Ínyenc5ös – 5 tuti recept októberből
2019. november 08. írta: Kultúrjunkie

Ínyenc5ös – 5 tuti recept októberből

Ezeket az ételek voltak október hónap legjobb fogásai

img_6600.JPG

#KönnyedFalatok

Pásztorpite

majas_3_fotor.jpgFotó: Gyors és finom receptek

Hozzávalók:

50 dkg csirkemáj

1 kis fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma

2 sárgarépa, 1 fehérrépa

kis zeller

2 db gomba

3-4 marék zöldborsó

3 dl csirkealaplé

majoranna, kakukkfű, szerecsendió, 1-2 babérlevél

só, bors

olaj

80 dkg krumpli

5 dkg vaj, 2 dl tej

só, bors, szerecsendió

Elkészítés:

„A zöldségeket és a májat apró kockákra vágom. Kevés olajon kicsit megpirítom a hagymát, majd a borsó és a gomba kivételével beleteszem a zöldségeket. Megfűszerezem, beleöntöm az alaplét. Ha félig megpuhultak a zöldségek, hozzáadom a gombát, a borsót és a májat. Akkor jó, ha mártás sűrűségű, de vigyázzunk, hogy a máj ne süljön túl.

A szokásos módon elkészítem a krumplipürét.

Egy tűzálló tálat vagy tepsit kiolajozok, vékonyan meghintem zsemlemorzsával. Beleöntöm a ragut, majd a tetejére kanalazom a pürét. Egy villával kicsit lehet cifrázni a pürét. Ez azért jó, mert finom, ropogós kérget kap a teteje.

200 fokon sütöm, csak addig, amíg szépen megpirul.”

A teljes receptért kattintsatok ide: Gyors és finom receptek

 

#LédúsÖrömök

Tárkonyos-joghurtos hagymaleves, kolbász ropogóssal

img_9478.jpgFotó: Heni süt neked

Hozzávalók:

2 fej vöröshagyma, 2 fej lilahagyma, 1 póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma

friss tárkony

só, bors

vaj/margarin

joghurt/növényi joghurt

0,5 szál füstölt szárazkolbász

1 dl fehérbor

Elkészítés:

„Egy kevés vajon dinszteljük meg a karikára felvágott hagymákat. Jó sok lesz, de ennyinek kell lennie, hiszen nagyon össze fog esni. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a szétnyomott fokhagymát. Felengedjük annyi alaplével, amennyi jól ellepi. Forraljuk össze, majd jöhet a fehérbor. Ezzel is forraljuk át, hogy az alkohol elpárologjon belőle. Adjuk hozzá az összevágott tárkonyt.

Közben a kolbászt vágjuk apró kockára és süssük ki egy serpenyőben. Zsiradék nem kell alá, hamar kiengedi a sajátját.

Ha a hagymák megpuhultak, az ízek összeértek, akkor a legvégén adjunk hozzá egy kevés (1-2 evőkanálnyi) joghurtot, hogy a bor mellé még további kis pikáns savanyúságot kapjunk. Nem lesz ez igazán savanyú, csak épp különlegessé teszi, mint ahogy a belefőtt friss tárkony zamata is.

Tálaláskor szórjuk meg egy kis tárkonnyal és a kolbász ropogóssal a levesünket. Mennyei ízvilág, könnyedség, egy kis elegancia, ugyanakkor tartalmas egytálétel ez a leves. Bagettel kínálva legalábbis biztosan az :)

Jó étvágyat hozzá!”

A teljes receptért kattintsatok ide: Heni süt neked

 

#ValamiMás

Rántott sajtgolyó rukkolás buronyapürével

_dsc0569_skanditrend_3_snapseed.jpgFotó: Zsengezsálya

Hozzávalók:

A sajtgolyóhoz: 

25 dkg trappista vagy füstölt sajt reszelve

2 db tojás

4 evőkanál liszt

só (sajttól függően)

 

Burgonyapüré:

50 dkg burgonya

1 dl tej

5 dkg vaj

1 marék rukkola

áfonya szósz:

15 dkg áfonya

5 dkg cukor

1 dl víz

Elkészítés:

„A burgonyát sós vízben puhára főzzük.

Gépi habverővel pürésítjük, ha alaposan összetörtük a burgonyát, fokozatosan adjuk hozzá a hideg vajat és a tejet. Sóval ízesítjük. Ha így járunk el, igazán krémes pürét kapunk. (botmixert ne használjunk!)

A kész püréhez keverjük hozzá a rukkolát. Akár együtt is pürésíthetjük, ha nem szeretnénk, hogy a rukkola nagyobb darabokban jelenjen meg.

A szósz hozzávalót összefőzzük. ha az áfonya összeesett tegyük félre tálalásig.

A sajtot reszeljük le kis lyukú reszelőn és minden más hozzávalóval keverjük össze. Nedves kézzel kis golyókat formázunk, majd közepesen forró, bő olajban, kis adagokban aranybarnára sütjük. Egyszerre ne süssünk sokat, hogy kényelmesen elérjenek egymás mellett. Óvatosan forgassuk, akkor biztosan nem folyik ki.

Papírtörlőn lecsepegtetjük.”

A teljes receptért kattintsatok ide: Zsengezsálya

 

#MentesÉsFinom

Mindenmentes zöldborsófőzelék Smarta konyhájából

zo_ldborso_fo_zele_k.jpgFotó: Smarta

Hozzávalók:

500 g fagyasztott zöldborsó

4 evőkanál olívaolaj

3 csapott evőkanál sárgaborsóliszt

1 teás kanál só, 1 kávéskanál fehérbors

3 dl zabtej

3 közepes fehér répa

1 csokor petrezselyem

Elkészítés:

„Egy fazékba beleteszem az olajat, elkezdem melegíteni, majd hozzáadom a borsót és kezdődhet a párolás fedő alatt.

A fehér répát megpucolom, feldarabolom, és nagyon kevés vízben fel teszem főni.

Amikor a borsó már puha, ráteszem a sárgaborsólisztet, összeforgatom, amíg egy világosbarna réteg alakul ki rajta, ekkor felöntöm a növényi tejjel, és jól elkeverem.

A megfőtt fehér répát leturmixolom a főző levével és hozzáadom a főzelékhez.

Sózom, borsozom, és ha kell még hígítom tejjel.

A végén friss petrezselymet adok hozzá.”

Ha kíváncsi vagy, hogy hogyan készül gyakorlatban, akkor nézd meg a recepthez készült videót is.

A teljes receptért kattintsatok ide: Smarta

 

#ÉdesekÉsSzépek

FAHÉJAS-KARDAMOMOS TEKERCS

fahajas-kardamomos_csiga.jpegFotó: Városi konyha

Hozzávalók - 16 db tekercshez:

250 ml tej

25 g élesztő

420 g liszt

70 g cukor, 1 csipet só

75 g puha vaj

 

Töltelék:

120 g puha vaj

100 g cukor

2 csapott teáskanál őrölt fahéj, 1 csapott teáskanál őrölt kardamom

 

A tetejére:

1 tojás

fél marék aprított dió

2-3 evőkanál kristály- vagy dekorcukor

Elkészítés:

„A tejet langyosítsd meg egy csipet cukorral, majd morzsold bele az élesztőt. Takard le, langyos helyen várd meg míg az élesztő felfut.

Közben a többi hozzávalót - a vaj kivételével - mérd ki a robotgép táljában. Add hozzá a felfutott élesztőt is, és dolgozd össze. Dagaszd a géppel 2-3 percig. Ekkor mehet bele a vaj is. A géppel addig dagaszd, amíg fényes, ruganyos tésztát nem kapsz. Letakarva, langyos helyen keleszd a duplájára.

A töltelék hozzávalóit tedd a kézi mixer táljába, majd keverd vele habosra.

A megkelt tésztát borítsd egy lisztezett deszkára, picit gyúrd át, majd nyújtsd ki kb. 1 centi vékonyra. Kend meg a vajas töltelékkel, majd a hosszabbik oldaltól indulva tekerd fel. Vágd 16 korongra, sorakoztasd őket sütőpapírral bélelt tepsire 1 centire egymástól. Letakarva, langyos helyen keleszd a duplájára.

A megkelt tekercsek tetejét kend meg felvert tojással, szórd meg a cukorral és a dióval. Tedd 180 fokra előmelegített sütőbe, 20-25 perc alatt süsd aranybarnára.

Teával, vagy forró kakaóval kínáld.”

A teljes receptért kattintsatok ide: Városi konyha

 

Borítókép: Zsengezsálya | Smarta | Városi konyha

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr4515296618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása