Bringára építhető nyomkövetőt szabadalmaztatnak
2021. augusztus 13. írta: Kultúrjunkie

Bringára építhető nyomkövetőt szabadalmaztatnak

Horváth Zoltán egyedi GPS kerékpár nyomkövetőt fejlesztett

filutas_viktor1.jpg

Filutás Viktor országúti kerékpáros magyar bajnok is tesztelte az új magyar szabadalmat, azt a lakosság által is használható nyomkövető berendezést, amivel a kerékpárok nem csupán lopásbiztossá válnak, hanem a teljesítményünkről, útvonalunkról is pontos képet kapunk általa.

Magyar találmány, és az egész világon újdonságnak számít az a nyomkövető, amit Horváth Zoltán fejlesztett. A feltaláló régóta a terület szakértője: már 14 éve foglalkozik GPS-rendszerekkel a legkülönfélébb területeken.

„Az ügyfelek választják meg, milyen nyomkövetőre van szükségük: a legérdekesebb az volt, amikor egy teknősbéka hátára kellett GPS-t szerelnünk, de egyébként is a legkülönbözőbb területeken fordul elő. Került már nyomkövető vadőrökre, hajóra, méhkaptárra, kutyára, macskára, gyerekre, nagypapára” – sorolja a férfi, aki saját fejlesztésű termékével most a kerékpár mozgását teszi lekövethetővé.

gps_tartalom_ok014_222-vkek.jpg„Korábban számomra is gondot okozott, hogy a gyerekeim a játszótér szélén letették a kerékpárt, lakat nélkül, és elmentek játszani. A bicikli pedig védelem nélkül maradt. Ekkor jutott eszembe az ötlet, amit aztán sikerült is egyedi megoldássá fejlesztenem” – mondja Zoltán.

15 másodpercen belül riaszt az új nyomkövető

A férfi hozzáteszi: habár korábban is voltak nyomkövetők a piacon, ezeket ma gyakorlatilag senki sem használja, annyira nem praktikus darabok.

„Van például egy keréklámpába szerelt, kínai gyártmány, amit egy mozdulattal le lehetett törni, vagy ki lehetett belőle venni a SIM-kártyát (így megszűnt a nyomkövetés és a riasztás). Más modelleket a kerékpárvázba, a nyeregbe vagy a kormányvázba rejtettek, így a használónak néhány naponta szét kellett volna szednie az említett részeket – ezt természetesen senki sem fogja megcsinálni, hiszen már nyerget állítani is fárasztó” – mondja a feltaláló, akinek a terméke már kereskedelmi forgalomba került, és akár rollerekhez, motorokhoz is használható.

„Az FB222 névre keresztelt eszközünk ugyanúgy működik, mint például a kormányzár: a kulacstartó alá rejtve látható, elrettentő erővel is bír. Felrakni pofonegyszerű, leszedni annál nehezebb. Ha valaki az USB-nyílást akarja kinyitni, attól már beindul a riasztó. Ezt egy speciális csavar zárja, ami szintén saját gyártmány. Szövetburkolat is készül hozzá, mint kiegészítő termék, ez védi az esőtől és el is rejti a készüléket” – mondja Zoltán, aki Filutás Viktor országúti kerékpáros magyar bajnokot is felkérte a termék tesztelésére.

Hazai fejlesztés – hazai gyártás

A készülék kulcseleme magyar gyártmány. Hazai tervezésű, ráadásul itthon gyártják: a burkolata Újpesten készül, Dunakeszin festik le, és Fóton szerelik össze. A készenléti ideje 90 nap, az üzemideje 90 óra, és 400 km volt a legnagyobb távolság, amit egy töltéssel kibírt a készülék. Így havonta egyszer, powerbankkel elegendő újratölteni.

Az egyedi szoftvernek köszönhetően az útvonalunk a térképen is kirajzolódik, így pontosan lekövethetővé válik, mikor merre jártunk. PC-n, böngészőn keresztül érhető el az asztali gépre szánt verzió, míg mobiltelefonra a Playstore-ból tölthető le. Az asztali gépes verzió számos plusz funkcióval is rendelkezik, és komplex logisztikai feladatok ellátására is alkalmas. Láthatjuk például, hogy a kerékpáros mennyit tekert, hol voltak a várakozási pontok útközben, de a váltakozó magasságot is nyomon követhetjük egy diagram segítségével. Ha pedig bárki el akarná tulajdonítani a kerékpárt, a rendszer 15 másodpercen belül riasztó e-mailt küld.

Megbízható, bárhol használható

„Az e-mail olyannyira pontos és megbízható, hogy a tesztek alapján száz esetből százszor megérkezik. Az egész rendszer a mobilszolgáltatók hálózatára épülve működik, és a készülékben olyan SIM-kártya van, amely a világ bármely országában használható” – zárja a feltaláló.

Sajtóinformáció: Koczka Máté

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr1916658320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Párduc oroszlán gorilla... Makákó! 2021.08.13. 13:50:10

"Magyar találmány, és az egész világon újdonságnak számít"

Hát gyerekek csodás egy PR-cikk lett de aki kicsit is internet közelében töltötte az elmúlt 10 évet az hallott olyanról hogy TOLVAJKERGETŐK akik GPS nyomkövetővel vadásztak biciklitolvajokra mert ilyen már 10 éve is létezett, és akkor sem kellett hozzá feltalálni semmit csak megrendelni a nyomkövetőt az internetről.

www.youtube.com/watch?v=yc2bb7-uqUM

Egyébként a sorozat tanulsága hogyha ellopják a biciklidet még nyomkövetővel együtt is a hajadra kenheted, ha nincs veled egy néhány fős üldöző csoport aki rajtra észen várja a bicikli visszaszerzését.

efi 2021.08.13. 16:21:43

A készüléket igenis el kellene rejteni, az usb vezetéket kell csak kivezetni.

Walter_Dornberger · www.jagger.hu 2021.08.13. 16:40:42

Ez olyan messze van a szabadalomtól mint Makó Jeruzsálemtől. Semmi új nincs benne. Tolvajkergetők forever!

Örömhernyó 2021.08.13. 18:15:35

@Walter_Dornberger: Igen, a Tolvajkergetők jutottak eszembe nekem is. Ők már aktív korukban, évekkel ezelőtt is GPS nyomkövetőt használtak. Sajnos velük elbánt a kéthétalattrendlesz kormány rendőrsége, mert inkább azt nézték, hogy hogy lehet rajuk húzni önbíráskodást, kényszerítést, mindenféle bűncselekményeket. Ez a magyar rendőrség. Amelyik városban kezdetben együttműködőek voltak a rendőrök, oda is leszóltak országos szintről, hogy tessék ejteni ezt a témát, el kell lehetetleníteni a civileket. Tehát tökmindegy mit szerelsz a kerékpárodra, ha ellopják, akkor a rendőr még téged basz meg, amiért visszaélsz valakinek az adataival (lényegében követed a p*tkányt), zaklatod, félelmet keltesz benne, amikor megkéred, hogy ugyanmár adja vissza a bicajodat.
Ha ellopják a biciklit, akkor elveszted a GPS cuccot is. Dupla veszteség.

GPS mellé kellene egy polgárbarát (Polgár Tamás barát) karhatalom is, akik értékelik, hogy kinyomoztad nekik az ügyet, nekik csak babérokat kellene learatni.

Európában egyre betegebb a jogrend, például kocsidba dashcam-et se tehetsz például Ausztriában. Mert még véletlenül baleset esetén tisztázni tudnád magad. Magyarországon is ha a kamerád véletlenül az utcát is figyeli, akkor máris sérted valami p*tkány személyiségi jogait.

Taurusz 2021.08.13. 18:24:55

Valahol a távolban felsír TomCat...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.08.13. 23:56:30

@Örömhernyó:

Ha valaki az utcáról kővel bedobná a házam ablakát, jogszerűen nem tudhatnám meg, ki volt az, mert a kamera látóteréből köteles vagyok/lennék kitakarni a járdát, utcát, mindent, ami nem az én területem.

Önvédelmi fegyver tartásának tiltása, a biztonsági kamerák korlátozása, dashcam tiltása - mindennek célja az állampolgár kiszolgáltatottságának növelése, mert teljesen rá van utalva a tisztességes emberek zaklatásán kívül semmire nem jó rendőrségre és a hatóság jóindulatára.

A kiszolgáltatott ember pedig könnyebben manipulálható, könnyebben irányítható, megfélemlíthető.

Bambano 2021.08.14. 05:18:42

"Ezt egy speciális csavar zárja, ami szintén saját gyártmány.": a csavar lehet, hogy saját gyártmány, de a hozzá való csavarhúzó az én 15 éves MannesMann csavarhúzó készletemben benne van.

gigabursch 2021.08.14. 09:15:08

2021-ben a vezeték nélküli töltés nem menő...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.08.14. 14:18:49

@Bambano:

De ha nincs is a tolvajnak, egy sima csavarhúzóból könnyen elkészíthető. A háromágú csillag alakú Philips talán kicsit alkalmasabb lett volna.

Ha jól látom, a kábel végén microUSB csatlakozó van, ami egyre inkább kezd kimenni a divatból, érdemesebb lett volna Type C csatlakozót alkalmazni.
süti beállítások módosítása