„A Rákóczi Sasfészek nyomában”- Bemutatkozik Regéc, a Zemplén gyöngyszeme
2021. május 19. írta: Talabos Dávidné

„A Rákóczi Sasfészek nyomában”- Bemutatkozik Regéc, a Zemplén gyöngyszeme

Júliusra elkészül a Reneszánsz Palota, amely várja majd a látogatókat

regec_3.JPG

Hazánk csodálatos kincsekkel büszkélkedhet, amelyeket sajnos hajlamosak vagyunk elfelejteni. A Zemplénben található váraink (Boldogkőváralja, Sárospatak, Füzér, Komlóska) közül is kiemelkedik Regéc, amely az utóbbi időben szerencsére egyre több látogatót vonz. A csodálatos kisközség múltjáról, jelenéről és jövőjéről Bakos Ferenc polgármester úrral beszélgettünk.

Menjünk vissza kezdetnek a régmúltba, hiszen mindenkinek elsőként a vár jut eszébe Regécről, amely a látogatóközponttal együtt igazi élményt és történelmi utazást kínál minden idelátogatónak…

Bakos Ferenc: Nem véletlen, hogy összekötik a települést és a várat, hiszen majdnem egykorúak, ami nem véletlen, hiszen a település neve is „szarv”-at jelent, ami magára a várhegyre utal, mert előtte ezt hívták „Regéc”-nek. A két hely élete a sok évszázad alatt összeforrott. Az 1200-as években az Aba nemzetség elkezdett itt várat építeni, majd az ezt követő évszázadok alatt egymást váltották a tulajdonosok.  Kevesen tudják, hogy a magyar történelem egy másik jelentős alakja, Esterházy Miklós is birtokolta. A vár és a település nagyon kötődik a Rákócziakhoz, hiszen Zrínyi Ilona a magyar történelem egyik bátor és csodálatos Nagyasszonya gyermekeivel egy ideig itt élt, a fiatal II. Rákóczi Ferenc gyermekéveinek egy részét itt töltötte, erre is nagyon büszkék vagyunk.. A vár uradalmi központ és egyben főúri rezidencia is volt működésének utolsó másfél évszázadában, ezért egykori birtokosai között a magyar történelem szempontjából több kimagasló személy is megtalálható.

Mikor kezdődtek a fejlesztések a várban?

Bakos Ferenc: Regéc Község Önkormányzata 1999-ben kezdett bele abba a munkába, aminek fő célkitűzése volt, hogy a magyar történelem, a nemzeti épített örökség részét képező, méltatlanul elfeledett Regéc Várát megmentse a teljes pusztulástól. Nagyon sok elkötelezett ember közös munkája alapozta meg azoknak a nagyszabású fejlesztéseknek a lehetőség, amelyek az utóbbi években tapasztalhatóak a műemlék területén. Kormos István elődömmel és Simon Zoltán régésszel nagyon sok munkát fektettünk ebbe, ahogy sokan mások. A község minden évben régésztáborokat hozott létre, ahová számos diák és önkéntes is ellátogatott. Ekkor sajnos még nagyon kevés pénzügyi lehetőségünk volt.

regec_2.JPG

Regéc község legutóbb a mostanit megelőzően 2015-ben hajtott végre nagyszabású fejlesztést Regéc Várában. Akkor, az ÉMOP pályázati program támogatásával sikerült újjáépíteni a vár négyszintes öregtornyát, új látogató fogadó épület készült a bejáratnál, illetve Látogatóközpont épült a település közepén. Már a folyó beruházás alatt körvonalazódtak a további fejlesztési elképzelések, így amikor 2016 évben kiírásra került az Interreg V-A Slovakia-Hungary Együttműködési Program, Regéc Község Önkormányzata történelmi kapcsolódású felvidéki partnereivel közösen benyújtotta a vár további fejlesztésére vonatkozó pályázatát. Felvidéki partnerek Bodrogszerdahely és Nagyida kastélyaik megújítását, Nagykövesd kerékpáros csomópont létrehozását tűzték ki célul a programban. Az elbírált pályázat  vezető pontszámmal sikerrel szerepelt, így újabb grandiózus fejlesztés vehette kezdetét az elmúlt évben Regéc Várában. Regéc Község Önkormányzata, mint a program vezető partnere számos szakemberrel együtt dolgozva elkészíttette a keleti palotaszárny újjáépítésének terveit, mely tervek tartalmazzák az épületegyüttes pincétől a tetőig tartó részletes helyreállítását. Mint ahogyan az előző projektben, ezúttal is lesz a fejlesztésnek a településen megvalósuló eleme. Több, a váron ugyan kívüli, de ahhoz mégis szorosan kapcsolódó fejlesztési terület egyik eleme a műemlékhez vezető út első szakaszának felújítása. Továbbá két belterületi ingatlan átalakításával létrejön egy történelmi pihenőpark, illetve egy történelmi bemutatóház  a településen. 

Júniusra elkészül a Reneszánsz Palota, amely tavaly kezdődött el, legkésőbb júliusban ezt szeretnénk átadni. A tél nehezítette a munkát ilyen magasságban, de a fejlesztés újabb produktuma meg fog valósulni nemsokára, ma már a belső munkálatok zajlanak javarészt.

Vannak távolabbi tervek is?

Természetesen, mindig a jövőbe tekintünk. A vár kápolnáját és az alsó várat is helyre kellene állítani. Emellett még van mit tenni, mert egy része még törmelék alatt van, szóval az elkövetkezendő 20-30 évre van elképzelésünk. Tekintettel arra, hogy ez a térség nem a legstabilabbak közé tartozik gazdaságilag, ezért a legjobb értelemben is nagyon fontos a vár és környéke mind a település, mind a térség szempontjából turisztikai és gazdasági okok miatt is.

Az Országos Kéktúra vonalába is beletartoznak, erről mesélne?

Bakos Ferenc: Ez a szakasz egészen Hollóházáig tart, a Természetjáró Szövetség újítja fel ezeket az útvonalakat. A településünk természetesen gondoskodik arról, hogy ez az útvonal átjárható legyen, rendszeresen tisztítjuk, takarítjuk, mivel sajnos műanyagpalackokkal és energiaitalos dobozokkal gyakran találkozni itt.

A közfoglalkoztatás is jelentős a településükön, meghatározó a község szempontjából, erről megtudhatunk többet?

Bakos Ferenc: Jelenleg 13 fő dolgozik a településen általános feladatokat ellátva, illetve a START munkaprogram keretében húsmarha tenyésztést végzünk 2012 óta. A turisztika mellett számunkra ez fontos bevételi forrás, amelybe mindannyian besegítünk, jómagam is részt veszek a takarmánytermelésben, a területgondozásban és a gyepgazdálkodásban. A marhák a tájhoz hozzátartoznak, sok idelátogató szemében legalább olyan népszerűek, mint maga a vár. Fontos számunkra, hogy a helyi növényzet életterét biztosítsuk, az autentikus fajok pedig visszatérjenek erre a vidékre. Nagyon fontos kiemelni, hogy ez számunkra nemcsak hobbitevékenység, hanem munka is.

regec_4.jpg

Ha már szóba jött az állat-és növényvilág, nem feledkezhetünk meg Regéc környezetének az értékeiről sem, amely a várlátogatás mellett több napos programot kínál.

Bakos Ferenc: Az Országos Kéktúra mellett meg kell említeni Pengőkövet, a Rákóczi követ, de itt található a Nagy Szárkő is, amelyek kedvelt látványosságok. A Rákóczi harangok, amelyek az 1600-as évekből maradtak meg, jelenleg a római katolikus templomunkban vannak, régen a várban voltak elhelyezve. Az erdő számos izgalmas pontot kínál, kicsit távolabb pedig a Vizsolyi Biblia, vagy Komlóska vára is megtekinthető az érdeklődők számára. A folyamatosan megújuló várral és egyéb létesítményeinkkel reméljük, hogy időről-időre tudunk izgalmasat és újdonságot mutatni.

Nagyon köszönjük az interjút és nagyon sok sikert kívánunk mindenhez!

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr3616565680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2021.05.20. 08:37:32

Kitartás, hit, akarat, gyökerek => út a jövőhöz.
Ennyi.
süti beállítások módosítása