Ínyenc5ös #XmasSpecial – 5 tuti recept Karácsonyról

Ezek az ínyencségek voltak az idei ünnep legjobb receptjei

2019. december 29. - Kultúrjunkie

img_7367.JPG

#MentesÉsFinom

Zabkása tál

80521463_972114496505417_2919811865531908096_n.jpgFotó: Choco & Tahini

Hozzávalók és elkészítés:

- 1/3 bögre GM zabpelyhet 100ml mandulatejbe àztatunk, 15 percig.

- Hozzáöntünk egy bögre vizet, és mézeskalács fűszerekkel ízlés szerint ízesítjük.

-Közepes hőfokon, sűrűn kevergetve főzzük míg krémes alapot nem kapunk.

- Friss kiwi szeletekkel, banán chipsszel, granolàval, és mézeskalács figurákkal találtam.

Az eredeti receptet itt találjátok: Choco & Tahini

 

#ReggeliKönnyed

PARADICSOMOS KARÁCSONYI PIRÍTÓS

img_2530.jpgFotó: Városi Konyha

Hozzávalók - 4 főnek

2 vékony szelet szalonna, vagy 4 szelet bacon

1 doboz konzerv darabolt paradicsom

félcsokor petrezselyem

4 evőkanál zabpehely

só, bors, oregano

4 tojás

8 szelet kenyér

Elkészítés:

A szalonnát, vagy bacont kockázd fel, majd süsd meg egy serpenyőben. Ha túl sok zsírt eresztene, a nagy részét kanalazd le róla. Öntsd hozzá a paradicsom konzervet, fűszerezd sóval, borssal és oreganoval. Néhány percig főzd kis lángon.Utána add hozzá a zabpelyhet is, valamint a felaprított petrezselymet. Néhány perc főzés után elzárhatod a serpenyő alatt a hőt. Takard le, pihentesd 5 percig.

Ezalatt gyöngyözésig melegítsd vizet egy lábosban, és a tojásokból készítsd buggyantott tojást.

Pirítsd meg a kenyereket, kanalazz rá a paradicsomból, majd a tetejét koronázd meg egy buggyantott tojással. Rózsaborssal megszórva tálald.

Az eredeti receptet itt találjátok: Városi Konyha

 

#Újhullám

Céklás camembertes galette karamellizált körtével

galette.jpgFotó: Sülve-főve együtt

Hozzávalók 6 főre:

A tésztához:

30 dkg finomliszt

12 dkg vaj

2 kk só

1 tojás

kb. 1 dl víz, amennyit a tészta felvesz

frissen morzsolt szárított rozmaring

A céklapüréhez:

4 db cékla

1 fej sonkahagyma

2 gerezd fokhagyma

csipet só

1 kk szárított zsálya

fehérbors ízlés szerint

1 kis ujjnyi reszelt friss gyömbér

A feltéthez:

1/2 db körte

1 kk méz

1 camembert sajt

nagy marék durvára vágott dió

friss bébi spenót

Elkészítés:

A tésztához az alapanyagokat összeállítom, a tojásból egy keveset félre teszek a kenéshez. A tésztát összegyúrás után 1 órára hűtőben pihentetem.

Addig elkészítem a céklapürét. A céklát sós vízben megfőzöm. Míg fő, az apróra vágott hagymát kevés olajon megdinsztelem. Hozzáadom a puhára főtt céklát és egy kevés főzőlevet, befűszerezem, összekeverem, hogy mindenhol érje fűszer. 10 percig alacsony lángon készre főzöm. A felét lepürésítem.

A tésztát kör formára kb. 4 mm vékonyra nyújtom, megkenem a céklapürével, ráhalmozom a darabolt céklát, a felszeletelt camembert sajtot, a durvára vágott diót, a vékonyra szeletelt körtét, amire kevés mézet csurgatok.

200 ⁰C-on kb. 40-45 percig sütöm, míg a tészta aranybarna lesz. Friss salátával a tetején tálalom. Szeletekre vágva akár melegen, akár hidegen kitűnő vendégváró étel, de tartalmas fogás húsmentes reggelinek vagy vacsorának is.

Az eredeti receptet itt találjátok: Sülve-főve együtt

 

#HúsÉsSárm

Csirkemell koszorú sajtkrémmel töltve

img_9516-1_1.jpgFotó: ÍZcsiklandozó

Hozzávalók:

- 1,5 kg csirkemell filé

- 400 g szeletelt bacon

- 500 g natúr sajtkrém

- 200 g reszelt Trappista sajt

- 100 g fekete erdei sonka

- 150 g gomba (konzerv is lehet)

- 1 db kápia paprika

- só. bors, rozmaring

Elkészítés:

A csirkemell filéket félbe vágjuk, óvatosan megklopfoljuk, nagyon enyhén sózzuk, borsozzuk,vékonyan meghintjük őrölt rozmaringgal. Egy arra megfelelő sütőtálat vékonyan kiolajozunk,  a szeletelt bacon szalonnával úgy béleljük ki, hogy széleik túllógjanak a formán.

A sajtkrémhez a krémsajtot egy tálba töltjük, alaposan átkeverjük, hogy selymes legyen. Sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a reszelt Trappista sajtot és jól összekavarjuk. Ha konzerv gombával ízesítjük, akkor azt és a kápia paprikát apró darabokra vágjuk, ha friss gombát szeretnénk beletenni, azt előtte enyhén megdinszteljük, sózzuk, borsozzuk. Ezekkel a zöldségekkel, de akár zöldborsóval vagy kukoricával is gazdagíthatjuk.

A csirkemell szeleteket a szalonnacsíkokra sorakoztatjuk, igyekezzünk úgy, hogy mindenhol összezáródjanak, mert ez fogja megakadályozni, hogy a töltelék kifolyjon. 3-4 db hússzeletet tegyünk félre a töltelék tetejéhez. A  formába helyezett csirkemellre rakjuk a fekete erdei sonka szeleteket, majd kitöltjük a sajtkrémmel a forma üregét.

A maradék pár szelet csirkemellel lezárjuk a formát, ráhajtogatjuk a szalonnacsíkok szélét.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A formába helyezett koszorút letakarjuk alufóliával és a forró sütőbe toljuk. 1 órán keresztül sütjük, majd a fóliát levéve tovább pirítjuk, de a hőfokot már megemeljük 200 fokra. 15 perc után kivesszük a sütőből a húskoszorút, a formával együtt fejre állítjuk, tehát gyakorlatilag megfordítjuk. Levesszük róla a sütőformát és visszatoljuk a forró sütőbe. Pirulásig sütjük. Hagyjuk kihűlni, de langyosan már jól vágható.

Az eredeti receptet itt találjátok: ÍZcsiklandozó

 

#ÉdesekÉsSzépek

Fehér csokis karácsonyi vajas keksz

image002_51.jpgFotó: Smarta

Hozzávalók:

340 g vaj

500 g liszt

150 g porcukor

1/4 teáskanál só

1 teáskanál vanília aroma

Elkészítés:

A szoba hőmérsékletű vajat egy robotgép segítségével krémesre keverjük, majd hozzáadjuk a porcukrot és azzal együtt habosra keverjük.

Hozzáadjuk a lisztet, a vanília aromát és a sót, majd alacsony fokozaton összemixeljük a hozzávalókat vigyázva, hogy ne keverjük túl, nem kell, hogy egységes tésztává álljon össze, csak a hozzávalóknak kell egybe állnia.

A tésztát a kezünk segítségével homogénné gyúrjuk, korongot formázunk belőle, majd legalább 1 órára, letakarva a hűtőbe tesszük.

A lehűlt tésztát liszttel megszórt nyújtódeszkára tesszük és kb. 3 mm vékonyra nyújtjuk.

Karácsonyi szaggatókat belisztezzük és tetszés szerinti formákat vágunk belőle.

Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és kb. 18-20 perc alatt 170 fokon aranybarnára sütjük.

Keksz dekorálás:

Gőz felett fehér csoki pasztillát olvasztunk, a kekszeket sütőrácsra helyezzük, alá sütőpapírt teszünk, és a kekszeknek a felére rácsorgatjuk a fehér csokit.

Ha a gyermeked szeretné csinálni, akkor javaslom, hogy várjátok meg, hogy kicsit megdermedjen a csoki, ne engedd a forró csokoládéval dolgozni, ha még kicsi. A félig kihűlt csokit egy kés vagy kanál segítségével kenjétek rá a kekszekre - a mienk is így készült most.

A még meleg, folyékony csokit tetszés szerint dekoráljátok apró dekor-cukorkákkal, magvakkal vagy aszalt gyümölcsökkel.  

Az eredeti receptért kattintsatok ide: Smarta

 

Borítókép: Choco & Tahini | Sülve-főve együtt | Városi Konyha

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr8415369758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.