#KönnyedFalatok
Pásztorpite
Fotó: Gyors és finom receptek
Hozzávalók:
50 dkg csirkemáj
1 kis fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma
2 sárgarépa, 1 fehérrépa
kis zeller
2 db gomba
3-4 marék zöldborsó
3 dl csirkealaplé
majoranna, kakukkfű, szerecsendió, 1-2 babérlevél
só, bors
olaj
80 dkg krumpli
5 dkg vaj, 2 dl tej
só, bors, szerecsendió
Elkészítés:
„A zöldségeket és a májat apró kockákra vágom. Kevés olajon kicsit megpirítom a hagymát, majd a borsó és a gomba kivételével beleteszem a zöldségeket. Megfűszerezem, beleöntöm az alaplét. Ha félig megpuhultak a zöldségek, hozzáadom a gombát, a borsót és a májat. Akkor jó, ha mártás sűrűségű, de vigyázzunk, hogy a máj ne süljön túl.
A szokásos módon elkészítem a krumplipürét.
Egy tűzálló tálat vagy tepsit kiolajozok, vékonyan meghintem zsemlemorzsával. Beleöntöm a ragut, majd a tetejére kanalazom a pürét. Egy villával kicsit lehet cifrázni a pürét. Ez azért jó, mert finom, ropogós kérget kap a teteje.
200 fokon sütöm, csak addig, amíg szépen megpirul.”
A teljes receptért kattintsatok ide: Gyors és finom receptek
#LédúsÖrömök
Tárkonyos-joghurtos hagymaleves, kolbász ropogóssal
Fotó: Heni süt neked
Hozzávalók:
2 fej vöröshagyma, 2 fej lilahagyma, 1 póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma
friss tárkony
só, bors
vaj/margarin
joghurt/növényi joghurt
0,5 szál füstölt szárazkolbász
1 dl fehérbor
Elkészítés:
„Egy kevés vajon dinszteljük meg a karikára felvágott hagymákat. Jó sok lesz, de ennyinek kell lennie, hiszen nagyon össze fog esni. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a szétnyomott fokhagymát. Felengedjük annyi alaplével, amennyi jól ellepi. Forraljuk össze, majd jöhet a fehérbor. Ezzel is forraljuk át, hogy az alkohol elpárologjon belőle. Adjuk hozzá az összevágott tárkonyt.
Közben a kolbászt vágjuk apró kockára és süssük ki egy serpenyőben. Zsiradék nem kell alá, hamar kiengedi a sajátját.
Ha a hagymák megpuhultak, az ízek összeértek, akkor a legvégén adjunk hozzá egy kevés (1-2 evőkanálnyi) joghurtot, hogy a bor mellé még további kis pikáns savanyúságot kapjunk. Nem lesz ez igazán savanyú, csak épp különlegessé teszi, mint ahogy a belefőtt friss tárkony zamata is.
Tálaláskor szórjuk meg egy kis tárkonnyal és a kolbász ropogóssal a levesünket. Mennyei ízvilág, könnyedség, egy kis elegancia, ugyanakkor tartalmas egytálétel ez a leves. Bagettel kínálva legalábbis biztosan az :)
Jó étvágyat hozzá!”
A teljes receptért kattintsatok ide: Heni süt neked
#ValamiMás
Rántott sajtgolyó rukkolás buronyapürével
Fotó: Zsengezsálya
Hozzávalók:
A sajtgolyóhoz:
25 dkg trappista vagy füstölt sajt reszelve
2 db tojás
4 evőkanál liszt
só (sajttól függően)
Burgonyapüré:
50 dkg burgonya
1 dl tej
5 dkg vaj
só
1 marék rukkola
áfonya szósz:
15 dkg áfonya
5 dkg cukor
1 dl víz
Elkészítés:
„A burgonyát sós vízben puhára főzzük.
Gépi habverővel pürésítjük, ha alaposan összetörtük a burgonyát, fokozatosan adjuk hozzá a hideg vajat és a tejet. Sóval ízesítjük. Ha így járunk el, igazán krémes pürét kapunk. (botmixert ne használjunk!)
A kész püréhez keverjük hozzá a rukkolát. Akár együtt is pürésíthetjük, ha nem szeretnénk, hogy a rukkola nagyobb darabokban jelenjen meg.
A szósz hozzávalót összefőzzük. ha az áfonya összeesett tegyük félre tálalásig.
A sajtot reszeljük le kis lyukú reszelőn és minden más hozzávalóval keverjük össze. Nedves kézzel kis golyókat formázunk, majd közepesen forró, bő olajban, kis adagokban aranybarnára sütjük. Egyszerre ne süssünk sokat, hogy kényelmesen elérjenek egymás mellett. Óvatosan forgassuk, akkor biztosan nem folyik ki.
Papírtörlőn lecsepegtetjük.”
A teljes receptért kattintsatok ide: Zsengezsálya
#MentesÉsFinom
Mindenmentes zöldborsófőzelék Smarta konyhájából
Fotó: Smarta
Hozzávalók:
500 g fagyasztott zöldborsó
4 evőkanál olívaolaj
3 csapott evőkanál sárgaborsóliszt
1 teás kanál só, 1 kávéskanál fehérbors
3 dl zabtej
3 közepes fehér répa
1 csokor petrezselyem
Elkészítés:
„Egy fazékba beleteszem az olajat, elkezdem melegíteni, majd hozzáadom a borsót és kezdődhet a párolás fedő alatt.
A fehér répát megpucolom, feldarabolom, és nagyon kevés vízben fel teszem főni.
Amikor a borsó már puha, ráteszem a sárgaborsólisztet, összeforgatom, amíg egy világosbarna réteg alakul ki rajta, ekkor felöntöm a növényi tejjel, és jól elkeverem.
A megfőtt fehér répát leturmixolom a főző levével és hozzáadom a főzelékhez.
Sózom, borsozom, és ha kell még hígítom tejjel.
A végén friss petrezselymet adok hozzá.”
Ha kíváncsi vagy, hogy hogyan készül gyakorlatban, akkor nézd meg a recepthez készült videót is.
A teljes receptért kattintsatok ide: Smarta
#ÉdesekÉsSzépek
FAHÉJAS-KARDAMOMOS TEKERCS
Fotó: Városi konyha
Hozzávalók - 16 db tekercshez:
250 ml tej
25 g élesztő
420 g liszt
70 g cukor, 1 csipet só
75 g puha vaj
Töltelék:
120 g puha vaj
100 g cukor
2 csapott teáskanál őrölt fahéj, 1 csapott teáskanál őrölt kardamom
A tetejére:
1 tojás
fél marék aprított dió
2-3 evőkanál kristály- vagy dekorcukor
Elkészítés:
„A tejet langyosítsd meg egy csipet cukorral, majd morzsold bele az élesztőt. Takard le, langyos helyen várd meg míg az élesztő felfut.
Közben a többi hozzávalót - a vaj kivételével - mérd ki a robotgép táljában. Add hozzá a felfutott élesztőt is, és dolgozd össze. Dagaszd a géppel 2-3 percig. Ekkor mehet bele a vaj is. A géppel addig dagaszd, amíg fényes, ruganyos tésztát nem kapsz. Letakarva, langyos helyen keleszd a duplájára.
A töltelék hozzávalóit tedd a kézi mixer táljába, majd keverd vele habosra.
A megkelt tésztát borítsd egy lisztezett deszkára, picit gyúrd át, majd nyújtsd ki kb. 1 centi vékonyra. Kend meg a vajas töltelékkel, majd a hosszabbik oldaltól indulva tekerd fel. Vágd 16 korongra, sorakoztasd őket sütőpapírral bélelt tepsire 1 centire egymástól. Letakarva, langyos helyen keleszd a duplájára.
A megkelt tekercsek tetejét kend meg felvert tojással, szórd meg a cukorral és a dióval. Tedd 180 fokra előmelegített sütőbe, 20-25 perc alatt süsd aranybarnára.
Teával, vagy forró kakaóval kínáld.”
A teljes receptért kattintsatok ide: Városi konyha
Borítókép: Zsengezsálya | Smarta | Városi konyha
(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)