Üvegművészeti kiállítás a Budapest Art Brut Galériában
2021. szeptember 13. írta: Kultúrjunkie

Üvegművészeti kiállítás a Budapest Art Brut Galériában

img_4664.JPG

2021. szeptember 10-30.

Budapest Brut Art Galéria, Budapest, Üllői út 60-62, 1083

Megnyitó: 2021. szeptember 10., 18.00

A Túl átlátszó kiállításon első alkalommal mutatkozik be személyesen és személyes témákkal a nagyközönség előtt Kertész Krisztina és Molnár Zsuzsa Lili.

A két alkotó 2015-ben ismerkedett meg a Szimultán Művészeti Iskola üvegműves képzésén.

Egyik kedvenc technikájuk alapjait, a castingot (formába olvasztott üveg), Hegyvári Bernadett üvegművész kurzusán sajátították el. Barátságuk kezdete is ide nyúlik vissza.

A két kiállító a Kertész Krisztina által vezetett Palamp Glass stúdióban osztja meg egymással tapasztalatait az üveg meleg- és hideg megmunkálásával kapcsolatban.

Kertész Krisztina munkái első benyomásra könnyed, olykor megmosolyogtató témát dolgoznak fel, azonban egy-egy alkotásával érinti a szülőföldje, Erdély emlékeit, a lelki egyensúly, a társadalmi normák, az önazonosság, a természet és az ember kapcsolatának témakörét.  Mindezekre kevésbé szokványos megfogalmazással reflektál. Gondolatait olyan alkotások sorába bújtatja, melyek csupán a természet szépségére hivatottak felhívni a figyelmet. Ez egy tudatosan rejtett mélység, ami csupán akkor fedi fel magát ha az alkotás a megfigyelő belső világával rezonál.

A kiállítás időtartama alatt az alkotások címe rejtve marad, hogy ne befolyásolja a megfigyelő érzéseit, gondolatait, emellett lehetőség lesz a felbukkanó érzések, elmélkedések, sugallatok papírra vetésére, melyeket egy záró esemény keretein belül olvasnak fel.

Kertész Krisztina munkái első benyomásra könnyed, olykor megmosolyogtató témát dolgoznak fel, azonban egy-egy alkotásával érinti a szülőföldje, Erdély emlékeit, a lelki egyensúly, a társadalmi normák, az önazonosság, a természet és az ember kapcsolatának témakörét. Mindezekre kevésbé szokványos megfogalmazással reflektál. Gondolatait olyan alkotások sorába bújtatja, melyek a természet szépségére és gyógyító mechanizmusára hivatottak felhívni a figyelmet. Ez egy tudatosan rejtett mélység, ami csupán akkor fedi fel magát ha az alkotás a megfigyelő belső világával rezonál.

A kiállítás időtartama alatt az alkotások címe rejtve marad, hogy ne befolyásolja a megfigyelő érzéseit, gondolatait. Emellett lehetőség lesz a felbukkanó érzések, elmélkedések, sugallatok papírra vetésére, melyeket egy záró esemény keretein belül olvasnak fel.

Bár az üveggel való munka önmagában is sok kihívást jelent, Krisztina munkáit olyan anyagtársítások is gazdagítják, mint az üveg és műgyanta, üveg és moha, üveg és forrasztott elemek összeépítése, mely a tiffany technika modernizált, 3D elemeivel is kiegészül. Emellett az antikvitások polcairól is szívesen válogat munkáihoz – ha éppen nem egy régi bútort újít fel. Munkáiban az üvegöntés technikája hangsúlyos szerepet kap, emellet a fusing, másnéven üvegolvasztás-rogyasztás technikájával is szeret kísérletezni.

Molnár Zsuzsa Lili érdeklődésének középpontjában egyértelműen az ember áll.

A kiállításon kétfajta sorozatát mutatja meg.

Könnyedebb munkáiban emberi arcok sorakoznak fel, hol fényes, hol durvább felületek mögött, hol kevesebb, hol több vonással. Az, hogy egy adott arcot éppen kedvesnek, sejtelmesnek, vagy ijesztőnek látunk, nagyban függ attól, milyen fényben tekintünk rá. Mást mutat a hajnali fény, az éjszakai, a természetes és mást a mesterséges. Akárcsak az emberé, az üveg énje is változik környezete által.

Második sorozatához szükséges tudását Sipos Balázs üvegművész mesterkurzusán sajátította el. Az üveg átlátszóságát kihasználva nyújt betekintést az ember láthatatlan énjébe. Orvos-Tóth Noémi Örökölt sors című könyve nagy hatással volt az alkotó saját elakadásainak üvegben történő kifejezésére, oldására.

E sorozatában az depresszió, a mosolygó depresszió, az alkoholizmus, az agresszió és az elhízás jelenségére irányítja a figyelmet.

A szeptember 10. és 30. között látogatható kiállításon a látogatóknak lehetőségük lesz ’ventilálásra’ és szóban, vagy írásban, vagy akár szavak nélkül felfedni, hogy melyik üveg-emberben ismertek saját magukra. Vajon hányan járnak egy cipőben a kiállítás látogatói közül, és kik mernek erről beszélni?

2021_tul_atlatszo_kiallitas_meghivo_1.pngAz alkotónak nyílt szándéka a pszichoterápia népszerűsítése, hiszen saját életében is meghatározó jelentősége volt/van a pszichoterápiának.

A kiállítás megnyitója 2021. szeptember 10., 18.00 órakor lesz, ahol konferál Élő Csenge Enikő, vallastörténész, irodalmár.gvt

A kiállítást megnyitja: Benyovszky-Szűcs Domonkos, képzőművész és az Értsd a Kortárst! alapítója.

A zenei közreműködést Horváth Eszter, Végh Attila, Végh Krisztián fogják biztosítani.

 A kiállítás online oldala:

 www.facebook.com/tulatlatszo

Sajtóinformáció: Sarkady Örkény

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr5616687938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása