Ínyenc5ös – 5 tuti recept márciusra
2019. március 06. írta: Kultúrjunkie

Ínyenc5ös – 5 tuti recept márciusra

Ezeket az ételeket mindenképp készítsd el ebben a hónapban

img_3021.JPG

#ÚjHullám

Brokkolis quinoa fasírt, sülthagyma szósz, bébispenót - családi+ baba verzió

img_3277.jpgFotó: Édes pofa

Hozzávalók 4 személyes családi adaghoz:

Fasírt

 1 közepes brokkoli

70 gramm quinoa

1 vöröshagyma

2-3 evőkanál csicseriliszt (vagy búzaliszt, rizsliszt, hajdinaliszt)

Esetleg egy marék aprított petrezselyem, és szárított citromfű

Pici só

Fűszerek a családi változathoz: plusz só, 1 evőkanál szezámliszt, 1 fokhagyma, 1 kiskanál római kömény, bors, szerecsendió

Fűszerek a baba verzióhoz: pici citromlé, szárított citromfű

 

Sülthagyma szósz

2 kisebb, vagy 1 nagyobb vöröshagyma

4-6 gerezd fokhagyma

1 kisebb alma fele

1 kisebb zeller fele (nyáron egy kisebb cukkini)

1-2 evőkanál rizstejszín /tejszín, joghurt

Olaj vagy kókuszzsír a zöldségek megkenéséhez

Pici citrom

A családi változathoz: só, 1 kk mustár, 1 teáskanál tahini, egy kevés kakukkfű

 

Fonnyasztott bébi spenót

10 dkg bébi spenót

1 evőkanál sütő olaj

1 teáskanál tökmagolaj

Elkészítés:

"A quinoát néhány órára beáztatom, majd megmosom és új, másfélszeres vízben egy pici sóval megfőzöm. A brokkolit feldarabolom, és forró vízben előbb a tönkjét, majd a rózsáit is hozzádobva félpuhára főzöm.

A sütőt 190 fokra kapcsolom.

Keverőtálban a brokkolit krumplinyomóval összetöröm, hozzákeverem a quinoát, lisztet, egy aprírott vöröshagymát, pici aprított petrezselymet, pici morzsolt citromfüvet.  Összekeverem és ebből a masszából néhány diónyi gombócot gyúrok a baba számára.

A családi verzióhoz tovább fűszerezem a keveréket. Mehet bele a fokhagyma, só, szezámliszt, 1 fokhagyma, római kömény, bors, szerecsendió. És ebből is diónyi gombócokat gyúrok.

Sütőpapírral bevont sütőtálcára rendezgetem a gombócokat, és mellé telepítem a sült hagyma szósz hozzávalóit is - a félbe vágott vöröshagymát, a fokhagymákat, a fél almát és a félbevágot zellert - kókuszzsírral kicsit megkenve. Legfeljebb húsz perc kell ennek a csapatnak.

A sült zöldségeket rizstejszínnel vagy más szimpatikus krémesítő anyaggal és pici citrommal együtt botmixerrel pépesítem. Kiveszek egy adagot a baba számára, és a maradékot a család számára tovább fűszerezem mustárral, tahinivel, egy kis kakukkfűvel.

A bébi spenótot mosom, szárítom és egy serpenyőben pici olajon vagy kókuszzsíron megfonnyasztom. A babának kiszedek belőle, a családi adagot meglöttyintem tökmagolajjal.

Köretként rizs, barnarizs, vagy köles remek hozzá."   

A teljes receptért kattintsatok ide: Édes pofa

 

#ValamiMás

Pizzás csiga mártogatóval

pizzas_csiga.JPGFotó: Zsengezsálya

igazi party kaja meccsnézéshez, házibulihoz

40 dkg liszt

0,5 dl olívaolaj

25 g friss élesztő

2-2,5 dl langyos víz

egy csipet cukor

25 dkg reszelt mozzarella, trappista vagy füstölt sajt

5 dkg sonka (vagy bármi amit szeretünk a pizzán)

Pizza szósz:

2 tk olívaolaj

400 g hámozott paradicsom konzerv

140 g sűrített paradicsom

1 kis fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

2 tk oregáno (szárított)

2 tk bazsalikom (szárított)

só,bors

Elkészítés:

„Készítsük el a kovászt. Ehhez az élesztőt a kb 1-1,5 dl langyos vízben morzsoljuk el. Szórjuk meg egy csipet cukorral, sóval és egy kis liszttel, majd tegyük félre meleg helyre kb. 10 percre. Akkor jó, ha az élesztő szépen felhólyagosodik.

A maradék liszthez adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, egy kis olívaolajat és egy csipet sót, majd kézzel vagy gépi nyújtókar segítségével dagasszuk be a maradék langyos vízzel, hogy szépen összeálljon a tésztánk. Ha nagyon ragad a tészta, kevés lisztet adjunk még hozzá.

Ha a tészta összeállt, kicsit olajozzuk be a tetejét, takarjuk le és meleg helyen hagyjuk kelni 1 órát.

Amíg kel a pizza tésztája, készítsük el a pizza szósz.

A hagymát vágjuk fel apró kockára, kevés olívaolajon dinszteljük meg. Adjuk hozzá a hámozott paradicsomot, a sűrített paradicsomot, fokhagymát, sózzuk, borsozzuk s kb 20-25 perc alatt alacsony lángon főzzük össze. A végén fűszerezzük oregánoval, bazsalikommal.

Ha megkelt a tészta, lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrtjuk, és fél centi vastagra nyújtjuk. Kenjük meg vékonyan pizza szósszal, tépkedjünk rá sonkát és szórjuk meg reszelt sajttal. Kevés oregánoval még megszórhatjuk.

Szorosan tekerjük fel, majd vágjuk fel kb 2 centis csíkokra. A csigák tetejét is szórjuk meg kevés sajttal.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. Válasszunk ki egy kicsi hőálló edényt, amibe a végén a pizza szósz kerülni fog. Kenjük meg kívülről kevés vajjal, hogy ne ragadjon majd rá a tészta.

Tegyük a tepsi közepére és rakjuk körbe a pizzás csigákkal. 180 fokos előmelegített sütőben süssük készre kb 20-25 perc alatt.

Tálaláskor a kis edénybe öntsük a megmaradt pizza szószt amibe mindenki tudja mártogatni az elkészült pizzás csigákat.”

A teljes receptért kattintsatok ide: Zsengezsálya

 

#LédúsÖrömök

FOKHAGYMÁS-CHILIS CUKKINI KRÉMLEVES

cukkini_kremleves.jpegFotó: Városi Konyha

1 nagyobb cukkini
1 gerezd fokhagyma
friss chili, vagy chilipehely ízlés szerint
1 liter hús-, vagy zöldség alaplé
2 dl tejszín
só, bors, olívaolaj

Elkészítés:

„A fokhagymát pucold meg, és aprítsd fel. Egy lábosban hevíts olajat, majd futtasd meg rajta a hagymát. Add hozzá a friss chili, vagy chilipehylet és pirítsd kicsit az olajon, hogy jobban kiadja az ízét. 

Közben darabold fel a megmosott cukkinit, majd dobd azt is a lábosba. Forgasd össze, öntsd fel az alaplével, sózd, borsozd. Kis lángon főzd 15-20 percig, hogy a cukkini megpuhuljon. Utána egy botmixerrel turmixold össze, add hozzá a tejszínt és melegítsd össze. 
Fokhagymás krutonnal tálald.

Ha ez utóbbit is otthon készítenéd: egy serpenyőben hevíts olajat, és dobj bele egy gezerd fokhagymát - érdemes egy kés lapjával megtörtni - néhány percig pirítsd, hogy a fokhagyma átadja az ízét az olajnak. Közben 2 szelet kenyeret vágj kis kockákra. Ha a fokhagyma megpirult az olajaban, vedd ki, dobd bele a kenyeret, és pirítsd meg. 

TIPP
Nyáron próbld ki chili helyett mentával.

A teljes receptért kattintsatok ide: Városi Konyha

 

#PastaLove

"One Pot " Spenótos Gombás Spagetti

new_phototastic_collage2.jpgFotó: GreenChili-Vegan Blog

1 db vöröshagyma

200 g csiperke gomba

4 gerezd fokhagyma

200 g  cherry paradicsom

1/2 citrom héja és leve

1/2 tk só

1/2 tk őrölt bors

1 tk füstölt pirospaprika

200 g tojásmentes spagetti

500 ml forró víz

1 db zöldségleves kocka

2 ek sörélesztő pehely

1 nagy marék bazsalikom aprítva

1 tk oregánó

1 tk kakukkfű

200 g spenót

Elkészítés:

„1. Egy fazékban kevés olívaolajat hevítünk, majd rászórjuk az apróra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát és a felszeletelt gombát. 5-10 percig pirítjuk, amíg a gomba és a hagyma egy kicsit karamellizálódik.

2. Ezután hozzáadjuk a félbevágott paradicsomokat, a 1/2 citrom reszelt héját és kifacsart levét. Sózzuk borsozzuk, majd megszórjuk a füstölt paprikával.

3. Hozzáadjuk a száraz spagetti tésztát, majd az egészet felöntjük az 500 ml forró vízzel, a végén pedig beledobjuk a zöldségleves kockát.

4. Közepes lángon 15 percig főzzük , amíg a spagetti megpuhul. Ha esetleg még nem puhult meg, viszont a víz elpárolgott, nyugodtan adhatunk hozzá még egy keveset. Ínyencek ebben az esetben egy kis száraz fehérborral is meglöttyinthetik, persze csak ízlés szerint :-)

5. Amikor a spagettink már al dente, hozzáadjuk a 200 g spenótot, a sörélesztő pelyhet és a zöldfűszereket. Jól elkeverjük és már kész is vagyunk és jöhet a tálalás.

Jó étvágyat kívánok!”

A teljes receptért kattintsatok ide: GreenChili-Vegan Blog

 

#ÉdesekÉsSzépek

SÜSS FÁNKOT! FOGD A FARSANGRA!

20190217_3.jpgFotó: Saját Otthon Projekt

1 doboz (250 gramm) zsírszegény túró
4 tojás
90 gramm teljes kiőrlésű tönkölyliszt
6 gramm sütőpor
3 evőkanál 1:4 stevia+eritrit édesítőszer porrá darálva
1 csipet só
Sütéshez:
Olaj

Ízesítés:
Akár cukormentes lekvárral; én jelen esetben a darált édesítőszert fahéjjal kevertem össze. 

Elkészítés:

„A tojásokat felvertem, majd a többi hozzávalót egyszerűen hozzákevertem, alaposan összedolgoztam, majd 5 percig pihenni hagytam. Ez az 5 perc pont megfelelő az olaj felmelegítéséhez, nagyjából 180 fokos olaj a legideálisabb. 
Mikor elérte a kívánt hőfokot, elkezdtem kiszaggatni a fánkokat. Ehhez két vizezett teáskanalat használtam, -sütés közben a fánkok szép nagyra megnőnek,- így bőven elég hozzá a kiskanál. Beleszaggatjuk a tésztát a forró olajba, pár perc alatt mindkét oldalát arany színűre sütjük. Miután az olajból kiemeltük, lecsöpögtetés után egyből forgassuk meg  a fahéjas, édesítőszeres cuccmiban. :D
Találás előtt még szórhatunk rá grátiszban, de ne vigyük túlzásba!
Ilyen gyorsan el is készül, gyerekjáték összedobni, egy dologra azonban érdemes felkészülni: Még azelőtt elfogy, hogy az összes elkészülne! Tapasztalat :D
Használd ki, hogy farsang van és süss Te is fánkot! 
Boldog, jó étvágyat hozzá!

A teljes receptért kattintsatok ide: Saját Otthon Projekt

Borítókép: Városi Konyha | Zsengezsálya | GreenChili-Vegan Blog

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr7014670573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása