Az 5 legjobb koncertfelvétel otthoni kikapcsolódáshoz
2021. május 06. írta: Kultúrjunkie

Az 5 legjobb koncertfelvétel otthoni kikapcsolódáshoz

mobile-phone-1845233_1920.jpg

Kezdődik a koncert-és fesztiválszezon, ám egy darabig még biztosan nem bulizhatunk élőben a világsztárok koncertjein. A YouTube-on böngészve addig is jobbnál jobb koncertfelvételeket találhatunk, szuper minőségben – régi klasszikusokat vagy a közelmúlt nagy produkcióit. Az alábbi felvételek biztosan benne vannak a top 5-ben!

Tina Turner - One last time, London, 2000

Az egész Wembley Stadion azt üvölti, hogy Higher – mi az?

A rock and roll Királynője a Twenty Four Seven turnéja során dupla koncertet adott Londonban, amelyből One last time címmel koncertfilm is készült, így bármikor boom-shaka-laka-lakázhatunk egyet Tinával a nappaliban. A Fool in Love vagy az Addicted to love is garantálja a jó tombolást, de ha épp dolgozunk közben, tekerjük a lassúzós Private Dancerhez vagy a Whatever you needhez.

A koncertfilm címével ellentétben Tina korántsem hagyott fel a zenéléssel és a koncertezéssel 2000-ben, ahogy erről az azóta kiadott albumai is tanúskodnak. Most viszont úgy tűnik, túl a nyolcvanon már tényleg alacsonyabb fokozatra kapcsolt, de ezt is királynőhöz méltó eleganciával teszi: egy dokumentumfilmmel búcsúzik a rajongóktól. Daniel Lindsay és T.J. Martina rendezése március elején, a berlini filmfesztiválon debütált, és a hírek szerint néhány hónap múlva a magyar közönség is láthatja majd a TINA-t. Addig is mehet a hangolódás a koncertfelvétellel, vagy a film zenéit felvonultató Spotify-listával!

Sting  - Bataclan, Párizs, 2016

Klasszikus közönséget énekeltetős koncert, némi csavarral. Sting vendége ezen a koncerten a libanoni származású jazz trombitás-zeneszerző tehetség, Ibrahim Maalouf volt, akinek a tavalyi, 40 Melodies című albumán közre is működött. Maalouf a koncert elején a Fragile-t fűszerezi meg egy romantikus trombitaszólóval, az Inshallah pedig igazi világzenei színezetet kap ebben a feldolgozásban. A csúcs persze az elmaradhatatlan Desert Rose! Nem lehet elképzelni Sting-koncertet az English man in New York nélkül, amelynek az újragondolásával néhány hónappal ezelőtt Shirazee faragott egy afrobeat újdonságot.

A párizsi koncertfelvétel azért is különleges, mert ezzel nyílt újra a felújított Bataclan a 2015-ös támadások első évfordulójának előestéjén. Sting egyébként az elmúlt hónapokban sem tétlenkedett, márciusban jött ki új, Duets című albuma, olyan nevek közreműködésével, mint Shaggy, Eric Clapton vagy Melody Gardot.

Mandoki Soulmates – Hungarian Pictures online koncert 2021

2021 legmenőbb zenei kísérlete eddig ez a felvétel, amely úgy készült, hogy a zenészek a saját otthonukból jelentkeztek be online, hogy együtt koncertezzenek – többek között Berlinből, Bostonból, Dél-Karolinából, Sanghajból. A „koncerthelyszín”, ahol összekapcsolódnak, Leslie Mandoki németországi stúdiója, a produkció pedig a Mandoki Soulmates Hungarian Pictures című albumára épül, a hagyományos magyar dallamok progresszív, modern újragondolása. Ez a koncert azért is különleges, mert a lágy dallamok és a dinamikus rockzene nagyon jól kiegészítik egymást.

Szakcsi Lakatos Béla zongorajátéka a felütés, a magyar népdalokat Julia Mandoki énekli, a Kis kece lányom dallamait Richard Bona kíséri gitáron Miamiból. A Transylvanian Dances gitárszólóját most a különböző országokból bejelentkező zenészek együtt játsszák, itt nagyon erősen érezhetjük, hogy a távolság tényleg nem számít. A magyar dallamokba sok világzenei, keleti dallam is keveredik, a legkülönlegesebb színfolt ebben az indiai Deobrat Mishra, aki szitáron játszik. A Hungarian PIctures-számok mellett azért feltűnik még néhány más sláger is, például a Young Rebels.

Adele – London, 2011

Londoni születésű énekesként a Royal Albert Hallban a Hometown Glory című számmal koncertet kezdeni – ez a garantált katarzis. Adele ülős koncertje a hangversenyteremből a mintapéldánya annak, mikor nem kell se nagy díszlet, se vizuál, se extrém jelmez, hogy egy koncert működjön.

A 2011-es felvétel idején Adele-nek még csak 2 albuma, mégis rengeteg slágere volt, a soft poptól a soulos, country-s hatásokig mindenfélét hallhatunk a koncerten.

A szimfonikus feldolgozások szerelmeseinek a Turning tables lesz a kedvence, ahol a koncert során leginkább előtérbe kerül az Adele-t kísérő 12 vonós hangszeres. Az If It Hadn't Been for Love hallgatva egy country buliban érezhetjük magunkat. Aki csak Adele érzelmesebb slágereit ismeri, érdemes a My Shame-hez vagy a Romour Has It-hez tekernie, ezekben megmutatkozik a kacér, szókimondó oldala is.

Adele egy ideje nem jelentkezett új albummal, tavaly ősszel jelent volna meg egy lemeze, de még várnunk kell rá – jó néhány év alkotás után remélhetőleg idén jönnek ki az új dalok.

Jazz+Az: 20-Year Challenge koncert, Budapest, 2020

Jazz meg ez-az, rap, pop, funky, avagy a Jazz+Az újra a színpadon, a búcsúkoncert után 20 évvel. Az eredeti zenekar koncertezett a Budapest Arénában, Dés Lászlóval, Geszti Péterrel és a vokalistákkal.

A koncerten az összes népszerű sláger elhangzik, a Mit tehet a sejttől a Nem adom felig, két szám között Geszti átkötései szórakoztatnak. Persze kihagyhatatlan volt bedobnia a kérdést: lehet, hogy nem kellett volna feloszlani?

A sok humor mellett néhány megható pillanat is akad azért, például a Csepp a tengerben Váczi Eszterrel. Dés László is aktív részese a koncertnek, eljátssza a klasszikusait, az Olyan szépek voltunkat és a Nagy utazást. Nemcsak ő, de a többi hangszeres sem marad a háttérben, egy-egy szólóval búcsúznak a Jazz+Aztól.

Lehet, hogy 2040-ben lesz 40-Year Challenge is?

Fotó: Pexels / Pixabay

Forrás: Sajtóanyag

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr6216511682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása