Megérkezett Musica Moralia első hivatalos videoklipje
2018. április 13. írta: Kultúrjunkie

Megérkezett Musica Moralia első hivatalos videoklipje

Mennyire határoznak meg egy embert a társadalom által ráaggatott címkék?

Musica moralia (Meggyesházi Éda) különleges hangulatú, experimentális poszt-folk világú énekesnő, zenész. Saját megfogalmazása szerint csendes zajt játszik – egyszer cimbalommal, máskor zongorával. A zenélést egy kéthúros gitárral kezdte és a zongorával, majd a csellóval folytatta, eközben megmagyarázhatatlan vonzalmat érez a ’80-as évek elektromos orgonáihoz is. Több mint tíz éve van jelen Magyarország zenei színterén. 2012-es első megjelenését, a nagyrészt csellón és elektromos orgonán íródott Tooth and Teeth EP-jét 2016-ban követte debütáló nagylemeze Hell is Coming Home címmel, intim, rendkívül személyes, cimbalmon, zongorán, orgonán előadott dalokkal, a Normafa Records megjelenésében.

Meggyesházi Éda - dalok, ének, cimbalom

Az élő zenekar tagjai: Jakab Péter - basszusgitár, gitár, zajok és Hegyi Áron - dob.

Musica moralia 2016 óta a Klinik művésze.

musicamoralia_press_s.jpg

Musica Moralia nemrég megjelent első hivatalos videoklipje társadalmi címkékkel foglalkozik: vajon mennyire határozzák meg ezek egy ember életét? A videó az Architect című dalára készült. A minimalista, stilizált képi megoldásokkal operáló klip szereplői olyan fiatalok, akik valamilyen szempontból kilógnak a gender-sorból.

„Az Éda dalára készült klip koncepciója abból indult ki, hogy születésünktől fogva megannyi címkét büszkén viselünk, ugyanakkor rengeteget fájdalommal, teherként, bélyegként cipelünk életünk során. Az egyik legfontosabb ezek közül a születésünk pillanatában ránkaggatott nemünk, amely egyben a sorsunkat is meghatározza. Ezt a kérdéskört szerettük volna a maga nyers valóságában, stilizált, minimalista, a valóságtól elemelt képi megoldásokkal, a színeket szimbólumként használva ábrázolni. A fejekben kialakult sztereotípiákat kreatív módon, nem titkolt iróniával piszkáltuk meg, választ keresve arra is: Miért kell egy nőnek állandóan szőrtelenítenie? Miért tabu a menstruáció? Hol végződik a szexi és hol kezdődik az ízléstelen?” – mondta el az Architect videoklipről a rendező Fecske Flora és az operatőr Galambos Eszter; mindketten a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói.

 Egy öreg elektromos orgona szól a most klipet kapott Architect című számban, amellyel kapcsolatban Éda elmondta: „A dal az apaságról és arról a védelemről szól, amit csak ők tudnak adni; ez a védelem egyben a férfiakhoz való hozzáállást is jelenti nekem. Ez részben megalapozza a gyerekekben a jövőbe vetett bizalmat, s azáltal, hogy az ember megtanul bízni, később megtalálja a helyét a világban.” 

Bár a friss klipet kapott dal Musica Moralia 2016-os lemezén szerepel, Meggyesházi Éda jelenleg már új albumát rögzíti, amely a Klinik gondozásában jelenik majd meg. 

Musica Moralia Facebook: https://www.facebook.com/musicamoralia

Klinik: www.kliniklabel.com

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr2813832710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása