#MentesÉsFinom
Zabkása tál
Fotó: Choco & Tahini
Hozzávalók és elkészítés:
- 1/3 bögre GM zabpelyhet 100ml mandulatejbe àztatunk, 15 percig.
- Hozzáöntünk egy bögre vizet, és mézeskalács fűszerekkel ízlés szerint ízesítjük.
-Közepes hőfokon, sűrűn kevergetve főzzük míg krémes alapot nem kapunk.
- Friss kiwi szeletekkel, banán chipsszel, granolàval, és mézeskalács figurákkal találtam.
Az eredeti receptet itt találjátok: Choco & Tahini
#ReggeliKönnyed
PARADICSOMOS KARÁCSONYI PIRÍTÓS
Fotó: Városi Konyha
Hozzávalók - 4 főnek
2 vékony szelet szalonna, vagy 4 szelet bacon
1 doboz konzerv darabolt paradicsom
félcsokor petrezselyem
4 evőkanál zabpehely
só, bors, oregano
4 tojás
8 szelet kenyér
Elkészítés:
A szalonnát, vagy bacont kockázd fel, majd süsd meg egy serpenyőben. Ha túl sok zsírt eresztene, a nagy részét kanalazd le róla. Öntsd hozzá a paradicsom konzervet, fűszerezd sóval, borssal és oreganoval. Néhány percig főzd kis lángon.Utána add hozzá a zabpelyhet is, valamint a felaprított petrezselymet. Néhány perc főzés után elzárhatod a serpenyő alatt a hőt. Takard le, pihentesd 5 percig.
Ezalatt gyöngyözésig melegítsd vizet egy lábosban, és a tojásokból készítsd buggyantott tojást.
Pirítsd meg a kenyereket, kanalazz rá a paradicsomból, majd a tetejét koronázd meg egy buggyantott tojással. Rózsaborssal megszórva tálald.
Az eredeti receptet itt találjátok: Városi Konyha
#Újhullám
Céklás camembertes galette karamellizált körtével
Fotó: Sülve-főve együtt
Hozzávalók 6 főre:
A tésztához:
30 dkg finomliszt
12 dkg vaj
2 kk só
1 tojás
kb. 1 dl víz, amennyit a tészta felvesz
frissen morzsolt szárított rozmaring
A céklapüréhez:
4 db cékla
1 fej sonkahagyma
2 gerezd fokhagyma
csipet só
1 kk szárított zsálya
fehérbors ízlés szerint
1 kis ujjnyi reszelt friss gyömbér
A feltéthez:
1/2 db körte
1 kk méz
1 camembert sajt
nagy marék durvára vágott dió
friss bébi spenót
Elkészítés:
A tésztához az alapanyagokat összeállítom, a tojásból egy keveset félre teszek a kenéshez. A tésztát összegyúrás után 1 órára hűtőben pihentetem.
Addig elkészítem a céklapürét. A céklát sós vízben megfőzöm. Míg fő, az apróra vágott hagymát kevés olajon megdinsztelem. Hozzáadom a puhára főtt céklát és egy kevés főzőlevet, befűszerezem, összekeverem, hogy mindenhol érje fűszer. 10 percig alacsony lángon készre főzöm. A felét lepürésítem.
A tésztát kör formára kb. 4 mm vékonyra nyújtom, megkenem a céklapürével, ráhalmozom a darabolt céklát, a felszeletelt camembert sajtot, a durvára vágott diót, a vékonyra szeletelt körtét, amire kevés mézet csurgatok.
200 ⁰C-on kb. 40-45 percig sütöm, míg a tészta aranybarna lesz. Friss salátával a tetején tálalom. Szeletekre vágva akár melegen, akár hidegen kitűnő vendégváró étel, de tartalmas fogás húsmentes reggelinek vagy vacsorának is.
Az eredeti receptet itt találjátok: Sülve-főve együtt
#HúsÉsSárm
Csirkemell koszorú sajtkrémmel töltve
Fotó: ÍZcsiklandozó
Hozzávalók:
- 1,5 kg csirkemell filé
- 400 g szeletelt bacon
- 500 g natúr sajtkrém
- 200 g reszelt Trappista sajt
- 100 g fekete erdei sonka
- 150 g gomba (konzerv is lehet)
- 1 db kápia paprika
- só. bors, rozmaring
Elkészítés:
A csirkemell filéket félbe vágjuk, óvatosan megklopfoljuk, nagyon enyhén sózzuk, borsozzuk,vékonyan meghintjük őrölt rozmaringgal. Egy arra megfelelő sütőtálat vékonyan kiolajozunk, a szeletelt bacon szalonnával úgy béleljük ki, hogy széleik túllógjanak a formán.
A sajtkrémhez a krémsajtot egy tálba töltjük, alaposan átkeverjük, hogy selymes legyen. Sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a reszelt Trappista sajtot és jól összekavarjuk. Ha konzerv gombával ízesítjük, akkor azt és a kápia paprikát apró darabokra vágjuk, ha friss gombát szeretnénk beletenni, azt előtte enyhén megdinszteljük, sózzuk, borsozzuk. Ezekkel a zöldségekkel, de akár zöldborsóval vagy kukoricával is gazdagíthatjuk.
A csirkemell szeleteket a szalonnacsíkokra sorakoztatjuk, igyekezzünk úgy, hogy mindenhol összezáródjanak, mert ez fogja megakadályozni, hogy a töltelék kifolyjon. 3-4 db hússzeletet tegyünk félre a töltelék tetejéhez. A formába helyezett csirkemellre rakjuk a fekete erdei sonka szeleteket, majd kitöltjük a sajtkrémmel a forma üregét.
A maradék pár szelet csirkemellel lezárjuk a formát, ráhajtogatjuk a szalonnacsíkok szélét.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A formába helyezett koszorút letakarjuk alufóliával és a forró sütőbe toljuk. 1 órán keresztül sütjük, majd a fóliát levéve tovább pirítjuk, de a hőfokot már megemeljük 200 fokra. 15 perc után kivesszük a sütőből a húskoszorút, a formával együtt fejre állítjuk, tehát gyakorlatilag megfordítjuk. Levesszük róla a sütőformát és visszatoljuk a forró sütőbe. Pirulásig sütjük. Hagyjuk kihűlni, de langyosan már jól vágható.
Az eredeti receptet itt találjátok: ÍZcsiklandozó
#ÉdesekÉsSzépek
Fehér csokis karácsonyi vajas keksz
Fotó: Smarta
Hozzávalók:
340 g vaj
500 g liszt
150 g porcukor
1/4 teáskanál só
1 teáskanál vanília aroma
Elkészítés:
A szoba hőmérsékletű vajat egy robotgép segítségével krémesre keverjük, majd hozzáadjuk a porcukrot és azzal együtt habosra keverjük.
Hozzáadjuk a lisztet, a vanília aromát és a sót, majd alacsony fokozaton összemixeljük a hozzávalókat vigyázva, hogy ne keverjük túl, nem kell, hogy egységes tésztává álljon össze, csak a hozzávalóknak kell egybe állnia.
A tésztát a kezünk segítségével homogénné gyúrjuk, korongot formázunk belőle, majd legalább 1 órára, letakarva a hűtőbe tesszük.
A lehűlt tésztát liszttel megszórt nyújtódeszkára tesszük és kb. 3 mm vékonyra nyújtjuk.
Karácsonyi szaggatókat belisztezzük és tetszés szerinti formákat vágunk belőle.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és kb. 18-20 perc alatt 170 fokon aranybarnára sütjük.
Keksz dekorálás:
Gőz felett fehér csoki pasztillát olvasztunk, a kekszeket sütőrácsra helyezzük, alá sütőpapírt teszünk, és a kekszeknek a felére rácsorgatjuk a fehér csokit.
Ha a gyermeked szeretné csinálni, akkor javaslom, hogy várjátok meg, hogy kicsit megdermedjen a csoki, ne engedd a forró csokoládéval dolgozni, ha még kicsi. A félig kihűlt csokit egy kés vagy kanál segítségével kenjétek rá a kekszekre - a mienk is így készült most.
A még meleg, folyékony csokit tetszés szerint dekoráljátok apró dekor-cukorkákkal, magvakkal vagy aszalt gyümölcsökkel.
Az eredeti receptért kattintsatok ide: Smarta
Borítókép: Choco & Tahini | Sülve-főve együtt | Városi Konyha
(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)