Kiváló szakmai könyv jelent meg az ételallergiáról, és annak hátteréről
2021. március 22. írta: Kultúrjunkie

Kiváló szakmai könyv jelent meg az ételallergiáról, és annak hátteréről

Dr. Kari Nadeau – Sloan Barnett: Az ételallergia legyőzhető

img_2439.JPG

A könyv az ételallergia megelőzésének, diagnosztizálásának módszereibe és visszafordításának programjába nyújt betekintést. Megismerteti az ételallergia új korszakának lehetőségeit, melynek része az immunterápia. Kiderül belőle, hogy az immunterápiának köszönhetően nemcsak az ételallergia kezelésére, de visszafordítására is lehetőség van. Az új program, mely rengeteg embernek tette lehetővé, hogy megszabaduljon az allergénektől való rettegéstől, több ezer páciens jó eredményeire épül.

a76e5689-a45b-4683-af2f-db5ee33413a3.png

De miért is fontos egy ilyen hatékony program? Az ételallergia annyira gyakori lenne, hogy lassan járványról is beszélhetünk? Sajnos igen: az ételallergiás esetek száma az elmúlt évtizedekben minden felmérés szerint meredeken emelkedett a gyermekek körében, de sajnos a felnőtteknél is. Az ételallergia globális jelenség, nem csak a nyugati világra jellemző, és a helyzet egyre drámaibb 1990 óta: 2013-ban 89 országban végzett felmérés alapján az allergiások száma 15%, és sok olyan országban is megjelent, ahol eddig nem is hallottak róla. Mi történik a világban, hogy ez a betegség ennyire tarol? Igaz lehet a higiéniahipotézis (ami nem azt jelenti, hogy ne kellene kezet mosni), hogy a túlzott tisztaság miatt nem tud megküzdeni a szervezet a kórokozókkal? Védettséget jelent vajon a testvéreffektus, miszerint egy kisebb testvér jobban ki van téve kórokozóknak a nagy testvérnek köszönhetően, mint a nagy testvér, vagy egy egyke?

Mi lehet a jelentősége az entodoxin nevű molekulának, mely immunkapcsolóként működik, és gyakrabban fordul elő természeti környezetben, állatok közelében? Befolyásolja az ételallergiát a mikrobiomunk, vagyis az emésztőrendszerünket benépesítő baktériumok közössége? Az ártalmatlan mikrobák segíthetnek az immunrendszer tanításában? A modern társadalmi jólét ártott a rostban gazdag táplálkozási diverzitásnak, ami szintén az allergia kialakulását segíti elő? Az antibiotikumok túlzott használata is csak árt ennek a jelenségnek, hiszen gyengül a bélflóra? Ehhez jönnek még hozzá a genetikai adottságok? Mit jelent pontosan a kettős allergénnek való kitettség elmélete, miszerint az ekcémás gyermek nagyobb eséllyel lesz ételallergiás? Hatással lehet az ételallergiára, hogy túl sokat tartózkodunk beltéren, és kevesebb napfényt és D-vitamint kap a szervezetünk? Miért fontos megkülönböztetni az ételallergiát az ételintoleranciától, mely szintén rengeteg embert érint?

A szerzők körüljárják azt a kérdést is, mennyiben befolyásolja a gyermek ételallergiáját, hogy az anya mit eszik a terhesség és a szoptatás alatt. Leszögezik, hogy már 4 hónapnyi szoptatás jelentősen lecsökkenti az ételallergia kialakulásának kockázatát. Felmerül a kérdés, hogy vajon gyakoribb lesz az ételallergia a császárral született babáknál? Kijelenthető, hogy az ételallergiás szülők gyerekeinél gyakrabban fordul elő az ételallergia? 

A kötetből kiderül, mi a teendője a szülőnek, ha gyermekénél felállították az ételallergia diagnózisát. Miként kell átalakítani a kamra, hűtő, szekrény berendezését, mennyiben alakul át a főzés, mi lehet a konyhaasztalon. De a szerzők az elkerülésen túl egy sokkal fontosabb programmal is megismertetnek minket: hogyan lehet véget vetni a szenvedésnek az immunrendszer átprogramozásával.

ea8dfc46-16a9-43fe-8a2d-8946603866ae.png

Az immunterápia úgy programozza újra az immunrendszert, hogy az többé nem termel IgE-t, vagyis az allergia kiváltásáért felelős antitestet. A legelterjedtebb immunterápia az orális, ám szublingvális (nyelvalatti) és epikután (bőrön keresztüli) módszerek kifejlesztése is folyamatban van. Mit is jelent ez pontosan?  Mit is jelent ez pontosan? Ne méreg legyen az étel, hanem orvosság! Az orális immunterápia kulcsszava a dózis, ami szerint az étel valójában gyógyszerként használ. A deszenzitizálás elérése érdekében fokozatosan lehet növelni az adagokat. Az immunterápiás módszernek komoly kutatásokra és eredményekre épülő alapja van.

Ha még nincs diagnózis a gyermekünknél, csak megelőzni szeretnék az ételallergia kialakulását, a szerzőknek arra is van javaslata. A jelenlegi bizonyítékok alapján kijelenthető, hogy az ételallergia kialakulása, tekintet nélkül a kockázatra, megelőzhető a legelterjedtebb allergiát okozó ételek korai fogyasztásával. A kisbabák számára 4-6 hónapos koruk körül változatos étrendet kell kialakítani. Természetesen figyelve a tünetekre új étel bevezetésekor, egy alkalommal akár több ételt is megismertethetünk a kicsivel. Ez szembe megy az 1980-as években bevett szokással, amikor az orvosok tanácsára elterjedt a késleltetett táplálékbevezetés, és ami sajnos jelentősen növelte az ételallergiások számát.

A megelőzés érdekében hat fontos életviteli változtatást javasolnak a szerzők. A tanácsokat könnyű betartani, és nagyon sokat segíthetnek:

img_2441.jpg

A kötet legmeghatóbb része az a leírás, mely a súlyos, többszörös ételallergiában szenvedő Tessa történetét meséli el. A 9 éves kislány többször volt kórházban, és egyszer egy tésztacsere miatt majdnem meghalt. Versenyszerűen búvárkodott, de az allergiája által kiváltott szorongása miatt abbahagyta. A barátaival nem tudott közös programokon részt venni. Anyja félt, amikor Tessa elkezdte az orális immunterápiát (OIT), és részt vett a kutatásban. Ám végül sikertörténetét még a Times is megírta: teljesen megváltozott az élete. Hónapokkal később már meg tudott inni egy bögre tejet, és el tudott fogyasztani egy egész tojást. Felidézték a nagy pillanatot, amikor a kutatást lezáró ünnepségen tortát és fagylaltot kaphatott. Most már alhat a barátainál, fagyizhat is velük.

Összességében tehát elmondható, hogy az immunterápia módszere nagyon ígéretes, de vizsgálják biológiai gyógyszerek és probiotikumok alkalmazását, valamint kutatják az oltás és egyéb módszerek lehetőségét. A terápiát a szerzők csakis egészségügyi felügyelettel javasolják, hiszen a módszernek pontos protokollja van, és orvosi felügyeletet kíván.

A szerzőkről

Kari Nadeau, MD, PhD, a Stanford Egyetem Sean N. Parker Allergia- és Asztmaközpontjának igazgatója, a világ egyik legkiemelkedőbb szaktekintélye az ételallergia területén. Kutatásairól a világ minden nagyobb lapja és tévécsatornája beszámolt.

36345a8e-62ba-4aa5-ad69-3b7f17912b76.jpeg

Sloan Barnett ügyvéd-újságíró, a Green Goes with Everything: Simple Steps to a Healthier Life and a Cleaner Planet című New York Times bestseller szerzője. Gyerekei dr. Nadeau programjának köszönhetően gyógyultak ki az ételallergiából.

e969fd52-9844-4b17-80b6-9602939e0548.png

Mások a könyvről

„Lányunk számára gyökeresen megváltozott a világ, miután dr. Nadeau kikezelte az életveszélyes ételallergiáját. Ha ételallergiában szenvedsz, vagy egy szeretted abban szenved, muszáj elolvasnod ezt a könyvet!”– Nancy és Steve Carell

„Kari Nadeau valódi úttörő: tudományos módszerével kiemelte az allergiakezelés világát a sötét középkorból. Bárkinek, akinek ételallergiája van, vagy fél attól, hogy ételallergiája lesz, reménysugár ez a könyv. Megvilágosító erejű olvasmány, amely feltárja, hogy ejt túszul bennünket a saját immunrendszerünk, és feltárja azt is, hogyan gondoskodjunk róla, hogy ez soha többé ne történjék meg.”– Adam Grant, az Eredetik és az Adni és kapni című New York Times bestsellerek szerzője 

„Ez a rendkívüli könyv megmutatja, amit korábban lehetetlennek hittünk: igenis véget vethetünk az ételallergia okozta fulladásnak. Van olyan allergia, amelyik pillanatok alatt képes ölni. Dr. Kari Nadeau úttörő immunoterápiás módszere mindent megváltoztat – ez a könyv a legfrissebb tudományos eredményeket hozza el a pácienseknek és családtagjaiknak.” – Dr. Terry Wahls 

„Briliáns könyv: alapos, naprakészen tudományos, és nem egyszerűsít, mégis érthetővé teszi a komplexitást. Az ételallergia legyőzhető! etalon – minden egészségügyi problémát ezzel a hozzáállással kellene górcső alá venni a doktoroknak, a betegeknek és a családtagjaiknak is.” – Dr. Paul S. Auerbach

„Dr. Kari Nadeau és a könyvben található információk megmentették a lányunk életét, és örökre megváltoztatták a családunkat. Hálásak vagyunk.” – J. K. Simmons és Michelle Schumacher

„Dr. Nadeau allergiaterápiája megváltoztatta a lányunk életét. Szabadabb, rugalmasabb, és most már igazi gourmet lett belőle a programnak köszönhetően. Magabiztosan ehet az egész család, étterembe járhatunk, nem kell az allergiás rohamtól rettegnünk. Dr. Nadeau bámulatos újító és nagyszerű ember. Ezt a könyvet kötelező elolvasni. Hihetetlenül örülünk, hogy dr. Nadeau megosztja kutatásait az egész világgal." – Tracy Pollan és Michael J. Fox

Sajtóinformáció: Finy Petra - 21. Század Kiadó

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr7516473980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása