Emlékezetes pillanatok #Sziget2015
2015. október 20. írta: Kultúrjunkie

Emlékezetes pillanatok #Sziget2015

11223826_10154238314458975_5889981932608811045_o.jpgEzek voltak az idei fesztivál legmaradandóbb történései.

A 2015-ös Sziget Fesztivál minden eddiginél több embert vonzott Budapestre. A hét nap során egészen pontosan 441 ezren gondolták úgy, hogy kilátogatnak a Hajógyári-szigetre, és átadják magukat a színtiszta fesztiválélménynek.

Gerendai Károlyék terve tökéletesen megállta a helyét, hiszen a napi 90 ezer főre feltornázott befogadóképesség megtette hatását, viszont minden bizonnyal a félmiliiós álomhatárra még egy kicsit várni kell, hiszen a területet gyakorlatilag már nem lehet tovább bővíteni, így alaposan át kell gondolni a következő időszakot.

11061182_10154250386813975_74858096877277934_n.jpgFotó: facebook.com/SzigetFestival

Úgy gondoljuk, nem lövünk mellé azzal, ha azt írjuk, hogy ez a fesztivál az, amelyik leginkább törekszik a pillanatok megragadására. Hiszen itt olyan pozitív élmények érhetik az embert, ami egyetlen másik helyen sem tapasztalható. Ezekből a számunkra kedves jelenetekből szemezgettünk most.

A mindig jó diákkedvezmény

A MEEX által kínált kedvezmény évről-évre segít a diákoknak elérhető áron hozzájutni fesztiválbelépőjükhöz. Idén 8.000 bérletet bocsátottak megvételre, öt, illetve hétnapos verzióban. Összehasonlításképp a hétnapos pass 47.500 Ft-ba, míg a teljes árú bérlet 80.000 Ft-ba került, tehát ezzel a kedvezménnyel a diákok egy egész fesztiválnyi pénzt megspórolhatnak. Az pedig plusz kiemelendő, hogy aki előző évben igénybe vette ezt a lehetőséget, az függetlenül tanulói jogviszonyától a következő fesztiválon is kedvezményre jogosult. A jegyeket már a hivatalos nyitás előtti napokban is át lehettt venni. Piros pont!

Lufi és Robbie

Már a -1. napon beindult a „látványgyár”, ugyanis az első, este 7 órás Nagyszínpad party húszezer lufi elengedésével kezdődött. A látvány lenyűgöző volt, mindez természetesen az Irie Maffia Sziget himnuszára történt, mint ahogy a későbbiekben az összes többi ilyen jellegű látványparty is.

Ritkán fordul elő az, hogy már a fesztivál nyitónapján teljesen megteljen a sziget, most azonban ez történt. A pop idősődő fenegyerekének, Robbie Williams-nek köszönhetően 80 ezer ember érkezett hétfőn a fesztiválköztársaságba. Az esti koncerten a magas jegyár ellenére sok magyarral is lehetett találkozni, és Robbie bebizonyította: még mindig tud női szíveket hódítani!

11872080_10154234288428975_794161403350887840_o.jpgFotó: facebook.com/SzigetFestival

Florence Welch energiái

Az idei és talán az eddigi összes Sziget Fesztivál egyik legtökéletesebb koncertjével lepett meg minket Florence Welch és bandája. Az énekesnő elképesztő energiájával és gyönyörű hangjával teljesen magával ragadta a közönséget.

Mindemellett pedig a Sziget o. napján bebizonyította: a rajongóival közvetlen, és nyitott. A nagyszínpados fellépőkre nem jellemző dolgot tett: felszólította a nézőket, hogy aki tud, csatlakozzon hozzá a színpadon. Érezhető is volt a meglepettség – a hatalmas tömeg ellenére, először alig mertek a tettek mezejére, azaz a színpadra lépni a rajongók. Ám a bátrabbak és ügyesebbek, akik feljutottak, mind egy életre szóló élményt és (az énekesnőtől) egy ölelést szerezhettek.

florencesziget.JPGFotó: Barna Borbála

Táncoló drónok

A speciális előadások és különleges performanszok a Szigeten szerencsére egyre csak nőnek. Idén újdonság volt a „Dancing with drones” címre keresztelt show. A drónok és táncosok összjátéka a london-i Nina Kov nevéhez fűződik. A Sport zónát minden este fél 11-től benépesítették a ledes világítótestekbe öltöztetett táncosok, fölöttük pedig a repülő masinák. Mindez a zenével, a tánccal, és az egyszerre mozgó drónokkal nem mindennapi látvány volt az éjszakai égbolton. Amint beindult a műsor, úgy gyűlt folyamatosan a nézősereg is, hiszen az érdekes fények és a zene, megtorpanásra késztette az arra sétálókat. Eléggé sci-fi érzés volt, már csak Scully és Mulder ügynök hiányzott az X-aktákból. :)

11872082_10154240015753975_3674435678936135681_o.jpgFotó: Furesz Zsolt

A „Lean On”-al beszippantott mindenkit az A38-ba

A dán Odense városából származó , mindenki számára emlékezetes délutánt produkált az A38 sátorban. Az énekesnő olyan energiákat küld fentről a közönség felé, amivel mindenképpen kivívja a Sziget legintenzívebb személyisége címet. A kissé korai időpont ellenére is szenzációs hangulat kerekedett, és van egy dal, aminek felcsendülésekor még az is betoppant a sátorba, aki épp csak arra sétált. Ez pedig a Major Lazer-el közös „Lean On” című sláger volt. A koncert csúcspontján MØ nemes egyszerűséggel leugrott a színpadról, majd pedig felmászott a közönségre, így megkoronázva saját őrületét.

11864805_10154243230843975_4168281742931789442_o.jpgFotó: Varga Benedek

Ellie Goulding

Az angol énekesnő és zeneszerző csütörtök este érkezett meg a Szigetre, hogy aztán bebizonyítsa: egy 28 éves lány egyedül is képes megtölteni a nagyszínpad előtti nézőteret és hangjával elvarázsolni a közönséget – mindehhez pedig nincs szüksége semmilyen különleges látványra vagy bármilyen show elemre.

Sziget – útlevél

A Sziget Fesztivál egyik legkreatívabb ötlete a Sziget útlevél készítésének lehetősége. A karszalag átvételekor ingyen elvihető kis barna útlevélbe a Sziget postán ingyen igazolványképet is készíthetünk magunkról, majd kiegészíthetjük személyes adatainkkal. Ilyen egyedi „kellékkel” semmilyen más fesztiválon sem találkozhatunk, pedig igazán kedves és maradandó emlék.

Mindemellett pedig hasznos is!

Mivel a fesztivál területe hatalmas, így érdemes beosztani az időnket, és az egy hét során szép sorjában begyűjteni a különböző pecséteket útlevelünkbe.

Nem vagyunk kezdő Sziget-lakók, azonban néha még így is van, hogy nem tudjuk merre is járunk… Erre van egy biztos megoldás: ha az ember úgy dönt fog egy térképet, és összegyűjti az összes pecsétet, addigra gyakorlatilag már körbe is járta a teljes fesztivál területet! Ezután a tájékozódás a Szigeten gyerekjáték lesz!

11872191_10154243701178975_1175993747362454104_o.jpgFotó: facebook.com/SzigetFestival

Jó volt magyarnak lenni, jó volt magyar zenét hallgatni

Az idei fesztivál egészen érdekes módon, de mégis visszaadott valamit abból, amikor még egyensúlyban voltak a magyar és külföldi vendégek, hiszen mostanra már nagyjából 80%-ban a határokon túlról érkeznek a Sziget-lakók. Ennek ellenére most tényleg jó volt magyarnak lenni a szabadság szigetén, ami főleg az esti órákban mutatkozott meg a Petőfi – VOLT Színpadnál. És talán itt volt a legjobb érezni azt a nemzetközi sokszínűséget, ami jellemző a fesztiválra. Bizony voltak olyan külföldi fiatalok, akik egy-egy este a Nagyszínpad helyett, inkább valamelyik magyar együttesre voltak kíváncsiák. És így fordulhatott elő az is, hogy az esti koncerteken szinte mindig teltházzal üzemelt a magyar színpad. Halott Pénzék koncertjén ráadásul még egy francia brigád is remekül érezte magát, heves zászlólengetésekkel kifejezvén ezt. :)

Kiemelendő a Mary PopKids, és az Intim Torna Illegál fellépése, az egyiken túlnyomóan angol, a másikon csak magyar dalok, mégis mind a kettőn fergeteges hangulat uralkodott. A kórusban éneklés, együtt tapsolás és ugrálás mindig tökéletes recept az oldott légkörhöz. Mit is lehet ilyenkor tenni, minthogy ránézel a melletted álló (érzékelhetően) külföldi lányra/fiúra és egymásra mosolyogva élitek tovább a koncertet.

 Figyelemreméltó Ella

Ha eddig még nem lett volna igazán ismert hazánkban – a Szigetes fellépésén Ella Eyre bebizonyította: igenis érdemes rá figyelni, és nem csak a Rudimental-al közösen készített ’Waiting all night” dala miatt, hanem a saját dalaira is! Fiatal kora ellenére elképesztő erejű hangjával megtöltötte az A38 sátrat és egy igazán pörgős, jó hangulatú koncertet adott.

Több ezer zászló a Nagyszínpadnál

A Sziget Fesztivál egyik csodás momentuma az, amikor több tucat nemzet zászlaja emelkedik a magasba. A Zászló Party az, amikor egészen biztosan látni a föld minden kontinenséről lobogót. Itt döbben rá az ember, hogy valóbban erre a pár napra a világ összes tájáról érkeznek ide zene szerető emberek.

Idén maga a fesztivál adott 15 ezer darab Sziget lengetőst, emellé csatlakozott a sok ezer fős saját zászlós Szitizen. Talán a legtöbb a holland színekből volt, de volt itt kanadai, ausztrál, új-zélandi, egyiptomi és sorolhatnánk még vagy 100 nemzetet… (na jó annyit nem, mivel összesen 95 országból érkeztek hozzánk)

Azok a lábak és még énekelni is tud…

Foxes, azaz Louisa Rose Allen egy angliai énekesnő, szövegíró, aki különleges személyiségével egyszerűen lehengerelte a Sziget közönségét. A fiatal művésznő, ha lehet ilyet mondani, akkor a legfranciább brit, akit valaha is láthattunk színpadon. Ugyanis, ha rápillantunk arcára, bizony egy az egyben mintha csak egy csodálatos francia nőt látnánk, aki épp most toppant ki a Champs-Élysées köveire.

Foxes-nak a fellépést tekintve egyébként nem volt könnyű dolga, hiszen a szomszédban épp egy világsztár együttes, a Kings Of Leon zenélt, aminek köszönheteőn jó pár ezer ember hiányzott a sátorból. Persze a kisasszonyt ez nem izgatta, és egy zseniális koncertet adott. Volt itt minden, beleértve a híres „No Scrubs” című dal feldolgozását, illetve a „Youth” című slágerre való tombolást is. Nagyon jól döntött az, aki inkább ezt a programot választotta a Main Stage helyett.

20792998456_79bcabd472_b.jpgFotó: Nathan Dobbelaere

H&M Loves Music – Szitizen Loves H&M

A Sziget Fesztivál egyik legjobb – nem zenei – programhelyszíne a H&M által kialakított tér volt. Az érdeklődök napközben kiélhették kreativitásukat is: tornacipőt festhettek és dekorálhattak, virágkoszorút készíthettek (ami elmaradhatatlan kelléke a lányok fesztivál-szettjének). Emellett többek között részt vehettünk sminkelésen, felülhettünk körhintára, játszhattunk különböző nyereményekért dartson, vagy akár készíthettünk mozgóképes üdvözletet magunkról.

Milky Chance állta az esőt

A német duó fellépése a „legrosszabb” pillanatban érkezett meg: a fesztivál utolsó estéjén épp akkor érkezett meg a vihar, mire elkezdődött a koncertjük. Az A38 színpad befogadóképessége korlátozott, hamar kikerült a megtelt felirat, és az eső miatt még többen szerettek volna fedett helyre bemenekülni, így hatalmas tömeg alakult ki a sátorban.

Ám a zenekar nagyjából az első szám alatt elfeledetett az emberrel mindent: azt is, hogy kint épp szakad az eső, azt is, hogy teljesen eláztunk, és jó eséllyel megfázással fogunk otthon feküdni, azt is, hogy nincs igazán helyünk a tömegben.

A Passenger hozta az End Show kézműves változatát

Amíg az utolsó órákban Martin Garrix a tömött Nagyszínpad előtt „tekerte” a záró-showt, addig az A38 színpadnál a Passenger együttes énekese, Mike Rosenberg egy szál gitáron megmutatta, miként is lehet elvarázsolni a hallgatóságot. És persze mutaott egy kis görbe tükröt is, hogy tessék így is lehet búcsúzni egy fesztiváltól, nem kellenek ehhez lézerfények és brutális bassszus.

Ahogy vártuk a jól ismert melankólikus dalokat megkaptuk, és itt mindenki ezt várta… A számok között egyébként rengeteget kommunikáló Rosenberg tökéletesen összhangba tudta hozni magát a közönséggel. Remekül felépített produkciójában említést érdemel például a George Ezra féle „Budapest” nóta, amely után rögtön rákezdett a legnagyobb „Let Her Go” című slágerére. Jött a libabőr, és a több ezer fős embertömeg együtt éneklése, ez volt az egyik legmaradandóbb emlék a 7 nap közül. A levegőben szinte tapintani lehetett a meghatottságot. A koncert utolsó részére már igencsak megcsappant az A38 létszáma, hiszen elindult a tüzijáték, amire természetesen sokan kirohantak, mert mégis csak ez a Sziget legnagyobb látványa. És valóban megérte megnézni! :)

11903865_10154250386493975_3037301327748644220_n.jpgFotó: Varga Benedek

Fuerza Bruta = Csoda a fejek fölött

Kicsit viccesen hangzik, hogy nem valamelyik előadóra mondjuk ezt, de idén a Sziget legnagyobb durranása minden bizonnyal ez az argentín utcaszínház volt. A Fuerza különleges világa egyszerűen leírhatatlan. A tornászokból és akrobatákból álló csoport világszínvonalú mutatványai minden látogatót lenyűgöztek. Fejek fölött repkedő emberek, egy hatalmas felfújt buborék, zseniális vizuál és meggyőző hanghatások. Valamikor leereszkednek és megérintheted a szereplőket, valamikor pedig a buborék tetején lépkednek. Az intenzív előadás végén pedig egy váratlan fordulattal a középen állók kaptak egy kis zuhanyt, így egy igazi örömteli esőtánccal fejeződött be a produkció. Egyszer hagyjatok ki egy koncertet, és nézzétek meg őket, mert ez valóban életreszóló élmény!

11816371_10154240016993975_5728743178980455286_o.jpgFotó: Mudra László

A 2016-os Sziget Fesztivál augusztus 10. és 17. között csábít majd el minket egy hétre, ami azt is jelenti, hogy a zene ismét szerdától-szerdáig dübörög majd a Hajógyárin. Jó hír, hogy már most több nagy név is bejelentette európai turnéját a nyárra, ennek köszönhetően pozitív előjelekkel várhatjuk a nyári fesztiválokat.

Addig is eresszétek el fantáziátokat, és töltsétek ki a Sziget kívánsággépet. Jövőre találkozunk!

Főkép: facebook.com/SzigetFestival

Készítette: Barna Borbála és Kászon Tamás

 

Végezetül jöjjön még egy kis Sziget-élmény

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr828007583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása