Látogatórekordot, és hatalmas bulikat hozott az idei VOLT Fesztivál!
2015. július 20. írta: Kászon Tomi

Látogatórekordot, és hatalmas bulikat hozott az idei VOLT Fesztivál!

11665564_10153028816784227_4958582703841377198_n.jpg

A július 4-én véget ért fesztiválra minden eddiginél többen voltak kíváncsiak. Sopron még mindig hbátlan fesztiválváros, ahova a sztárfellépők sem pihenni érkeztek!

A fesztivál nem hivatalosan a VOLT-vonatok indulásával kezdődött. A Keleti pályaudvarról június 30-án indult meg a szokásosnál hosszabb GYSEV szerelvény. És, ahogy az ilyenkor lenni szokott, bizony több száz fesztiválozóval. A vagonokban már ekkor csupa önfeledt fiatalt lehetett látni, persze voltak olyanok is, akik még nagy erőfeszítések árán próbáltak túljutni a szűkös vasútiajtókon…

img_1588.jpgFotó: Kászon Tamás

Sopron városa (mint mindig) ezúttal is nagyon készült a fesztiválozók fogadására. A pályaudvar VOLT-ba öltöztetése, illetve az utasok maradéktalan tájékoztatása a legalapvetőbb dolog, de azért manapság már ezt is érdemes megemlíteni. Csak egy példa: A pályaudvari váróterem egyik szegletében lehetett venni a helyi buszjáratra jegyeket, bérleteket, sőt az ottani munkatárs kedvesen felhívta a figyelmet a pulton található menetrendre is. Hát mi ez, ha nem túláradó odafigyelés?!

A 23. VOLT Fesztivált ebben az évben június 30. és július 4. között rendezték meg. A nulladik napon szinte csak jubiláló együttesek léptek színpadra. Többek között óriási bulit csapott az 5. születésnapos Intim Torna Illegál, és a 20. születésnapját ünneplő Heaven Street Seven is. És persze nem mehetünk el szó nélkül az őrületes éjjeli koncertet adó Irie Maffia mellett sem. Esélyes, hogy ők vitték el a 0. nap legjobb bulija címet.

10986567_10153111178644983_182676350524210558_o.jpgFotó: Nagy Márton

Sopron idén az időjárást tekintve is kegyeibe fogadta a fesztiválozókat, ugyanis már az első naptól kezdve, több mint 30 fokos kánikula volt. Aminek köszönhetően mindenhol lengén öltözött lányokat, és póló nélküli urakat lehetett látni. (Sokak nagy-nagy örömére.)

A vagány koncertek sorát az első napon a Fran Palermo kezdte. A kora délutáni időpont ellenére szépen megmozgatták a MasterCard Terasz kissé álmos közönségét. Talán a jövőbeni fesztiválokon egyszer már kapnak egy esti időpontot is. Megérdemelnék!

A Sopron Színpadon szintén a délután folyamán csodás éneklést mutatott be Járai Márk. A Halott Pénzből ismert előadó leginkább feldolgozás dalokat énekelt, többek között Ed Sheeran-től is.

dsc_0513.jpgFotó: Dancs Enikő Bianka 

Az este további része úgy nézett ki, hogy jött Lukács Laci (Tankcsapda), jött Kiss Tibi (Quimby), a Jana Színpadon pedig Kowalsky-ék adtak egy teltházas bulit. Ez így szorosan egymás után eléggé ütős volt.

A magyar koncertek után jöttek Slash-ék, és kegyetlenül odacsaptak. A betűk helyett beszéljen a Paradise City felvétele.

A július 2-i nap érdemi része egészen korán indult a sajtóorgánumok képviselőinek, ugyanis ekkor érkezett a szokásos fesztivállátogatásra Sopron és környéke országgyűlési képviselője, Firtl Mátyás. Aki a fesztivál két főszervezőjével Lobenwein Norberttel és Fülöp Zoltánnal közösen járta be a legfontosabb helyszíneket. Természetesen a séta közben méltatta a VOLT Fesztivál jelentőségét, illetve a szervezők érdemeit:

img_4030-2.jpg

„Az idei VOLT-on is megbizonyosodhatunk arról, hogy a fesztivál és annak programkínálata állandó megújulásra képes. A szervezők kreativitását bizonyítja, hogy a szórakoztató programok mellett a civil szervezetekkel, művészetekkel, közélettel kapcsolatban is mindig tudnak újat mutatni.” – nyilatkozta Firtl Mátyás.

 

 

A nap zenei programjai közül ki lehet emelni a mindig remek hangulatban éneklő Odett koncertjét. A Jana Színpad szép számű közönsége ezúttal is élvezte a performanszot. Főleg, amikor az énekesnő bevetette magát tömegbe. :)

img_1667.JPGFotó: Kászon Tamás

Ezt követően a Jana Színpadon jött a Lilly Wood & the Prick formáció, akik hozták a kellemes ejtőzős hangulatot, és valljuk be a legtöbben mégis csak a „Prayer In C” sláger miatt kukkantottuk meg őket.

Ezzel egyidőben a MasterCard Teraszon óriási buli alakult, ugyanis a magyarok által igencsak kedvelt Soerii & Poolek zenélt, természetesen Papp Szabival kiegészülve. Egyébként ez a helyszín sajnos nem egy rajongóbarát terep, hiszen alig több százan férnek be, a nézősereg másik része pedig általában kintről figyeli az eseményeket, ami azt eredményezi, hogy elállják az arra közlekedők útját. A fesztivál stábjának egy picit át kéne gondolnia, hogy mely együtteseket tesznek erre a színpadra.

dsc_0211.jpgFotó: Dancs Enikő Bianka

Az est fénypontja a Nagyszínpadon fellépő Bastille volt, bár a tavalyi Szigetes fellépés után nagyjából tudtuk mire számíthatunk tőlük, mégis több tízezer ember érkezett miattuk a színpad elé. No, és persze a VIP teraszon sem volt már sok hely. A koncert rendben volt, bár nem nyújtott semmi extrát. A Nagyszínpadnál késő este az ismert brit d’n’b DJ, Wilkinson mozgatta meg az éjjeli baglyokat.

A város, amire mindig számíthatunk

A hűség városát egyébként érdemes felfedezni a fesztivál ideje alatt is. Hiszen ilyenkor számos étkezde, és bár várja a megfáradt vendégeket, külön VOLT menükkel és remek akciókkal.  Elég, ha csak a Várkerületben lévő Papa Joe amerikai étteremre gondolunk, vagy épp a Széchenyi térnél lévő Ottimo Burger-re. Az édesebb szájúaknak elég jó opció a Nagymama Palacsintázója, illetve az ínyencebbeknek a Gino Cukrászda. Sopron legízletesebb fagyizója, csakúgy mint Pesten, minden bizonnyal a Levendula Kézműves Fagylaltozó.

img_1722.jpg

A péntek már relatíve korán elkezdődött, ugyanis délben miután Kis Grófo érthetetlen módon teltházat csinált a nem nagy befogadóképességű Heti Válasz Borfesztivál színpadnál, következett az OTP-Junior Petőfi Nagyszínpad, és a délutáni Mary PopKids koncert. Bártfalvi Sanyiék bár nem sok ember előtt, de annál nagyobb lelkesedéssel zenéltek.

11722495_10153437886549304_2431414936318776820_o.jpgFotó: Emil Chalhoub Photos

Utánuk jöttek Papp Szabiék (Supernem) a túloldalról, és hatalmas lendülettel vágtak mindenkit „padlóhoz”. Az egyik legjobb fesztiválzenekar ők, az tuti! A délutáni magyar programot az OTP –Junior Petőfi Nagyszínpadon a hölgyek körében igencsak kedvelt Halott Pénz zárta. Ekkor már szemmel láthatóan megjöttek a napijegyes vendégek is. És bizony olyanok is akadtak, akik a folyadékpótlás mellett a táplálékbevitelre is figyeltek, és egy gyros box társaságában álltak be a tömeg közepébe... :)  A koncert végén tízezer lufi elengedésével jeleztük, hogy fontos számunkra a bolygó, ahol élünk.

11700817_10153030606264227_2577129312319146380_n.jpgFotó: Mudra László

Ez a nap egyébként teltházas volt, ami köszönhető David Guetta lemezpörgetésének. A francia DJ kezdésére akkora tömeg gyűlt össze, hogy már a VIP teraszra sem engedtek fel embereket, így hatalmas szerencséje volt annak, aki előzőleg már ott tartózkodott. Bár sokak szerint Guetta meghívása felesleges volt, azonban mégis jó mérce az, ha valaki miatt megtelik a Lővér kemping.

10649862_10153032363609227_5962259248317815491_n.jpg

Nem sűrűn fordul elő az, hogy a legnagyobb rajongótáborral bíró fesztivál együttes, pontosabban a Punnany Massif éjjel 1-kor kezdjen. De most ez is megtörtént, és akkor már csináltak egy laza táblás házat az OTP színpadnál. Egy megjegyzés: „Az utolsó tánc” élőben zseniális!

Idén nem lett extra nap, így szokásosan a szombattal búcsúzott tőlünk a VOLT. Jöhettek az utolsó buszra szállások, az utolsó szép napsütéses pillantások. Apropó buszozás… A belvárosból a Lővérekbe tartó járatokon általában élmény utazni. Mert olyanra, azért ritkán van példa, hogy egy utas az egyik megállóban körülbelül háromszor leszálljon jegyet váltani, és mindegyik alkalom után a sofőrnő nemet mondjon a megváltott tikettre.

Kánikula, megfáradt emberek, de a lendület és a rajongás változatlan. A The Biebers együttes nyomta is a híres szexizést, és megalapozta az esti jóérzetet. Ebben az évben a Nagy-Szín-Pad versenyt az Ocho Macho zenekar nyerte, ezáltal a legnagyobb nevek előtt léphettek fel. Meg is hálálták a bizalmat, hiszen a mediterrán légkör mellé, a hamisítatlan fieszta hangulatot is megkaptuk.

 

A forró időjárás miatt bizony liter számra fogytak a fröccsök és a sörök (ha még csak ezek fogytak volna…), így az esti programra már kifejezetten jó állapotba került úgy ámblokk az egész VOLT közösség. Ákos leénekelte nekünk a csillagokat, míg Fluorékkal még itt is a rakpartra gondolhattunk, no meg a roppant népszerű „Emlékszem Sopronban” sem maradhatott el.

Amikor már mindenki kezdett volna arra gondolni, hogy a következő nap melyik vonattal menjen haza, na akkor jött a nagy öreg, a brit Fatboy Slim. Aki olyan szettett vágott az arcunkba, amit szerintem még most is emlegetünk. Ugye a Rockafeller Skank megvan mindenkinek?

 

Nekünk ilyen VOLT

"Első „voltfesztiválozós” szemszögéből – Avagy miért térnék vissza jövőre is Sopronba.

  1. Mindent átfogó / megkönnyítő szervezés:

Mivel először vettem részt a fesztiválon, és a várost sem ismer(t)em, így mindenben az internetre támaszkodtam. A VOLT fesztivál hivatalos honlapján keresztül foglaltam szállást is, amiből következik a számomra első fő pozitívum: Mindent el lehetett intézni a honlapon keresztül - a vonat utat, a szállást, a helyi közlekedést, a fesztivál által javasolt, „VOLT” logókkal ellátott vendéglátó-egységekben a jó / minőségi étkezéseket (4 nap alatt sikerült törzsvendéggé válnom egy étteremben).

És a legfontosabb: Hála a hivatalos transzfer buszoknak, amik a szállást kapujától a fesztivál kapujáig szállítottak mindennap, nem kellett egy (számomra) idegen városban hajnalban a térképpel vagy a taxi szerzéssel bajlódnom. Mindezt kedvezményes áru bérletért.

  1. Gyorsaság:

Sosem kellett órákig, vagy akár félóráig sorban állnom: Sem a fesztiválra bejutáskor, sem a kártyafeltöltő pontokon. Mindig minden haladt.

  1. Maga a fesztivál:

Ha egy szóval kellene jellemezni, azt mondanám, a VOLT fesztivál egy CSALÁDIAS fesztivál. Az emberek közvetlenek voltak egymással, ha épp hajnalban hazafelé csak Melletted volt hely a buszon, akkor azért, ha valaki egy koncerten tüzet / cigit szeretett volna kérni, akkor azért. Az egész várost átjárta a „fesztivál szelleme”, így az ott töltött napjaim során, akárhol jártam, ha megláttam egy VOLT karszalagos embert, önkéntelenül is mosolyogtam, és azt éreztem: Itt most mindenki egy nagy család / közösség része.

+1 Természetesen maguk a fellépők:

A műfaji összetétel vegyes volt, így azt gondolom, nem akad olyan ember, aki ne találna számára érdekes műsort – akár a külföldi – akár a hazai zenészek között.

Mindent összevetve, a VOLT fesztivál az egyik legjobb választás a nyári fesztiválszezonban!" - (Barna Bori)

img_1746.JPGFotó: Kászon Tamás

"Immáron harmadjára látogattam el méltán híres hazai fesztiválunkra, amely a VOLT névre hallgat. Azt kell mondanom, egyszer sem bántam meg. Sőt... Számomra évről-évre csak jobb lett, egyre szívonalasabbá nőtt a szememben.  A híresebbnél híresebb magyar és külföldi előadók mellett a szervezők felkaroltak kevésbé ismert, ám annál jobb hangulatot teremtő zenészeket is, amit nagy örömmel fogadott mindenki. 

Az atmoszféra egyszerre családias, meghitt és közvetlen, valamint frenetikus, pörgős és ütős. Minden évben megvannak a hagyományos és sajátságos zenei, gasztronómiai,egyéb szórakozási lehetőséget nyújtó helyszínek, ám ezen felül minden évben előrukkolnak valami újjal, idén például egy nagyon praktikus ötlettel álltak elő a szervezők: két- egymással szembeni- nagyszínpaddal, ami lehetővé tette a fesztiválozók gyors áttelepülését két koncert között, illetve biztosította a pontos kezdéseket. Azt gondolom, ami számomra azt jelenti, hogy „fesztivál”, az benne foglaltatik a soproni Lővérek kora nyári rendezvényében. Bennem maradandó élményeket hagyott a VOLT idén is, bízom benne, hogy a mondás találó, és:

Jövőre, Veletek, ugyanitt! :)" - (Vincze Kata)

A VOLT a várossal együtt tehát idén nyáron is hű maradt magához, és minden úgy történt, ahogy azt előzőleg a fesztiválozók elképzelték. Talán a mostani felhozatal nem volt olyan erős, mint a tavalyi, ennek ellenére minden eddiginél több embert vonzott az ország egyik legnagyobb zenei találkozója.

Mert tudjátok mindenhol jó, de legjobb Sopron!

Főkép: Varga Benedek

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr297963264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása