3 éves lett a hazai fejlesztésű Activé FiberShake
2021. október 14. írta: Kultúrjunkie

3 éves lett a hazai fejlesztésű Activé FiberShake

Ami idén a világ legjobb egészséges itala címet is elnyerte

fb_ad_2.jpeg

A rostfogyasztás legalább olyan fontos napi rutin, mint a fogmosás

Amikor kiegyensúlyozott táplálkozásról beszélünk, elsőre mindenkinek a fehérje, a szénhidrát, a zsír, valamint a vitaminok és az ásványi anyagok jutnak eszébe, de legalább ennyire fontos az élelmi rostok bevitelére is odafigyelni. Szmetana Krisztina táplálkozási és életviteli tanácsadó elmondta, a nem elégséges rostfogyasztás számtalan egészségügyi problémához vezethet, és mivel immunrendszerünk 70 százaléka bélrendszerben van, beleink egészségére nagyobb hangsúlyt kellene fordítani.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a férfiaknak 38 gramm, a nőknek pedig 25 gramm rostot kellene fogyasztani naponta, melyeknek nagyjából 70 százalékát az oldhatatlan formája kell, hogy adja. A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ 2016-os tanulmánya szerint a magyar lakosság átlagosan 22,7 gramm rostot fogyaszt naponta, de ennél az aránynál még rosszabb helyzetről tanúskodik az Amerikai Dietetikus Társaság felmérése, mely szerint egy átlagember csak 11 grammot.

fibershake1.jpgA táplálkozási és életviteli tanácsadó rámutatott, a rostfogyasztás jelentőségét a legtöbben elbagatellizálják, pedig a nem elégséges bevitel növeli az elhízás, a magas koleszterinszint, a cukorbetegség kialakulásának esélyét, nem beszélve a székrekedésről és a bél rosszindulatú elváltozásáról, a legyengült immunrendszerről. Továbbá a rostok elégtelen fogyasztása is hozzájárulhat ahhoz, hogy napközben fáradtnak, kimerültnek érezzük magunkat.

A rostok kitakarítják a bélrendszerünket

Az Activé FiberShake-et is alkalmazó szakértő Szmetana Krisztina elmondta, hogy a rostok a növények alkotórészei, a szénhidrátok csoportjába tartozó vegyületek, amelyek a testünkben található emésztőenzimeknek ellenállnak, azaz nem vagyunk képesek feldolgozni őket. Energiát nem szolgáltatnak, azonban nagy a vízmegkötő képességük.

„A rostok lassítják a szénhidrátok felszívódását, azaz a szénhidrát glikémiás indexe csökken. Ez biztosítja a vércukor folyamatos szinten tartását, testünknek nincsen inzulinválasza. Így az elegendő rostbevitel képes a testsúlycsökkentő célunkat is segíteni, az elhízást, a cukorbetegség kialakulását elkerülni. A koleszterinszint csökkentése pedig úgy lehetséges, hogy a rostok képesek megkötni a koleszterint és epesavat, így felszívódásuk csökken, és a vérben lévő koleszterin mennyisége is alacsonyabb lesz” – magyarázta.

Hozzátette, mivel a rostok felveszik a bélben található károsanyagokat, a bélrendszerünket kitakarítják és gyorsan ki is ürítik. Ez azért is rendkívül fontos, mert immunrendszerünk 70 százaléka a bélrendszerben van. Éppen emiatt a rostfogyasztásnak ugyanúgy a napi rutin részének kellene lennie, mint a fogmosásnak.

A vízben oldható rostok között említette a gyümölcsöket (alma, banán, áfonya, ananász, a citrom, eper, grépfrút, málna, mandarin, mangó, papaya, sárgadinnye, barack, szeder, cseresznye, szőlő, kivi, narancs), a zöldségeket (burgonya, sárgarépa, brokkoli, zeller, céklafélék, cikória, fehérrépa, erős paprika, káposzta, fejes saláta, fokhagyma, karfiol, paradicsom, póréhagyma, retek, sárgarépa, spárga, uborka, zöldbab, kelbimbó, petrezselyemlevél), a hüvelyeseket (bab, lencse, csicseriborsó), zabféléleket és az árpát. A vízben oldhatatlan rostok legjobb forrásai az olajos magvak, a diófélék, a búzakorpa, a szezámmag, a búzacsíra, a rozs, a teljes kiőrlésű gabonapelyhek/lisztek és a hagyma.

Egy perc alatt elkészül a rostbomba

A szakember szót ejtett arról is, pontosan tudja, hogy sokan nem tudják megenni a zöldségeket párolt és nyers formában sem, de egyesek az olajos magvakra allergiás reakcióval válaszolnak. Számukra is kiváló alternatíva a World Food Innovation Awards (WFIA) nemzetközi élelmiszerinnovációs versenyen a világ legjobbjának járó díjat kiérdemlő Activé FiberShake. Kifejezetten nagy segítséget jelent azok számára, akik a felgyorsult életforma mellett nem képesek elegendő rostot fogyasztani minden nap.

A díjnyertes italban a rostok mellett elegendő fehérje és szénhidrát van, sőt a felszívódó szénhidráttartalma meglehetősen alacsony, emiatt a fogyókúrázó étrendet folytatók körében is egyre népszerűbb. Emellett glutén- és szójamentessége biztosítja, hogy ezen felszívódási zavarral küzdők is be tudják illeszteni diétájukba.

fb_ad_photo_2.jpgVadász Bálint, a cég tulajdonosa 2018-ban fejlesztette ki az italt, azok után, hogy nem talált olyan ételt a piacon, ami gyorsan elkészíthető, egészséges és még finom is. Két éven keresztül egy multinál végzett középvezetői munkája mellett minden hajnalban azon dolgozott, hogy megszülessen a termék, ami osztatlan sikert arat a fogyasztók körében. A vállalat már a nemzetközi piacon is elkezdett terjeszkedni, Németországban kialakult egy vásárlói bázis, Romániában pedig tavasszal indult az értékesítés.

A ma már több ízváltozatban is elérhető FiberShake elkészítése pofonegyszerű, egy perc után sűrű, iható itallá változik, de ha valaki inkább pudingként kanalazná, akkor is csak négy percet kell várnia, mire a jótékony rostok egy finom, krémes desszertté sűrűsödnek össze. Mivel eleinte nem egyszerű követni, hogy mikor értük el a szükséges napi rostbevitelt, az Activé FiberShake létrehozott egy applikációt, amely a vízfogyasztást követő alkalmazásokhoz hasonlóan jelzi, aznap mennyi rostot vitt be a felhasználó a szervezetébe.

Fotók: Activé FiberShake
Sajtóinformáció: Koczka Máté

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr2416721670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása