Színes programkínálat a Szentendrei Tavaszi Fesztiválon
2019. január 31. írta: Kultúrjunkie

Színes programkínálat a Szentendrei Tavaszi Fesztiválon

0o3a2131.JPG

Pokorny Lia, Őze Áron, Kollár-Klemencz László, a L’art pour l’art Társulat, a The Qualitons, Karosi Bálint, a Szentendre Táncegyüttes és Hegedűs D. Géza - többek között ők köszöntik a tavaszt Szentendrén március 8. és 31. között. A Szentendrei Tavaszi Fesztivál pezsdítő kínálattal várja a közönséget idén is. Az eseménysorozathoz kapcsolódik a Bach Mindenkinek Fesztivál, melynek nyolc programja ingyenesen látogatható. Amellett, hogy Bach egyházi zenéit és leghíresebb műveit hallgathatjuk, marcipán sakkbajnokságon is részt vehetünk, illetve a fesztivál zárókoncertjén Hegedűs D. Géza tolmácsolásában gyönyörködhetünk a Bachról szóló Pilinszky-versekben. A Szentendrei Tavaszi Fesztiválra már árusítják a jegyeket. 0o3a2053.JPG

Lassan, de biztosan véget ér a téli borongás, és beindul a tavaszi pezsgés a Duna-kanyar kulturális fővárosában is. A mindig színes kulturális csemegéket kínáló Szentendre máris a Tavaszi Fesztiválra készül, melyre március 8. és 31. között várják az érdeklődőket. Számos műfaj kiváló képviselőjével találkozhatunk ezekben a hetekben: színházi előadások, komoly- és könnyűzenei koncertek, táncbemutatók, irodalmi és képzőművészeti programok szórakoztatják majd a közönséget. Az idei fesztivál arcai a Diótörő Balettiskola növendékei és tanárai.

Színház, irodalom, koncertek

A nyitónapon, március 8-án, pénteken 19:00 órától a Valami csaj(ok) című előadást nézheti meg a közönség a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár Színháztermében. A vérbő komédia szerepeit Pokorny Lia és Őze Áron játsszák. A Rózsavölgyi Szalon produkciója az első hazai feldolgozása Neil LaBute szórakoztató darabjának. Az előadás különlegessége, hogy Pokorny Lia a komédia négy különböző női karakterét egyedül játssza el. A történet szerint egy középkorú férfi nősülni készül s elhatározza, végigjárja élete nagy szerelmeit.

Szintén a nyitónapon, 21:00 órától, a Dunaparti Művelődési Házban lehet majd meghallgatni a 10 éves fennállását ünneplő The Qualitons zenekart. A csapat koncertjeit a vokális, fülbemászó dalok, a groove-os lüktetés, a pszichedelikus improvizáció különleges találkozása jellemzi.

Sokak régi kedvencét, a L’art pour l’art Társulatot is láthatják a nézők, méghozzá a Mintha elvágták vol című előadással, március 14-én, a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár Színháztermében. A produkció sokatmondó kérdése: “Tudta ön, hogy a jelen a jövő múltja és a múlt jövője?”

Kollár-Klemencz László jól ismert Szentendre közönsége előtt, gyakori fellépője a különböző eseményeknek. Március 14-én, 20:00 órától Ott van a nyelved hegyén… című zenés irodalmi estjével lép fel a Tavaszi Fesztiválon. Zenéjével és szövegeivel keresi a sokszor elfeledett tiszta, egyszerű kapcsolatot ember és a teremtett természet között.

Március 9-én, 19:00 órától a Városháza dísztermében csendül fel Bartha Mátyás és Elina Viluma koncertje. Az ének és zongora jazz-duó fellépését improvizációs elemek kísérik. A zenei kínálatot színesíti rajtuk kívül az orosz N.O.M., a Tudósok és a szentendrei kötődésű Blue Tips koncertje március 16-án, 20:00 órától a Dunaparti Művelődési Ház Barlangjában. Szédületes és kacagtató este az orosz és magyar underground kiválóságaival. Március 16-án Karosi Bálint nemzetközileg ismert és elismert orgonaművész, zeneszerző, karmester, a New York-i Szent Péter-templom zenei vezetője ad koncertet a Református Gimnázium kápolnájában.

Táncestek premierjeit is kínálja a fesztivál. Március 22-én, a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár Színháztermében tartja új bemutatóját a Kortárs & Balett Tánccsoport Szentendre és a Diótörő Balettiskola, akik a pezsdítő tavasz érkezését, a víz végtelen energiáját elevenítik meg a klasszikus balett és a modern kortárs tánc stíluselemeivel, a Tavaszi szél vizet áraszt című darabban. Március 30-án pedig a Szentendre Táncegyüttes mutatja be A falu című új előadását: táncban, muzsikában beszélik el, hogy gyökereink a mélybe nyúlnak, hiszen a falu hagyományőrző közössége elszakíthatatlan köteléket alakított ki a természettel. Mindkét produkció a Szentendrei Kulturális Központtal való koprodukcióban valósul meg.

A Parlando Színház Kulturális Egyesület március 31-én, 17:00 órakor a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár Színháztermében mutatja be Presser Gábor és Sztevanovity Dusán méltán híres zenés előadását, A padlást. Ezen a padláson – ég és Föld között – minden megtörténhet, akárcsak a mesékben.

Tavaszi megújulás címmel képzőművészeti programok is várják a közönséget, hiszen a MANK új kiállítóhelye, a megújult Műhely Galéria a fesztivál ideje alatt nyílik meg. Rendhagyó tárlatvezetésekkel, izgalmas programokkal és friss alkotásokkal készülnek. A Szentendrei Régi Művésztelepen és a MANK Galériában pedig közös élményfestésen, gyermekprogramokon és műterem-látogatásokon vehetnek részt az érdeklődők.

Bach Mindenkinek Fesztivál

A Szentendrei Tavaszi Fesztivál kiemelt programja lesz idén a Bach Mindenkinek Fesztivál, melyet március 18-24. közt rendeznek meg, és amelynek kivétel nélkül minden koncertje ingyenes. 2019-ben ötödik alkalommal ünnepelik Johann Sebastian Bach születésnapját ezzel a felemelő programmal. A közönség ilyenkor aluljárókban, tereken, templomokban, hangversenytermekben hallhatja felcsendülni a barokk mester szólamait. A célkitűzés, hogy a klasszikus zene valóban mindenkihez eljusson.

A közönség hallhatja többek közt a Citera Jazzklub és Dömény Krisztián előadóművész bemutatóját Bach százötven árnyalata címmel, az Örökkévaló Bach-ot a Vujicsics Tihamér Zeneiskola művésztanárai előadásában, a Magyar Honvédség Altiszti Akadémia Helyőrségi Zenekarának koncertjét, szviteket és operákat Bach korából a Divertimento Kamarazenekar előadásában, valamint Bach egyházzenei műveit a Zeneművészeti Egyetem Egyházzene Tanszékének hallgatóitól. Emellett pedig Bach flashmobbal és a mester muzsikájára vívott marcipán sakkbajnoksággal is várják a zenekedvelőket.

A fesztivál zárókoncertjén pedig meghallgathatjuk a Laár Janka és Grimaldi Giulio Benedek duó, a Savaria Barokk Zenekar és a Jazzation acapella együttes műsorát, valamint a Hegedűs D. Géza színművész által tolmácsolt, Bach-hal kapcsolatos Pilinszky-verseket is. A záróesemény programja szép képet ad arról, hogy J. S. Bach művészete mennyire érvényes a 21. század embere számára is.

Jegyek vásárolhatók online a jegy.hu rendszerén keresztül, vagy a szentendre.jegy.hu és a szentendreiteatrum.jegy.hu oldalakon, személyesen pedig a szentendrei Tourinform jegyirodában, ahol OTP SZÉP-kártyát és a Szentendrei Kulturális Központ Belépőjegy utalványát is elfogadják. Budapesten és vidéken az Interticket jegyirodáiban, valamint a helyszíneken, a programok előtt is.

További információk a www.szentendreitavaszifesztival.hu honlapon olvashatók.

 

Forrás: Sajtóanyag

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr5514600608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása