„Minden alkotásomban megjelenik a régi világ öröksége, a régiek lenyomata”
2023. február 07. írta: Talabos Dávidné Lukács Nikolett

„Minden alkotásomban megjelenik a régi világ öröksége, a régiek lenyomata”

Interjú Berzsán Esztivel

image_6487327_2.JPG

Berzsán Eszti egy igazán sokoldalú személyiség. Írásai műfaja is elképesztően szerteágazó, hiszen a novelláktól a gyerekmesékig terjed, 2021-ben pedig megjelent nagyregénye, a 610 oldalas Borbála gyűrűje. Rajzai magyar szívvel teliek, büszkék, életvidámak, szívet melengetőek, Petőfi Sándor, Nagy László, Weöres Sándor világát idézik. Eszti mindezek mellett blogot ír, táskákat készít, de világa még sokkal több mindenből áll. Nagyon örülök, hogy vállalkozott egy beszélgetésre, amelyben bevezetett engem is ebbe az irigylésre méltó univerzumba.

Mesélnél a gyerekkorodról? Mikor kezdődött az életedben az írás?

Berzsán Eszti: Történeteket mesélek a kezdetektől, mióta csak az eszemet tudom. Nagyon hamar kezdtem beszélni, és már másfél évesen követeltem a “cejuzát, papíjt”, hogy rajzolhassak. Megrajzoltam mindent, ami ért, örömöt, bánatot a rajzzal dolgoztam fel. Ez már az írás csírája volt. A művészi pálya magától értetődő volt, természetes út, mert maga az alkotás folyamata is olyan természetes számomra, mint a lélegzetvétel.

Novellákat, meséket és regényeket írsz, elképesztően színes a világod, mint a rajzaid.

Berzsán Eszti: Igen… írok. És rajzolok is. Írónak és rajzolónak egyaránt tekintem magamat, egyformán szeretem mindkettőt. Rajzolni olyan, mintha levegőt vennék, írni olyan, mintha sóhajtanék. Szeretem a magyar nyelvet, szeretem a nyelvtanunkat, a választékos kifejezésmódunkat, és imádom, hogy íróként az irodalom egy korlátlan hatalom a kezemben. Bármit megteremthetek, és aztán a saját magam által teremtett világot már valóságként kezelhetem, sőt, ebbe a valóságba bevonzhatom az olvasóimat.

Velem létezik mindkét kifejezésmód, a rajz és az írás is. Tulajdonképpen akkor is írok, amikor rajzolok, csak akkor vonalakkal mesélek, amikor könyvet írok, akkor pedig betűkkel rajzolok. Csatornák ezek, amiken keresztül közölni, adni tudok. Csodálatos! 2021-ben jelent meg nagyregényem, a 610 oldalas Borbála gyűrűje, mely egy több szálon futó, izgalmas, szórakoztató regény, szenvedéllyel, szerelemmel, utazással, nyomozással és igaz barátságokkal. Ez egy nagyon jó könyv. Szeretem a régi dolgokat, vonz a klasszikus, ezért minden alkotásomban - legyen az történet vagy kép -, megjelenik a klasszikus vonal, a régi világ öröksége, a régiek lenyomata. Éjféli novellák és Éjféli novellák 2. című novella gyűjteményeimben könnyed, vagy épp szívekig hatoló, megható novelláim olvashatóak. Idén minimum két új regénnyel érkezem. Arról írok mindig, ami érdekel, amivel szívesen töltök hosszú hónapokat, aminek szívesen utána nézek, utána nyomozok. Amikor írok, benne létezem abban a világban, amit teremtettem, és ezt az érzést roppant mód kedvelem. Rajzban a kontúros, konkrét kifejezésmód, írásban pedig a cselekményes, akár több szálon bonyolódó, érzelmes, titokzatos, megfejtésre váró történetek az én világom. Szeretem a kapcsolatokat, a miérteket boncolgatni, végiggondolni.
image_6483441_1.JPG

Gyerekeknek is írsz történeteket, ezeket miért tartod fontosnak?

Berzsán Eszti: Szeretem a jó meséket, és a lelkemben sok mese él. Fakad belőlem a mesélés... és egyébként mindig is csináltam. Kiskoromban kilométer hosszú papírokat elrajzoltam. Királylányok, sárkányok, hercegek, mesebeli kalandok sorozatok formájában. Így meséltem. Annál komplexebb élmény kevés van, mint megírni és megrajzolni egy saját mesét. Saját karaktereket teremteni, saját világot életre kelteni. El sem tudom képzelni már enélkül az életemet. Nem is vállalom más mesekönyvek illusztrálását, mert kizárólag a saját mesekönyveimen dolgozom. Szeretném, ha folyamatosan tudnának kijönni az újabb és újabb meséim. Nagy az érdeklődés, meséim szereplői sok család új kedvencei lettek. 

Ezek a mesekönyvek egyediek. A kicsi lányom az egyik főszereplő, Felícia. A saját nevén szerepel a mesékben, és a saját személyiségét szőttem bele a történetekbe. Ő keveredik mindenféle kalandokba Álomfölde világában. Van egy kis plüss cicája, Tulipán, aki életre kel a mesében. Aztán az első mesekönyvem után gondoltam egyet, és kiemeltem Tulipánt a meséből, majd felépítettem köré egy másik mesebeli világot. Tulipán kislány cica, Turmix pedig kisfiú cica, legjobb barátok és mindent együtt csinálnak. A két kiscica könyveket az ovis, kisiskolás korosztálynak írom, a Felícia könyveket pedig a nagyobbacska iskolásoknak. Meséim egyaránt szólnak fiúknak és lányoknak.

A célom új klasszikust teremteni. Részletgazdag, színes, varázslatos rajzokkal rajzolom tele a könyveimet, gyakorlatilag fel sem tűnik a szöveg, úgy körberajzolom. Ezáltal a kis olvasóimat beszippantja a mese, amit olvasnak, nézik-nézik a képeket, és úgy érzik, mintha egy filmet néznének, mintha ott lennének ők maguk is. Meséimben mindig van jellemfejlődés, megoldás bizonyos problémákra. Az életből veszem a témákat, és ez a valódiság átszüremlik a történeteimen.
image_6487327_3.JPG

Illusztrátor vagy, hihetetlen egyedi világgal...

Berzsán Eszti: Az érzelmeimet, a velem történt eseményeket kiskorom óta megrajzolom. Úgy működöm, mint egy transzformátor, és az engem körülvevő valóság, amivel találkozom, bennem átalakulva, új formát öltve jelenik meg a rajzaimban. Úgy fogalmaznék, hogy nem volt egy kezdeti pont, amikor elkezdtem rajzolni, mert a rajzolás a lehető legtermészetesebb tevékenységem volt mindig is, amit a legjobban szerettem. Valójában nem tettem mást, mint hogy az iskolai évek során kiműveltem a tehetséget, amit kaptam, mint egy drágakövet kicsiszolgattam remek tanárok és rengeteg szorgalom segítségével. 

Minden inspirál. Olyan nyitott állapotban élek, hogy valóban minden inspirál, ami csak történik velem, amit csak látok. Színek, formák, találkozások. Ihlet nélkül is lehet alkotni, de minek? Az a kép/könyv/zene/bármi, amiben nincs meg az a plusz fűszer, ami elengedhetetlen, az nem fog megérinteni, száraz lesz és lényegtelen. Én ihletett állapotban szeretek lenni. Azt szoktam mondani, hogy egy folyamatos ihletett, vagy inkább ihlethető állapotban kell létezni. Minden hat rám, minden körülmény megérint és inspirál. Én már majd’ egy évtizede így létezem. Az alkotás pedig egy ilyen állapotból egyenesen következik. Az alkotás olyan, mint egy önmagát lemerítő és feltöltő akkumulátor. Munka közben elfárad az ember, de közben a tevékenység, amit mindennél jobban szeret csinálni, fel is tölti, és ez a fajta feltöltődés olyan mágnes, ami újra és újra az üres papír elé húz.

Szeretem felfedezni a jóságot és a művészetet a világban, szeretem, amikor megcsillan az értelem, a valódi érték az emberi lelkekben. Olyan, mintha erre vadásznék, mintha ezt külön figyelném. Meg is említem egy-egy véletlen találkozás és beszélgetés végén új ismerőseimnek - ha úgy volt -, hogy nagyon jó a kisugárzásuk, hogy jó velük beszélgetni, és nem félek attól, hogy kifejezzem az érzéseimet, szimpátiámat. Az emberek rendszerint meglepődnek, nem szokványos az ilyesfajta őszinte és direkt érzelemnyilvánítás. De úgy gondolom, nekem lehet. Miért ne? Úgy élek, hogy a lehető legszabadabban cselekedjek, gondolkodjam. Az évek múlásával az ember ráébred, hogy egy élete van, és rövid az élet a túl sok formalitáshoz, feszengéshez. 
image_6487327_4.JPG

Bevallom, hogy én először a Magyar lélek sorozatoddal találkoztam, imádom minden darabját. Mesélnél ennek a keletkezésél?

Berzsán Eszti: A Magyar lélek sorozat 2022. márciusában, nőnapkor indult egy nagy sikerű képpel. Minden nap rajzolom, folytatom a sorozatot. Jelenleg van egy lezárt I. és II. gyűjtemény, és fut egy folyamatban lévő III. gyűjtemény. A képeken találkozik a klasszikus és a modern világ, a népi hagyományok és a mai felfogás. Rajzaimon tradicionális helyszínek, hungarikumok, nemzeti értékek jelennek meg olyan fogyasztható és imádnivaló stílusban kivitelezve, aminek kortól, nemtől, bármiféle hovatartozástól függetlenül nem tudnak ellenállni az emberek. A Magyar lélek lányka belopta magát a magyar szívekbe és a magyarokat szerető szívekbe, mert hogy külföldről is nagyon sokan viszik a képeket, hűtőmágneseket, naptárakat. A magyar lelkeknek örömforrás és gyógyír is ez a sorozat, mert megmutatja, hogy történjék bármi, teljen el akárhány év, legyen éppen bármilyen rendszer, magyarnak lenni jó és büszkeség. Mert mennyi szépség, mennyi íz, mennyi gyönyörűség lakozik ebben a kicsiny országban…! A Magyar lélek sorozat egy nemzeti kincs, én végtelenül büszke vagyok rá, és ennek megfelelően óvom is.

Van kedvenc képed? Van kedvenc versed?

Berzsán Eszti: Vannak kedvenc képeim és nekem kedves verseim is, de inkább azt mondom, hogy kedvenc alkotóim, művésziem vannak. Tehetséges, zseniális emberek, akikből természetesen fakadt a teremtés, az alkotás, és egész nemzetünknek, vagy épp a világ számára maradandót alkottak.

Az élet mulandó, a művészet örök. Örök körforgás, eleven, halhatatlan tenger. Hadd hozzak egy gyönyörű példát: William Shakespeare 1595-ben megírta a Szentivánéji álmot, mely az egyik legtöbbet játszott drámája lett, az ifjú Felix Mendelssohn pedig tizenhét éves korában, 1826-ban megírta a Szentivánéji álom tündéri nyitányát... én pedig itt, 2023-ban olvashatom, hallgathatom azt a csodát, ami az ő lelkükből született. És rajzolok is hozzá én magam, hozzáteszem azt, ami meg nálam van… az alkotás által bekapcsolódom a halhatatlanok művészetének folyamába, és így kerekedik ki egy csodálatos, színes, ámulatba ejtő, örök valóság, mely az emberi lélek teremtményeiből, az alkotás gyümölcseiből áll össze… a művészet örök.

Gyerekkoromban gyakran üldögéltem a kanapén és művészeti albumokat lapozgattam. Nem mondták, hogy kell, nem adták a kezembe, csak ott volt a polcon és lekötött engem. Kedvenceim: Egon Schiele, Henri de Toulouse-Lautrec, Johannes Vermeer, Lotz Károly. Mindegyik másért, de mindegyik az őserőért, az ösztönösségért, a tökéletességért, a lendületért, a vitathatatlan tehetségért. A védjeggyé vált, sok közül is azonnal felismerhető stílusért meg kell dolgozni, ez így volt régen, és így van ma is. Nem lehet megspórolni az időt, a lelki érést, az önismeretet, a belső fejlődést. Gyakorlás és tanulás nélkül nem megy, bele kell tenni az időt, energiát, bele kell tennie az embernek mindenét, hogy megtalálja a saját hangját, hogy azon tudjon szólni a közönségéhez…

A magyar verseket most sokat olvasom a Magyar lélek sorozatom miatt, amit folyamatosan rajzolok. Petőfi Sándor méltán világhírű. Zseniális költő, hatalmas érzelmi töltettel, szenvedéllyel és lélekkel létezett. Csodálom. De említhetném kedvenceim közt Weöres Sándort a hihetetlen zeneiségéért, Nagy Lászlót az érzékenységéért, amivel olyan finoman fest a verseiben, vagy épp Juhász Gyulát az őszinte hangjáért…

Blogot is írsz, kiknek ajánlod ezt?

Berzsán Eszti: A blogom a személyes naplóm a weboldalamon (www.esztiberzsan.com), de a Facebook oldalamat úgy vezetem, mint egy személyes blogot, rajzolok, írok, megosztom a követőimmel a gondolataimat. Ezáltal jobban megismerhető vagyok, aki szeretne, közelebb tud kerülni hozzám, a belső világomhoz. Megosztom napi sztorikban az interneten a hátteret, betekintést engedek a munkafolyamataimba, részleteket mutatok készülő könyveimből, illusztrációimból. Szerintem izgalmas végiggörgetni a napjaimat sztoriban, mindig igyekszem változatos tartalommal szolgálni.

Nyolc éve minden nap jelen vagyok a social világban, több platformot kezelek és szeretem a közönségemet. Élőzöm is időnként, bár nem vagyok kamera-ember, jobb szeretem az írott szót. Azt gondolom, hogy az emberek a képeimen keresztül ismertek meg engem, az első években szavak nélkül beszéltem velük, úgy üzentem, és ők mindent értettek. Aztán eljött a kiállítások ideje, és fejlődött, szélesedett a munkásságom. Mindig előre látok egy-két évvel - és a messze látó szememmel tíz évre is a ködös távolba -, és mindig megvan a megoldás, mi a következő lépés, mit hogy lesz a legjobb csinálni. Férjem, aki egyben a legjobb barátom, együtt építi velem a Berzsán Eszti világot, együtt beszélgetve csodákat teremtünk gondolatban, aztán kitartó szorgalommal a valóságban is…
image_6483441_1_2.JPG

Min dolgozol most akár illusztrációk, akár az írás kapcsán (ha lehet róla beszélni)?

Berzsán Eszti: Említettem, hogy idén két új könyvvel érkezem. Nos az egyik egy teljesen felszabadult, könnyed kikapcsolódást ígérő csajos történet egy szerelmi háromszögről, melynek főszereplője Tina. A másik regényem egy közeli jövőben játszódó Föld-Mars történet, a Szerelmem, Elena Martinus, egy távolságokon átívelő igaz szerelemmel… de érzem, hogy körülöttem lebeg egy eszméletlenül szép sellős regény is felnőtteknek. Alig várom, hogy odajussak, hogy azt írhatom, de már addig is rajzolom hozzá az álomszép sellős képeket, amiket meg is osztok a követőimmel az oldalaimon. Közeli céljaim, hogy mindazt, ami fejben már létezik, életre hívjam, megírjam a regényeimet, minél több emberhez eljussak a könyveimmel, a Magyar lélek sorozattal, a mesekönyveimmel és mindennel, ami a Berzsán Eszti világot alkotja… Szeretném virágba borítani azt a fát, amit évek óta nevelgetünk. Aztán egy Oscar díjas film is a terveim közt szerepel, szerintem nem lehetetlen! A forgatókönyv is megvan már nálam… aztán újabb filmek, könyvek, színházi darab és film is a könyveimből… határ a csillagos ég, én pedig berajzolom magam a csillagok közé.

Az olvasók itt találkozhatnak velem:

Online:

Facebook és Insta oldalaimon: nap mint nap új posztokkal jelentkezem.

Személyesen:

A pandémia előtti években öt önálló kiállításom volt. Ezeken az eseményeken mindig van lehetőség beszélgetésre, dedikáltatásra, művészi nyomatok és egyéb - rajzaimmal díszített - termékek vásárlására. 

Az aktualitásokról mindent megtalálhatnak követőim itt: www.facebook.com/esztiberzsan, www.instagram.com/esztiberzsan

berzsaneszti@gmail.com e-mail elérhetőségem, amennyiben valaki szeretne tőlem rendelni művészi nyomatot eredeti aláírással, eredetiséget igazoló tanusítvánnyal, vagy portrévarázslatot.

WEBSHOP, ahol minden beszerezhető:

WWW.ESZTIBERZSAN.COM

 image_6487327_1.JPG

A fotók Berzsán Eszti tulajdonát képezik.

Nagyon köszönjük a beszélgetést és nagyon sok sikert kívánunk a továbbiakban is!

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr9918043524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása