#Újhullám
Színes ízkavalkád cukkinivel és hollandi mártással
Fotó: Gyors és finom receptek
Hozzávalók:
1 cukkini
10 dkg kuszkusz
1 ½ dl forró alaplé
2 kk. vaj
vegyes zöldség (ízlés szerint)
10 dkg füstölt sonka (el is hagyható)
kis fej hagyma - provanszi fűszerkeverék – só - bors
olaj
reszelt sajt a tetejére
A mártáshoz:
4 tojás sárgája
2 ek. víz
10 dkg vaj
citromlé
provanszi fűszerkeverék – só - bors
Elkészítés:
A cukkinit alaposan megmosom, félbe vágom, magjait kikaparom. Meghámozni nem kell, jól megsózom és meghintem provanszival.
10 perc állás után tepsibe teszem, egy kevés olajat és vizet öntök alá, és 180 fokon sütöm, amíg majdnem teljesen megpuhul. De ne legyen még vajpuha! A sütési idő a cukkini nagyságától függően kb. 10 perc.
A kuszkuszt felöntöm a forró alaplével, belekeverem a vajat, sózom, borsozom, és állni hagyom.
A hagymát és a sonkát apróra vágom, kicsit lepirítom, majd hozzáadom a zöldségeket, megsózom, és együtt megdinsztelem. Ha nem akarjuk hússal készíteni, nyugodtan kimaradhat a sonka, anélkül is nagyon finom lesz.
Ha a kuszkusz már felszívta a lét, összekeverem a zöldségekkel. Jó bőven mehet bele a provanszi fűszerből, fantasztikus íze van.
El is készült a töltelékünk, már csak meg kell tölteni a cukkinit. A tetejére sajtot reszelek, és csak annyi időre teszem vissza a sütőbe, hogy a sajt ráolvadjon és kicsit megpiruljon.
A mártáshoz megolvasztom a vajat, és hűlni hagyom. A tojássárgákat és a vizet habverővel addig keverem, míg buborékos állaga nem lesz. Vízgőz fölé állítom és tovább keverem, amíg besűrűsödik. Leveszem a gőzről és lassan, folyamatosan keverve hozzáadom a vajat. Sóval, borssal, citromlével, provanszival ízesítem.
A teljes receptért kattintsatok ide: Gyors és finom receptek
#PastaLove
MASCARPONES MÁNGOLDOS TROFIE - Csavart tészta krémes mártással
Fotó: Városi Konyha
Hozzávalók - 2 főnek
170 g durumliszt
2 db M-es méretű tojás
20 dkg mángold
2 evőkanál vaj
1 evőkanál olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál mascarpone
Elkészítés:
A lisztet borítsd ki egy deszkára, csinálj a közepébe egy nagy lyukat. Üsd bele a tojásokat, és egy villával dolgozd el őket. Lassan kezd el a tojásokhoz keverni a lisztet, majd ha összeálltak a hozzávalók gyúrj egy homogén, rugalmas tésztát. A tésztát oszd négy részre, azokat a darabokat, amiket épp nem használsz, tekerd be folpakkba, nehogy kiszáradjanak. A tésztából formázz vékony hurkát, vágd fel 5 centis darabokra. Egy kés pengéjét helyezd laposan a kis tésztacsíkra, majd húzd magad felé, így a tészta spirál alakot kap. Formázd így az össze tésztát, majd sós, lobogó vízben pár perc alatt főzd ki.
A mángoldot mosd meg, az ereit egy ollóval vágd ki, majd csíkozd fel. A vajat az olívaolajjal melgítsd fel egy serpenyőben, dobd rá a mángoldot. Ha összeesett, reszeld rá a fokhagymást, sózd, borsozd, végül pedig keverd össze a mascarponeval. Add hozzá a tésztát is, ha túl sűrű, hígítsd kevés főzővízzel.
A teljes receptért kattintsatok ide: Városi Konyha
#ValamiMás
Spenótleves pirított csicseriborsóval - Palak chorba
Fotó: Helló Curry
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg spenót
1 dl tejszín vagy kókusztej
fél fej hagyma - 4 gerezd fokhagyma
2 cm-es gyömbérdarab
1 zöld chili vagy fél teáskanál chili por
1 evőkanálnyi menta levél - 2 babérlevél
3 db szegfűszeg - 1 kisebb fahéj
1 teáskanál egész római kömény
1 teáskanál garam masala
1 teáskanál só
1 evőkanál ghee vagy olaj – víz
A pirított csicseriborsóhoz:
fél bögre főtt, lecsöpögtetett csicseriborsó
1 evőkanál ghee vagy olaj
1 teáskanál chili por
Elkészítés:
A spenótot megtisztítjuk és lecsöpögtetjük. Ugyanezt tesszük a mentával. Nem kell felaprítani, a végén le lesz turmixolva. A hagymát felaprítjuk, a megpucolt gyömbér darabkát és a fokhagymákat lereszeljük. Kikészítjük a fűszereket, a tejszínt vagy kókusztejet és a zsiradékot.
Egy magas falú serpenyőben közepes lángon a zsiradékon enyhén megpirítjuk az egész római köményt, a babérlevelet, a fahéjat és a szegfűszegeket. Elég egy kis pirítás, amikor kezd a római kömény barnulni és megcsap az illata, akkor már tehetjük is hozzá a lereszelt gyömbért és fokhagymát. Ismét kis pirítás és mehet hozzá az apróra vágott hagyma. Aranybarnára kell pirítani az elegyet. A chiliporral dolgozunk, most hozzátesszük és rádobjuk a spenótot és sózzuk. Átkeverjük és letakarva megfonnyasztjuk a spenótot. Levesszük a fedőt, hozzáadjuk a tejszínt vagy kókusztejet, átkeverjük és fedő nélkül főzzük együtt tovább. Ha nagyon sűrű, lehet vízzel hígítani. Pár perc főzés után levesszük a tűzről és kihalásszuk belőle az egész fahéjat. Én a szegfűszeget és a babérlevelet is ki szoktam belőle venni. Leturmixoljuk. Hozzáadjuk a menta levelet és ha zöld chilivel dolgozunk, akkor szár nélkül azt is. Ismét átturmixoljuk. Amikor már szép egynemű, mehet vissza a serpenyőbe. Hozzáadjuk az 1 teáskanál garam masalát, ízlés szerint sózzuk még ha kell és vízzel beállítjuk a sűrűségét. Én még kb. 2 dl vizet tettem hozzá. Még egyet rottyantunk rajta a tűzön és kész is a leves.
1 evőkanál zsiradékon megpirítjuk a lecsöpögtetett csicseriborsót és a végén hozzákeverünk egy kis csili port. Ezzel a feltéttel tálaljuk.
A teljes receptért kattintsatok ide: Helló Curry
#SuliKompatibilis
Gombás zöldséges rizsfelfújt
Fotó: Édes pofa
Hozzávalók (egy csatos tortaformához, vagy 10-12 muffinhoz)
Zöldségfelfújt:
25 dkg gomba (barna csiperke, laska, bármi más)
40 dkg egyéb, vegyes zöldség (pl karfiol, brokkoli, zeller, sárgarépa, cukkini)
1 vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 3 tojás
Kb 12 dkg rizsliszt, vagy más, szimpatikus liszt (a zöldségek víztartalmától függően igényelhet többet, kevesebbet)
1 kezeletlen citrom héja és pici leve
4-6 db aszalt paradicsom
Fűszerek: só, 1 kk garam masala (ha kéznél van)
Zöldfűszerek: 3-4 ág kakukkfű, 3-4 levél bazsalikom, 1-2 levél zsálya, 1 ág majoranna és borsikafű
1 kk sütőpor
Cukkinis kesuszósz:
10 dkg natúr kesudió serpenyőben megpirítva és fél napra beáztatva
1 kicsi cukkini
1 gerezd fokhagyma
Fűszerek: só, pici citromlé, 6-8 levél bazsalikom, egy kevés menta
Olívaolaj és ha van, 1 kk valamilyen magolaj (törökmogyoró, mandula)
Ha igényli: 2-3 evőkanál növényi tej vagy tejszín, vagy joghurt
Vaj vagy olaj a pirításhoz
Elkészítés:
A szósszal kezdve: a cukkinit apróra kockázom és seprenyőben vajon vagy olajon megpirítom. Amikor a gyerekeim épp nem szeretik a fokhagymát nyersen, akkor a cukkinit kivéve azt is megpirítom egészben, miután késsel kicsit összenyomtam.
A megpirított és beáztatott, lecsöpögtetett kesudiót a cukkinivel és fokhagymával együtt leturmixolom. Sózom, meglocsolom egy kis citrommal, rátépkedem a zöldfűszereket. Ha kell, még krémesítem növényi tejjel (akinek mehet: joghurttal), és meglocsolom olívaolajjal, pici magolajjal. A hűtőbe teszem.
A zöldségeket megtisztítom, feldarabolom és egy fazék vízben felteszem főni. Nem főzöm túl puhára, maradjanak roppanósak.
A hagymát, fokhagymát, gombát megtisztítom, apróra vágom, és az aszalt paradicsomot is aprítom.
Serpenyőben, egy kis olajon megfonnyasztom a hagymát, hozzádobom a gombát, és csak épp, hogy átkeverem néhányszor. Ha elkészült és levettem a tűzről, csak akkor keverem hozzá a fokhagymát. Egy keverőtálba borítom.
A sütőt 180 fokra fűtöm.
A főtt zöldségeket felaprítom és a keverőtálba dobom. Előkészítek egy másik keverőtálat a tojás fehérjének, és a tojásokat feltöröm úgy, hogy a zöldségekre csorgatom a sárgáját, az új tálba a fehérjét. A sárgáját a zöldégmixhez forgatom, a fehérjét pici sóval felverem.
A zöldséges masszát sózom, fűszerezem, rátépkedem a zöldfűszereket, és a sütőporral átforgatott liszttel elkeverve laza masszát kapok.
Előkészítem a kapcsos tortaformát, vagy muffinformákat és kiolajazom.
A zöldséges masszához forgatom a tojásfehérjehabot óvatosan, és a masszát a tortaformába vagy a muffin formákba kanalazom. Tortaformában 30 percig, muffin formákban 25 percig sütöm.
A teljes receptért kattintsatok ide: Édes pofa
#ÉdesekésSzépek
Mandula palacsinta három verzióban
Fotó: Choco & Tahini
Palacsinta alaprecept
Hozzávalók:
200 g mandulaliszt
2 tojás
1,5 dl mandulatej vagy víz
fél mokkáskanálnyi fahéj, 1 vaníliarúd kikapart belseje vagy vaníliaőrlemény
fél mokkáskanálnyi só, csipetnyi őrölt gyömbér
kókuszzsír a sütéshez
Elkészítés:
1. Egy kézi habverővel alaposan kihabosítjuk a tojásokat, hozzáadjuk a mandulalisztet, a fahéjat, a sót, a gyömbért és a vaníliát, felöntjük mandulatejjel (vagy a vízzel) és simára keverjük.
2. Evőkanálnyi kókusz- vagy olívaolajjal kikent palacsintasütő serpenyőben, oldalanként 2-2 perc alatt megsütjük.
Megjegyz: A hagyományosnál kisebb palacsinta sütőben sütöttem, és vastagabb is lesz a tészta.
Mandula- és zablisztes palacsinta
Hozzávalók:
1 1/2 bögre mandulaliszt, 1/2 bögre zabliszt
2 db tojás
só ízlés szerint
30 g eritrit
1/2 víz (vagy mandulatej)
1 késhegynyi szódabikarbóna
Elkészítés:
1. Az összes hozzávalót összekeverjük, annyit vizet adunk a masszához, hogy palacsintatészta állagú tésztát kapjunk.
2. Evőkanálnyi kókusz- vagy olívaolajjal kikent palacsintasütő serpenyőben, közepes hőfokon sütjük. A serpenyőbe egy fél merőkanálnyi tésztát teszünk, hagyjuk, hogy elterüljön, és megsütjük.
Mandulás amerikai palacsinta
Hozzávalók:
200 g mandulaliszt
2 db tojás
1-2 dl mandulatej
1 evőkanál eritrit, 1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál őrölt fahéj, 1 mokkáskanál vaníliaaroma
1 csipet só
kókuszolaj
1 evőkanál tápiókakeményítő
Elkészítés:
1. A tojásokat tálba ütjük, hozzáadjuk a mandulatejet, a vaníliát, a eritritet, alaposan elkeverjük. Hozzáadagoljuk a sóval, a fahéjjal, a keményítővel és a sütőporral vegyített lisztet, majd a tésztát csomómentesre dolgozzuk. Ha szükséges, tejjel vagy vízzel hígítjuk, liszttel sűrítjük a tésztát.
2. Egy serpenyőben kevés kókuszolajat hevítünk, majd kanalanként kis korongokat formázunk a masszából. Mindkét oldalát aranybarnára sütjük körülbelül fél-fél perc alatt.
A teljes receptért kattintsatok ide: Choco & Tahini
Borítókép: Gyors és finom receptek | Édes pofa | Choco & Tahini
(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)