Ezekkel a telefon-mentő tippekkel hosszabb lesz készüléked élettartama
2020. november 05. írta: Kultúrjunkie

Ezekkel a telefon-mentő tippekkel hosszabb lesz készüléked élettartama

Telefon-mentő tippek a Doro-tól

doro_okostelefon.jpg

Nemcsak húszéveseké a világ, mondja a sláger. Ez igaz az okostelefonokra is; ma már nemcsak a fiatalabb korosztály, hanem az idősebbek is nyitottak a technológiai újdonságokra. Nyugat-Európában a szeniorok -a már rendelkezik okostelefonnal és közülük minden negyedik már 3 éve használja azt.Az idősebbek tehát szeretnek kitartani a jól bevált, megszokott készülékek mellett, ezért számukra kifejezetten fontos, hogy a telefon sokáig bírja. A svéd szenior telefongyártó, Doro tanácsaival nemcsak megóvhatjuk, de meg is hosszabbíthatjuk az okostelefonunk élettartamát.

A mobiltelefonok létfontosságúak, vészhelyzeteknél segíthetnek, miközben nagyszerű lehetőséget nyújtanak a családdal és a barátokkal való kapcsolattartásra. De jobb szembenézni a tényekkel: nem mindig kezeljük okostelefonjainkat kellő óvatossággal. Pedig néhány egyszerű lépéssel sok bosszúságtól és extra kiadástól megóvhatjuk magunkat, vagy akár idős szerettünket. Telefon-mentő tippek minden korosztálynak.

Fólia elöl, tok hátul

Dupla védelem: érdemes az okostelefonunkat előröl és hátulról is védeni. A véletlen leesések, piszok, por ellen a védőtok ideális védelmet nyújt. Ma már számos, az adott telefon típusához kapható tokból választhatunk, amely még a hőmérsékletingadozások ellen is jó szolgálatot tesz.

A törések, karcolások, mikro repedések elkerülésére kérjünk védőfóliát a telefonunkra. Az edzett üvegből készült fólia nem olcsó, de jó befektetés, mert hatékonyabban véd, tartósabb és kellemesebb tapintási élményt nyújt a sima fóliánál. Ha kellő fizikai védelmet adunk a telefonunknak, akkor az élettartamát is meghosszabbíthatjuk.

Tisztítás, fertőtlenítés

Telefonunkat számtalan helyre letesszük, így az a nem kívánt bacilusok melegágya lehet. Ezekben az időkben pedig végképp fontos a fertőtlenítés: hetente többször, alkoholmentes ablaktisztító folyadékkal átnedvesített puha törlőruhával töröljük át a telefont.

A szennyeződések, por, szöszök is lerakódhatnak a készülékünkre, főleg a kisebb nyílásokba. Ha töltő, vagy fülhallgató aljzat nem elég tiszta, nem tud megfelelően érintkezni és így működni sem. Használjuk fogpiszkálót az apró részek kitisztításához.

telefon-fertotlenites-tisztitas-koronavirus.jpg

Okos töltés

Az okostelefon akkumulátorának élettartama minden teljes lemerüléssel rövidül. Lehetőség szerint ne merítsük le teljesen, ugyanakkor nem is kell mindig 100 százalékra tölteni. Ajánlatos a töltöttségi szintet a legtöbb esetben 40 és 80 százalék között tartani. Ha tokban használjuk a telefonunkat, akkor töltés alatt abból vegyük ki, ugyanis előfordulhat, hogy tokban jobban melegszik a telefon. Létezik olyan, időseknek szánt okostelefon is, amely praktikus dokkolóval is rendelkezik; töltőként, óraként vagy éppen digitális képkeretként is működik, és akár egész nap benne hagyhatjuk a telefont. Amikor a dokkoló épp nem tölt, a telefon képernyőkímélő funkcióra kapcsol.

SOS mentés

Leesett a telefon, a képernyő megrepedt. Sokunkkal előfordult már, azonban azt kevesen tudják, hogy ilyenkor érdemes gyorsan kár-mentésbe fogni, mert nem biztos, hogy csak esztétikai hiba áll fenn. Minél tovább várunk a javítással, annál több szennyeződés, piszok juthat a repedésekbe, amely veszélyeztetheti a telefon belső alkatrészeit. A gyorsaság más károkra is vonatkozik, például, ha víz éri. Rapid megoldásként egy tál száraz rizs elnyel valamennyi nedvességet, de egy telefon szerviz tudja igazán kitisztítani és kiszárítani a vizet ért telefont.

Gyári tartozékok előnyben

Ne használjunk olcsó, ismeretlen helyről vásárolt, utángyártott, rossz minőségű töltőket, ugyanis könnyen tönkretehetik az akkumulátort. A többi mobil kiegészítőknél, - mint pl. fejhallgató, autós töltő -  is részesítsük előnyben a gyári tartozékokat, amelyek megbízhatóak és garanciát adnak.

Tárolás csak szépen

Az általános karbantartáshoz tartozik, hogy figyelünk a telefonunk tárhelyére. Hasonlóan a számítógépekhez, az okostelefonok is felhasználják a rendelkezésre álló tárhelyet a feladatok végrehajtására. Ha a felhasznált tárhely megközelíti a 80 százalékot, az már sokat ronthat a telefon teljesítményén. Ha úgy látjuk, hogy kezd telítődni a tárhely, ellenőrizzük az alkalmazásokat, fotókat, videókat, mert meglepően sok helyet foglalhatnak. Költöztessük őket a PC-re, vagy a felhőbe és utána a nagyméretű, nem használt fájlokat töröljük.

hand-holding-smartphone-with-apps-cloud.jpg

Frissíteni jó

Annak érdekében, hogy a telefonunk a lehető leggyorsabban és probléma mentesebben működjön, fontos, hogy frissítsük operációs rendszerét és a rajta futó alkalmazásokat is. Ezek a frissítések nem tartanak sokáig, mégis óriási előnyük van: a hibák kijavításától és a biztonsági problémák kiküszöbölésén túl a telefon általános teljesítményét is javítják, így tud a készülék még gyorsabban és gördülékenyebben működni. Használjuk a felhőszolgáltatást: ezzel nemcsak a túl sok adattól tudjuk megkímélni a telefonunkat, hanem egyben minimalizálhatjuk az adatvesztés kockázatát is.

Forrás: Senior Research 2020, Doro-River Research

Forrás: Twincom PR Consultancy Képek: techkalauz.hu / jooinn.com

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr4616275098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása