Ismeretterjesztő programokkal készül az Egy Csepp Figyelem Alapítvány
2021. június 17. írta: Kultúrjunkie

Ismeretterjesztő programokkal készül az Egy Csepp Figyelem Alapítvány

erosantonia_szello.jpg

Idén 100 éves az inzulin. Ez alkalomból az Egy Csepp Figyelem Alapítvány online kiállítással készül, mely az inzulin felfedezésétől az első inzulin injekció hazai beadásának legendás történetén át a legújabb tudományos és technikai vívmányokig a 100 év legérdekesebb pillanatait eleveníti fel.  A szervezet sajtótájékoztatóján elhangzott az is, hogy egy májusban elfogadott törvény értelmében speciális képzési program indul a diabéteszes gyermekek intézményi ellátásának javításáért. Az érintett dolgozók felkészítésében az alapítvány szakemberei is részt vesznek. A sajtórendezvényen két születésnapost is köszöntöttek: a 35 éves magyar tulajdonú 77 Elektronika Kft.-t és Szellő István, televíziós műsorvezetőt.

„A koronavírus fertőzés hatása révén károsítja az inzulinelválasztást és kedvezőtlenül befolyásolja az inzulin hatását is, így fokozza az inzulinrezisztenciát. COVID fertőzéskor a cukorbetegek halálozása kb. háromszorosa a nem diabeteszesekének, az egyik fő rizikótényező a túlsúly” - mondta el a Magyar Diabetes Társaság elnöke, prof. Dr. Kempler Péter az Egy Csepp Figyelem Alapítvány sajtótájékoztatóján. Ezért kiemelten fontos, hogy a cukorbetegségről és annak veszélyeiről szóló egészségprogramokkal, kommunikációs kampányokkal a civil szervezetek elérjék a családokat.

Inzulin nélkül nincs élet - ez a szlogenje annak a virtuális interaktív kiállításnak, amely a 100 éves inzulin történetét dolgozza fel a felfedezéstől az első hazai inzulinkezelés legendás történetén át a legújabb technikai vívmányokig. A 3D platformra fejlesztett látványos tárlatot, melynek szakértői Dr. Halmos Tamás és Dr. Fövényi József, interjúk, interaktív játékok és korabeli dokumentumok színesítik majd. Az online tárlat anyagának összegyűjtésében a Sanofi és a Novo Nordisk segített. A kiállítás az alapítvány diabétesz érzékenyítő programjainak is részévé válik, a KIDS oktatási programba való beépítését a Sanofi támogatja.

Speciális képzési program indul a diabéteszes gyermekek életkörülményeinek javításáért, miután egy májusban elfogadott törvény értelmében valamennyi intézményben, ahova cukorbeteg gyermek jár, nevelő, pedagógus vagy a vezető által erre kijelölt dolgozó garantálja majd, hogy a gyermek a szükséges ellátásokat minden esetben megkapja. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány 2013 óta rendszeresen oktat pedagógusokat, iskolában és óvodában dolgozókat a cukorbeteg gyerekek körüli teendők megfelelő ellátására. Az Oktatási Hivatallal együttműködve az alapítvány szakemberei jelentős szerepet vállalnak az érintett pedagógusok speciális felkészítésében is.

A hagyományos pedagógus diabétesz képzések és érzékenyítő programok is folytatódnak. Ősszel 21 képzési helyszínen valósul meg az Egy Csepp Figyelem Alapítvány oktatási programja, a 8 éve indított „Belevalók” is az Oktatási Hivatal szervezésében. A programban eddig több mint 4300 pedagógus vett részt. Szakmai partner a Magyar Diabetes Társaság és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége. A Belevalók részévé vált az ELTE Tanító- és Óvóképző Kar hivatalos képzési programjának. A program támogatója a 77 Elektronika Kft, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Medtronic és a Sanofi.

Az alapítvány a gyerekek képzéseit is folytatja: a tavaly TEENS néven elindított egészségprogram a 13-14 éves korosztály számára idén újabb két iskolai osztályba jut el. A félnapos program célja a helyes életvezetési minta közvetítésével az egészségügyi öngondoskodás erősítése, és olyan krónikus betegségek megelőzése, mint az elhízás, a cukorbetegség, a kardiovaszkuláris elváltozások, valamint a lelki egészség.

A következő tanévben az alapítvány újabb iskolákat von be a 3 évvel ezelőtt indított KiDS elnevezésű diabétesz képzésbe is, melyet a Nemzetközi Diabétesz Szövetség hozott létre 6-14 éves általános iskolások, valamint szüleik és tanáraik számára. A program a cukorbetegség megismerésére, a 2-es típusú diabétesz megelőzésére és a diabéteszes gyerekek elfogadására irányul. A TEENS és a KiDS főtámogatója a Sanofi.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány idén először szervez szakmai továbbképzést diabétesz edukátoroknak, akik egyfajta „tolmács” szerepet töltenek be a diabétesszel élő betegek életében, és kiemelkedő szerepük van a sikeres terápia-menedzsmentben. Rendszeres szakmai továbbképzésük hiánypótló kezdeményezés. A program támogatója a Novo Nordisk.

Júniustól folytatódik a 6 diabéteszes vlogger által tavaly megkezdett DIAB Mindennapok videósorozat az alapítvány közösségi oldalain. Az egyes epizódok során testközelből ismerhetjük meg életüket, ezzel is segítve a diabétesszel élők elfogadását. A "második évad" a “Kék Lufi kihívás” elnevezésű érzékenyítő kampánnyal indul, felhívva a figyelmet arra, hogy a cukorbetegség napi szintű menedzselése folyamatos figyelmet igénylő, összetett feladat. Ezzel a filmmel csatlakozik alapítványunk a napokban indult nemzetközi kampányhoz.  A program támogatója a Medtronic.

201251363_4182690678443579_1264911654752290400_n_1.jpg

A nemzetközi diabétesz világnaphoz kapcsolódóan idén is megrendezi az alapítvány a tavaly elindított online eseménysorozatot, az Egy Csepp EgészségFesztet november 8. és 14. között. Egy egész héten át az egészséges életmóddal, gasztronómiával, sporttal, cukorbetegséggel kapcsolatos videókkal, műsorokkal készülnek a szervezők. November 14-én, a cukorbetegség világnapján egy megújult, személyes jelenléten alapuló családi egészségnapot is rendez az alapítvány a Millenárison, az aktuális járványügyi előírások betartásával, ingyenes szűrésekkel és gyermekprogramokkal. Főtámogató a magyar Dcont© vércukormérőket fejlesztő 77 Elektronika Kft.

Ismét lesznek ingyenes szűrések is. Az Egyszer Élünk Körút júliusban indul, a sárga sátrak ott lesznek ismert futóversenyeken, fesztiválokon és családi napokon. A program támogatója a magyar Dcont© vércukormérőket fejlesztő 77 Elektronika Kft., a Beurer Medical Hungary Kft, a Berlin-Chemie / A. Menarini Kft és a Magyar Telekom.

A Cseppont Patikaprogram keretében az alapítvány a gyógyszerészekkel szakmai együttműködésben teremtette meg 16 évvel ezelőtt a patikai gondozás lehetőségét. A kezdeményezéshez csatlakozó Cseppont Patikák egész évben lehetőséget biztosítanak jelképes összegért a vércukorszint és több helyen a vérnyomás ellenőrzésére is. Az alapítvány hagyományosan májusban és novemberben meghirdeti a Cseppont Patikahónap programját. Ezalatt egyes gyógyászati segédeszközökhöz kedvezménnyel juthatnak a vásárlók, így a rendszeres otthoni szűrésre is lehetőségük nyílik. A program támogatója a Beurer Medical Hungary Kft., és a 77 Elektronika Kft.

Az elmúlt évek sikeres gyógyszerész továbbképzései, valamint a tavaly ősszel megrendezett online továbbképzés után áprilisban immáron második alkalommal tartotta meg rendezvényét az alapítvány az online térben. A téma aktualitását és a rugalmas képzési forma sikerét mutatja, hogy 652 szakember regisztrált az “Innováció a farmakoterápia menedzsment területén. A 2-es típusú cukorbetegség gyógyszerészi gondozásának irányelve” című akkreditált programra. A rendezvény partnerei a 77 Elektronika Kft., a Beurer Medical Hungary Kft., a Diabess Kft. és a Sanofi.

Idén 10. alkalommal rendezte meg az alapítvány népszerű programját, a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt. A Nándori László cukrászmester által vezetett zsűri 5 tortát juttatott a döntőbe, ahol kiválasztották a legjobbat. A Magyarország Tortája és a Magyarország Cukormentes Tortája verseny idei nyerteseit augusztusban ismerheti meg a nagyközönség.

201772009_4182690475110266_2094679718832585424_n.jpg

A verseny főtámogatója kezdetektől a 77 Elektronika Kft. Támogatója a Beurer Medical Hungary Kft. és a Diabess Kft. A program szakmai partnere a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége és a Wessling független laboratórium. A hobbicukrászok számára elindult a Magyarország Cukormentes Tortája háziverseny, melyre szeptember 10-ig várják a nevezéseket. További információ: egycseppfigyelem.hu

A sajtótájékoztatóra Erős Antónia meglepetéssel készült: a 35 éves 77 Elektronika Kft. tulajdonos ügyvezető-igazgatója, Zettwitz Sándor és a napokban szintén születésnapját ünneplő Szellő István a Magyarország Cukormentes Tortája verseny egyik különdíjas édességét kapta.

Forrás: Egy Csepp Figyelem Alapítvány

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr5916596948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása