Lassulj le és éld meg kellemesen a Karácsonyt!
2019. november 13. írta: Kultúrjunkie

Lassulj le és éld meg kellemesen a Karácsonyt!

SlowXmas - Rohanás helyett élmény és kultúra adventkor

slowxmas_hogomb.jpg

SlowXmas – Lassulj le és töltődj fel!

Szaunázás a Gárdonyi téren?

Saját készítésű bonbon a Ráday utcában?

Budapest öt ikonikus utcája másként várja a Karácsonyt!

Budapest tematikus utcái ismét együtt készülnek az adventre. Összefogtak, hogy a karácsonyi rohanás helyett rámutassanak az advent igazi jelentésére. Arra szeretnék ösztönözni a járókelőket, hogy lassuljanak le, töltsék stresszmentesen ezt az időszakot, a pörgést cseréljék élményekre és művészetre. Programjuk, akár egy adventi kalendárium, minden napra ígér egy koncertet, kiállítást, színházi előadást vagy workshopot.

slowxmas_logo.png

A zsúfolt bevásárlóközpontok helyett élményeket és művészetet kínálnak az adventi időszakban Budapest tematikus utcái: a Falk Art&Antique Street (Falk Miksa utca), a Bartók Béla Boulevard (Bartók Béla út), a Fashion Street (Deák Ferenc utca), a KultUnio (a hetedik kerület multikulturális negyede) és a Ráday Soho (Ráday utca). Az utcák közös adventi összefogása elnyerte a Magyar Marketing Szövetség szakmai díját, a Városmarketing Gyémánt Díjat is a színvonalas városmarketing tevékenységért.

A tematikus utcák közös programja tudatosan lett egy adventi kalendárium: november 30. és december 24. között ugyanis minden napra tartogatnak valamit az arra járóknak. Kiállítások, színházi előadások, jazz koncertek, workshopok, irodalmi beszélgetések és gyerekprogramok is várják az érdeklődőket.

A karácsonyi készülődést ráadásul idén a „zero waste” jegyében, környezetbarát csomagolási technikákat bemutató workshopokkal, valamint SlowXmas textilszatyrokkal is támogatják, hogy aztán a résztvevők otthon az eldobható csomagolóanyagoknak búcsút intve öltöztessék fel ajándékaikat.

Számos lehetőséget kínál továbbá az adományozásra és a jótékonykodásra a programkavalkád, ahol megkóstolhatjuk majd a programban résztvevő utcákkal díszített mézeskalácsokat, vagy éppen izgalmas, a karácsonyi programokra ráhangolódó, egy-egy interaktív programmal vagy városi sétával kiegészített tematikus reggelit elmajszolva pihenhetünk meg a karácsonyi forgatagban.

Az utcák sajátos miliője ilyenkor otthonos, emberközeli viszonyaival segít az emberben felébreszteni az ünnepi hangulatot, aminek lényege egykor az összegzés, a leülepedés, az év értékelése volt. Budapest egykor virágzó, majd átmenetileg magára hagyott belvárosa az utóbbi években újjáéledt, és ezzel együtt új szerepet is kapott. “Az utcák együttműködése azt is jelenti, hogy lehet és érdemes is a saját vállalkozás keretein túl nézni” - vallják a szervezők, akik programjaikat a http://bevasarloutca.hu/slowxmas oldalon gyűjtötték össze.

SlowXmas öt ikonikus utcában

A Ráday utcában előtérbe kerül a bor és a csokoládé. Főzhetünk például forralt bort csapatokban, és megversenyeztethetjük főztünket a Claro Bisztró törzsközönségével. Az IF Jazz Cafeban a bolgár boroknál már csak a kísérő zene lesz jobb: az egyik legjobb budapesti jazzműhely finom borokkal és konyhával várja a karácsonyi ünnepekre készülő zenerajongókat. Újoncnak számít ugyan a Ráday utcában a Bonbonier, amely magas színvonalával hódította meg a csokoládérajongókat. Itt nemcsak eladnak, de missziónak is tekintik a csokoládé kultúrájának terjesztését. Éppen ezért mi magunk is elkészíthetjük ínycsiklandozó bonbonjainak, hogy saját készítésű édességekkel lephessük meg szeretteinket az ünnepek alatt.

Természetesen a Mikulás sem maradhat ki az adventi programokból, december 6-án ráadásul a Deák Palota tetejéről ereszkedik le, hogy autójáról ossza ki meglepetéseit a gyerekeknek, és egyben megajándékozza a Csodalámpa Alapítvány egy beteg gyermekét is. A Fashion Street programjai során gondoltak a kicsikre és a nagyokra is: az apróságok gyermekkoncerteken táncolhatnak, a felnőttek pedig a felkapcsolt karácsonyi világításban gyönyörködve vethetik bele magukat a karácsonyi vásár fogatagába.

“Az összefogás visszatér az ünnep alapértékeihez, és a lázas vásárlás helyett arra csábít, hogy lassuljunk le, találjunk vissza önmagunkhoz és töltődjünk fel kultúrával, valódi élményekkel. Aki ezekbe a patinás utcákba ellátogat, a hagyományos adventet élheti át” - mondta el Faur Zsófi, akinek galériája a Bartók Béla Boulevardon várja az érdeklődőket. Az utcában a művészetek sokszínűségével, galériákkal, finomabbnál finomabb borokkal és kávékkal tréningezhetik érzékeiket, a sétálgatás közben pedig éppúgy beszerezhetjük a karácsonyi ajándékokat.

Ismét lesz Szauna-sziget a Gárdonyi téren, ahogy a KÖNYV CSERE BERE sem maradhat el. A december 7-ei akció célja, hogy az általános és középiskolás gyerekek minél több ifjúsági könyvhöz juthassanak hozzá a Mitziben felállított standokon. Adni jó, így Egyek település Szent János Katolikus Óvoda, Általános Iskola alsós (1-4 osztály) számára is gyűjtést szerveznek december 13-ig. Kézműves workshoppal várnak továbbá a KACS Műhelyben, a Ship Shop hajóláda design Boltban pedig olyan művészeket mutatnak be, akiktől a legszuperebb karácsonyi ajándékokat lehet majd megvásárolni a Ship Shopból december 14. és 22. között.

Nem maradhat ki a programokból a Falk Art&Antique Street, azaz a Falk Miksa utca sem, ahol izgalmasabbnál izgalmasabb kiállítások, képzőművészeti és iparművészeti munkák várják az igazán egyedi ajándékokért kutatókat. Nem szabad kihagyni a Nagyházi Galéria, vagy éppen a Bodó Galéria kínálatát sem, ahova egy reggeli és egy workshop során pillanthatunk be. December 11-én Séta üzletről üzletre idegenvezetéssel, ahol a galériások ajánlanak karácsonyi ajándéknak egyedi, különleges műtárgyakat.

A KultUnioban, azaz a hatodik-hetedik kerület multikulturális negyedében részt vehetünk például a Bézs Rádió nyilvános műsorfelvételén, a K11-ben pedig a zenés darabok rajongói találhatnak második otthonukra, ahol Mérai Kata és Zakariás Éva főszereplésével mutatják be a Világszám az öltözőben című előadást. A darab a huszadik század elejének híres sanzonjait, kupléit eleveníti fel. Lesz továbbá csoportos meseterápia, vagy éppen szórakoztató rocktörténet is programok között.

Az adventi esemény a Bevásárló és Tematikus utcák Nonprofit Kft. (BUM) koordinálásában a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara támogatásával valósul meg.

 

Sajtóinformáció: Takács Erzsébet

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr6915304186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása