Fesztiválhangulat a Bartók Béla Boulevard-on
2021. szeptember 17. írta: Kultúrjunkie

Fesztiválhangulat a Bartók Béla Boulevard-on

Zöldít a Bartókon az Eleven Ősz!

236937105_2030513413771245_838641047673200452_n.jpg

Idén soha nem látott programdömping fogadja az utcába érkezőket az Eleven Ősz szeptember 17. és 19. között, de nem csak a kultúra, a természetes környezetünk is a figyelem középpontjába kerül. A világszerte szeptember 28-án tartott ParkingDay nemzetközi kezdeményezéshez csatlakozva több parkolóhelyet igazi fűvel borítanak be a háromnapos utcafesztivál során, és miközben felpörögnek az üzletek, az utcán is számtalan program várja az érdeklődőket!

A BBB KultPont és Közösségi Térnél veszi kezdetét már ma este, szeptember 16-án 18 órakor a Skoperda Nóra: Verseitek Dallama című zenés-verses programmal, hogy aztán átadja az utcát a fesztiválhangulatnak! A kültéri programokból ugyanis nem lesz hiány: kezdésként Vibee két keréken zenél a Gárdonyi téren, majd a Faur Zsófi Galéria előtt tart szabad zenélést Ketán nyelves dobon Viczay András.

Több parkoló a hétvégére igazi zöld oázissá alakul, befüvesítésükkel egyedül álló módon szeretnék megmutatni a szervezők, egy kis odafigyeléssel még élhetőbbé tehetjük a várost, és beköltöztethetjük a természetet oda, ahol eddig autók várakoztak. Nem ez az egyetlen hasonló programja azonban a szervezőknek: nemrég ugyanis a Bartók Boulevard Egyesület és a Bevásárlóutca Menedzsment (BUM) közösen hirdette meg pályázatát fiatalok számára, hogy új mobil utcabútorok varázsolják még élhetőbbé Budapest kulturálisan pezsgő utcáját, a Bartók Béla Boulevard-t.

Az üzletekben zajló programokon belül és kívül is zajlik az Eleven Ősz idén. Sőt, egyre több kültéri program kap helyet ma már a programfüzetben. A BBB KultPont és Közösségi Térnél veszi kezdetét már ma este, szeptember 16-án 18 órakor a Skoperda Nóra: Verseitek Dallama című zenés-verses programmal, hogy aztán átadja az utcát a fesztiválhangulatnak! Péntektől aztán kezdésként Vibee két keréken zenél a Gárdonyi téren, majd a Faur Zsófi Galéria előtt tart szabad zenélést Ketán nyelves dobon Viczay András. Kultúrtörténeti időutazáson és művészeti sétákon vehetnek részt az érdeklődők több alkalommal is az Eleven Ősz idején, a Bor- és Kézműves kreatív workshopján pedig az utca színesítése zajlik. Az utca galériáiban vezetett kortárs művészeti sétán vehetünk részt a KÉK Kortárs Építészeti Központtól indulva, a design vásár pedig szeptember 18-án, az egész szombaton várja az érdeklődőket a Gárdonyi téren.

A Gellért téri metróbejárónál a Petőfi Musical Stúdió Egyesület Utcabál című műsorára várnak a szervezők minden érdeklődőt, a Móricz Zsigmond körtérről pedig Szabályosan szabálytalan címmel egy színházi kollektíva, a Reménytelen Konvoj utcai performansza indul el. A Gárdonyi téren az Újbuda Ezüstkar elnevezésű kórus tart flashmobot, de nem szabad lemaradni Béres Bíborka és Kozma Zsófi köztéri performanszáról sem, amit MENNY/ECSKE címmel tartanak meg ugyanitt.

Az Eleven Ősz idején ráadásul piknikezős hangulatot varázsolnak a szervezők a Bartók Béla Boulevard-ra: a gasztrohelyek ajánlatai bőven megtöltenek ugyanis majd egy-egy piknikkosarat, amit a KultPontban és az értékesítésben résztvevő helyeken szerezhetünk be. Az ahhoz járó 4 darab tokent pedig a megjelölt helyszíneken finomabbnál finomabb étkekre válthatunk be.

A B32 Brunch és utcabál keretében a Bercsényi boltjai az utcán mutatják meg magukat, de ugyanitt aszfaltrajz-kiállítás is elkápráztatja az arra járókat. Nem maradhat ki a programból az Újbuda Anno városi séta sem Mika Edittel, ahogy az Újbuda irodalmi séta sem Juhász Annával. Ráadásul a gyerekek számára is izgalmas programokkal készültek a szervezők: a Gárdonyi téren zenekuckó készül, a Gellérthegy titkait járja pedig be a legkisebbekkel és kísérőikkel a Pagony Könyvesbolt kalandsétája. És ahogy megszokhattuk, esténként a zene veszi át a főszerepet, fellép a BBB Kultpont és Közösségi Tér előtt például a Microdosemike, és a punk-jazzt játszó PET ROK is muzsikál.

A fesztivál évek óta lehetőséget ad designerek, építészek, művészek, alkotók bemutatkozására például az 1 Művész 1 Porta kezdeményezésen keresztül, amelynek eredményeként a Bartók Béla út kirakatai és közterei rendszeresen kortárs művészi alkotásokkal telnek meg.

Annamária Rita és alkotótársai KÖZÖS-TÉR-KÉP címmel városi sziluettet alkotnak installációjukkal, céljuk pedig egy interaktív, labirintusszerű, átjárható alkotótér létrehozása az utcán, a Bor- és Kézműves előtt, mely a várossal és a járókelőkkel is kommunikál, közösségteremtő élményt nyújt. A f5 lab és Wurki nevű formáció interaktív Totem című installációjának négy moduláris tükörhasábja forgásával, illetve fényeinek pulzálásával reagál környezetére, és vonja be a nézőket. Johnnie hello bábfestmény-kiállítása a digitalizálódás veszélyeire hívja fel a figyelmet. „A gyárban bábok robotolnak. Báb barátok vesznek körül és báb ellenségek, illetve mesterségesen kreált ellenségképek” – mondta el a művész a DiVinoban nyíló kiállításáról. Horváth Orsolya a Magyar Makettezőkért Egyesülete jóvoltából állítja ki munkáját annak kirakatába: a Poszt-terápia című alkotás célkitűzése az underground utcai művészet alapjaiból merítve egy újfajta művészetfogyasztási formát meghonosítva minél több emberhez eljuttatni a kortárs művészek munkáit. Fő koncepciója, hogy még jobban összemossa az utcát és a galériát. Ezért egy utcarészletet fog festeni a galéria falára, ahova ki is akasztja festményeit. Váczy Enikő aszfaltfestményét sem kell senkinek bemutatni, amely már az Eleven Tavasz idején is nagy tetszést váltott ki. A Ménesi és a Bartók Béla út sarkán egy street art alkotás jön létre, ami egy egynézőpontos földfestményként a tér illúzióját kelti majd, melynek eredményeként egy madár emelkedik majd ki az utca síkjából.

Részletek az esemény FB oldalán és a BBB FB oldalán!

Sajtóinformáció: Takács Erzsébet

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr9516691450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása