#ÍzekbenGazdag
Fűszeres pácban pirított karfiol csilis, fokhagymás joghurttal
Fotó: Házisáfrány
1 nagy fej karfiol
1 citrom leve
4 ek extraszűz oliva olaj
1 csapott ek római kömény - 1 tk őrölt koriander - ½ kk őrölt fahéj
50 g fenyőmag (elhagyható) - 2 ek gránátalmamag
1 csokor petrezselyem
200 ml görög joghurt
1 gerezd fokhagyma harissa, vagy bármilyen más csili paszta (elhagyható) – só
Elkészítés: Mosd meg a karfiolt és szedd rózsáira. Párold párolóedényben, vagy sós vízben addig, míg félig megpuhul, ez nem tart tovább pár percnél. Semmiképp se párold túl! Végy egy száraz serpenyőt és közepes lángon, folyamatosan kevergetve pirítsd meg a fenyőmagot. Tedd félre. Magozz ki ¼ gránátalmát. Közben csináld meg a pácot. Keverd az olajat a fűszerekkel, csavard bele a citromot és sózd kellemesen sósra. Keverd a pácba a karfiolt. Jó alaposan pácozd be mindenhol pont úgy, mintha húst pácolnál. Melegíts egy grillt vagy a sütőt grill fokozaton forróra, 230-250 fokra. Tedd bele a karfiolt és néha óvatosan forgatva süsd meg, míg el nem kezd barnulni, kb. 20 percig. Vedd ki. Keverd a joghurtot össze a csilipasztával. Nyomd bele a fokhagymát. Sózd kellemesen és tégy bele 1 ek jó minőségű eztraszűz olivaolajat is, az ízéért. Tedd a karfiolt tálra. Szórd meg a fenyőmaggal, gránátalmamaggal és némi felaprított petrezselyemmel. Locsold meg alaposan a görög joghurttal, vagy mártogasd bele falatonként. Tálald melegen, langyosan vagy akár hidegen.
A teljes receptért kattintsatok ide: Házisáfrány
#RakottDeFinom
Rakott kelbimbó - egyszerű tavaszi finomság
Fotó: Kramanc Tanya
2 zacskó fagyasztott kelbimbó / itt megjegyezném, hogy nekem a legjobban a BoVita márkájú vált be, mert szeretem, ha bele is tudok harapni a kelbimbóba, és ezek pont megfelelő nagyságúak.
50- 60 dkg darált hús
rizs – tejföl - sajt, füstölt sajt - hagyma, fokhagyma 2-2 db
1 zöldpaprika
só – bors – pirospaprika – petrezselyem
Elkészítés: Megfőzzük a rizst, és a kelbimbót is enyhén sós vízben. Közben a hagymákat üvegesre pároljuk, bár én szeretem egy kicsit megsütni,mert úgy jobban ízlik. Hozzáadjuk a felkockázott paprikát, és máris tök jó lecsó illat van :-) Ha kész a hagyma, beletesszük a húst , kifehérítjük, sózzuk, borsozzuk, és a pirospaprikával megszórjuk. Petrezselymet a végén szoktam adni hozzá, ehhez is jó, ha frisset tudunk használni. Amit összegyűjtünk a kertben, lefagyasztjuk, és télen is van friss petizöldünk. :-) Fél órát szoktam ilyenkor főzni, mert a sütőben úgyis megsül. Hozzáadom a rizst. A lecsepegtetett kelbimbót egy kicsit kiolajozott tepsibe öntöm, majd ráborítom a húst. Az egészet beterítem tejföllel, erre elhasználok egy nagyot. Jöhet a sajt! Imádom, ha sok van rajta! Füstölt sajtot, és trappistát keverek össze, majd alaposan eloszlatom a tejfölös részen. Parmezánnal is meg lehet bolondítani. Alufóliát teszek rá, és előmelegített sütőben 30 percig sütöm, majd fólia nélkül még 15 percet hagyom, hogy a sajt szép aranybarna legyen. Ha kész, hagyom hűlni, és csak utána vágom fel Tejföllel tálalom.
A teljes receptért kattintsatok ide: Kramanc Tanya
#ÚjHullám
Vegán bundás kenyér
Fotó: Ripiszke
8 szelet gluténmentes kenyér szelet
2,2 dl növényi tej
fél bögre csicseriborsóliszt (2,5 dl-s bögrével számolva)
só – bors - fűszerek ízlés szerint
Elkészítés:
Fél bögre csicseriborsólisztet egy keverőtálba öntöm, és lassan adagolva a tejet, csomómentesre keverem. Sózom, borsozom, ízlés szerint fűszerezem, utóbb cayennel ízesítettem. Ügyeljünk rá, hogy ne legyen túl híg, folyósnak kell ugyan maradnia. Akkor látjuk, hogy megfelelő, ha egy kiskanalat kiemelünk belőle, és vékony rétegben fedje be. A kenyérszeleteket megmártogatjuk a masszában, majd serpenyőben hevített kókuszolajon sütjük ki, közepes lángon, többször megfordítva. Nagyon egyszerű, és rettentő finom, nagyon jól laktunk vele.
A teljes receptért kattintsatok ide: Ripiszke
#ÉdesekÉsSzépek
Mákos-citromos sütemény
Fotó: Heni süt neked
30 dkg liszt - gm diétában Schar mix liszt
3 ek mák - 1 tk sütőpor - csipet só
3 db tojás
15 dkg cukor - vagy ennek megfelelő eritrit
1 dl olaj
2 ek joghurt (görög) - fél dl tej - 1 tk vanília kivonat
1 citrom reszelt héja és leve
Máz: 1 dl citromlé 25 dkg porcukor - cukormentes diétában elhagyható
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy hosszúkás kenyérformát vajjal vagy olajjal kenjünk ki. Nagyobb keverőtálban keverjük össze a lisztet, mákot, sót és sütőport. Egy másik tálban a maradék összetevőket keverjük el. Majd a lisztes mixhez fokozatosan adagoljuk a nedves keveréket, folyamatos keverés mellett, amíg egyneművé válik. Az elkészült tésztát öntsük a kivajazott formába és süssük 45 percig vagy 1 óráig (ez a sütőtől függ). Mindenképp javaslom a tűpróbát. Amíg sül a sütink, keverjük össze a porcukrot a citromlével. Sűrű mázat kell kapnunk. Ha híg, tegyünk hozzá még porcukrot, ha túl sűrű, akkor hígítsuk citromlével. Vegyük ki a sütőből az elkészült sütinket, hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt ráöntjük a cukormázat. Ezzel el is készült a mennyei édességünk. Egy szelet nem szelet! :) Biztos, hogy hamar elfogy ez az egyszerű, csodás süti. Jó étvágyat!
A teljes receptért kattintsatok ide: Heni süt neked
Az itt szereplő ötödik recept a tulajdonos kérésére lekerült, ezért elnézéseteket kérjük!
Borítókép: Kramanc Tanya | Gluténmentes övezet | Heni süt neked
(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)