Új bemutatókra készül a Budapest Bábszínház
2020. szeptember 08. írta: Kultúrjunkie

Új bemutatókra készül a Budapest Bábszínház

5 új bemutatót tűznek műsorra

20200907_102311.jpg

Öt új bemutatóval, öt különböző korosztályt szólít meg idén is a Budapest Bábszínház társulata. Az évad első nagyszínpadi premierje Václav Ctvrtek: Rumcájsz című meséje lesz Schneider Jankó rendezésében.

Két bemutató is elmaradt az elmúlt évadban a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet miatt a Budapest Bábszínházban, így szeptember 12-től látható végre Rumcájsz, a jičíni suszterből lett rabló története, amit már jól ismernek a mai gyerekek szülei, nagyszülei. Az idei repertoárt bemutató sajtótájékoztatón a Hoffer Károly tervezte bábfigurákat is megtekinthették az újságírók.

Ellinger Edina, a Budapest Bábszínház igazgatója elmondta:, nagyon hálás a társulatának, amiért megteremtették a feltételét annak, hogy biztonságos környezetben fogadhassák a gyerekeket és a családokat. Fontos küldetése a színháznak, hogy az óvodásoknak és az iskolásoknak ebben a nehéz időszakban is lehessenek színházi, közösségi élményeik, hiszen a virtuális tér nem pótolhatja azt az élményt, amikor a közönség együtt lélegzik az előadással. Ettől az évadtól a gyermekek jövőjéért nemcsak kulturális szempontból vállal felelősséget a teátrum, hanem a környezettudatosság jegyében is. „Megtesszük az első lépéseket azért, hogy minél hamarabb „zöld színház” legyünk. A Rügyek és gyökerek az első olyan bemutatónk, amelynek műanyagszegény a díszlete és újrahasznosított elemekből áll” – jelentette be Ellinger Edina.bb_sajtotaj_20200907-1.jpgA csecsemőelőadásban – melyet Markó-Valentyik Anna rendez – a kellékek retextilből, a jelmezek másodkézből való ruhákból készülnek, a darab a természet törvényszerűségeivel való korai játékos ismerkedésre ad lehetőséget a legkisebb korosztálynak. Ezt a szemléletmódot folytatva döntött úgy a teátrum, hogy megszüntetik szórólapjaikat, ezzel nagy mennyiségű papírszemetet takarítanak meg.

Decemberre, a karácsonyi készülődés időszakára a kisiskolásokat és családjukat megszólító Kisrigókat tervezi a bábszínház Hoffer Károly rendezésében. Ez a szívmelengetően szép előadás Paulon Viktória személyes indíttatású története, örökbefogadott gyermekei fantáziadús, mesés elemekkel átszőtt magánmitológiája, melyet Gimesi Dóra adaptált színpadra.

Már a 2021-es év újdonsága lesz a Helló Héraklész! című nagyszínpadi produkció, amelyet Tengely Gábor rendez a tíz éven felülieknek. Tasnádi István író kifejezetten a bábszínház társulata számára írta új darabját Héraklész mítoszából, amelyben a legendás hős és hétköznapi halandó féltestvére, Iphiklész történetén keresztül a mitológia eszköztárával, de a mai gyerekek nyelvén beszél bátorságról, kiválasztottságról és testvéri szeretetről. Ellinger Edina igazgató kiemelte: ez a nagyszabású produkció igazi családi előadásnak ígérkezik, a kiskamaszokat megszólító izgalmas látvánnyal, DJ-vel, vizuális effektekkel.

Az ötödik, egyben az évad utolsó bemutatója, A Pendragon legenda – avagy a Szerb Antal kód az ifjúsági és felnőtt korosztálynak készül. A regényt színpadra alkalmazó K2 Színház alapítói, Benkó Bence és Fábián Péter új fénytörésbe helyezik minden idők egyik legnagyobb irodalomtörténészének krimiszerű izgalmakkal átszőtt művét. bb_sajtotaj_20200907-12.jpgAz eredetileg erre az évadra tervezett Frankenstein próbái is elkezdődnek tavasszal, méghozzá Keresztes Tamás első bábszínpadi rendezésében. A darab a londoni Nemzeti Színház világhírű előadásának szövegkönyve alapján készül a felnőtt korosztály számára. Az igazgató elmondta: azt reméli, mint ahogy a prózai színházból érkező rendezők már annyiszor, Keresztes Tamás is friss szemléletet hoz a bábszínház és a társulat életébe.

Forrás: Sajtóanyag

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr3516194862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása