Ínyenc5ös – 5 tuti recept Augusztusra
2018. augusztus 20. írta: Kultúrjunkie

Ínyenc5ös – 5 tuti recept Augusztusra

Ezeket az ételeket mindenképp készítsd el ebben a hónapban.

img_1357.JPG

#HúsÉsSárm

Fűszeres pirított húskockák cukkinivel

img_5460_ma_solat.jpgFotó: Heni süt neked

Hozzávalók 2 főre:

50 dkg sertéscomb vagy csirkemell - ízlés szerint

1 nagyobb darab cukkini

só, bors, 1 ek provance-i fűszerkeverék

1 db citrom leve

pár szem koktélparadicsom

olívaolaj

Elkészítés:

Egy serpenyőben hevítsük fel az olajat és tegyük bele a felkockázott húst. Sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a fűszerkeverékkel. Pirítsuk körbe a húskockákat, majd öntsük fel 1-1,5 dl vízzel és hagyjuk 20-30 percig fedő alatt megpuhulni. Ha maradt még ezután lé rajta, akkor fedő nélkül süssük le. A lényeg, hogy ropogós kérge legyen a húsnak, belül pedig omlós legyen.

Vegyük ki a serpenyőből a pirított húskockákat, tegyünk bele újból egy kevés olajat. Innentől ugyan úgy járjunk el a cukkinivel is, mint a hússal. Miután félbevágtuk, magjától megszabadítottuk (egy kanállal kaparjuk ki - nagyméretű cukkininek már elég magos a belseje), majd hosszában ismét félbe vágtuk és felszeleteltük ujjnyi vastag darabokra, alaposan pirítsuk át. Természetesen a sütési idő jóval rövidebb (5-8 perc) és víz sem kell alá, csak pár csepp, hogy ne égjen oda a cukkini. Akkor lesz kész, ha a zöldség kérget kap, megpirul.

Tálalás előtt keverjük össze a húst a zöldséggel, locsoljuk meg egy citrom levével és adjunk hozzá pár szem koktélparadicsomot. Ezzel el is készültünk ezzel a mennyei étellel.

A teljes receptért kattintsatok ide: Heni süt neked

 

#PastaLove

Zöld pestós, kesus tészta ebédre

735e96d6-2b80-44fd-97bf-58d701d9bf6c.jpegFotó: Ripiszke

Pesto:

2 csészényi friss bazsalikom

1/2 csészényi dió vagy fenyőmag

1-2 gerezd fokhagyma

2 evőkanálnyi sörélesztőpehely

kis csészényi extraszűz olívaolaj, 1 evőkanálnyi citromlé

himalaya só, bors

Elkészítés:

A bazsalikomot, a fenyőmagot és a fokhagymát aprítóba vagy turmixba tesszük és durvára őröljük. Fokozatosan adjuk hozzá az olívaolajat és többször turmixoljuk össze a keveréket. Jöhet az ízesítés. A zöld keverékhez ízlés szerint sót, borsot, a citromlevet és sörélesztőpelyhet keverünk, majd még egyszer alaposan összemixeljük hozzávalókat.

Kesukrém:

1 csésze (150 g) nyers kesudió

1 evőkanál frissen facsart citromlé

1/2 csésze (120 ml) víz

1/2 teáskanál só

Elkészítés:

Az összes hozzávalót egy aprítógépbe tesszük, és alaposan krémesre mixeljük.

 

Összeállítás:

A csomagon lévő utasításoknak megfelelően főzzünk ki fél zacskónyi gluténmentes tésztát. Ez kb 10-12 perc. Készítsük el a pesztót és a kesukrémet a fentieknek megfelelően. Keverjük össze. Szűrjük le a kifőtt tésztát, és vegyítsük el a krémmel. Tálaláskor szórjuk meg az egészet sörélesztőpehellyel. Mindösszesen 25 perc alatt komplett, isteni finom, egészséges ebédet vagy vacsorát kapunk. Én vacsira már nem ajánlok tésztát fogyasztani, de ízlések és pofonok.

Tipp: Szuper jó alapja bármelyik hideg tésztasalátának, az már csak tőletek függ mivel turbózzátok még fel, aztán mehet is a hűtőbe legalább egy órára szervírozás előtt.

A teljes receptért kattintsatok ide: Ripiszke

 

#ÚjHullám

Mákos túrógombóc bazsalikomos eperraguval

makos_turogomboc.jpegFotó: Zsengezsálya

Hozzávalók 4 személyre:

500 g tehéntúró (félzsíros)

150 g búzadara

3 db tojássárgája, 3 db tojásfehérje, 1 db citrom héja

1 csipet só

Az eperraguhoz:

25 dkg fagyasztott eper

5 dkg cukor, pár csepp citromlé, 1 dl víz

1 marék bazsalikom

Elkészítés:

A tojásokat válasszuk szét. A sárgáját keverjük össze a búzadarával, sóval, túróval, és a citrom héjával. Tegyük félre 1-2 órára, míg a búzadara megszívja magát.

Amíg puhul a búzadara, készítsük el a gyümölcsragut. Az epret a cukorral és kevés vízzel közepes lángon főzzük össze. Adjunk hozzá pár csepp citromlevet. Ha besűrűsödött, adjuk hozzá az aprított friss bazsalikomot és készen is vagyunk. Tálalásig tegyük félre.

Ha megpuhult a búzadara, a tojásfehérjét verjük kemény habbá és óvatosan forgassuk a masszába.

Egy fazékban vizet forralunk. Nedves kézzel formáljunk kis golyókat és forrásban lévő vízbe dobáljuk bele. Ahogy fő, szépen elkezd feljönni a víz tetejére. Onnantól 1-2 perc múlva ki is szedhetjük. (az egész folyamat kb 5 perc)

Még melegen forgassuk darált mák és cukor keverékébe. Az elkészült eperraguval, friss bazsalikommal tálaljuk.

A teljes receptért kattintsatok ide: Zsengezsálya

 

#Paleo

Pisztáciás-fehér csokoládés paleo energia golyó - sütés nélkül

shutterstock_1075260350.jpgFotó: Só&Bors

datolya 100 gramm

apró szemű zabpehely 55 gramm

aszalt áfonya 20 gramm

fehércsoki csepp 20 gramm

 chia mag 10 gramm, pisztácia 30 gramm

Elkészítés:

8-10 golyó elkészítéséhez:

Tegyük a datolyát aprítóba, és addig forgassuk a gépet, míg krémes massza nem lesz belőle. Adjuk hozzá a többi alapanyagot, és állítsuk össze egynemű masszává. Formázzunk belőle golyókat, majd hempergessük aprószemű zabphelybe őket. Tároljuk hűtőben.

A teljes receptért kattintsatok ide: Só&Bors

 

#ValamiMás

MUSZAKA

muszaka.JPGFotó: Városi Konyha

1 közepes padlizsán

40 dkg darált hús

1 fej vöröshagyma, 8 szem koktélparadicsom

1 teáskanál oregano, 1/2 teáskanál fahéj, 1/2 teáskanál szerecsendió, 1 teáskanál fűszerpaprika, 1/2 teáskanál füstölt fűszerpaprika

2 dkg vaj, 2 dkg liszt, 2 dl tej, só, bors

Elkészítés:

A padlizsánt mosd meg, vágd fel vékony szeletekre, majd tedd egy tepsibe. Locsold meg kevés olívaolajjal, és 180 fokos sütőben süsd, míg meg nem puhul. A húsos raguhoz a vöröshagymát aprítsd fel, majd párold üvegesre kevés olajon. Add hozzá a húst, és jól pirítsd le. Ekkor mehetnek bele a fűszerek - oregano, fahéj, szerecsendió, a paprikák, só, bors - majd a végén a félbe, vagy negyedbe vágott paradicsomok. Fedő alatt kis lángon 30-35 perc alatt főzd meg.

A besamelhez egy lábosban olvaszd fel a vajat, keverd bele a lisztet, majd folyamatos kevergetés mellett apránként add hozzá a tejet. Alacsony lángon főz, amíg besűrűsödik, majd ízesítsd sóval, borssal és szerecsendióval. Egy tűzálló tál aljára fektesd le a padlizsán szeleteket, kanalazd rá a ragut, végén a besamelt. Tedd a sütőbe 10-15 percre, hogy összeérjenek az ízek a melegben, a besamell pedig kis színt kapjon. Cipruson salátával kínálták.

A teljes receptért kattintsatok ide: Városi Konyha

 

Borítókép: Ripiszke | Heni süt neked | Városi Konyha

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr1814191051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása