Bohém győzelem és a közönség hangja #Nagy-Szín-Pad
2016. május 31. írta: Kultúrjunkie

Bohém győzelem és a közönség hangja #Nagy-Szín-Pad

13235669_1179063352104843_8827806406220576582_o.jpgMájus 15-én révbe ért a Bohemian Betyars zenekar, hiszen a nézők szavazatai alapján ők nyerték a Nagy-Szín-Pad tehetségmutató versenyt, s ezáltal számos fesztiválfellépést.

A 12 elődöntős koncert után május 15-én, vasárnap este az Akvárium Klub színpadán bizonyíthatták nagyszínpad-érettségüket a tehetségmutató döntősei, az indie-folkot játszó BAGOSSY BROTHERS COMPANY, a saját zenéjét speed-folk freak punkként jellemző BOHEMIAN BETYARS, valamint a desert rockot zúzó RUN OVER DOGS.

Az elődöntők során - idén újításként – egy 25 tagú szakmai zsűri is befolyásolta a verseny állását. Az ítészek között elismert újságírók, zenei szakemberek, már sikeres előadók, fesztivál- és koncertszervezők pontozták és véleményezték a produkciókat, ám a döntőbe jutáshoz a zenekaroknak a közönség szavazataira is szükségük volt.

13243989_1179061465438365_1655568530978290979_o.jpg

Az elődöntőkkel ellentétben a május 15-i esti döntőben már csak a közönségszavazatok számítottak. A verseny végig szoros volt, gyakran óráról órára változott a rangsor.

A hajrában végül a Bohemian Betyars tudta a leginkább maga mellé állítani a közönséget, így idén ők kaptak meghívást a Sziget, a Telekom VOLT Fesztivál és a STRAND – Nagyon Zene Fesztivál Nagyszínpadára, az MTVA felajánlásaként Magyarországot képviselhetik a 2017-es Eurosonic Festivalon, Hollandiában, valamint egy videoklippel és egy 500.000 Ft-os MOL üzemanyag-kártyával is gazdagodtak.
Minden versenyző, aki részt vett az elődöntőkön, már nyertesnek számít, hiszen mindannyian számos felkérésre számíthatnak az említett nyári fesztiváloktól, és a MOL Nagyon Balaton eseményeitől is.

A döntőn fellépett a Margaret Island és koncertet adott a Soerii & Poolek, az official afterpartynak a VOLT Music Bar adott helyet, ahol a DJ Fülöp - Lobenwein - Murak hármas pakolta a lemezeket.

13227299_1179063385438173_7866546332209923647_o.jpg

A NAGY-SZÍN-PAD! eseményeit idén az M2 – Petőfi TV és a PetőfiLive közvetítette, a koncertek live streamjét pedig a tehetségmutató hivatalos weboldalán, a www.nagyszinpad.com -on is követhette a közönség.

 

A Kultúrjunkie virtuális különdíjasai

 

A legjobb dal: Bohemian Betyars – Összefúj a szél

A legjobban Nagyszínpadra valóak: Fran Palermo

A legnagyobb pozitív csalódás: Szabó Benedek és a Galaxisok

Akiket már holnap küldenénk egy külföldi fesztivál nagyszínpadára: Fran Palermo

A legjobb vizuál: Fran Palermo

Meglepetés teltház: Szabó Benedek és a Galaxisok

A leghangulatosabb este: Bohemian Betyars

A legjobb hang: Freddie

A legígéretesebb produkció: Bagossy Brothers Company | Mongooz And The Magnet

 

Így vélekedtek Ti

13244275_1179061508771694_105581116281761509_o.jpg

A verseny döntőjére visszatért a minikoncertes rendszer, mi a véleményed erről a picit fesztiválszerű megoldásról? (Ha már a fesztiválok nagyszínpadáért ment a vetélkedés.)

Gál Adrienn: A minifesztivál jellegnek meg volt a maga hangulata, annyi volt vele egyedül a probléma, hogy így borzasztóan rövidek voltak a koncertek, és mire már vitte az embert a koncert lendülete vége is lett sajnos, de így belefért mindhárom fellépő.

Kiss Annamari: A zenekarok már az elődöntőben jobban megmutathatták magukat a nézőknek, most pedig egymás után fellépve azt kell megmutatniuk, hogy miért is érdemesek ők leginkább egy fesztivál nagyszínpadára, amihez jól passzol ez a lebonyolítás, hiszen egy döntőnek ilyen hangulatúnak kell lennie.

Kíra: Nekem ez a minikoncertes dolog nem volt a szívem csücske, mert úgy éreztem, hogy mire belelendültek volna a zenekarok addigra vége lett a koncertnek, nem igazán jött létre az a "koncertfelvezetés" vonal.

Kóti Barbara: Szerintem szuper volt a minikoncertes rendszer, minden zenekar a maximumot hozta ki magából a döntőben, én nagyon jól szórakoztam.

Márton Anna: Szerintem ez a rendszer jó volt így, hiszen az elődöntők során már hallhattuk a zenekarokat teljes koncertet játszani, így lett egy képünk róluk. A rövid koncertek a hajrában pedig segítettek meghozni a végső döntést.

Mihály: Maga a rendszer teljesen alkalmas arra, hogy egymás után, egy estén lehessen összehasonlítani a döntősöket, ugyanakkor nem biztos, hogy abban a 3-4 számban meg lehet mutatni minden tehetségüket. Azoknak viszont, akik egy vagy két zenekar miatt mennek el a döntőre, vagy nézik otthon, bizonyára előny, hogy egy esetleg kevésbé ismert/kedvelt előadótól nem másfél órát kell végighallgatniuk. Mindenesetre én szívesebben élveztem volna három teljes koncertet, az lett volna igazán fesztiválszerű.

13268581_1179062682104910_8904538450160009317_o.jpg

Ha lehetne, akkor te mit változtatnál magán a Nagy-Szín-Padon?

Gál Adrienn: Talán a koncertek szétszórása, a vasárnapi koncertekkel voltak gondok, mert mint félig-meddig vidéki azokra esélytelen volt eljönni és megnézni.

Kiss Annamari: A döntő kapcsán kicsit túl gyorsnak éreztem a lebonyolítást, hiszen körülbelül 2 óra leforgása alatt fellépett 5 zenekar is a vendégekkel együtt. A felvezetés lehetett volna kicsit hosszabb, valamint a meghívott vendégzenekarok koncertjei, hiszen pont a fesztiválhangulat az, ami kicsit elveszett így a nagy rohanás közepette.

Kíra: Ami nekem nem tetszett az egyértelműen az volt, hogy feleslegesnek tartottam a zsűrit, hogyha úgyis a közönségszavazat és a kampányolás volt, ami bejuttatta a zenekarokat a döntőbe... Szóval kicsit értelmetlennek láttam ezt a dolgot, mert így nem feltétlen azok jutottak be, akiknek a szakmai vélemény szerint is ott lett volna a helyük, illetve büszkén képviselhetnék a fesztiválok nagyszínpadán Magyarországot.

Kóti Barbara: Hát van pár dolog, amit megváltoztatnék, de a legnagyobb és legfontosabb az a nyeremények és a szerepek megosztása lenne. Vagyis a szakmai zsűri döntsön arról, hogy ki mehet külföldre, az Eurosonic Festival-ra, a közönségre meg hagyják a hazai pályát. Ezzel több kellemetlen helyzetet is el lehetne kerülni, és legalább nagyobb értelme lenne a zsűrinek (most nagyon mellőzöttnek éreztem a zsűri szerepét). Plusz egy fokkal több lehetőséget tudna nyújtani a verseny a zenekaroknak, amiből hátrány nem hiszem, hogy származna.

Márton Anna: Én elégedett voltam a versennyel így, nem tudnék olyat mondani, main változtatnék. 

Mihály: A Nagy-Szín-Pad egy tök jó dolog, nem igazán tudnék negatívumokat felsorolni. Ami talán nem tetszett, az a szavazási lehetőségek száma volt. Nem feltétlenül szeretne mindenki pl. instagramra képeket posztolni szavazatként, ugyanakkor sms-ben szívesen szavazna. Ez különbségeket szülhet a rajongótábor, és a szavazatok száma között. Tehát jobb lenne, ha egy helyen, egyszer lehetne szavazni.

13267995_1179062708771574_5287856334040648098_o.jpg

A Bohemian Betyars zenekar győzött. Mennyire érzed Nagyszínpad-kompatibilisnek őket, megállják majd a helyüket a hatalmas Sziget színpadon is?

Gál Adrienn: Nem tudom, mikor örültem utoljára egy zenekar sikerének ennyire őszintén! Szinte az alakulásuk óta hallgatom őket, járok koncertekre és jó látni, hogy abból az a páremberes közönség előtt dalolászó zenekar, hogy kinőtte magát (gondolva itt a holland turnéra meg persze a döntő). Minden elfogultság nélkül mondom azt, hogy ők a legalkalmasabbak arra, hogy zenéljenek a Sziget nagyszínpadán! Az az energia ami belőlük jön, valami elképesztő. Egy pillanatra sem látszik rajtuk, hogy elfáradnának, és végig ott van az arcukon az életöröm, a közönség pedig a koncertjük alatt elfelejtheti minden gondját, és egyetlen dologra figyelni, az életre!

Kicsit szentimentálisba ment át így a végére, de épp az a jó bennük, hogy mindegy milyen közönség elé raknánk ki őket, ugyanakkora 110%os koncertet adnának. :)

Kiss Annamari: Egyértelműen megérdemelt a győzelmük, ez a produkció fesztiválra született, hiszen olyan elképesztő hangulatot csinálnak a színpadon a zenészek, hogy az embernek azonnal kedve támad táncra perdülni, a zenekar és a dalszövegeik is nagyon szerethetők.

Kíra: A Bohemian jó hangulatot csinált, de én mesterkéltnek éreztem, lehet csak a műfajhoz nem vagyok hozzászokva.

Kóti Barbara: Végülis nagyon örülök, hogy a Bohemian Betyars nyerte meg a versenyt, és szerintem a Sziget színpadán is nagy bulit fognak csapni. Ha a külföldiek nem is értik őket, de erre az őrültségre fel fognak figyelni, és csatlakoznak is hozzá. :)

Márton Anna: Meg fogják állni a helyüket, ehhez kétség sem fér. Nem számít a színpad mérete, biztos hatalmas hangulat lesz.

Mihály: Ahogy azt ők maguk is elmondták, idénre sikerült megérniük a nagyszínpadra, és ezzel teljesen egyetértek. Biztosan nem fognak elveszni a Sziget nagyszínpadán sem, de lehet, hogy nem lesznek menő drónos képek a koncertjükről: a rajongótábora még nem elég népes ehhez.

13116348_1179063368771508_2505639981199855839_o.jpg

Írj egy-egy nevet, akit a jövő évi tehetségmutatón szívesen látnál a zsűriben, és a fellépők között:

Gál Adrienn: Zsűriben szívesen megnézném Kovács Krisztiánt a Fishből, ha valaki nyersen/őszintén megmondaná a véleményét, akkor ő biztos. :) Meg Müller Péter Sziámi, nem tudnám igazán megindokolni, miért, de mikor elolvastam a kérdést, az ő neve jutott eszembe először:)

Kiss Annamari: Nagyon tetszett idén, hogy ennyi zenészt meghívtak zsűritagnak, így jövőre is szívesen látnám Papp Szabi, Wolfie mellett akár Kiss Tibit, vagy Likó Marcellt. Zenekarok tekintetében szívesen megnézném Mörk, Antonia Vai, vagy Byealex és a Slepp produkcióját.

Kóti Barbara: Elég sok zenekar megfordult már a Nagyszínpados versenyek során, hirtelen nem is tudok olyat mondani, aki még nem volt és hiányolom. A zsűri a legtöbb esetben nagyon szimpatikus véleményeket formált a produkcióról, valószínűleg megtartanám őket jövőre is.

Márton Anna: A zsűriben szívesen látnám Kárpáti Dódit, kíváncsi lennék, miket gondol az előadókról. Fellépőnek pedig a Deep Glaze-t mondanám, bár tudom, elég fiatal a zenekar, mégis azt gondolom, hogy beleillenének a versenybe.

Mihály: A zsűriben helyet adnék Lovasi Andrásnak, és mindenképpen szeretném, ha jövőre a Bagossy Brothers Company újrapróbálkozna. Lehet, hogy nekik is csak egy évre van még szükség.

13115948_1179062452104933_6536906896476329479_o.jpg

 

Insta pillanatok a döntőről

 

 

Fotó: Dancs Enikő Bianka - ThePoszt

Szöveg forrása: Sziget Sajtóiroda

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr58765582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása