták ki: itt gyűjtötték össze deportálásuk előtt a magyar állampolgársággal nem rendelkező zsidókat. 1944-ben az épület a pesti gettó része lett, a megmaradt közösség és így a szakrális élet az 1950-es évek végére megszűnt. Az épület a kétezertízes évek közepéig tartó magára hagyatottságát követően nemrég új életre kelt: idén nyáron fejeződött be a renoválása, és ugyan visszakapta eredeti zsinagóga-funkcióját, közösségi térként ma koncerteknek, egyéb rendezvényeknek is helyet ad.

A nagy lélegzetvételű zsinagógatérben, ahol a koncert is zajlani fog, a vörös és a kék árnyalat dominál: e két szín szimbolikus jelentései különleges értelmezést adnak a helynek, hiszen míg a vörös a szív, a kék az értelem színe, vagyis az érzések és a gondolatok adják a belső tér harmóniáját. Ebben a már-már mágikus enteriőrben fognak találkozni a jövő hangjai a jelennel - minden bizonnyal az egyik legteljesebb értékű élménnyé válva 2021 végére.

A koncert kizárólag védettségi igazolvánnyal, férfiak számára pedig fejfedő viselésével látogatható. A kapcsolódó Facebook-esemény itt található.

Sajtóinformáció: Vereczkey Ákos - Selected Sounds

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr2216731430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása