#HúsÉsSárm
Fűszeres pirított húskockák cukkinivel
Fotó: Heni süt neked
Hozzávalók 2 főre:
50 dkg sertéscomb vagy csirkemell - ízlés szerint
1 nagyobb darab cukkini
só, bors, 1 ek provance-i fűszerkeverék
1 db citrom leve
pár szem koktélparadicsom
olívaolaj
Elkészítés:
Egy serpenyőben hevítsük fel az olajat és tegyük bele a felkockázott húst. Sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a fűszerkeverékkel. Pirítsuk körbe a húskockákat, majd öntsük fel 1-1,5 dl vízzel és hagyjuk 20-30 percig fedő alatt megpuhulni. Ha maradt még ezután lé rajta, akkor fedő nélkül süssük le. A lényeg, hogy ropogós kérge legyen a húsnak, belül pedig omlós legyen.
Vegyük ki a serpenyőből a pirított húskockákat, tegyünk bele újból egy kevés olajat. Innentől ugyan úgy járjunk el a cukkinivel is, mint a hússal. Miután félbevágtuk, magjától megszabadítottuk (egy kanállal kaparjuk ki - nagyméretű cukkininek már elég magos a belseje), majd hosszában ismét félbe vágtuk és felszeleteltük ujjnyi vastag darabokra, alaposan pirítsuk át. Természetesen a sütési idő jóval rövidebb (5-8 perc) és víz sem kell alá, csak pár csepp, hogy ne égjen oda a cukkini. Akkor lesz kész, ha a zöldség kérget kap, megpirul.
Tálalás előtt keverjük össze a húst a zöldséggel, locsoljuk meg egy citrom levével és adjunk hozzá pár szem koktélparadicsomot. Ezzel el is készültünk ezzel a mennyei étellel.
A teljes receptért kattintsatok ide: Heni süt neked
#PastaLove
Zöld pestós, kesus tészta ebédre
Fotó: Ripiszke
Pesto:
2 csészényi friss bazsalikom
1/2 csészényi dió vagy fenyőmag
1-2 gerezd fokhagyma
2 evőkanálnyi sörélesztőpehely
kis csészényi extraszűz olívaolaj, 1 evőkanálnyi citromlé
himalaya só, bors
Elkészítés:
A bazsalikomot, a fenyőmagot és a fokhagymát aprítóba vagy turmixba tesszük és durvára őröljük. Fokozatosan adjuk hozzá az olívaolajat és többször turmixoljuk össze a keveréket. Jöhet az ízesítés. A zöld keverékhez ízlés szerint sót, borsot, a citromlevet és sörélesztőpelyhet keverünk, majd még egyszer alaposan összemixeljük hozzávalókat.
Kesukrém:
1 csésze (150 g) nyers kesudió
1 evőkanál frissen facsart citromlé
1/2 csésze (120 ml) víz
1/2 teáskanál só
Elkészítés:
Az összes hozzávalót egy aprítógépbe tesszük, és alaposan krémesre mixeljük.
Összeállítás:
A csomagon lévő utasításoknak megfelelően főzzünk ki fél zacskónyi gluténmentes tésztát. Ez kb 10-12 perc. Készítsük el a pesztót és a kesukrémet a fentieknek megfelelően. Keverjük össze. Szűrjük le a kifőtt tésztát, és vegyítsük el a krémmel. Tálaláskor szórjuk meg az egészet sörélesztőpehellyel. Mindösszesen 25 perc alatt komplett, isteni finom, egészséges ebédet vagy vacsorát kapunk. Én vacsira már nem ajánlok tésztát fogyasztani, de ízlések és pofonok.
Tipp: Szuper jó alapja bármelyik hideg tésztasalátának, az már csak tőletek függ mivel turbózzátok még fel, aztán mehet is a hűtőbe legalább egy órára szervírozás előtt.
A teljes receptért kattintsatok ide: Ripiszke
#ÚjHullám
Mákos túrógombóc bazsalikomos eperraguval
Fotó: Zsengezsálya
Hozzávalók 4 személyre:
500 g tehéntúró (félzsíros)
150 g búzadara
3 db tojássárgája, 3 db tojásfehérje, 1 db citrom héja
1 csipet só
Az eperraguhoz:
25 dkg fagyasztott eper
5 dkg cukor, pár csepp citromlé, 1 dl víz
1 marék bazsalikom
Elkészítés:
A tojásokat válasszuk szét. A sárgáját keverjük össze a búzadarával, sóval, túróval, és a citrom héjával. Tegyük félre 1-2 órára, míg a búzadara megszívja magát.
Amíg puhul a búzadara, készítsük el a gyümölcsragut. Az epret a cukorral és kevés vízzel közepes lángon főzzük össze. Adjunk hozzá pár csepp citromlevet. Ha besűrűsödött, adjuk hozzá az aprított friss bazsalikomot és készen is vagyunk. Tálalásig tegyük félre.
Ha megpuhult a búzadara, a tojásfehérjét verjük kemény habbá és óvatosan forgassuk a masszába.
Egy fazékban vizet forralunk. Nedves kézzel formáljunk kis golyókat és forrásban lévő vízbe dobáljuk bele. Ahogy fő, szépen elkezd feljönni a víz tetejére. Onnantól 1-2 perc múlva ki is szedhetjük. (az egész folyamat kb 5 perc)
Még melegen forgassuk darált mák és cukor keverékébe. Az elkészült eperraguval, friss bazsalikommal tálaljuk.
A teljes receptért kattintsatok ide: Zsengezsálya
#Paleo
Pisztáciás-fehér csokoládés paleo energia golyó - sütés nélkül
Fotó: Só&Bors
datolya 100 gramm
apró szemű zabpehely 55 gramm
aszalt áfonya 20 gramm
fehércsoki csepp 20 gramm
chia mag 10 gramm, pisztácia 30 gramm
Elkészítés:
8-10 golyó elkészítéséhez:
Tegyük a datolyát aprítóba, és addig forgassuk a gépet, míg krémes massza nem lesz belőle. Adjuk hozzá a többi alapanyagot, és állítsuk össze egynemű masszává. Formázzunk belőle golyókat, majd hempergessük aprószemű zabphelybe őket. Tároljuk hűtőben.
A teljes receptért kattintsatok ide: Só&Bors
#ValamiMás
MUSZAKA
Fotó: Városi Konyha
1 közepes padlizsán
40 dkg darált hús
1 fej vöröshagyma, 8 szem koktélparadicsom
1 teáskanál oregano, 1/2 teáskanál fahéj, 1/2 teáskanál szerecsendió, 1 teáskanál fűszerpaprika, 1/2 teáskanál füstölt fűszerpaprika
2 dkg vaj, 2 dkg liszt, 2 dl tej, só, bors
Elkészítés:
A padlizsánt mosd meg, vágd fel vékony szeletekre, majd tedd egy tepsibe. Locsold meg kevés olívaolajjal, és 180 fokos sütőben süsd, míg meg nem puhul. A húsos raguhoz a vöröshagymát aprítsd fel, majd párold üvegesre kevés olajon. Add hozzá a húst, és jól pirítsd le. Ekkor mehetnek bele a fűszerek - oregano, fahéj, szerecsendió, a paprikák, só, bors - majd a végén a félbe, vagy negyedbe vágott paradicsomok. Fedő alatt kis lángon 30-35 perc alatt főzd meg.
A besamelhez egy lábosban olvaszd fel a vajat, keverd bele a lisztet, majd folyamatos kevergetés mellett apránként add hozzá a tejet. Alacsony lángon főz, amíg besűrűsödik, majd ízesítsd sóval, borssal és szerecsendióval. Egy tűzálló tál aljára fektesd le a padlizsán szeleteket, kanalazd rá a ragut, végén a besamelt. Tedd a sütőbe 10-15 percre, hogy összeérjenek az ízek a melegben, a besamell pedig kis színt kapjon. Cipruson salátával kínálták.
A teljes receptért kattintsatok ide: Városi Konyha
Borítókép: Ripiszke | Heni süt neked | Városi Konyha
(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)