Ínyenc5ös – 5 tuti recept februárra
2019. február 04. írta: Kultúrjunkie

Ínyenc5ös – 5 tuti recept februárra

Ezeket az ételeket mindenképp készítsd el ebben a hónapban

img_2839.JPG

#ValamiMás

ISTENI KÁPOSZTÁS POGÁCSA, EZÚTTAL ZABLISZTBŐL

20190120_144158_fotor.jpgFotó: Saját Otthon Projekt

Lássuk a hozzávalókat:
1 kg zabliszt
2 evőkanál só
körülbelül 50 dkg vaj, hidegen, felkockázva
1 tojás
200 gramm natúr joghurt+ 125 gramm tejföl összekeverve
1 dl tej
5 dkg élesztő
korábban lesütött, dinsztelt káposzta 
bors ízlés szerint

Elkészítés:

„A lisztet a sóval elkevertem, majd hozzáadtam a felkockázott, hideg vajat, gyors mozdulatokkal alaposan összedolgoztam.

A tészta közepébe mélyedést készítettem, a tészta többi hozzávalóját egyszerűen csak a mélyedésbe dobáltam és alaposan összegyúrtam. A tésztát addig kell gyúrni, amíg az edény falától már elválik.

Lisztezett deszkán másfél cm vastagra nyújtottam és a dinsztelt káposzta felének a felével megszórtam. Ezután behajtottam a tésztát először jobbról, majd balról, ismét egy adag káposztával szórtam, ezután felülről majd alulról is összehajtottam és 30 percre a hűtőbe tettem pihenni. 
30 perc elteltével az előbbi hajtogatást megismételtem:

Tészta kinyújt, káposztával megszór, jobbról, balról meghajt, megint káposzta, és felülről, alulról még egy hajtás és tádáám!

Ezt követően a tésztát ujjnyi vastagra kinyújtottam, tetejét beirdaltam, majd közepes méretű, lisztbe mártott szaggatóval kiszaggattam.

Kicsit formázgattam a kezemmel, majd sütőpapírral bélelt tepsire tettem. Tetejüket felvert tojással megkentem, míg a sütő kellően bemelegedett (180-190 fokra) addig még pihentettem őket és 20 perc alatt készre sütöttem.”

A teljes receptért kattintsatok ide: Saját Otthon Projekt

 

#LédúsÖrömök

Kristóf papa vegán Pho levese

2018-02-11_18_44_51-1.jpgFotó: Pankamama Konyhája

Hozzávalók a levesalaphoz:

1 nagyobb fej vöröshagyma

10 dkg friss gyömbér

5 csillagánizs

5 szegfűszeg

1 rúd fahéj

1 db fekete kardamom

pár szem egész feketebors

1 ek koriandermag

pár szem szegfűbors

1 ek kókuszzsír

1 ek szezámolaj (rettenetesen jó ízvilágú, nagyon sok mindent készítünk vele, teszteljétek ti is)

1 ek szójaszósz

25 dkg rizstészta 

A tálaláshoz:

- 2 db újhagyma

- pak choi (bordás kel) (először a gyökérzet vége felőli részt 1 percig a levesbe mártva főzzük, majd a leveles oldalát pár pillanatig, hogy picit megpuhuljon, de ne fonnyadjon meg)

- cukkini (2-3 mm vastagra szelve)

- shitake gomba (2-3 mm vastagra szeletelve, pici olajon lesütve)

- répa szeletek (2-3 mm vastagra szelve)

- mungó-, szójababcsíra (a friss csírát forró vízzel leöntjük, majd 4-5 perc után leöntjük róla a vizet)

- 1 csokor koriander ( durvára vágva)

- 1-2 ek sülthagyma/fő

- 1 lime (1 főnek kb. ¼ gerezdet szoktunk tenni)

- házi chilis- fokhagymaszósz (a fokhagymát (3-4 gerezd), vagy gyaluval, vagy késsel apróra szeleteljük, a friss, lédús chilit szintén felkarikázzuk -attól függ mennyire szeretjük erősen
- kis edényben előkészítünk 1 ek cukorral és kb 1 ek rizsecettel (kb. hogy ellepje a cukrot) alaplevet
- ebbe kerülnek a szeletelt hozzávalók, és annyi vízzel öntjük fel, hogy ellepje az egészet (mi olyan kis tálkákat használunk, amit a képen láthattok).

- marinált tofu (csepp olajon belül puha, két oldalán pedig már karamellás jellegűre pirítva)

- 1 fej vöröshagyma (félbe, aztán hajszálvékonyan felszeletelve, majd jeges, vagy nagyon hideg vízbe tesszük, egy jól zárható edénybe, és tovább hűtjük fél órát.
Így kimegy belőle a markánsan erős hagymaíz, enyhébb, kevésbé karakteres hagymát kapunk, ami nagyon jól áll a levesünknek.

(halszósz-ha pl. peszketáriánusok vagyunk)

- sriracha szósz (csiliszósz) 

Elkészítés:

„Először tűzforró serpenyőben, vagy a leveses fazékban megpirítjuk a fűszereket; fogjuk a hagymát (héjastól, de nyilván megmosva, és a külső koszos, meggyötört héjat azért távolítsuk el-későbbiekben ez szép színt ad majd a levesünknek), gyömbért, kettévágjuk őket, és nedves felével lefelé pörkölni kezdjük. Amikor már kicsit meg is feketedtek, akkor hozzáadhatjuk a fahéjat, ezt követi a fekete kardamom, csillagánizs, szegfűszeg, koriandermag, szegfűbors.

...ÉS NEM VICC. KICSIT TÉNYLEG ODA KELL PERKELNI MINDENT, EZ ADJA MEG AZT AZ ÍZVILÁGOT, AMIT ANNYIRA SZERETÜNK EBBEN A LEVESBEN.

Miután ezek a fűszerek is kicsit megpirultak, hozzáöntünk 2-3 liter zöldségleves alaplevet, (amit készíthetünk bioboltban is kapható természetes, natrium glutamát mentes kockából is).

Ezután jön hozzá 1 ek szezámolaj és 1 ek kókuszzsír, 1 ek szójaszósz, (de ha az alaplevünk nem elég sós még így sem, sózzuk meg.)

Ezt addig főzzük, amíg már kóstolásra egy markáns ízvilágot kapunk, nagyjából 1,5-2 óra alatt összefő az íze.

Tálaláskor a kifőtt tésztát tányérba szedjük, és beletesszük azokat az összetevőket, pl. cukkini, répa, amiknek még puhulnia kell, majd erre kerül a forró alaplé.

Hozzátesszük a szószokat is, a lime levét rányomjuk, ezután jön rá a toppingok:

Rétegesen egymásra, hagymák, babcsíra, koriander, sülthagyma, sriracha szósz.

Ebben a levesben az (is) a jó, hogy sokáig eláll, és minden alkalommal csak a toppingot kell elkészítened, ami nem túl sok idő. Nálunk egész télen ez a menü, heti 3* is akár. Még mindig nem tudtuk megunni. A sok levesevés pozitív hatásairól pedig írtam már nektek. Itt elolvashatjátok újra.”

A teljes receptért kattintsatok ide: Pankamama Konyhája

 

#PastaLove

Indiai vajas csirke cirok tésztával

indiai_vajas_csirke2.JPG

Fotó: Zsengezsálya

Hozzávalók 2 főre:

300 g csirke

200 ml kókusz tejszín

80 ml víz

2 paradicsom

1 kávéskanál garam masala

1/2 kávéskanál chili por

1 kávéskanál só

1/2 citrom leve

1 evőkanál kókuszolaj

1 répa

1 piros kaliforniai paprika

1 kisebb vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1 mokkáskanál gyömbér

2 újhagyma

Köret:

100 gramm cirok tészta

Elkészítés:

„Pakold ki az előkészített alapanyagokat (foodejo.hu): itt nem úgy zajlik, hogy bemész és elkezdesz vásárolni, hanem kiválasztasz egy receptet, hogy mit ennél szívesen, ők kimérik az alapanyagokat, feldarabolják, összekészítik Neked és ha te hazaérsz már csak 30-40 perc alatt meg kell főznöd.

Mosd meg és szeleteld fel a paradicsomokat apró kockára. Vágd fel apró, egyforma méretű kockákra a répát, piros kaliforniai paprikát és vöröshagymát. Törd finomra a fokhagymát fokhagymanyomó segítségével, vagy vágd nagyon apróra. Szeleteld kockára a csirkemellet, amennyiben még nincs felkockázva.

Egy kis tálba készítsd el a szószt. Keverd el a kókusz tejszínt, a garam masala fűszert, chili port, a sót és a citromlevet. Keverd össze, közben apránként add hozzá a vizet. Annyi vizet rakj hozzá, amennyivel keverhető, krémes állaga lesz a tejszínnek, majd rakd félre.

Főzd meg a cirok tésztát. Egy edénybe rakd fel vizet forrni. Amikor forr, öntsd bele a tésztát és főzd 3-4 percig. Vedd le a tűzről, öntsd le a tésztáról a vizet és öblítsd át hideg vízzel, majd csepegtesd le.

Egy serpenyőt melegíts fel közepes lángon. Amikor meleg, tedd bele a kókuszolajat és süsd meg rajta a kockára vágott csirkemellet.

Amikor kezd kifehéredni a hús, öntsd bele a répát, kaliforniai paprikát, paradicsomot és a vöröshagymát, majd süsd össze 5 percig.

Szeleteld fel az újhagyma fehér részét apróra, keverd hozzá a húshoz a fokhagymával, sóval és a gyömbér porral együtt, majd süsd lassú tűzön további 5-8 percig, amíg minden kezd megpuhulni.

Végül öntsd rá az elkészített szószt és főzd össze amíg besűrűsödik – kb. 15 perc.

Ha te is kedvet kaptál hozzá, hogy időt spórolj és egészséges vacsorát főzz,nézz szét a foodejó honlapján, válaszd ki kedvenc recepted, ők összekészítik a csomagod, és neked már tényleg csak a serpenyőbe kell bedobálni mindent!”

A teljes receptért kattintsatok ide: Zsengezsálya

 

#Újhullám

Csirkés tekercs - szuper street food Indiából

hellocurrywrap.jpgFotó: Helló Curry

Hozzávalók a 8 db csapátihoz:

10 dkg teljes kiőrlésű liszt

20 dkg fehér búzaliszt

1 evőkanál olaj a tésztába és még egy kevés a pihentetés előtti kenéshez

kb. 2 dl meleg víz

Hozzávalók a fűszeres csirkéhez:

80 dkg kicsontozott csirkehús, lehet mell vagy comb is

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

2 cm-es gyömbérdarab

2 érett nagy paradicsom, vagy fél doboz hámozott paradicsomkonzerv

1 zöld chili

2 teáskanál őrölt római kömény

1 teáskanál kurkuma

1 teáskanál őrölt koriander

0,5 teáskanál chili por

1 teáskanál garam masala

1 teáskanál chat masala (elhagyható, ha nincs)

2 evőkanál olaj vagy ghee 

Hozzávalók az összeállításhoz:

6 db tojás

1 nagy fej lilahagyma

minimum fél kigyóuborka

1 adag zöld csatni, ha nincs olyan sok menta és koriander, akkor kiválthatjuk friss zöld korianderrel és frissen facsart citromlével

kevés olaj

Elkészítés:

„Ez elsőre elég sok alapanyagnak tűnik, de ha szépen rendszerezzük, nem olyan vészes. Először is előkészítek mindent. Csirkét megtisztítom, bőre nem kell, kifilézem és felkockázom, kb. 1,5*1,5 cm-es darabokra, vagy ahogy jól esik. Félreteszem. Kikészítem a gyúródeszkát és egy tálban, amiben meggyúrom a csapátit kimérem a liszteket, hozzáteszem a sót és ezt is félreteszem kicsit. Addig is felveszi a liszt a szoba hőmérsékletet. A megpucolt vöröshagymát egy nagy deszka egyik felén felaprítom, mellé a zöld chilit aprítom, a deszka másik felére megy a fokhagyma és a gyömbér lereszelve. Ha egész paradicsommal dolgozom, akkor a paradicsomokat félbevágom és egy nagylyukú reszelőn átnyomkodva pürésítem egy tálkába, a héja a kezemben marad, az nem is kell. Ha konzervvel, akkor csak kikészítem a kezem ügyébe. Porfűszereket szintén a kezem ügyébe készítem.

Meggyúrom a csapátit. Ki van mérve a kétféle liszt, meg van sózva, hozzáteszek egy evőkanál olajat. Hozok 2 dl meleg vizet. Elkezdem gyúrni először 1 dl vízzel és fokozatosan adagolok még hozzá annyit, hogy egy rugalmas tésztát kapjak. Alaposan át kell gyúrni, nem csak úgy ímmel-ámmal. Gombócot formálok belőle, kezemre teszek egy kis olajat és átforgatom benne, hogy finoman bevonja az olaj, megvédje a kiszáradástól. Visszateszem a tálba és le is takarom. Félreteszem.

Veszek egy serpenyőt, felhevítem benne a zsiradékot közepes lángon, beleszórom a hagymát és üvegesre párolom. Hozzáteszem a reszelt gyömbért és fokhagymát, megkeverem, hozzáteszem a zöld chilit is. Együtt párolom pár percet. Sorra ráteszem a porfűszerek közül a római köményt, kurkumát, koriandert és a vörös chilit. Egy perc pirítás szükséges csak nekik, már illatoznak. Most érkezik a paradicsom és a só. Alapos átkeverés után közepes lángon addig főzöm, amíg átpuhul minden és szinte már száraz. Ilyenkor teszem rá a garam masalát és ha van, akkor a chat masalát is. Ennek a két hozzávalónak nincs szüksége pirításra, hisz alapvetően pirított fűszerekből áll. Hozzáteszem a felkockázott csirkehúst, átkeverem és tovább főzőm. Megfő a csirke, elfő a leve, akkor jó. Ne legyen nagyon folyós szaftja, hogy könnyen kezelhető legyen az összeállításnál.

Míg fő a csirke, felütöm a 6 tojást egy tálba, megsózom és felverem. A lila hagymát szeletekre vágom, vagy apróra, ahogy jól esik. Az uborkát juliennre, azaz gyufaszálra vágom. Ha van sok mentám és korianderem, akkor elkészítem a zöld csatnit. Ha nincs, akkor egy adag koriandert felaprítok és egy fél citrom levét kifacsarom. Előkészítek egy tapadásmentes palacsinta sütő jellegű serpenyőt és egy kis olajat kikészítek mellé. Egy nagyobb tányért is kikészítek, amin majd összeállítom a tekercseket és alufóliát is, hogy az alját be tudjam csavarni.

Csirke megfőtt, csapáti tészta megpihent, minden alapanyag kikészítve. Akkor jön a csapáti sütés. Palacsintasütőt tűzre teszem. Forrónak kell lennie, mire megvagyok a tésztával. 8 egyenlő darabra szedem a tésztát, amit épp nem használok, az mindig le van takarva, hogy ne száradjon ki. Nekem ez a tészta most olyanra sikerült, hogy liszt nélkül ki tudtam nyújtani a deszkán, de ez nem mindig van így, egy kis liszttel mindig lehet operálni. Szóval fogok egynyolcad tésztát, gombócot formálok belőle és kb. 10-12  cm-es kerek lapra nyújtom. Vékony legyen az a fontos, olyan 1-2 mm-es. Ráteszem a forró serpenyőre. Picit kezd felhólyagosodni, akkor megfordítom és a már közepesen sült részére felhabart tojást öntök és szétterítem rajta. Nem baj, ha lefolyik. Picit szikkad a tojás és megfordítom. Itt sem baj, ha még folyékony a tojás. Most lehet a csapáti szélei mellé a serpenyőre olajat csepegtetni, ez menet közben elterül. A hő hatására felfújódik a tojás, hagyom pirítani picit és akár még egyet fordíthatok rajta, ha úgy érzem, hogy nem pirult meg a szárazabb oldal. Ha kész, ráteszem a tányérra úgy, hogy a tojásos fele legyen felül. Erre halmozok 1/8-ad elkészült csirkehúst, uborkát, lilahagymát, zöld csatnit és ha nem elég csípős, még mehet rá egy kis zöld chili. Ha nincs zöld csatnim, akkor megszórom koriander levéllel és meglocsolom a citromlével kicsit. Felcsavarom és az alufóliát a közepétől lefelé rácsavarom, alul meghajtva fixálom.

Így teszek a többivel is.

Tudom tudom, bonyolultnak tűnik, de ne ijedjetek meg, kis rutinnal könnyen abszolválható:-) Hajrá!”

A teljes receptért kattintsatok ide: Helló Curry

 

#ÉdesekÉsSzépek

Csokis-kókuszos torta (liszt,- cukor-, és tejmentesen)

img_7370.jpgFotó: Heni süt neked

Hozzávalók egy 28 cm-es tortához:

a piskótához:

15 dkg kókuszliszt

10 db tojás

eritrit - ízlés szerint

1 cs. sütőpor

3 ek kakaópor

pár ek szójatej - ha szükséges

A csokoládékrémhez:

20 dkg cukormentes étcsoki (2 tábla)

5 ek kakaópor

15 dkg laktózmentes vaj

eritrit - ízlés szerint

A kókuszkrémhez:

10 dkg selyemtofú (natúr tofukrém)

20 dkg vegán mascarpone

1 doboz kókuszkrém - csak a sűrű krém, kókuszvíz nem!

5 ek kókuszreszelék

eritrit - ízlés szerint

A díszítéshez natúr kókusz chips

Elkészítés:

„A piskóta elkészítési módja a klasszikus: szétválasztom a tojásokat. A fehérjét felverem habbá, a sárgáját kikeverem az eritrittel, majd a kettőt elegyítem. Óvatosan beleszitálom a kókuszliszt, sütőpor és kakaópor keverékét. Ez azért fontos, mert így még könnyedebb, lazább lesz a tészta. Egy 28 cm átmérőjű kapcsos tapadásmentes tortaformába öntöm és előmelegített sütőben 170 fokon 40-50 percig sütöm. A tűpróba itt is nyerő megoldás a tészta átsülésének ellenőrzésére!

Miközben sül a piskóta, elkészítjük a csokikrémet. Megolvasztjuk az összetört étcsoki és vaj keverékét. Nyugodtan használjuk a mikrót. Erre tökéletesen megfele! Ha elolvadtak, hozzáadjuk a kakaóport és habkeverővel csomómentre keverjük. Ha szükséges tehetünk bele eritritet is, ha édesebben szeretjük. Meleg helyen tartsuk, hogy ne dermedjen meg addig, amíg rá nem kenjük a tésztára.

Most jöhet a kókuszkrém. Egy kézimixerrel keverjük habosra az össszetevőket, édesítsük, adjuk hozzá a kókuszreszeléket.

Ha kisült a tészta, hagyjuk kihűlni, szedjük ki a formából. Ekkor kenjük rá a csokikrémet. Hideg helyen hagyjuk megdermedni ezt a réteget. Ettől lesz a torta közepén lévő krém igazából egy roppanós csokimáz. Ha megdermedt, halmozzuk rá a kókuszkrémet és az oldalát is kenjük be vele.

Díszítésnek szitált kakaóport és natúr kókuszchips-et használtam.

Krémes, különleges, és ráadásul egészséges torta lett az eredmény. Mennyei!”

A teljes receptért kattintsatok ide: Heni süt neked

Borítókép: Zsengezsálya | Saját Otthon Projekt | Helló Curry

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr214605476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása