#ValamiMás
Matcha Latte
Fotó: Choco & Tahini
1 és 1/2 teáskanál matcha por
1 evőkanál juharszirup (több - kevesebb ízlés szerint)
1-2 evőkanál forró víz
2 bögre kesutej
Elkészítés:
➵ "Na most vagy az van, hogy vagy egy közepes edényben készítjük el egyben az egészet, vagy bögrékbe adagolva, ez rajtatok múlik. Én inkább egyben szoktam, s utána ketté öntöm az adagot, így ha csak egy bögrényire vágytok akkor felezzétek a fentieket.
➵ A matcha port, az édesítővel és a forró vízzel alaposan elkeverjük. Én Ikeás tejhabosítóval végeztem a műveletet, de egy hagyományos kanalas verzióval is tökéletes. A lényeg, hogy ne maradjanak matcha göbök benne.
➵ A kesutejet felmelegítem, és a keverékhez adagolom. Alaposan összevegyítem, és bögrékbe töltöm.
Tipp: Édesíthető mézzel, agavéval, steviával, rizssziruppal, kinek mi vált be jobban. Van amikor kókuszvirág cukorral készítem, hogy egy kis karamell aromát is csempésszek bele. Ha nagyon flancolni szeretnék, akkor pár evőkanál sűrű kókuszkrémmel teszem még krémesebbé. Ne féljetek kísérletezni, és megtalálni a Nektek megfelelő arányokat és ízvilágot!"
A teljes receptért kattintsatok ide: Choco & Tahini
#NapiVitamin
Ananászos-almás zellersaláta
Fotó: Gyors és finom receptek
50 dkg zeller
1 szál szárzeller
½ doboz darabolt ananászkonzerv
1 piros, savanykás alma
5 dkg dió
1 dl tejszín
kb. 2 tk. méz
citromlé
só, fehér bors
Elkészítés:
"A zellert megtisztítom, 2-3 mm-es karikákra vágom, majd kis gyufaszál méretűre aprítom. Az almát kicsit nagyobb darabokra vágom, és mindkettőt azonnal meglocsolom citromlével. Felkarikázom a szárzellert is, és az egészet az ananásszal együtt egy tálba teszem.
A tejszínt mézzel, citromlével, sóval, borssal ízesítem, az alapanyagokra öntöm és jól átkeverem.
A diót durvára vágom, és a salátára szórom.
Egy órára hűtőbe teszem, hogy a finom ízek jól összeérjenek. Tálalás előtt megint átkeverem."
A teljes receptért kattintsatok ide: Gyors és finom receptek
#Újhullám
Pikáns vörös lencsefőzelék édes burgonyával
Fotó: Zsengezsálya
Hozzávalók kb 4 személyre:
- kevés vaj
- 15 dkg vörös lencse (bármilyen más lencse is jó)
- 1 szál répa
- 20 dkg édes burgonya
- 1 kis fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 400 kókusztej
- 400 ml zöldség alaplé
- 1 db paradicsom
Fűszerek:
- ízlés szerint chili
- 4 tk sárga curry pasta
- 2 dkg friss gyömbér
- 1 marék petrezselyem
- 1 tk római kömény, kurkuma, curry, koriander mag
- 1 marék friss koriander
- só, bors, lime, nádcukor
Elkészítés:
"A répát és édesburgonyát pucoljuk meg és vágjuk nagyjából ugyanakkora kockákra.
A hagymát apró kockákra vágjuk és kevés vajon megfuttatjuk. (Ha vegán ételt szeretnénk készíteni akkor használjunk kókuszzsírt) A fokhagymát és a friss gyömbért reszeljük hozzá.
Vágjuk a paradicsomot is kis kockákra és tegyük hozzá a levesalaphoz.
Szórjuk meg kevés nádcukorral, fűszerezzük curryvel, római köménnyel, chilivel, curry pastával, kurkumával, sóval borssal. Tegyük hozzá a felkockázott répát és édesburgonyát.
Szórjuk hozzá a vörös lencsét, öntsük fel alaplével, valamint a kókusztejjel és kb 25-30 perc alatt főzzük készre. Ha a lencse megpuhult, ízesítsük friss petrezselyemmel, korianderrel, lime-al.
A sűrűséget alaplével állítsuk be igény szerint. Tálaláskor kínáljunk hozzá friss bagettet, házilag készült pitát."
A teljes receptért kattintsatok ide: Zsengezsálya
#PastaLove
ZÖLD PESTÓS PAPPARDELLE
Fotó: Városi Konyha
Hozzávalók - 2 főnek
180 g durumliszt
kb. 80 ml víz
1 csokor friss bazsalikom
1 gerezd fokhagyma
1 marék fenyőmag
1 marék parmezán
kb. 1 dl olívaolaj
Elkészítés:
"Egy mozsárban törd össze a bazsalikom leveleket és a fokhagymát egy kevés sóval. Utána add hozzá a fenyőmagot, majd a parmezánt, dolgozd össze, végül pedig öntsd fel annyi olívaolajjal, hogy egy sűrű krémet kapj.
A lisztből és a vízből gyúrj egy ruganoy tésztát, majd géppel, vagy nyujtófával nyújtsd ki kb. fél centi vékonyra. Vágd késsel, vagy derelyevágóval 2-3 centi széles, 15 centi hosszú csíkokra, majd főzd ki sós, forró vízben.
A pestót tedd egy serpenyőbe, melegítsd fel, majd adj hozzá a tészta főzővizéből, hogy egy kicsit lágyítsd rajta. Keverd hozzá a kifőtt tésztát.
Parmezánnal megszórva tálald."
A teljes receptért kattintsatok ide: Városi Konyha
#ÉdesekÉsSzépek
Cinnamon roll
a klasszikus amerikai fahéjas tekercs tejmentes változatban
Fotó: Sülve-Főve Együtt
Hozzávalók /15 kisebb tekercshez/
tésztához:
4 ek. margarin
5 dkg kristálycukor (én kókuszvirág cukrot használtam)
2,5 dl langyos kókusztej
1 csomag élesztő (granulátum)
35 dkg liszt
1 csipet só
1/2 csomag sütőpor
töltelékhez:
7 dkg cukor (én kókuszvirág cukrot használtam)
5 ek. margarin
1,5-2 ek. fahéj
mázhoz:
1-2 ek. laktózmentes mascarpone (igen, itt egy kicsit csalunk a tejjel)
1 ek. margarin
5-6 dkg porcukor (amennyit felvesz)
pár csepp vanília kivonat
Elkészítés:
„A margarint megolvasztom, hozzákeverem a langyos tejet és cukrot, majd jöhet az élesztő. Fontos, hogy kb. 35-40 fokos legyen (tehát mint a testhőmérsékletünk), mert hidegben és túl melegben nem indul be az élesztő. 10 percet hagyom, hogy elkezdje a dolgát, majd jöhet a liszt nagyobb része, kb 5-10 dkg-ot félreteszek a kelesztés utánra. Összegyúrom és lefedve meleg helyen hagyom egy órát kelni.
Közben elkészítem a tölteléket. Ehhez az alapanyagokat összekeverem és kész is.
Az 1 óra letelte után a tészta durván a kétszeresére nőtt. A maradék liszttel, sóval és sütőporral finoman összegyúrom, majd lisztezett deszkán kb. fél centi vastag téglalap formára nyújtom. Jöhet rá a töltelék egyenletesen elkenve, majd a tekercselés. Én vékonyabb, de több csigát gyártottam, mivel a hosszabb oldalán tekertem, de ha a a rövidebbik oldalára tekerjük, akkor kevesebb, de ducibbak lesznek. A hurkát kb. 2-3 centis darabokra vágom, margarinnal kikent tepsire fektetem és lefedve megint kelni hagyom 30-40 percet. A vágást megkönnyíti egy darab fogselyem, így a vágási élek szépek maradnak. ;)
Az újabb kelesztési idő leteltével előmelegítem a sütőt 180 fokra és kb. 30-45 percig sütöm. Ez függ a mérettől, de fontos, hogy belül is jól átsüljenek.
Amíg sül, jöhet a máz. Szerintem máz nélkül is fonom (és nyilván a cukor sokkot is elkerülhetjük vele), de itthon azt mondták, hogy nem igazi a cinnamon roll, ha nincs nyakon öntve vastagon mázzal. Így hát ehhez is összekeverem a hozzávalókat és a kész, picit kihűlt fahéjas tekercsek tetejére öntöm.
A jó tekercs belül foszlós, kívül picit ropog és igazán édes.:)”
A teljes receptért kattintsatok ide: Sülve-Főve Együtt
Borítókép: Sülve-Főve Együtt | Zsengezsálya | Choco & Tahini
(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)