3 film, amit látnod kell a Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
2020. január 17. írta: Kultúrjunkie

3 film, amit látnod kell a Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon

bidf_2020_banner_cc_1920x1080.png

2020. január 27. és február 2.között a Cinema City Aréna moziban hatodik alkalommal rendezik meg a BIDF-et, a Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivált, a világ legfrissebb, nemzetközi sikereket elért, egészestés, kreatív dokumentumfilmjeinek magyarországi ünnepét és versenyét. A filmes világ, a művészeti élet, a sajtó elismert szereplőiből álló rangos magyar és nemzetközi zsűri, valamint diák- és nyugdíjas zsűri hat kategóriában dönt a pénzdíjakról.

 Csak családról ne

A nehézsorsú fiatalokkal foglalkozó iskolában hiába a második esély és az egyénre szabott figyelem, valami hiányzik. A sorsközösség felismeréséből merített erő sokat lendíthetne a diákok továbblépési esélyein. Neves tréner érkezik a tanárok segítségére, hogy azok is segíthessenek a diákjaiknak megtanulni, hogyan segítsenek egymásnak és saját maguknak. Egy szívet melengető, kölcsönös tanulási folyamatot követünk végig, amely során a diáktréning vezetésére vállalkozó, mindig lelkes Ági néni és a kiégési szindrómából épp felépült Sanyi bá épp olyan ingoványos talajon lépked, mint maguk a gyerekek. 

Pillangó

Amikor az élet kiütéssel győz.
Irma Testa az első olasz női ökölvívó, aki kijutott az Olimpiára, és akinek a történetéért megőrül az egész olasz sajtó: egy lány, aki Nápoly egyik legszegényebb, camorrai régiójában cseperedett fel, és 18 éves korára már nemzetközi sztárrá növi ki magát. Sikere mégis törékeny, és amikor a Rio de Janeiróban megrendezett játékok elején kiesik, Irma kezdi megkérdőjelezni életének néhány alapvető választását. Ahhoz pedig, hogy jövőjét megtervezhesse, először is saját magával kénytelen szembenézni. Egy fiatal nő felnőtté válásának története, aki mindent egy dologra tett fel.

Újra nő 

Akik visszakaphatják nőiségük egykor elrabolt örömét...
A kis kenyai faluban felnőtt Beryl kislányként azt gondolta, hogy a világon az összes nőt gyerekkorában „körülmetélik”, vagyis megcsonkítják a nemi szervét; ezért tapasztalatlan fiatalként ő is átesett a felnőtté avatási rituálén. Vajmi keveset tudott még akkor az FGM/C (Female Genital Mutilation/Cutting) hatásairól.
Sok évvel később megtudja, hogy létezik egy meglehetősen újkeletű rekonstrukciós műtét, amely azzal kecsegtet, hogy visszaadja azt, ami egykor elveszett. Beryl, aki a filmnek nemcsak főhőse, hanem rendezője is egyben, nehéz döntés előtt áll: belevágjon-e a műtétbe, ezzel újra fejest ugorva az ismeretlenbe vagy nézzen szembe az örök traumával? Saját édesanyjával és más, hasonló élményeket átélt nőkkel való beszélgetéseken keresztül próbálja körüljárni ezt az érzelmi dilemmát, hogy végül merjen dönteni.


Forrás: Sajtóanyag

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr5415413922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása