Jó hangulatban telt az idei PONT Fesztivál
2021. október 12. írta: Kultúrjunkie

Jó hangulatban telt az idei PONT Fesztivál

Zenével telt meg a Múzeumkert

tanchaz_a_tazloval_chripko_lili.jpg

Szombaton családokkal és táncolni vágyókkal telt meg a Nemzeti Múzeum kertje a PONT Fesztiválon. A Múzeumkertbe magyar, örmény és grúz népzenei koncertek, kézműves foglalkozások, gyerekprogramok, filmvetítések és táncház költözött egy napsütötte szombatra – ez volt a megújult PONT Fesztivál, amely a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében a Kaukázus és a magyar kultúra kincseit hozta el Budapest szívébe. 

A szabad térre költözött PONT Fesztivál idén Örményország és Georgia, korábbi nevén Grúzia UNESCO által védett szellemi kulturális örökségeit helyezte a középpontba. A világzenei fesztiválokról ismert Hangvető szervezésében a fesztiválon a Kaukázus és a Kárpát-medence kultúrájának hagyományos és modern megközelítésével is találkozhatott a közönség. 

A fesztiválon már délelőtt családok táncoltak a Klárisok zenekar mesekoncertjén, később pedig egész forgatag alakult ki a Tázló moldvai táncházán. Az örmény származású David Yengibarian tangóharmonika-művész egymagában elvarázsolta a közönséget, a Ritmosaic kaukázusi dobworkshopján pedig a látogatók kézbe is vehették a régió különleges hangszereit. A Taraf de Akácfa is tűzbe hozta a fiatalokat és időseket, nem beszélve Sanyi bácsiról és mackójáról, a Mészáros Gábor díszlet- és jelmeztervező által megálmodott óriásbábokról, akik a fesztivál alkalmából kaukázusi népi ruhában járták a Múzeumkertet egész nap, a gyerekek legnagyobb örömére. Este a Quintet Urmuli előadásában hangzott fel az UNESCO által jegyzett kulturális kincsek közé tartozó, lélegzetelállítóan szép georgiai többszólamú ének. 

taraf_de_akacfa_chripko_lili.jpgEmellett egész nap kékfestő- és szövésworkshop, valamint a BABtér animációs gyerekfoglalkozása várta az érdeklődőket, és nagy sikert aratott Kenderkóc Népi Játszóház is. A PONT Fesztivál szervezői két dokumentumfilmet is vetítettek: a Fekete-tenger partjának, a Kis-Kaukázus lakóinak mindennapjaiba nyújtott betekintést az Adila című film, majd a „Repülj, madár, repülj…” című 2020-as dokumentumfilmben a brit világzenei újságíró és rendező, Simon Broughton szemén keresztül ismerhették meg a magyar táncházmozgalom történetét a látogatók. Az estét a régi idők népzenéjét hűen őrző Kalász Banda koncertje zárta, végül pedig a LaLuz Visuals fényfestése koronázta a fesztivált – a dekorációs fényfestés a Nemzeti Múzeum homlokzatát világította meg örmény és georgiai kerámiák kifinomult díszítése által ihletett, lenyűgöző mintákkal.
 
A PONT Fesztivál célja, hogy közelebb hozza a világ szellemi kulturális örökségét a budapestiekhez, és megmutassa, hogy a legkülönbözőbb kultúrák közt is van összekötő kapocs, vagy éppen szemet gyönyörködtető különbség. A 2021-es szabadtéri PONT Fesztivált a Hangvető és a Liszt Ünnep október 9. szombaton tartotta a Múzeumkertben.

 További információk, program:
https://pontfesztival.hu és https://lisztunnep.hu/

Fotók: Chripkó Lili
Sajtóinformáció: Venczel Sára - Presspresso

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr7216717572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása