Ínyenc5ös – 5 tuti recept októberre
2018. október 14. írta: Kultúrjunkie

Ínyenc5ös – 5 tuti recept októberre

Ezeket az ételeket mindenképp készítsd el ebben a hónapban.

img_1954.JPG


#LédúsÖrömök

Sütőtökkrémleves gyömbérrel és kókusztejjel

sutotok_kremleves.JPGFotó: Zsengezsálya

Hozzávalók 4 személyre:

1 kg sütőtök

1 kis fej vöröshagyma

1 dl fehér bor, 400 ml kókusztej (konzerv)

0,5 l liter alaplé (megmaradt, átszűrt húsleves)

3 dkg friss gyömbér, 1 tk curry, só, bors

Tálaláshoz: 

egy marék hántolt tökmag

pár csepp tökmagolaj

Elkészítés:

"A sütőtököt vágjuk nagyobb darabokra. Enyhén sózzuk, borsozzuk, locsoljuk meg kevés olajjal és toljuk a sütőbe 200 fokon kb 40 percre, amíg megpuhul. Ha a tök puha, kaparjuk le a héjról egy tálba.

Egy fazékban olajat hevítünk és megpároljuk a felkockázott hagymát, majd hozzáadjuk a fehérbort.

Ha a bor elpárolódott, adjuk hozzá a krémes sütőtököt, a kókusztejet és annyi alaplevet, hogy turmixolásnál kellő sűrűséget kapjunk. Sózzuk, borsozzuk, ízesítjük a gyömbérrel és a curryvel. Forraljuk fel, majd egy botmixer segítségével turmixoljuk le. Ha túl sűrűnek érezzük, akkor hígítsuk még alaplével. (összesen kb fél literre lesz szükség).

A selymes állag eléréséhez szűrjük át a levest. El is készült az ízletes sütőtök-krémlevesünk, tálaljuk pirított tökmaggal és pár csepp tökmag olajjal, hogy kimaxoljuk azt a tököt :)"

A teljes receptért kattintsatok ide: Zsengezsálya

 

#ÚjHullám

GRILLEZETT LAZAC AVOKÁDÓ SALSÁVAL

lazac.jpgFotó: Feszülős Blog

800 g lazacfilé, 4 szeletbe vágva

1 ek. oliva olaj

1 tk só, 1 tk kömény, 1 tk pirospaprika, 1/2 tk chili, 1 tk fekete bors

1 felkockázott avokádó

1/2 vöröshagyama felaprítva

2 zöldcitrom leve

1 ek korianderlevél

Elkészítés:

"A lazac sajnos érthető okok miatt ritkán kerül az asztalunkra, pedig a halak közül ez tartalmazza a legtöbb D vitamint.emellett pedig kiváló B12 és B6 vitamin forrás, valamint számos hasznos ásványi anyagot is tartalmaz. Érdemes legalább a hétvégi menübe beiktatni! Az avokádó miatt a recept tartalmazza a D vitamin felszívódásához nélklözhetetlen zsírokat is.

A sót, a köményt, a paprikár, a chilit és a borsot keverjük el az olajban, és dörzsöljük be vele a lazac szeleteket. Pihentessk a hűtőben 30 percig. Egy edényben keverjük össze az avokádót, a hagymát, a lime levet és az apróra tépett korianderleveleket. Ezt is tegyük a hűtőbe felhasználásig. Ha nincs speciális grillező edényünk, egy serpenyőben pár perc alatt süssük ropogósra a lazacszeletek mindkét oldalát, majd halmozzuk a tetejükre az avokádó salsát. Remekül passzolnak hozzá köretként párolt zöldségek, de önmagában is megállja a helyét."

A teljes receptért kattintsatok ide: Feszülős

 

#ValamiMás

Héjában sült burgonya párolt ceruzababbal karamellizált hagymával és mustáros-kakukkfüves öntettel

img_0857.JPGFotó: GreenChili-Vegan Blog

450 g apró szemű burgonya

1 ek olíva olaj

250 g ceruzabab

2 kisebb fej vöröshagyma

3 ek vegán vaj

1/2 citrom leve

só, bors ízlés szerint

Az öntethez:

3 ek fehér balzsamecet

2 ek Dijon mustár

1 és 1/2 ek agavé szirup

1 ek kakukkfű

csipet só, bors

Elkészítés:

"1. Egy kisebb fazékban vizet forralunk. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Egy nagyobb tepsit sütőpapírral kibélelünk. A megmosott és az egyforma darabokra vágott burgonyát szétterítjük a tepsiben, meglocsoljuk az olíva olajjal, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ezután kézzel jó alaposan összeforgatjuk, majd betesszük a sütőbe. 20-25 perc alatt ropogósra sütjük.


2. A ceruzababokat a forrásban lévő vízbe dobjuk, 2-3 percig forraljuk. Ezalatt egy tálba jéghideg vizet engedünk, használhatunk jégkockákat is. A ceruzababokat egy csipesz segítségével kivesszük a forró vízből egyenesen a hideg vízbe, majd körülbelül 1-2 percig hagyjuk állni mielőtt leszűrjük.

3. Egy nagyobb serpenyőben megolvasztjuk másfél evőkanál  vegán vajat, majd a vékony karikákra vágott hagymát  10-15 perc alatt karamellizáljuk. Ezután hozzáadjuk a maradék vajat és a ceruzababokat. Meglocsoljuk fél citrom levével, sózzuk, borsozzuk. Kicsit összepirítjuk, majd belekeverjük a ropogós burgonyákat. 


4. Az öntet elkészítése nagyon egyszerű, a hozzávalókat csak csomómentesre keverjük.


5. Tálaláskor finoman meglocsoljuk a sült zöldségeket a finom öntettel. Fogyaszthatjátok önmagában is de kiváló köretként is."

A teljes receptért kattintsatok ide: GreenChili-Vegan Blog

 

#NapiVitamin

Szupertápláló reggeli turmixok

taplaloreggeli.PNGFotó: Spar Friss

A LEGFINOMABB SMOOTHIE

300 ml SPAR Natur*pur Bio szójaital vagy SPAR Natur*pur Bio tej

 3 db puha datolya (magozott)

 1 csipet só  1 csipet fahéj  1 ek. kesudió- vagy mandulavaj

Elkészítés:

A hozzávalókat aprítógépbe tesszük, és közepes fokozaton összedolgozzuk. 

MANGÓLASSZI

 1/2 mangó

 300 ml SPAR

Natur*pur Bio szójaital vagy SPAR Natur*pur Bio tej

 1 hüvelykujjnyi friss gyömbér finomra reszelve

1 csipet kurkuma

1 ek. méz vagy SPAR Natur*pur Bio juharszirup

Elkészítés
A hozzávalókat aprítógépbe tesszük, és közepes fokozaton összedolgozzuk.

  

KIVI-NARANCS SMOOTHIE

2 db kivi

1 db banán felkarikázva

2 db nagyobb narancs vagy vérnarancs frissen facsart leve

Elkészítés
A hozzávalókat aprítógépbe tesszük, és közepes fokozaton összedolgozzuk.

  

CÉKLA-SÁRGARÉPA

1 db kisebb főtt, natúr cékla, nagyobb kockákra vágva
(vagy sütőben sült natúr cékla)

1 db nagyobb sárgarépa, lereszelve

2 db nagyobb narancs vagy vérnarancs leve

Elkészítés:

A hozzávalókat aprítógépbe tesszük, és közepes fokozaton összedolgozzuk.

Megjegyzés: ez a smoothie nem lesz olyan homogén, mint az előzőek, mivel több benne a rostanyag. Ha állni hagyjuk, le fog ülepedni, így fogyasztás előtt jól rázzuk össze.

A teljes receptért kattintsatok ide: Spar Friss Blog

 

#ÉdesekÉsSzépek

Sütés nélküli sajttorta pohárkrémek

poharkrem_cover_l.jpgFotó: Smarta

Sajttorta pohárkrém alap recept

"Bármilyen kombinációban készítjük, az alapját mindegyiknek ugyan az adja: kekszes, ropogós alap és egy lágy, selymes krém. "

Hozzávalók (2 adaghoz):

10 dkg keksz (angol típusú vajas keksz a legjobb)

5 dkg olvasztott vaj

1/2 doboz mascarpone

1 dl tejszín

1/2 evőkanál porcukor

1 kávés kanál vanília aroma

Elkészítés:

"A kekszet egy aprítóban finomra daráljuk, majd az olvasztott vajjal alaposan összedolgozzuk.

A mascarpone-t, a tejszínnel, a porcukorral és a vanília aromával krémesre keverjük egy kézi mixer segítségével.

Innen jön a desszert készítés kreatív része, még pedig az, hogy milyen rétegek kerülnek a pohárba.

 

Citromos-szedres pohárkrém

Az én személyes kedvencem a citromos-szedres (de áfonyával is isteni) verzió. Egy réteg keksz kerül a pohár aljára, arra jön a krém, majd egy réteg házi citromkrém, újabb réteg krém, szeder, tejszínhab, majd a tetejére mehet még reszelt citrom héj. 

 

Mandulás-karamellás pohárkrém

Ez egy igazán őszi, bekuckózós verzió. Ha kapsz karamellás kekszet, akkor mehet az is alapnak, így még intenzívebb lesz az íz. Ennél a verziónál még két előkészületi lépésre van szükség: száraz serpenyőben pirítsd meg kicsit a darabolt mandulát, hogy illatos legyen. Egy edényben olvassz fel 4 evőkanál barna cukrot. Ha már folyik, akkor egy kanál segítségével egy sütőpapírra folyasd át, körülbelül akkora átmérőben, amekkora még belefér a poharadba. Ebből poharanként 2 db-ra lesz szükséged, a maradék pedig mehet egybe a papírra, és ha kihűl, törd darabokra.

A pohár aljára megy a kekszes réteg, utána egy adag krém, majd a karamell korong, mandula, majd még egyszer ugyan ez, és a tetejét egy adag tejszínhabbal zárjuk, amit maradék karamell darabokkal díszítünk.

 

Epres-túrókrémes pohárkrém

Túrókrémhez 10 dkg túrót 1 evőkanál natúr joghurttal, 1 teáskanál vaníliás cukorral és 1 lime reszelt héjával kikeverünk.

A pohár aljára megy a keksz, rá a túrókrém, egy réteg friss vagy fagyasztott (de már kiolvadt) eper, jöhet a krém, amelynek a tetejét reszelt lime héjával díszítünk. "

A teljes receptért kattintsatok ide: Smarta

 

Borítókép: Zsengezsálya | GreenChili-Vegan Blog | Smarta

 (Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr7814301721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása