#LédúsÖrömök
Sütőtökkrémleves gyömbérrel és kókusztejjel
Fotó: Zsengezsálya
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg sütőtök
1 kis fej vöröshagyma
1 dl fehér bor, 400 ml kókusztej (konzerv)
0,5 l liter alaplé (megmaradt, átszűrt húsleves)
3 dkg friss gyömbér, 1 tk curry, só, bors
Tálaláshoz:
egy marék hántolt tökmag
pár csepp tökmagolaj
Elkészítés:
"A sütőtököt vágjuk nagyobb darabokra. Enyhén sózzuk, borsozzuk, locsoljuk meg kevés olajjal és toljuk a sütőbe 200 fokon kb 40 percre, amíg megpuhul. Ha a tök puha, kaparjuk le a héjról egy tálba.
Egy fazékban olajat hevítünk és megpároljuk a felkockázott hagymát, majd hozzáadjuk a fehérbort.
Ha a bor elpárolódott, adjuk hozzá a krémes sütőtököt, a kókusztejet és annyi alaplevet, hogy turmixolásnál kellő sűrűséget kapjunk. Sózzuk, borsozzuk, ízesítjük a gyömbérrel és a curryvel. Forraljuk fel, majd egy botmixer segítségével turmixoljuk le. Ha túl sűrűnek érezzük, akkor hígítsuk még alaplével. (összesen kb fél literre lesz szükség).
A selymes állag eléréséhez szűrjük át a levest. El is készült az ízletes sütőtök-krémlevesünk, tálaljuk pirított tökmaggal és pár csepp tökmag olajjal, hogy kimaxoljuk azt a tököt :)"
A teljes receptért kattintsatok ide: Zsengezsálya
#ÚjHullám
GRILLEZETT LAZAC AVOKÁDÓ SALSÁVAL
Fotó: Feszülős Blog
800 g lazacfilé, 4 szeletbe vágva
1 ek. oliva olaj
1 tk só, 1 tk kömény, 1 tk pirospaprika, 1/2 tk chili, 1 tk fekete bors
1 felkockázott avokádó
1/2 vöröshagyama felaprítva
2 zöldcitrom leve
1 ek korianderlevél
Elkészítés:
"A lazac sajnos érthető okok miatt ritkán kerül az asztalunkra, pedig a halak közül ez tartalmazza a legtöbb D vitamint.emellett pedig kiváló B12 és B6 vitamin forrás, valamint számos hasznos ásványi anyagot is tartalmaz. Érdemes legalább a hétvégi menübe beiktatni! Az avokádó miatt a recept tartalmazza a D vitamin felszívódásához nélklözhetetlen zsírokat is.
A sót, a köményt, a paprikár, a chilit és a borsot keverjük el az olajban, és dörzsöljük be vele a lazac szeleteket. Pihentessk a hűtőben 30 percig. Egy edényben keverjük össze az avokádót, a hagymát, a lime levet és az apróra tépett korianderleveleket. Ezt is tegyük a hűtőbe felhasználásig. Ha nincs speciális grillező edényünk, egy serpenyőben pár perc alatt süssük ropogósra a lazacszeletek mindkét oldalát, majd halmozzuk a tetejükre az avokádó salsát. Remekül passzolnak hozzá köretként párolt zöldségek, de önmagában is megállja a helyét."
A teljes receptért kattintsatok ide: Feszülős
#ValamiMás
Héjában sült burgonya párolt ceruzababbal karamellizált hagymával és mustáros-kakukkfüves öntettel
Fotó: GreenChili-Vegan Blog
450 g apró szemű burgonya
1 ek olíva olaj
250 g ceruzabab
2 kisebb fej vöröshagyma
3 ek vegán vaj
1/2 citrom leve
só, bors ízlés szerint
Az öntethez:
3 ek fehér balzsamecet
2 ek Dijon mustár
1 és 1/2 ek agavé szirup
1 ek kakukkfű
csipet só, bors
Elkészítés:
"1. Egy kisebb fazékban vizet forralunk. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Egy nagyobb tepsit sütőpapírral kibélelünk. A megmosott és az egyforma darabokra vágott burgonyát szétterítjük a tepsiben, meglocsoljuk az olíva olajjal, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ezután kézzel jó alaposan összeforgatjuk, majd betesszük a sütőbe. 20-25 perc alatt ropogósra sütjük.
2. A ceruzababokat a forrásban lévő vízbe dobjuk, 2-3 percig forraljuk. Ezalatt egy tálba jéghideg vizet engedünk, használhatunk jégkockákat is. A ceruzababokat egy csipesz segítségével kivesszük a forró vízből egyenesen a hideg vízbe, majd körülbelül 1-2 percig hagyjuk állni mielőtt leszűrjük.
3. Egy nagyobb serpenyőben megolvasztjuk másfél evőkanál vegán vajat, majd a vékony karikákra vágott hagymát 10-15 perc alatt karamellizáljuk. Ezután hozzáadjuk a maradék vajat és a ceruzababokat. Meglocsoljuk fél citrom levével, sózzuk, borsozzuk. Kicsit összepirítjuk, majd belekeverjük a ropogós burgonyákat.
4. Az öntet elkészítése nagyon egyszerű, a hozzávalókat csak csomómentesre keverjük.
5. Tálaláskor finoman meglocsoljuk a sült zöldségeket a finom öntettel. Fogyaszthatjátok önmagában is de kiváló köretként is."
A teljes receptért kattintsatok ide: GreenChili-Vegan Blog
#NapiVitamin
Szupertápláló reggeli turmixok
Fotó: Spar Friss
A LEGFINOMABB SMOOTHIE
300 ml SPAR Natur*pur Bio szójaital vagy SPAR Natur*pur Bio tej
3 db puha datolya (magozott)
1 csipet só 1 csipet fahéj 1 ek. kesudió- vagy mandulavaj
Elkészítés:
A hozzávalókat aprítógépbe tesszük, és közepes fokozaton összedolgozzuk.
MANGÓLASSZI
1/2 mangó
300 ml SPAR
Natur*pur Bio szójaital vagy SPAR Natur*pur Bio tej
1 hüvelykujjnyi friss gyömbér finomra reszelve
1 csipet kurkuma
1 ek. méz vagy SPAR Natur*pur Bio juharszirup
Elkészítés
A hozzávalókat aprítógépbe tesszük, és közepes fokozaton összedolgozzuk.
KIVI-NARANCS SMOOTHIE
2 db kivi
1 db banán felkarikázva
2 db nagyobb narancs vagy vérnarancs frissen facsart leve
Elkészítés
A hozzávalókat aprítógépbe tesszük, és közepes fokozaton összedolgozzuk.
CÉKLA-SÁRGARÉPA
1 db kisebb főtt, natúr cékla, nagyobb kockákra vágva
(vagy sütőben sült natúr cékla)
1 db nagyobb sárgarépa, lereszelve
2 db nagyobb narancs vagy vérnarancs leve
Elkészítés:
A hozzávalókat aprítógépbe tesszük, és közepes fokozaton összedolgozzuk.
Megjegyzés: ez a smoothie nem lesz olyan homogén, mint az előzőek, mivel több benne a rostanyag. Ha állni hagyjuk, le fog ülepedni, így fogyasztás előtt jól rázzuk össze.
A teljes receptért kattintsatok ide: Spar Friss Blog
#ÉdesekÉsSzépek
Sütés nélküli sajttorta pohárkrémek
Fotó: Smarta
Sajttorta pohárkrém alap recept
"Bármilyen kombinációban készítjük, az alapját mindegyiknek ugyan az adja: kekszes, ropogós alap és egy lágy, selymes krém. "
Hozzávalók (2 adaghoz):
10 dkg keksz (angol típusú vajas keksz a legjobb)
5 dkg olvasztott vaj
1/2 doboz mascarpone
1 dl tejszín
1/2 evőkanál porcukor
1 kávés kanál vanília aroma
Elkészítés:
"A kekszet egy aprítóban finomra daráljuk, majd az olvasztott vajjal alaposan összedolgozzuk.
A mascarpone-t, a tejszínnel, a porcukorral és a vanília aromával krémesre keverjük egy kézi mixer segítségével.
Innen jön a desszert készítés kreatív része, még pedig az, hogy milyen rétegek kerülnek a pohárba.
Citromos-szedres pohárkrém
Az én személyes kedvencem a citromos-szedres (de áfonyával is isteni) verzió. Egy réteg keksz kerül a pohár aljára, arra jön a krém, majd egy réteg házi citromkrém, újabb réteg krém, szeder, tejszínhab, majd a tetejére mehet még reszelt citrom héj.
Mandulás-karamellás pohárkrém
Ez egy igazán őszi, bekuckózós verzió. Ha kapsz karamellás kekszet, akkor mehet az is alapnak, így még intenzívebb lesz az íz. Ennél a verziónál még két előkészületi lépésre van szükség: száraz serpenyőben pirítsd meg kicsit a darabolt mandulát, hogy illatos legyen. Egy edényben olvassz fel 4 evőkanál barna cukrot. Ha már folyik, akkor egy kanál segítségével egy sütőpapírra folyasd át, körülbelül akkora átmérőben, amekkora még belefér a poharadba. Ebből poharanként 2 db-ra lesz szükséged, a maradék pedig mehet egybe a papírra, és ha kihűl, törd darabokra.
A pohár aljára megy a kekszes réteg, utána egy adag krém, majd a karamell korong, mandula, majd még egyszer ugyan ez, és a tetejét egy adag tejszínhabbal zárjuk, amit maradék karamell darabokkal díszítünk.
Epres-túrókrémes pohárkrém
Túrókrémhez 10 dkg túrót 1 evőkanál natúr joghurttal, 1 teáskanál vaníliás cukorral és 1 lime reszelt héjával kikeverünk.
A pohár aljára megy a keksz, rá a túrókrém, egy réteg friss vagy fagyasztott (de már kiolvadt) eper, jöhet a krém, amelynek a tetejét reszelt lime héjával díszítünk. "
A teljes receptért kattintsatok ide: Smarta
Borítókép: Zsengezsálya | GreenChili-Vegan Blog | Smarta
(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)