Ínyenc5ös – 5 tuti recept Áprilisra
2018. április 26. írta: Kultúrjunkie

Ínyenc5ös – 5 tuti recept Áprilisra

Ezeket az ételeket mindenképp készítsd el ebben a hónapban

img_9149.JPG

#LédúsÖrömök

Selymes zöldségleves

img_4224.jpgFotó: Heni süt neked

1 cs. új sárgarépa (zöldjével együtt)

1 marék zöldborsó

1 marék zöldbab

1 marék csemege kukorica

1 fej lilahagyma

1 ek vaj vagy margarin 3 dl tejszín - lm diétában lm tejszín

4 dl zöldségalaplé vagy víz

só, bors, provance-i fűszerkeverék - ízlés szerint

Elkészítés:

Egy lábosban olvasszuk fel a vajat, majd tegyük bele a laskára vágott hagymát. Sózzuk, hogy összeessen, majd mikor már megdinsztelődött, adjuk hozzá a feldarabolt sárgarépát és a többi zöldséget. Kicsit pirítsuk össze őket, majd öntsük fel a tejszínnel. Fűszerezzük. Végül jöhet a zöldségalaplé. Forraljuk össze és már el is készült a csodás levesünk. Amikor levettük a tűzről, egy tojás sárgáját keverjük hozzá. Célszerű egy kis keverőtálba tenni a sárgáját, majd a léből pár kanálnyit hozzáadni és kikeverni. Így biztosan nem fog összeugrani. Ettől a kis plusztól lesz igazán telt, selymes íze a már amúgy is krémes levesünknek. Tálaláskor a zsenge sárgarépa felaprított zöldjével szórjuk meg. Igazán ízletes ez a zöld is, nem szabad kidobni. Felhasználható salátának is.

A teljes receptért kattintsatok ide: Heni süt neked

 

#ÚjHullám

Spárgás Rizottó 5 hozzávalóból

spargas-rizotto-5-hozzavalobol_3.JPGFotó: 5 hozzávaló

25 dkg kerekszemű rizs

1 csomag zöld spárga  

1 csomag újhagyma  

10 dkg parmezán  

5 dkg vaj

Elkészítés:

A spárga végéiről távolítsuk el a fás szárat, és mossuk meg. A zsengébb csúcsokat, (körül-belül 1-2 cm) vágjuk le, aprítsuk fel és tegyük félre. A többit vágjuk nagyobb darabokra, és egy liter vízben tegyük fel főni. Amíg a spárga fő, reszeljük le a parmezánt a kislyukú reszelőn. Az újhagymát mossuk még és vágjuk apróra. A vaj felét hevítsük fel és kezdjük el dinsztelni benne a hagymát. A spárga 8-12 perc alatt puhára fő. Vegyük le a tűzről és turmixszoljuk össze jó alaposan.

Amikor a hagyma elkészült tegyük bele a rizst, és kevergessük míg fehérek nem lesznek a szemek. Ekkor adjunk hozzá egy merőkanállal a spárgaléből. Várjuk meg míg a rizs felszívja, csak után jöhet a következő kanál. Folyamatos kevergetés mellett, kanalanként adjuk hozzá a spárgalét, közben egy-egy szem rizst kóstoljunk meg. Mikor már majdnem puha, adjuk hozzá az apróra vágott spárgacsúcsokat is.

Amint a rizs elkészült vegyük le a tűzről. Keverjük hozzá a maradék vajat, amitől finom krémes lesz, és adjuk hozzá parmezánt is, amitől elég sós és ízes lesz a rizottónk.

A teljes receptért kattintsatok ide: 5 hozzávaló

 

#PastaLove

Vegán, lencsés bolognai spagetti

img_6341.JPGFotó: Vegasztrománia

olívaolaj 1 hagyma apróra vágva 2-3 gerezd fokhagyma apróra vágva

1 sárgarépa lereszelve 1 zellerszár apróra vágva

1-2 ág friss rozmaring 1-2 ág friss kakukkfű 1 tk szárított oregánó 1-2 babérlevél

125 g gomba apró kockákra vágva

100 ml száraz vörös bor

1/3 csésze (80 ml) lencse megfőzve (beluga, vagy puy, de lencsekonzervet is használhatunk)

400 g-os hámozott paradicsom konzerv 200 ml paradicsom passata

1 csomag petrezselyem felaprítva

vegán parmezán

500 g spagetti megfőzve

Elkészítés:

Egy serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat, majd adjuk hozzá a zöldségeket, a rozmaring ágat, a kakukkfű ágat és a babérlevelet. Sűrűn megkeverve süssük, majd pároljuk 15-20 percig. Adjuk hozzá a gombát és a bort, sózzuk,borsozzuk, oregánóval fűszerezzük,majd pároljuk pár percig. Adjuk hozzá a lencsét, a paradicsomot, a passatát és egy kevés vizet. Forraljuk fel, majd alacsony lángon, fedő alatt pároljuk 20-25 percig. A végén keverjük hozzá a petrezselymet és ha szükséges, a tészta főzővizével lágyítsuk a szószt. Főtt spagettivel összekeverve, vegán parmezánnal tálaljuk. Jól illik hozzá a zöld, kevert saláta citrommal, vagy balzsamecettel.

Megjegyzés: A szószból valószínűleg maradni fog. Hűtőben pár napig eláll, felmelegítve is jó, de tésztát mindig frissen főzzünk hozzá.

A teljes receptért kattintsatok ide: Vegasztrománia

 

#KeletKincsei

Naan - a legfinomabb indiai kenyér

img_20180422_074123_874.jpgFotó: Hello Curry

35 dkg finomliszt

1-2 dl langyos víz, 2 evőkanál sűrű joghurt

2 teáskanál instant élesztő, 1 teáskanál cukor, 1,5-2 teáskanál só ízlés szerint  olaj, kis tálkában hideg víz

Elkészítés:

1 dl langyos vízben a cukrot és az instant élesztőt elkeverem, pár percre félreteszem, hogy teljesen feloldódjon a két alapanyag. A lisztet átszitálom egy edénybe és hozzáadom a sót. Beleteszem a joghurtot és az élesztős vizet és összegyúrom. Annyi vizet teszek még hozzá, hogy egy lágy tésztát kapjak. Nem baj, ha egy kicsit ragad, csak ne legyen "kemény" állagúra lisztezve. Amikor összegyúrtam, egy kicsit megolajozom a kezemet és a tésztát egy nagy gombócra formálom, letakarva félreteszem pihenni fél órára. Az olaj is és a letakarás is megvédi a tésztát a kiszáradástól.

Előkészítek egy lehetőleg nem tapadásmentes serpenyőt. Nem baj ha nincs, erre is megvan a megoldásom:-) Felforrósítom a serpenyőt, végig közepes lángon fogom tartani a tüzet. Elosztom a tésztát 6 részre, 6 golyót készítek belőle. Amit épp nem használok, azt továbbra is letakarom. Ha ragad a tészta nem baj, enyhén olajos kézzel csinálom olyankor. Figyelem! Hangsúly az enyhén szón, nem szabad túlolajozni, éppen csak egy-két cseppnyit használjunk. Megfogok egy golyót és vagy nyújtódeszkán kinyújtom ovális alakúra, vagy kézzel húzogatom szét, mint a lángost. Az egyik oldalát hideg vízzel megkenem és a forró serpenyőre dobom a vizes felével. Ha nem tapadásmentes serpenyőnk van és nem olajoztuk túl a tésztát akkor az most menthetetlenül odaragad. Ez lenne a cél. Addig hagyom így, amíg már látom, hogy a tészta átsült, szépen felhólyagosodik.

Innen kettéválik a metódus aszerint, hogy gázfőzőlapunk van, vagy elektomos/indukciós.

Ha elektromos, akkor csak simán megfordítom a serpenyőben a kenyeret és csak megpirítom kicsit a másik oldalát is.

Ha pedig gázfőzőlapom van, akkor megnézem, hogy rátapadt-e a naan a serpenyőre. Annyira hogy fejjel lefelé tudjam fordítani. Ha igen, megfordítom a serpenyőt és közvetlenül a tűz fölé tartva megpirítom a naan tetejét. Tehát itt nem a naant fordítom meg, hanem a serpenyőt. Ha nem tapadt rá a serpenyőre, akkor sem esek kétségbe, megfogom egy konyhai fogóval és úgy tartom a tűz fölé. Így teszek mind a 6 darabbal. Lehet simán így az alapkenyeret készíteni, de megkenhetjük vajjal is, meg lehet szórni friss koriander levéllel is.

A teljes receptért kattintsatok ide: Helló Curry

 

#ÉdesekÉsSzépek

BANÁNOS - SZEDRES REFORM CLAFOUTIS

img_e9562_1522682668.JPGFotó: Szabó Eszti - Életédesítő

3 egész tojás, 1 pici só

10 evőkanál xilit/eritrit

1 vanília rúd kikapart magja

6 púpozott evőkanál GM zabpehelyliszt

3 dl laktózmentes tej

2 marék bármilyen gyümi

Elkészítés:

Egy normál méretű piteformát kókuszolajazz és zabpehelyliszttezz ki! A tojásokat a cukorral és a vaníliarúd magjával keverd ki habosra, majd add hozzá a lisztet és keverd csomómentesre. Végül öntsd bele a tejet és szórd meg jó sok gyümölccsel. 165 fokon süsd 25 percig alsó-felső módban, majd még 10 percet légkeveréses módban, és már kész is!

Hűtsd ki, mert akkor a válik igazán krémessé és finommá. :)

A teljes receptért kattintsatok ide: Szabó Eszti - Életédesítő

 

Borítókép: 5 hozzávaló | Vegasztrománia | Szabó Eszti - Életédesítő 

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr5413872954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása