Tánc a Napkultusz jegyében
2019. június 15. írta: Kászon Tomi

Tánc a Napkultusz jegyében

Nagyszabású előadásra készül a Magyar Állami Népi Együttes

1920x850_21792_mane_liszt_mozaikok_zartkoru_foproba_181030_01.jpg

Történetük 1951 óta íródik, az évtizedek során számos elismert koreográfus és művészeti vezető fordult meg az együttes köreiben, akik a tánckarral és a zenészekkel karöltve méltán kivívták a nemzetközi táncművészeti élet elismerését. A Magyar Állami Népi Együttes ezúttal egy nagy múltra visszatekintő darabot ad elő a Művészetek Palotájában.

Június 26-án a Nemzeti Táncszínház szervezésében kerül a Fesztivál Színház színpadára a „Naplegenda” című előadás, amely a MÁNE már csaknem húsz éves sikertörténete. A darab ősbemutatójára anno 2000-ben az Erkel Színházban került sor.

A koreográfus, Mihályi Gábor a magyar és a közép-kelet-európai néptáncok legdinamikusabb, legsodróbb erejű motívumait ötvözte és állította színpadra a Magyar Állami Népi Együttes közreműködésével. Munkájáért 2000-ben a Magyar Táncművészek Szövetségétől megkapta „Az év alkotója” díjat. - Müpa

A Naplegenda nevezetű táncos produkcióban virtuóz, dinamikus mozdulatsorokkal, mégis az ősi hagyományok tisztelete mellett elevenítik meg a szereplők napunk kultuszát. Azt láthatja a néző, miként is fonódik össze egy égitest és a halandó ember kettőse. A darab két felvonásból és hét tételből áll, melynek zenéjét a bolgár születésű sokoldalú muzsikus, Nikola Parov jegyzi. A műsorban szólót énekel a Liszt Ferenc-díjas Herczku Ágnes is.

Otthonuk a Budai Vigadó

A budai oldal talán legimpozánsabb épülete a társulat székhelye. A Vigadóról röviden annyit érdemes megemlíteni, hogy még a 19. század legvégén kezdték el építeni, majd pedig 1900. január 20-án ünnepélyes keretek között megnyitották, teret engedve ezzel a mindenkori magyar kultúrának. A Corvin téren fekvő gyönyörű létesítményt az eklektika és a szecesszió jellemzi.

budqaivigado.jpg

2001. január elseje óta a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának köszönhetően Hagyományok Háza néven szolgáltató központot alapítottak az épületben.

Három nagy egysége eltérő eszközökkel, de egyazon céllal és elkötelezettséggel várja a népi kultúra, a hagyomány iránt érdeklődő nagyközönséget és a szakmabelieket, akik útmutatásért, vagy segítségért keresik fel intézményünket. – Hagyományok Háza

budaivigado-corvinter-6.jpg

A kormány támogatásával 2018-ban egy többmiliárdos beruházás keretein belül teljes egészében megújult a Vigadó épülete, nyilvánvalóan a műemlékvédelmi szempontok szigorú figyelembevétele mellett.

A rekonstrukciót követően a színházterem közel 300 fő befogadására alkalmas, kiváló akusztikával rendelkezik, technikailag pedig tökéletesen felszereltté vált. Ennek következményeképp csakúgy, mint az első időkben, most a 21. században is a történelmi hangulatú Corvin tér ékköve maradhatott a magyar népi világ ikonikus építménye.

budaivigado-corvinter-11.jpg Mindenhol ott hagynak egy darabka magyar kultúrát

A Magyar Állami Népi Együttes számtalan sikeres évadot tudhat maga mögött. Mindezekben elévülhetetlen érdemei vannak Mihályi Gábor együttesvezetőnek, valamint a társulat összes aktív tagjának a táncosoktól a zenészeken át a háttérben dolgozókig egyaránt.

1920.jpg

A Népi Együttes attól is különleges és figyelemreméltó, hogy folyamatosan eleget tesznek a külföldi meghívásoknak, és bemutatják hagyományainkat a különböző nemzetközi táncfesztiválokon is.

Az évek során többek között 2014-ben részt vettek egy három hónapos Észak-amerikai turnén, ahol pontosan 73 előadáson majd 80 ezer érdeklődő előtt léphettek fel. Ezen felül megfordultak még olyan érdekesebb városokban is, mint például Tel-Aviv, Isztambul, vagy épp a hídjáról ismeretes boszniai Mostar városa.

Akik holnap is járják

Természetesen az elkövetkező időszak is intenzív lesz a fellépéseket tekintve: A táncegyüttes június 19-én Győrbe utazik a XV. Magyar Táncfesztiválra. Majd július első napjaiban Karmiel (Izrael) felé veszik az irányt, ahol egy jelentős összművészeti eseményen a Karmiel Dance Fesztiválon adják elő Liszt-mozaikok nevű produkciójukat, amely a fesztivál nyitánya is lesz egyben.

tanckanon2-1024x682.jpg

A menedzsment által kialakításra került a 2019/2020-as évad programlistája, amelyből kiderül, hogy a változatos műsorkínálatban olyan darabok kaptak helyet, mint például a Tánckánon, a Földön apám fia volnék, vagy a most említett Naplegenda.

A tavaszi szezon során műsorra tűznek olyan előadásokat, mint a díjnyertes páros és szóló táncokat felsorakoztató Aranyba táncolva, a Kincses Felvidék, a felújított Szarvasének, a rég nem játszott Verbunkos, valamint a trianoni békediktátum századik évfordulójára megálmodott Kárpát-medence antólogia. A következő évad bérletei már elérhetőek a Hagyományok Háza hivatalos felületén.

A Müpában tartandó június 26-ai előadásukra korlátozott számban ugyan, de még kaphatóak belépők.

Jegyek

Facebook esemény

 

Források: hagyomanyokhaza.hu | mupa.hu | felvidek.ma Borítókép: mupa.hu

További képek: kulturpart.hu | szeretlekmagyarorszag.hu | fidelio.hu | hte.ro

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr6014895576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása