Farkasszemet néz egymással Kádár János és a magyar vámpír
2019. október 22. írta: Kultúrjunkie

Farkasszemet néz egymással Kádár János és a magyar vámpír

kadar_drakulics.jpg

Az október 31-én mozikba kerülő, a hetvenes évek Magyarországán játszódó retró-vámpír-kém-komédia, a Drakulics elvtárs vászonra vitele elképzelhetetlen volt a korszak névadójának megjelenítése nélkül. A forgatókönyvíró – rendező, Bodzsár Márk az első perctől fogva markáns szerepet szánt a filmben Kádár Jánosnak, aki az éjfekete humorú vígjátékban azt a lehetetlennek tűnő feladatot kapja, hogy megszerezze a szovjet pártvezérnek, Brezsnyevnek az örök életet jelentő vért a kubai forradalmat is megjárt, titokzatos múltú Fábián elvtárstól.

A fiktív történet lehetővé tette a készítőknek, hogy a fantáziájuk szabadon szárnyaljon és ne azt, a több mint harminc évig hatalomban lévő embert támasszák fel a vásznon, aki a történelemkönyvekben, illetve az idősebb generáció emlékeiben jól, rosszul él. Sem külsőleg, sem hangban nem volt cél, hogy a volt főtitkárt a történelmi hűség jegyében idézzék meg.

„Általános öregítésre törekedtünk, amikor Rába Rolandot átformáltuk a maszkmesterek segítségével a hatvanéves Kádárrá. A megritkított haj, a szem alatti táskák, a ráncok pillanatok alatt életszerűvé tették a figurát.” – mesélte Bodzsár Márk.

Hozzátette, a korabeli tárgyak és az egykori országvezető szokásai kapcsán már sokkal inkább ragaszkodtak a tényekhez, a régmúlt realitásaihoz. Ennek megfelelően eredeti fényképfelvételek alapján rekonstruálták a filmhez Kádár János dolgozószobáját, a róla készült fotók felhasználásával alakították ki a filmbeli ruhatárát, sőt még egy ugyanolyan Mercedes autót is szereztek, amilyen a hetvenes években a hivatali gépkocsija volt. Sőt beleszőtték a filmbe bizalmasának, állandó tolmácsának, Bartha Istvánné Nádja asszonynak az alakját is, akit a kamerák előtt Balsai Móni formálhatott meg.

Továbbá a vájtszeműek kedvéért több, a volt főtitkár legendájához tartozó apróságot is elhelyeztek a történetben, amelyek máig fennmaradtak róla a köztudatban, így a politikus sakkszenvedélyének, a cigarettafüggőségének, és a krumplis tészta imádatának is szántak egy – egy emlékezetes képkockát.

A Drakulics elvtárs október 31-től lesz látható a hazai mozikban.

Főszereplők: Nagy Ervin, Nagy Zsolt, Walters Lili, Bödőcs Tibor, Borbély Alexandra, Thuróczy Szabolcs, Balsai Móni, Rába Roland, Kerekes Éva, Znamenák István, Szűcs Nelli, Trill Zsolt, Nari Nguyen, Rezes Judit, Pálos Hanna

Zene: Keresztes Gábor

Operatőr: Reich Dániel. Látvány: Ágh Márton

Executive producer: Nagy Ervin, Nagy Zsolt.

Producer: Pék Csaba, Tőzsér Attila

Írta és rendezte: Bodzsár Márk

A vámpírok köztünk járnak! De aggodalomra semmi ok: a kémelhárítás tagjai már a nyomukban vannak, és a szokásos eszközökön kívül akár fokhagymát is bevetnek.

70-es évek, Magyarország. A kubai forradalmat is megjárt Fábián elvtárs (Nagy Zsolt) hazalátogat, hogy megnyisson egy nagyszabású véradó mozgalmat, de valami nagyon nem stimmel vele. Az öreg harcos úgy néz ki, mint ha 30 éves lenne, laza stílusa meg egy vérvörös Mustangja van, és a nők döglenek az ágyban fáradhatatlan fenevad után.

A kémelhárítás azonban felkészült a küzdelemre, és legjobb embereit állítja az ügyre. Mária (Walters Lili) kísérőként próbál a gyanús alak bizalmába férkőzni, és ahogy az álrandevúk egyre komolyabbra fordulnak, a törékeny kis nő úgy lesz egyre magabiztosabb: nemsokára elhiszi magáról, hogy több esze és nagyobb ereje van, mint az őt dróton rángató férfiaknak. Eközben a pasija, Laci (Nagy Ervin), a megfigyelés, lehallgatás és közelharc mestere a háttérből figyel, és amikor épp nem a féltékenységtől őrjöng, akkor olyat csinál, ami pont nem az erőssége: gondolkodik.

Vajon mi lehet az örökifjú elvtárs titka, aki csatos üvegből sűrű piros levet szopogat, és sóvárogva méregeti az elvtársnők finoman ívelt nyakát? A kémek, titkos ügynökök, besúgók, szélhámosok, régi és új harcostársak mindenre fel voltak készülve, de erre nincs kiképzés…

Az Isteni műszak író-rendezőjének őrült ötletből, amely szerint egy vámpír látogat a 70-es évek Magyarországára, a titkosszolgálat pedig megpróbálja leleplezni, éjfekete humorú vígjáték született, amely rendkívül erős szereplőgárdával, emlékezetes látvánnyal és fordulatos történettel egy vérpezsdítő moziélményre invitálja a nézőket. Nyakra támad az unalom ellen.

 

Forrás: Sajtóanyag

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr6815249980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása