Januárban is barangolj a Beyond Budapesttel
2019. január 03. írta: Kultúrjunkie

Januárban is barangolj a Beyond Budapesttel

Budapesti underground a Kádár-korszakban és zenetörténeti kalandozások a Beyond Budapest januári sétáin

beyond_budapes_sightseeing.JPG

Mi az a 3T? Hogyan hatott a korszak művészetére? Melyek voltak a budapesti jazz élet meghatározó helyszínei? A Beyond Budapest Sightseeing csapata januárban három élmény-sétára invitálja az érdeklődőket, amelyeken a fentiekkel kapcsolatban is számos izgalmas részletre derül fény. A Két té között a fű alatt - Budapesti underground a Kádár-korszakban séta január 6-án kalauzolja el a résztvevőket a Kádár-korszak nyomán kibontakozó művészetek világába. A Jazztörténeti időutazás a belvárosban séta során január 19-én a budapesti jazz élet legfontosabb helyszíneit, a korszak legnagyobb művészeit és a zenei irányzatot ismerik meg az érdeklődők. Január 20-án a Kádár-korszak könnyűzenei életét ismerhetik meg a résztvevők a Beat generációk, Omegától a Bizottságig elnevezésű sétán

Két té között a fű alatt – Budapesti underground a Kádár-korszakban

beat_generacio_omegatol_a_bizottsagig.jpg

A Kádár-korszakban, a három “T” kultúrpolitikája idején az újító művészeti ágak képviselőinek nem sok mozgásteret engedett a hatalom. A hatvanas évektől kezdve a tűrt és tiltott kategória között billegő neoavantgárd képzőművészek, performance- és színházi előadók, kísérleti filmesek és zenészek körül sorra elfogyott a levegő, de amíg alkottak, addig máig érvényes, izgalmas és napjainkig ható műveket hoztak létre.

Ennek a sok helyen egymás útját keresztező, az egész országot átfogó művészeti közegnek a belvárosi helyszíneit fedezik fel a résztvevők az éjszakai sétán, amelyet audio-vizuális segédlet varázsol még izgalmasabbá.

Időpont: 2019. január 6., 17.00

Jazztörténeti időutazás a belvárosban

jazztortenetiseta.jpg

A Jazztörténeti időutazás a belvárosban sétán a jazz ritmusai kísérik utunk. A résztvevők felfedezik a budapesti jazz élet legfontosabb helyszíneit, mint például az Astoria szálló, és megismerkednek a korszak legnagyobb művészeivel, miközben a zenei hangzás jellegzetességei és az irányzat fejlődésének íve is kirajzolódik az esti Budapest csillagtérképén.

A tizenkilencedik század végén egy radikálisan új zenei irányzat született meg New Orleans-ban, ami a harmincas évekre meghódította Amerikát. Európába, és így Magyarországra is a szabadság szimbólumaként tört be a két világháború közötti időszakban. A sétán megismerkedünk a jazz kialakulásával, fejlődésével, történelmi vonatkozásaival, és hogy miként tiltották először a németek, majd a szovjetek és miként vetették be „kulturális trójai falóként” az amerikaiak.

A tiltás ellenére a műfaj tovább élt az ötvenes évek fővárosi éjszakai életében, majd lassanként átcsúszott a tiltottból a tűrt kategóriába, míg végül nagyobb tömegekhez is elért. A kezdeti óvatos lépésektől, az első fővárosi jazzklubtól, a Modern Jazz lemezsorozattól a mára a felsőoktatás részévé váló jazztanszak megalakulásig göröngyös, ám rengeteg színes egyéniséget és produkciót felmutató utat járt be a műfaj az elmúlt ötven évben.

A séta a modern jazz egyik hazai bölcsőjétől indul, és feltérképezi a budapesti jazz élet legfontosabb helyszíneit. Betekintést nyerünk nem csak a történelmi korszakokba, de a zenei hangzás jellegzetességeibe és az irányzat fejlődésébe is. Megismerhetjük a korszakok legfontosabb alakjait, alkotásait, mígnem elérkezünk a jelen korhoz, és a mai jazz élet színtereihez.

Időpont: 2019. január 19., 10.00

Beat generációk – Omegától a Bizottságig

Tilt, Tűr, Támogat. A Kádár-korszak kultúrpolitikáját a 3T és Aczél György neve fémjelezték, ugyanakkor egy alternatív értelmiségi réteg is kibontakozott a korszakban, ez a kettősség pedig a könnyűzenei életet is áthatotta. A zenetörténeti időutazás az 1950-es évek végétől egészen az 1990-es évek elejéig tart, átfogó képet mutatva arról, hol és hogyan találkoztak, alakultak a hivatalos kulturális életen kívül álló művészeti közegek.

Beat, rock, underground, alternatív – ezek a fogalmak jellemzik leginkább a Kádár-korszak könnyűzenéjét. Ha szavak mögé odaképzeljük a ritmust, az ütemeket és a dallamot már nem is járunk messze attól, hogy magunk is visszacsöppenjünk abba a világba, ahol az elegáns Centrál Kávéház helyén a Metró Mélyépítő Vállalat üzemi étkezdéje várta a munkásokat, és a hosszúhajú farmernadrágos fiatalok szomorúan vették tudomásul, ha megjelenésük miatt kitiltották őket egy-egy rendezvényről.

A kétórás program során a résztvevők megismerik a klubélet főbb sajátosságait, a zenei irányzatok változásait és egy kicsit maguk is átélhetik a „nagy generáció” kihívásait és örömeit.  Egy olyan közeget ismerhetnek meg az érdeklődők, ahol a magyar beat egyszerre számított korszakalkotónak és elutasítandónak, ahol a zene a gondolatok kifejezésének leghatásosabb eszköze volt a politikai mozgástér hiányában.

Időpont: 2019. január 20., 10.30

A Beyond Budapest Sightseeing csapata több, mint 10 éve vezet szocio-kulturális városnéző sétákat Budapesten. Kezdetben elsősorban a Nyolcadik kerületben kalauzolták az érdeklődőket, de egy ideje már a város más területei felé is kikacsintgatnak, különösen a Belváros és Óbuda irányába. Mára specialitásukká vált, hogy a város mélyére hatolva, annak valódi arcát, lakóit mutatják be.

A Beyond Budapest szervezőinek célja, hogy „programjaink során a múlt és a jelen átélhetővé, megérthetővé váljon. Törekszünk rá, hogy vendégeink velünk, egymással és a várossal is interakcióba lépjenek. Ezért kreatív eszközökkel, minőségi turisztikai programokat kínálunk.”

További információ és regisztráció: www.beyondbudapest.hu

 

Képek: Beyond Budapest

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr1414531504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása