Már egymillió forintot gyűjtöttek a Színikritikusok díja fennmaradásáért – Alföldi Róbert és Tompa Andrea is az ügy nagykövete
2022. szeptember 12. írta: Kultúrjunkie

Már egymillió forintot gyűjtöttek a Színikritikusok díja fennmaradásáért – Alföldi Róbert és Tompa Andrea is az ügy nagykövete

alfoldirobert2018_foto_edervera.jpg

Alföldi Róberttel, Fodor Tamással, Székely Krisztával, Vidovszky Györggyel, Bodor Johannával, Tompa Andreával és a színházi szakma megannyi meghatározó alkotójával kezdett kampányba a Színházi Kritikusok Céhe az utolsó független szakmai díj jövőjéért.

A színikritikusok „azért díjaznak, mert a te előadásodon kívül láttak még száz másikat, és mégis téged tartanak a legérdemesebbnek, nem pedig azért, mert egy befolyásos és arrogáns bácsi azt mondta, hogy neked kell adni azt a szobrocskát” – véli Székely Csaba drámaíró, a Színházi Kritikusok Céhe adománygyűjtő kampányának egyik nagykövete.

Szeptember 1-jén indult kampánya során már egymillió forintnyi adományt gyűjtött a Színházi Kritikusok Céhe, amelynek célja az utolsó tisztán színházszakmai díj, a Színikritikusok díja jövőjének biztosítása. A kampány, amelynek során a magyar színházi élet meghatározó alkotói gyűjtenek adományokat a díj továbbélése érdekében, ide kattintva érhető el:  https://bit.ly/Jougyekert_Szinikritikusok-dija

A Színikritikusok díját először az 1979/1980-as évadban adták át. Azóta rendszerek jöttek, mentek, visszatértek, a díj azonban megmaradt – az alapításakor célként megfogalmazott – szigorúan politikamentes, értékelvű, szakmai alapokon nyugvó elismerésnek. Ilyen díjból mostanra csak ez az egy maradt hazánkban, ám megléte és hosszútávú fenntarthatósága ennek sem biztosított. A Színházi Kritikusok Céhe rendkívül fontosnak tartja, hogy a következő években is át tudja adni a díjat – követeik ehhez gyűjtenek az Új nap, új remények című kampányban adományokat.

A több évtizedes múltra visszatekintő, mintegy félszáz tagú Színházi Kritikusok Céhe alapítása óta a politikától független szervezet. Működését tagdíjakból és adományokból fedezik, állami támogatásuk nincsen (idén a Céh a Fővárosi Önkormányzattól támogatást nyert), és miután korábban éveken át hiába próbálkoztak az állami kultúratámogatásból forráshoz jutni, új megoldásokat keresnek.

A Színikritikusok díját 2009 óta a közönség számára is nyitott nagyszabású gálaesten adják át, amelynek helyszíne volt a Bethlen Téri Színház, a Budapest Bábszínház, a Katona József Színház, a Magyar Színház, a Nemzeti Színház, a Thália Színház, a Trafó, és olyan alkotók rendezték a színházi szakma ünnepének számító eseményt, mint Boross Martin, Gergye Krisztián, Göttinger Pál, Markó Róbert, Néder Panni, Novák Eszter, Pelsőczy Réka, Szabó Réka, Tengely Gábor, Znamenák István. Idén a díjátadó az Örkény Színházban lesz október 18-án, az est rendezője Mácsai Pál.

A gála megrendezésének, a díjak és a minden évben átadott életműdíj elkészítésének jelentős költségei vannak: a Céh azon dolgozik, hogy a díjátadó a jövőben is megtartható legyen.

Az adománygyűjtő kampányhoz a következők csatlakoztak nagykövetként: Alföldi Róbert színész-rendező, Béres Attila rendező-színházigazgató, Bodor Johanna koreográfus, Fodor Tamás színész-rendező, Hoffer Károly bábtervező-rendező, Kelemen Kristóf dramaturg-rendező, Kiss Ágnes bábszínész, rendező, bábszínház-igazgató, Koch Andrea színházi marketingszakértő, Kovács Bálint, a Színházi Kritikusok Céhe társelnöke, Lőrinczy György színházigazgató, Szabó György, a Trafó alapítója, Székely Csaba drámaíró, Székely Kriszta rendező, Tasnádi István drámaíró, Tompa Andrea író, Tóth Réka Ágnes író-dramaturg, Vidovszky György rendező.

Alföldi Róbert a következőt írta az adománygyűjtő oldalán: „Egyre zavarosabb minden körülöttünk. Egyre inkább nem a teljesítmény, nem a szakmai hozzáértés, nem az önálló gondolkodás az, ami számít, ami érték, hanem a – pardon – politikai seggnyalás. Egyre elveszettebbek vagyunk. Mi színházi alkotók is és a nézők is. (…) Fontos, hogy legyenek olyan igazodási pontok, amik ebben a zavaros időben is valós tartalmat és minőséget garantálnak. Ezért fontos, hogy a Színikritikusok díja maradjon, legyen, egyre inkább legyen, hiszen lassan ez az egyetlen olyan színházi díj, ami független és tényleg a szakmai minőségről szól.”

Székely Kriszta úgy fogalmazott: „Fontosnak tartom a visszajelzést. Fontosnak tartom, hogy a kiemelkedő művészi munkának lenyomata legyen. Fontosnak tartom, hogy legyen egy szakmai mérce, ami segít a közönségnek tájékozódni és nekünk művészeknek folyamatosan fejlődni.”

Fodor Tamás azt írta saját nagyköveti oldalán: „Van kritika, ami rosszul esik egy művésznek, de a kollektív bölcsesség – mondjuk a Színházi Kritikusok Céhe – által szavatolt bírálat nekünk, színháziaknak és nektek, színházat szeretőknek mindenképp hasznos. Jó volna, ha jövőre is lenne olyan megmérettetés, mint az őszi Kritikus-díj átadás. Segíts benne!”

Az idén 43. alkalommal adják át a Színházi Kritikusok Céhe tagjai által megszavazott díjakat, tizennégy kategóriában, emellett átadják az életműdíjat Cserhalmi Györgynek, a különdíjat az AlkalMáté Truppnak és a frissen alapított Jövő díjat két színházi nevelési társulatnak, a KÁVA Színháznak és a Kerekasztal Színháznak.

A kampány szeptember 30-ig tart. Támogatni az egyes nagykövetek saját oldalain lehet, két lépcsőben: az adomány összegének megadása után a támogató emailben kapja meg az utaláshoz szükséges részleteket.

A kampány itt érhető el: https://bit.ly/Jougyekert_Szinikritikusok-dija

Fotó: Éder Vera
Sajtóinformáció: Sajtóanyag

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr5417930145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása