Buyko Yan- az alter rocktól az alter elektronikáig
2020. május 06. írta: AidaAlexa

Buyko Yan- az alter rocktól az alter elektronikáig

Karantén premier BY-Y ECHOS

img_8872.jpg

Buyko Yan neve még sokak számára ismeretlen lehet, eddig csak alternatív modern rock stílusú zenekarának a Soundflash Memory-nak a frontembereként tevékenykedett, viszont úgy, ahogy sok zenészre, a jelenlegi karantén-válság rá is pozitívan hatott. 

Hónapokkal ezelőtt kezdett el komolyabban foglalkozni a BY-Y elnevezésű side projektjével, ami az elmúlt hetek alatt teljesedett ki, és nyerte el végleges formáját.

A kislemezen, ami az ECHOS névre hallgat két szerzemény debütál, melyekben producerként Sayghost működik közre, valamint egy remix, aminek pörgős, d’n’b hangzását Yan egyik barátjának, Fülöpnek köszönhetjük. 

Stílusát tekintve számos stílusjegy visszaköszön a zenekari vonalból, mind annak ellenére, hogy se nem progresszív, se nem rock az, amiről beszélünk. Yan még a napjainkban népszerű alternatív elektronikus vonalon is megteremti azt a pszichedelikus már-már nyomasztó hatást, ami egyből felkelti az érdeklődésünket, és kizökkent minket a már megszokott rádiós dallamokból.

“Többen mondják, hogy sem a zenekari, sem pedig a szóló projektem nem besorolható a hazai szcéna egyetlen műfajába sem. Ez valahol nagyon jó dolog, mert törekszek az egyedi hangzásvilágra, viszont számtalanszor hátulütője is van. Sokkal nehezebb érvényesülni, valamint hasonló stílusban mozgó zenészekkel kapcsolatot építeni.”

Kartina (festmény), olvashatjuk az első szám címét oroszul. Hogy miért? Yan orosz származású, ezt előszeretettel szövi bele a zenéibe. Mondhatjuk, hogy egészen nemzetközi a team, hiszen a producer Sayghost új-zélandi, akivel Soundcloud-on találtak egymásra, aminek köszönhetően egy rendkívül inspiratív kooperáció született. 

A dalokat melankolikus hangulatát egy nehezen megélt szakításnak köszönhetjük. A lemez debütálásának szimbolikus napja, ennek a korszaknak a lezárása is egyben. “Az ember nem lehet mindig fent, nem mindig mennek simán a dolgok, bármennyire is szeretnénk. Én az aktuális fájdalmamat, örömömet, belső vívódásaimat, minden érzelmemet a zenémmel tudom kifejezni. Ezzel fejlődök mind lelkileg, mind zeneileg egyaránt.”

 Yan elárulta, hogy hamarosan egy új dal, valamint két videoklip is megjelenik majd. Így karantén ide vagy oda, az alkotási folyamat nem fog stagnálni.

A válsághelyzet után elkezdődik a szervezés, de élő fellépés terén leginkább a zenekarra szeretne fókuszálni, ahol jelenleg szintén sok újdonság várható majd a közeljövőben.

A ma megjelent ECHOS kislemezt az alábbi linken tudjátok meghallgatni!

Fotó: Besenczi Richard

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr8415665020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása