A zene a kiút a nehézségekből?
2018. október 04. írta: Barna Borbála

A zene a kiút a nehézségekből?

A Csillag születik végre megérkezett a hazai mozikba

csillagszuletik_1000x1443_1.jpg

Kétség sem férhet hozzá, hogy Bradley Cooper rendezői debütálása, azaz a Csillag születik című zenés dráma az idei év egyik legjobban várt filmje. A remake díszbemutatóját a 75. Velencei Filmfesztiválon tartották, a kritikusokat pedig lenyűgözte a kiégett rocksztár és a feltörekvő énekesnő szerelme – olyannyira, hogy máris több Oscar-díjat jósolnak az alkotásnak. Figyelem, a cikk SPOILERT is tartalmaz!Nem árulok el nagy titkot, ha elmondom, a Csillag születik történetét többen is elmesélték már, Bradley Cooper rendezése pontosan a negyedik a sorban. Már az elején le kell, hogy szögezzem, hogy - magam sem értem miért, de – az én életemből valamiért teljesen kimaradt az első három változat, nem is hallottam róluk. Így abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy nem hasonlítottam a legújabb remake-et akarva-akaratlanul sem az egyik korábbi verzióhoz, így teljesen át tudtam magam adni a (új) film élményének és a csodálatosan szép daloknak.

Itt ragadom meg az alkalmat, hogy kiemeljem a nemrég kiadott „Shallow” című duettet, ami egyértelműen az Oscar egyik óriási esélyese. A dalszöveg költőien gyönyörű, a mozitól függetlenül egyszerűen kötelező meghallgatni! 

Tehát, adott egy alkohol- és drogfüggőséggel küzdő rocksztár, Jackson Maine (Bradley Cooper) és egy hihetetlenül tehetséges feltörekvő énekesnő, aki maga sem hiszi el, hogy sikeres lehet. Már az első pillanatban nyilvánvalóvá válik számunkra, hogy a férfinak komoly gondjai vannak az ivással, hiszen a történet elején épp egy fellépés utáni céltalan tivornyára indul – ami egy transzvesztita estére sodorja őt. Azon az estén a pincérnőként dolgozó Ally (Stefani Germanotta, azaz Lady Gaga) is fellép a bárban, s Jack-et pedig azonnal lenyűgözi hangja és természetesen meg is keresi őt az öltözőben. A nem mindennapi randevún a kocsmai verekedéstől a parkolóban való éneklésen át a koncertmeghívásig minden megtörténik – s máris biztosak lehetünk benne, ez a két ember egymás múzsája lesz a zenében.

Jack a következő fellépésen maga mellé hívja a színpadra Ally-t, hogy együtt adhassák elő a nő egyik dalát, ami az első találkozásukkor annyira megihlette a rocksztárt, hogy azonnal meg is zenésítette. Ekkor kezdődik az énekesnő pályafutásának szárnyalása, s ahogyan ő egyre ismertebb és közkedveltebb lesz, éppannyira hanyatlik Jack karrierje. Nyoma sincs már a magabiztos és sikeres férfinak, felváltja a helyét egy, a függőségeivel minden eddiginél jobban küzdő, a gyermekkorának démonjai elől menekülő, lecsúszott zenész, aki immár a háttérben zenél, míg más a reflektorfények kereszttüzében énekel. csillagszuletik_jelenetfoto_2.jpgA Csillag születik zsenialitása számomra abban az ezer meg egy kérdésben rejlik, amit felvetett – még akkor is, ha nem volt idő és lehetőség mindet kibontani. Hiszen hogyan is aggathatnánk rá előítéletesen skarlátbetűt Jack-re, mikor (természetesen Bradley Cooper szenzációs alakításának köszönhetően) jóval több, mint csupán egy alkoholista rockzenész, sőt, kimondottan szerethető ember – olyan, akinek a felépüléséért tiszta szívből drukkolunk. Jack karakterének hála, az addikciókkal vívott csaták mellett megjelenik a történetben a testvérek közötti rivalizálás, a gyermekkori traumák, a kiégés – míg Ally magával hozza az önelfogadás, az önbizalom és a megfelelési kényszer kérdéseit.

A két szál hihetetlenül erős és megható jelenetekben fonódik össze, amikor a házaspár a saját démonjai helyett a társáét próbálja elüldözni. Ahogyan Ally minden szétcsúszott este után összekaparja férjét a padlóról, úgy próbálja Jack megértetni feleségével a legnagyobb igazságokat: ha nem őszintén, szívből jön, amit csinál - csupán azért, hogy szeressék és elfogadják (hiszen önmagát nem tudja) – mit sem ér az egész, könnyen hiteltelenné válhat. Ez az a pont a filmben, amiben kissé hiányérzetem támadt. Vajon Ally megérti-e valaha, hogy miről beszélt neki Jack? Visszatalál-e régi önmagához, vagy már végleg „eladta” a lelkét és régi dalait a sikerért? Persze az is lehet, hogy ez a kérdés szándékosan ránk lett bízva, egy újabb lecke, amin törhetjük a fejünket a moziból hazafelé menet…csillagszuletik_jelenetfoto_1.jpgTermészetesen azt az előzmények ismerete nélkül is tudtam, hogy nem egy habkönnyed filmet fogok látni, és happy endre sem számíthatok. Igazán mégis csak a tetőponton tudatosult bennem, hogy ennek a történetnek csak egyfelé befejezése lehet.

Azt hiszem, a Csillag születik legszebb pillanatai éppen a legszomorúbbak voltak (igen, zsebkendő nélkül egyáltalán nem tanácsos beülni a terembe!): az utolsó hazugságok, annak érdekében, hogy megkíméljék egymást a fájdalomtól – és Jack végső tette, hogy mindkettőjüket felszabadítsa a függőség árnyékából.

 stáblista
rendező - Bradley Cooper
forgatókönyvíró - Eric Roth // Bradley Cooper // Will Fetters
operatőr - Matthew Libatique
vágó - Jay Cassidy
producer - Bradley Cooper // Bill Gerber // Lynette Howell // Jon Peters // Todd Phillips
társproducer - Robert J. Dohrmann
executive producer - Basil Iwanyk // Sue Kroll // Niija Kuykendall // Ravi D. Mehta // Heather Parry // Michael Rapino

szereplők
Ally - Lady Gaga
Jackson Maine - Bradley Cooper
Bobby - Sam Elliott
Ramon - Anthony Ramos
Sally Cummings - Bonnie Somerville
Lorenzo - Andrew Dice Clay
Wolfe - Michael Harney
Drag Bar Emcee - D.J. 'Shangela' Pierce
Emerald - Willam Belli

Képek: InterCom

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr6614281659
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása