Ínyenc5ös – 5 tuti recept decemberre
2018. december 11. írta: Kultúrjunkie

Ínyenc5ös – 5 tuti recept decemberre

Ezeket az ételeket mindenképp készítsd el ebben a hónapban

img_2354.JPG

#PastaLove

Bazsalikomos spenótos tészta sült zöldségekkel, szezámkrémmel

spenot_spagetti05_fin.jpgFotó: Édes pofa

Hozzávalók családi adaghoz: 

Étvágytól függően kb 30 dkg spagetti (nálunk most DM saját márkás vöröslencselisztes, gluiténmentese)

30 dkg spenót

6-8 bazsalikomlevél (vagy 2 evőkanál pesztó)

1 fokhagyma

1 vöröshagyma

1 közepes cukkini

1 kisebb zeller

Pirításhoz kókuszzsír, vagy más, szimpatikus olaj

80 gramm szezámmag

Semleges ízű, hidegen sajtolt olaj (a legjobbak erre szerintem a hozzátáplálós olajak, pl a Byodo-féle)

Pici só

Olívaolaj

Opcionálisan: ha van kéznél curryfű, esetleg 1-2 kardamom, az még izgalmassá teszi, a végén pedig jöhet még egy pár csepp szezámolaj, és esetleg dió, tökmag.

Elkészítés:

„A zöldségeket megmosom/pucolom. A meghámozott zellert és a héjas cukkinit apróra kockázom. A spenótot víztakarékosságból egy tál vízben mosom meg, a szárait letépkedem, minél finomabbra aprítom, és a leveleket kisebb darabokra tépkedem. A bazsalikomot mozsárban összetöröm, és egy kis olívaolajat adok hozzá.)

Felteszek vizet főni a tésztának, és ha forr, olajjal, sóval megfőzöm.

Egy kisebb serpenyőben zsiradék nélkül szezámmagot pirítok, kávédarálóban minél finomabbra darálom és hozzákeverek annyi extra szűz /hozzátáplálós olajat, amennyitől krémes állagot kap. Lehet sűrűbb, lehet hígabb.

Egy nagyobb serpenyőben sütőolajon (pl kókuszolaj) megpirítom a zellert, és ha kell, egy kis vizet hozzáadva ízlés szerint puhítom. Kiveszem. Jöhet a cukkini nagy lángon, hogy inkább piruljon, ne essen össze. Kiveszem. Jöhet a hagyma, a fokhagyma, aprított spenótszár, majd a spenót, amíg összesik, pár levél curryfű, összetört kardamom, végül az előkészített bazsalikom, és egy kis só. Máris elkészült minden, tálaláskor a tészta és zöldségek megkapják a szezámkrémet, és egy kis szezámolaj, esetleg még magok kerülhetnek rá.”

A teljes receptért kattintsatok ide: Édes pofa

 

#ValamiMás

Vendégváró sonkás kiskifli

img_4304.JPGFotó: Smarta

Tésztához:

1,5 dl tej

1 doboz natúr joghurt

2 evőkanál cukor

5 dkg friss élesztő

1 dl olaj (olíva, napraforgó)

2 db tojás

70 dkg liszt

1 teáskanál só

Töltelékhez:

20 dkg sonka felkockázva (pl. prágai)

10 dkg vaj

3 evőkanál tejföl

1 teáskanál só

1 mokkás kanál bors

Tetejére:

1 tojás

20 dkg reszelt cheddar sajt

Elkészítés:

„A tejet melegítsük fel - de nem kell felforralni - öntsük át a robotgépünk táljába, adjuk hozzá a cukrot, keverjük el, majd jöhet a joghurt, végül ha egységes a massza, akkor belemorzsolhatjuk az élesztőt. A tetejét hintsük meg egy kis liszttel, hogy az élesztő tudjon majd mibe "kapaszkodni".

Amikor felfutott az élesztő (buborékos, habos lesz a masszánk teteje) mehet hozzá a többi hozzávaló és a dagasztókar segítségével készítsünk belőle egységes tésztát. Ha megvan az alap, akkor takarjuk le, és huzatmentes helyen hagyjuk legalább 1 órát kelni.

Amíg a tésztánk kel, elkészítjük a sonkakrémet. Ehhez a felvágott sonkát a lágy vajjal, tejföllel, sóval és borssal a robotgép turmix kiegészítőjében lepépesítünk. A sajtot lereszeljük a reszelő tárcsa segítségével. A tojást felverjük.

Amikor a tészta körülbelül kétszeresére dagadt, kézzel finoman átgyúrjuk és 4 felé vágjuk. Az első negyedet kör alakúra nyújtjuk és óvatosan félretesszük. A második negyedet szintén kinyújtjuk, de ezt már meg is kenjük a sonkás krémmel. Érdemes a közére kevesebbet, a szélére pedig többet tenni.

Az első tésztát óvatosan ráfektetjük a megkentre és lazán a nyújtófával még összenyomjuk. Vigyázzunk, hogy ne nyomjuk túl, ne folyjon ki a töltelék :-)

Egy pizza vágó segítségével 16 körcikkre vágjuk és kívülről befelé haladva óvatosan feltekerjük, majd egy tapadásmentes tepsire fektetjük és letakarva hagyjuk még kb. 30 percet kelni. Sütés előtt a tetejét megkenjük tojással és megszórjuk reszelt sajttal és alsó-felső sütésen 180 fokon kb 12-15 perc alatt megsütjük. Akár már melegen is tálalhatjuk!

Tipp: ha előre akarsz dolgozni, akkor a frissen sült, de már kihűlt kifliket tedd be dobozba és fagyaszd le! Tálalás előtt vedd elő, dobd be a sütőbe és 170 fok légkeverésen melegítsd ki kb 5-10 perc alatt. Pont olyan lesz, mintha frissen sütötted volna!"

A teljes receptért kattintsatok ide: Smarta

 

#HúsÉsSárm

GESZTENYÉS ALMÁS PULYKA

gesztenyes_pulyka.jpgFotó: Városi Konyha

Hozzávalók - 4 főnek

1 kg pulykamell

20 dkg natúr gesztenyekrém

2 alma

1 fej fokhagyma

10 dkg szalonna

só, bors, rozmaring

Elkészítés:

„A pulykamellett tisztítsd meg és nyitsd szét. A gesztenyekrémet fűszered sóval, borssal és rozmaringgal, majd keverd össze. A krémmel kend meg a pulykát. Az almát pucold meg, vágd szeletekre, majd néhány szeletet fektess a töltelékre. Tekerd fel a pulykát jó szorosan, hogy tartsa a tölteléket és kösd össze, vagy hústűvel tűzd meg.
A hús külső részén egy éles késsel vágj "zsebeket", majd mindegyikbe rejts el egy kis csík szalonnát. A töltött, tűzdelt húst tedd egy sütőzacskóba, a maradék szalonnát, az almaszeleteket és a megtiszított fokhagyma gerezdeket tedd mellé. Zárd össze, és tedd hideg sütőbe. 160 fokon süsd kb 1,5 órát. Utána óvatosan vágd le a zacskó tetejét, és tedd vissza 10 percre a húst, hogy szép színt kapjon a teteje.

Aszalt vörösáfonyával megszórva és krumplipürével tálald.”

A teljes receptért kattintsatok ide: Városi Konyha

 

#RakottDeFinom

Rusztikus karfiolpite

karf_12_1.jpgFotó: Gyors és finom receptek

Hozzávalók

a tésztához:

20 dkg liszt
1 tojás
10 dkg hideg vaj
1,5 kk. só
4-5 ek. hideg víz

a töltelékhez:

1 közepes méretű karfiol
10 dkg apróra vágott bacon
2 tojás
5 ek. reszelt sajt (edami, karaván vegyesen)
2 ek. liszt
3 ek. tejföl
2 ek. olvasztott vaj + egy kevés a tetejére
só, bors, szerecsendió
zsemlemorzsa

Elkészítés:

„A tészta hozzávalóit hideg kézzel, gyors mozdulatokkal összegyúrom, és fóliába csomagolva 1 órára hűtőbe teszem.
A bacont egy serpenyőben kicsit átsütöm csak annyira, hogy ne száradjon ki.
A tojások fehérjéből habot verek, majd belekeverem a sárgáját is. Utána mehet a sajt, a liszt, a tejföl és az olvasztott, de nem forró vaj. Sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezem.
A karfiolt rózsáira szedem, és sós vízben félpuhára főzöm, majd hideg vízben lehűtöm, hogy könnyű legyen szeletelni. A karfiolrózsákból 15-20 szép szeletet vágok, ezek jönnek majd a tetejére. A maradék karfiolt apróra vágom és a tojásos szószba keverem.

Ha letelt az 1 óra, a tésztát kerekre nyújtom és egy kivajazott, 26 cm-es piteformát kibélelek vele. Az alját több helyen megszurkálom, hogy ne emelkedjen föl, de aki biztosra akar menni, vakon sütést alkalmazzon.
175 fokon sütöm kb. 15 percet. Nem kell tökéletesre sütni, ha már kezd színt kapni, jó is lesz. 
Mielőtt beleteszem a tölteléket, az alját kicsit megszórom zsemlemorzsával, hogy a töltelék ne áztassa el a tésztát.
Először a bacont terítem el az alján, majd ráöntöm a tojásos-karfiolos keveréket, és kirakom a karfiolszeletekkel. Kevés vajat morzsolok a tetejére.
Visszateszem a sütőbe 175 fokra, még kb. 15 percre, amíg a töltelék megszilárdul és a teteje elkezd pirulni. A végén lehet egy kicsit grillezni is, de csak óvatosan, hogy ne száradjon ki!”

A teljes receptért kattintsatok ide: Gyors és finom receptek

 

#ÉdesekÉsSzépek

Vörös áfonyás mézeskalács scone

8b8d7b91-4d3e-4e76-969b-8e4541930dfc.jpegFotó: Choco & Tahini

Hozzávalók (2,5 dl-es bögrével mérve):

a tésztához:

1 lenmag tojás

3/4 bögre fehér rizsliszt

1 bögre mandulaliszt

1/2 bögre cirokliszt

1/2 bögre tápióka keményítő

1/2 teáskanál só

1 evőkanál sütőpor

1 teáskanál őrölt gyömbér

3/4 teáskanál őrölt fahéj

1/8 teáskanál őrölt szegfűszeg

1/4 bögre kókuszvirág cukor

5 evőkanál kókuszzsír

1/4 bögre cukormentes mandula tej

narancsos-gyömbéres glazúrhoz:

 1/2 bögre porcukor (vagy por eritrit)

2-3 evőkanál narancslé

csipetnyi őrölt gyömbér

Elkészítés:

 A sütőt előmelegítjük 205 fokra. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.

  Elkészítjük a lenmag tojást. Ehhez 1 evőkanál őrölt lenmagot elkeverünk 3 evőkanál forró vízzel, és 15 percig állni hagyjuk. 

 Egy tálban összekeverjük a liszteket, keményítőt, sót, sütőport, gyömbért, fahéjat, szegfűszeget, kókuszvirág cukrot. A kemény kókuszzsírt borsónyi darabokra aprítjuk és hozzáadjuk.

➵Egy másik tálban elvegyítjük a folyékony hozzávalókat, a mandulatejet, almaecetet, vanília kivonatot, juharszirupot, lenmag tojást.

 A folyékony keveréket, valamint a vörös áfonyát a száraz összetevőkhöz öntjük, és egy spatulával, vagy akár a kezünkkel alaposan összegyúrjuk.

 Ha a massza túl száraznak tűnik, adjunk hozzá még 1-2 evőkanál mandulatejet.

 Egy ragacsos tésztát kapunk. Cipót formázunk, és a sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.

➵ Nyolc egyenlő részre vágjuk. 15-18 percig süssük, míg a szélei barnulni nem kezdenek.

 Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk rácson kihűlni. 

 A narancsos glazúrhoz keverjük alaposan össze a porcukrot, és őrölt gyömbért a narancslével, majd folyassuk a kihűlt háromszögek tetejére.  

Tipp: A glazúrhoz használhattok kevés rumot is, ez esetben sokkal izgalmasabb és még inkább ünnepi különlegességet kaptok. A fenti összetevőkhöz és mennyiséghez kb két evőkanálnyi fűszeres rum való.”

A teljes receptért kattintsatok ide: Choco & Tahini

 

Borítókép: Édes Pofa | Choco & Tahini | Smarta

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr6114470108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása