Negyedik alkalommal a Művészetek Völgyében
2019. július 16. írta: Kultúrjunkie

Negyedik alkalommal a Művészetek Völgyében

Ezt kínálja idén az SZFE Globe

A 29. Művészetek Völgye fesztivált idén július 19-28. között rendezik meg.  A 10 nap során a Színház- és Filmművészeti Egyetem is képviselteti magát saját, taliándörögdi helyszínén, immár negyedik alkalommal.

volgy.jpg

Az SZFE Globe azokat az érdeklődőket várja, akik szívesen részt vennének napközbeni, felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt szóló drámafoglalkozásokon, workshopokon, illetve akik kíváncsiak az esti órákban megrendezett színházi előadásokra, filmvetítésekre, performanszokra. Az utolsó napon az SZFE vendégeiként a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karának hallgatói is ellátogatnak a Völgybe. 

volgy2.png

Kedvcsináló gyanánt kiemeltünk néhány programot minden nap kínálatából.

Tűznyelők

2019.07.19. 17.30;21.30

A végzős színészek elkalandoztak a szorongások, rettegések, összeesküvés-elméletek sűrű erdejében, és improvizációik, gyűjtéseik alapján készült az előadás. Rendező: Kárpáti Péter.

tuznyelo.jpeg

Az én szobám - önmegcsömörléstörténet

2019.07.19. 20.30

Arthur Golden Egy gésa emlékiratai c. regénye nyomán 
Elfelejtettem a férfiakat, a házakat, ahol éltem, a ruháimat, az anyámat. Az vagyok, ami itt nincs. Fikció vagyok, nem létező. Persze tökéletesen mindegy. Csak azért beszélek erről, hogy beszéljek valamiről. Beszélni kell. Bárkit bármikor eljátszok, kivéve magamat, ez a tévelygő szerep nem megy. Magamat valaki másnak kéne eljátszani. Ahhoz pedig nincs is rám szükség.”
Arthur Golden Egy gésa emlékiratai c. regénye nyomán 
Rendező: Pécz Roland
Előadja: Veszelovszki Janka
janka.jpeg

 

Lakásavató

2019.07.20. 20.30

Az ifjú feleség lakásavatót akar, a férje nem. De a meghívók már kimentek. Könyörtelenül eljön mindenki. Az is, akinek nem kéne. Furcsa este. Ráadásul mindenki énekel…

Előadja: Frőhlich Kristóf, Gombó Viola Lotti, Kenéz Henrik, Lengyel Benjámin, Major Erik, Samudovszky Adrian, Rohonyi Barnabás, Staub Viktória, Tóth Zsófia, Váradi Gergely, Veszelovszki Janka

Rendező: Kocsis Gergely és Kéménczy Antal

lakas.jpeg

 

Diák Oscar-jelölt filmek:

2019.07.20. 22.30; 2019.07.27. 21.30

Kis Hajni: Szép alak

Freund Ádám: Földiek

Kovács István: Ostrom

 

Silent (19 éves kortól)

2019.07.21. 15.00

Csendesedj el egy kicsit a fesztivál forgatagában. Elkérjük a hangod másfél órácskára, találkozzunk egymással egy beszéd nélküli buborékban. Érintés és gesztus alapú drámás foglalkozás békére vágyó völgyezőknek.

Bemutatkoznak a bábszínész hallgatók

2019.07.22. 17:00

Hallgatók:

Ács Petra, Bánky Sára, Bartha Bendegúz, Bartos Ágnes, Csarkó Bettina, Csernák Norbert, Horgas Ráhel Anna, Hrisztov Toma, Kedves Csaba, L. Nagy Attila, Podlovics Laura, Szekeres Máté

 

Moliére, Kleist, Darvasi, Dohy: Amphitryon

2019.07.22. 20.30

Amíg Amphitryon háborúzik, Jupiter Amphitryon képében elcsábítja Alkménét. Amikor Amphitryon hazaér fél év után, nem éppen úgy fogadják, ahogy elképzelte, sőt, szerelme, Alkméné azt állítja, épp az imént voltak együtt. Amphitryon szolgáját, Sosiast megveri Merkur - Sosias képében, majd Merkur - Sosias képében nem hajlandó lefeküdni rég nem látott feleségével, Alkméné szolgálónőjével, Charissal, sőt, sértések záporát zúdítja rá.  Szereplőink között felfoghatatlan konfliktusok veszik kezdetüket, melyeken hol kacag, hol pedig sír az ember. Magabiztosan támasztják alá igazukat hol kézzel fogható bizonyítékokkal, hol szemtanúkkal, de mindhiába. Hiszen senkinek sincs igaza. Miközben mégis. Az első jelenet után mi magunk, nézők is szemtanúkká válunk és végignézzük, hogy Isten a saját vágyainak beteljesítésével és akaratának érvényesítésével hogyan teszi tönkre az embert, akitől függ.

Rendező: Darvasi Áron

Szereplők: Antóci Dorottya, Márkus Luca, Rudolf Szonja, Dino Benjamin, Ertl Zsombor, Kovács Máté, Bordás Roland, Fröhlich Kristóf, Lengyel Benjamin, Major Erik, Rohonyi Barnabás, Váradi Gergely

amph.jpeg

Kárpáti Péter: Pájinkás János

2019.07.23. 20.30

Pájinkás János elment a cárhoz, és azt mondta: ha cár uram egy tisztességes ember volna, akkor lejönne abbul a toronyszobábul, mert óriást le van a világ csehesedve, de én kifundáltam, mit kell az országnak jovára tenni, hát jöjjön, dolgozzunk, maga nagy hájas burzsuj – álom és forradalom.

Rendező: Tárnoki Márk

Előadja: Hajós Zsuzsa, Hajdu Tibor, Józsa Bettina, Ballér Bianka, Szivák-Tóth Viktor, Georgita Máté Dezső, Borsi-Balogh Máté, Bajor Lili, Fekete Gábor

Közreműködik a Soharóza kórus.

pajinkas.jpeg

Tóth Ede: A falu rossza - beavató színházi előadás

2019.07.24. 20.30

Tillancs Pestának már a nevére sem emlékszik senki, Hajdinom Bénit most esztendeje temették Vácon – hanem ez a Göndör Sándor! sej, ez aztán időtálló botrányhős, boriszák és szerelem bolondja! Legújabban mindjárt a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak ihletett előadásában és muzsikájával, Bona Dyssou rendezésében és lényeglátó közbeszólásokkal elevenedik meg az ő hiteles históriája, amint azt Tóth Ede 1873-ban egybeálmodta a Nemzeti Színháznak. Sokan bújnak pincezugba, rejteznek cimbalom alá, ha Göndör Sándort jönni látják, mások rángatóznak, mint pótrás malac a garasos kötelen. Forgósadta, toppanjunk hát bé, oszt mutassuk meg ezeknek az anyámasszony katonáinak, hogyan is való szembenézni a falu rosszával!

falu.jpeg

 

 

Szekvenciák - posztmodern katarziskohó-kísérlet

2019.07.24. 22.30; 2019.07.25. 22.00

telifekete_gradient.jpg

A Szekvenciák egy olyan, kb. 90 perces audiovizuális mashup, mely összetételét tekintve tartalmaz zenei és szöveges egységeket, hanghatások és archív hanganyagok alkotta betéteket, s melyhez egy saját, egyedi, élőben kevert vizuális világ is társul. A tematikus blokkok anyagai feszegetik álom-valóság, természet-művilág, jövő-múlt, szintézis, szubjektum kérdéseit.

Az „út” során érintjük - többek között - Pilinszkyt, Krasznahorkait, Whitmant, Handkét, Morrisont, kiket zenéjükkel kísér - egyfajta neofolk-pszichedelikus-posztrock vonalon haladva - pl. Morricone, Nick Cave, Patti Smith, a Pink Floyd és a Sonne Hagal is, mindehhez pedig társulnak olyan hangok, zajok, melyek megidézik pl. Tutankhamunt, Chaplint és a Kauai O'o madárfajt.

A „performansz” előtt és után az alkotók rövid beszélgetésre invitálják a résztvevőket, mellyel a ráhangolódás és a befogadás könnyítése a cél.

Az alkotók: Bánhidi Bálint, Hódi Virág, Jamriskó Tamás, Molnár Réka, Őri Soma, Vincze Kata.

Közreműködők: Csendes Lőrinc, Megyesi Detti.

Facebook-oldalunk: https://www.facebook.com/szekvenciak/

Instagram-profilunk: https://www.instagram.com/szekvenciak_projekt

 

Lüszisztraté - Karsai György beavató színháza

2019.07.25. 20.30

A legjobb görög komédia Karsai György és Szilágyi Bálint új fordításában.  
A szexualitás a leghatékonyabb fegyver. Erre jön rá Lüszisztraté, aki hadsereget toboroz a nőkből. Negatív prostituáltakat csinál a született feleségekből. Mindent a szemnek, semmit a kéznek. Egész Görögország görcsbe rándul miatta.  
Rendező: Szilágyi Bálint

 

Vitéz László 2

2019.07.26. 17.00; 2019.07.27. 17.00

vitez.jpeg
Vitéz László újabb kalandjai
Vitéz László történetekből kiindulva, a hagyományokhoz hűen, de új megközelítésben láthatják a híres, palacsintasütős, vörös sipkás kispajtást. Ajánljuk minden gyereknek és gyermeklelkű felnőttnek, aki szeret mulatni.
Előadja: Barna Zsombor

 

Yerma

2019.07.26. 20.30

Federico García Lorca azonos című drámája nyomán készült fizikai színházi előadás.

Előadja: Herman Flóra, Gyulai-Zékány István, Nagy Norbert, Ténai Petra, Barna Lilla, Vadász Krisztina, Hojsza Henrietta

Zenészek: Bettermann Rebeka, Mózes Zoltán

Rendező-koreográfus: Molnár G Nóra

Federico García Lorca drámájának főszereplője olyan nő, akit a rendszer kilök magából, mert valamije nincs meg, ami a csoporthoz tartozás alapját képzi. A faluban senki nem beszél vele, ám az asszonyok minden pletykája a meddő nőről szól. Míg Yerma, boldogtalan házassága Juan mellett, épp a gyermekhez való görcsös ragaszkodás és annak lehetetlen teljesítése miatt haldokol. Az igaz szerelem sosem teljesülhet, amíg a becsület a legnagyobb erény a családokban és akadályt szab a szenvedélynek. Itt senki sem beszél őszintén, senki sem lépi át a határokat. Ám az elnyomott őszinteség túl hangosan üvölt, kiszökik az ember torkán, és tragédiát okoz. 

yerma.jpeg
 

Weöres Sándor: Psyché

2019.07.27. 20.30

“Te a Concretumoktúl el-vonod az illatot, mozgást, életet, minden hideg és kemény leszen, márván liget, márván Istenek, márván ember és asszony: te nálad minden kőbűl és érczbűl vagyon. Ellemben én, ha bármirűl írok, azt akarom, hogy tapintatja, íze, bűze legyen. Ha kalács evésrűl írok, úgy érzze az olvasó, mint ha ő enné; ha keblem, vagy derekom említem, érzze, hogy véle hálok, vagy legalább is szorosan mellette ülök. Az egész Világ ölelő kurva Venussza légyek, vagy ha nem lehet, minden olvasóimé. - S illyent mit válaszolt: - Te kurva vagy, de én nem. Az élet tele s tele kurvasággal, ezért meg-vetem, s Poesisemben el-kerűlöm.  Ezért nem firkálok többé jányokhoz verseket, Lidi, még hozzád se. - Már nem tudom mit felelék. “ /Weöres Sándor/

Előadja: Ábel Stella

Dramaturg: Dohy Balázs

Látvány: Mucsi Balázs

Rendező: Tárnoki Márk

psyche.jpeg

 

Bemutatkozik a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Kara

2019.07.28. 17.00

Igor Sztravinszkij Tavaszi áldozat című zenéjére készült mozgásszínházi előadás

Kéri Kitty és Uray Péter első éves növendékei 

Rendező: Uray Péter

2019.07.28. 20.30

LGT-koncert

A negyedéves Cserhalmi osztály újra átéli és saját korosztályának hangulatára hangszereli az ismert és kevésbé közismert LGT dalokat. Zenei Vezető: Rozs Tamás

 

A teljes program ide kattintva elérhető!

 

Forrás:

https://www.muveszetekvolgye.hu/programok/location/NobwRAlgJmBcCMAGRA2ANGAdgQwLYFM4wBlALQDEBRAAgHEAbAewCNCMcCB9fTI4gLwC3mXIEdAOk1ZgAvgF0gA/artist/NoXSA/dates/NoXSA/time/HYVwNmQ/page/2

https://szfe.hu/hirek/evadzaras-utan-fesztivalokra-indulnak-az-odry-szinpad-produkcioi/

Fotók: Éder Vera

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr3814956788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása