Ezeket az ételeket mindenképp készítsd el ebben a hónapban.
#EgészségesZöld
Joghurtos zellersaláta dióval
Fotó: Kultúrpara
5 szál szárzeller
2-3 db alma (lehet zöldalma, vagy valamilyen más, amit kedvelünk, esetleg keverve)
15 dkg dió
2 dl görög joghurt
1 citrom leve és kevés héja
só és bors ízlés szerint
Elkészítés: A negyed diókat száraz serpenyőben megpirítjuk. Az almát és a zellert felvágjuk, ráfacsarjuk a citrom levét és kevés héjat reszelünk rá, majd fűszerezzük. Összekeverjük a joghurttal, lehűtjük, tálalás előtt pedig megszórjuk a dióval. Gyors, finom, laktató és egészséges vacsora, vagy egy könnyű ebéd.
A teljes receptért kattintsatok ide: Kultúrpara
#Újhullám
Sütőtökös vegiburger
Fotó: Szotyi Művek
4 adaghoz:
1 kisebb tojás
20 dkg csicseriborsó (üveges)
25 dkg sütőtök püré
½ evőkanál ancho chili
2 gerezd fokhagyma
1 csomag újhagyma
½ teáskanál oregánó - ½ teáskanál kakukkfű - ½ teáskanál bazsalikom - ½ teáskanál rozmaring - ½ teáskanál pirospaprika - 1 teáskanál só - ¼ teáskanál chilipor
1 evőkanál olíva olaj
10 dkg zabpehely
A sütéshez: 2 evőkanál olíva olaj
Az avokádókrémhez: 1 érett avokádó
Só, bors
Néhány csepp citromlé
1 evőkanál tejföl (elhagyható, de krémesebb lesz tőle)
A tálaláshoz: Zöldborsó csíra (hajtás) Ruccola Hamburgerzsemle
Elkészítés: A csicseriborsót egy krumplinyomóval, vagy egy villával nyomkodd szét. Próbáld minél krémesebbre passzírozni. Mehet hozzá a sütőtök püré, a tojás, az olaj, a só és a fűszerek. Az újhagymát vágd vékony vékony karikára, és a zabpehellyel együtt add a masszához. Legalább fél órát hagyd állni, hogy a zab megszívja magát. Ebből a mennyiségből négy nagyobb, vagy hat kisebb pogácsát készíthetsz. Serpenyőben, alacsony lángon, mindkét oldalát süsd aranybarnára.
Az avokádókrémhez tedd aprítógépbe az alapanyagokat, és turmixold krémesre.
A zsemlét vágd ketté, kicsit melegítsd meg. Alulra pakolj rukkolát, erre a zöldségpogácsát. Kend meg az avokádókrémmel, majd halmozd rá a zöldborsó csírát is :)
A teljes receptért kattintsatok ide: Szotyi művek
#HúsÉsSárm
Konfitált kacsacomb, sütőtökpüré és karamellizált körték
Fotó: Húsimádó - Eger
Hozzávalók a konfitáláshoz:
4 db kacsacomb
1 fej hagyma
2-4 gerezd fokhagyma
sertés és libazsír
1 ek kakukkfű - 1 tk őrölt borókabogyó - 1 ek rozmaring - só és bors
a püréhez:
1/2 db sütőtök
1 ek vaj
2-3 tk kakukkfű - 1 tk őrölt borókabogyó - só és bors
víz
tejszín
a körtékhez:
4-6 db körte
barnacukor
Elkészítés:
A teljes receptért kattintsatok ide: Húsimádó - Eger
#ÉdesekÉsSzépek
Sütés nélküli hamis sajttorta
Fotó: Vinnie bakes
Íme a hozzávalók egy 22 cm-es formához:
Alap:
130g kakaós keksz
75g vaj
Krém:
200 g philadelphia krémsajt
200 ml habtejszín
150 g fehér csoki
100 g porcukor
6 lapzselatin
fél citrom reszelt héja
Díszítés:
125 g friss málna
100 g milka málna és mogyoródarabos csoki
Elkészítés: Először felolvasztom a vajat, összedarálom a kekszet, majd összekeverem és lenyomkodom a forma aljába egyenletesen. Ha ez kész, beteszem a hűtőbe amíg elkészül a krém. A krémhez először felolvasztom a fehércsokit majd félreteszem hűlni, a lapzselatinokat pedig beáztatom. A tejszínhabot kemény habbá verem, a sajtkrémet pedig kikeverem a porcukorral amíg krémes nem lesz. Ha ezek kész vannak a csoki pedig valamennyire lehűlt, összekeverem a csokit a krémsajttal, majd belekeverem a kemény habbá vert tejszínt. A citromot belereszelem a krémbe, a zselatint kinyomkodom, majd felolvasztom és ezt is belekeverem a krémbe. Ha eléggé elkevertem az egészet, kiveszem a hűtőből a formát, és a kekszes alapra öntöm, majd szépen elsimítom. Ezután a málnát és a csokit egészen apró darabokra vágom és beszórom vele a krém tetejét. Végezetül mehet vissza a hűtőbe, és akár már 10 perc mulva, de ami biztos inkább kb 30 perc múlva már fogyaszthatjuk is!
A teljes receptért kattintsatok ide: Vinnie bakes
#ValamiCsokis
Zabpelyhes-csokis keksz
Fotó: Duodiary
100 g vaj (olvasztott)
100 g zabpehely
100 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
1 tk. sütőpor
1 tojás
3 ek. kakaó - 3 ek. mandula (darabolt) - 2 ek. xilit
fél tábla cukormentes étcsoki (késsel vágtam kisebb darabokra)
1 ek. víz
Elkészítés: Az egész egyveleget összekevertem, először a száraz hozzávalókat, majd minden mást. Kisebb golyókat formáztam, amiket kicsit összelapítottam, nekem 11 db lett ebből az adagból. Közben a sütőt előmelegítettem, 175 fokon hőlégkeveréssel sütöttem kb. 15 percig, de ez attól függ, mennyire akarod ropogósra. Én azt szeretem, ha kívül ropog, de még nyomásra puha, mire kihűl még úgyis veszít egy kis nedvességet, és a végén pont jó kis keksz lesz belőle. Tízóraira és uzsonnára is tökéletes! Ha eritrittel készíted, még kevesebb lesz benne a szénhidrát. :)
A teljes receptért kattintsatok ide: Duodiary
Borítókép: Kultúrpara | Szotyi Művek | Húsimádó - Eger | Vinnie bakes | Duodiary
(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)