Civil kincskeresők leleteiből nyílt kiállítás a szentendrei Ferenczy Múzeumban
2021. július 02. írta: Kultúrjunkie

Civil kincskeresők leleteiből nyílt kiállítás a szentendrei Ferenczy Múzeumban

Aranyláz Pest megyében

regeszet_megnyito_210619_foto_bacsirobertlaszlo_105.jpg

Kincskeresés, kaland, tudomány. Közösségi régészeti projektek Pest megyében.

2021. június 20. – 2022. január 30.

Kurátor: Rácz Tibor Ákos

 A múzeum belső udvarán rendezett megnyitón a vendégeket Prosek Zoltán múzeumigazgató köszöntötte, megnyitóbeszédet mondott Dr. Laszlovszky József régész, a Közép-európai Egyetem, Középkortudományi Tanszék professzora. Az eseményen koncertet adott a „VIOLECTRIK” formáció: Lantos Zoltán és Andrew J, vendégük volt Kaltenecker Zsolt.

 Az idén 70 éves Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) több mint egy évtizede működik együtt önkéntesekkel, civilekkel a kulturális örökség megismerése és megmentése érdekében. A civilek részéről jelentkező fokozott érdeklődés miatt 2015-ben indították útjára a közösségi régészeti programot, majd a programok hatékonyabb szervezése érdekében 2019-ben régész és civil tagokkal megalakult a Közösségi Régészeti Egyesület. A program és az egyesület tevékenysége elsősorban a veszélyeztetett régészeti lelőhelyek megmentésére irányult, így például számtalan honfoglalás kori temető területén végeztek leletmentést, vagy tervásatást. Az önkéntesek segítségével számtalan más sikeres projektet is folytattak: tatárjárás kori érem- és kincsleleteket tártak fel, őskori arany- és bronzkincsekre bukkantak, és nagy sajtóvisszhangot váltott ki a több ezres darabszámú érdi éremkincs lelet, egy elsüllyedt hajó rakománya, amelyet szintén a programban résztvevő civilek segítségével találtak és mentettek meg.

regeszet_megnyito_210619_foto_bacsirobertlaszlo_108.jpgAz új szerzeményeket bemutató, nagyszabású kiállítás nem csak az elkötelezett civilek, vagy a régész szakma számára érdekesek. A rendkívül látványosan megmunkált arany- és ezüsttárgyak a korabeli anyagi kultúráról vallott elképzeléseinket alapjaiban változtatják meg. A kiállításban az új szerzeményeket a megfelelő történeti kontextusba helyezve mutatják be. A szakmai háttéranyag kidolgozásában 25 régész működött közre. A tárgyakat a Ferenczy Múzeum, az egykori Pajor-kúria hat kiállítóterében helyezték el, melyek mindegyike külön tematikát jár körbe. Így például külön terem foglalkozik a kincs fogalmának régészeti értelmezésével, a közösségi régészeti projektek ismertetésével, az országos együttműködésben feltárt leletek bemutatásával, vagy az etikus fémkeresőzés eredményeivel. A kiállítás nem kerüli meg a vegyes megítélésű fémkeresőzés problémáit, az összetett társadalmi jelenség árnyaltabb megközelítésére tesz kísérletet az ezres nagyságrendű fémanyag, presztízstárgyak felvonultatásával. A kiállított leletegyüttesek előkerülési történetét látványos videókban mesélik el.

Az FMC múzeumpedagógusai a látogató gyerekek, iskolás csoportok számára a kincsekhez kapcsolódó összetett programcsomagokat dolgoztak ki. A további tájékozódást, az ismeretek elmélyítését a legfontosabb leleteket bemutató kiállítási katalógus segíti.

Fotók: Bacsi Róbert László

Sajtóinformáció: Széles Nóra

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr4916610564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása