„Ha valaki ezen a pályán képzeli el a jövőjét készüljön fel rá, hogy a napi munkája rajzolásból fog állni”
2022. augusztus 05. írta: Talabos Dávidné

„Ha valaki ezen a pályán képzeli el a jövőjét készüljön fel rá, hogy a napi munkája rajzolásból fog állni”

Beszélgetés Sváb József képregényrajzolóval, illusztrátorral

svab_jozsef_02.jpg

Sváb József illusztrátor, képregényrajzoló, rajztanár. Hihetetlen tehetséggel készít rajzokat, kedvelt témái a western történetek és a viktoriánus korszak olyan olvasmányai, mint a Bunbury, a Dracula vagy Sherlock Holmes. Könyve, a Képregényiskola ma is aktuális, a fiatal kezdőknek elengedhetetlen olvasmány. Sváb József a magyar képregény Korcsmáros Pál-díjjal jutalmazott művésze, akinek képregényeit a Füles és a Kedvenc is közli. Sváb Józseffel munkásságáról és mostani terveiről beszélgettünk.

A kezdetekről van tudomásom, de azt nem tudom, hogy melyik volt a kedvenc képregénye?

Sváb József: Elfogult vagyok a képregényekkel, így nagyon sok kedvencem van. Rajongásomat Zórád Ernő Winnetou képregénye indította el, ami 1975-ben jelent meg folytatásokban a Magyar Ifjúságban. Ez a mai napig a kedvencem. Gyermekkoromban népszerűek voltak az indiánregények, Karl May: Winnetou c. regényét nem sokkal korábban olvastam, ebben a képregényben megelevenedtek az olvasottak. Ettől fogva kezdtem el gyűjteni a képregényeket. Később szerencsés módon megismerkedhettem a külföldi, főleg francia képregényekkel is. Az egyik kiváló francia rajzoló, Jean Giraud (Moebius) nagy hatással volt rám. Az ő western sorozata a Blueberry, a kedvenc külföldi képregényem. 28 albumot rajzolt Blueberry kalandjaiból, amelyben végig követhetjük Giraud rajztudásának, rajzi világának fejlődését is. Lenyűgöznek az aprólékosan, hangulatosan megrajzolt képregényoldalai magabiztos rajztudása.

 

svab_jozsef_04.jpg

A könyve ma is hiánypótló. Van tudomása arról, hogy mennyire hasznos a fiatal képregény illusztrátorok számára?

Sváb József: Annak ellenére, hogy a Képregényiskola már 30 éves, nem vesztette el aktualitását, hiszen a képregény alkotás szabályai változatlanok. Közben persze új eszközök jelentek meg, elterjedt a digitális rajzolás, de az alapok megmaradtak. Jó érzés, hogy ma már neves rajzolókkal beszélgetve megemlítik, hogy milyen haszonnal forgatták fiatal korukban a könyvemet. Segített elindítani őket a pályájukon. Ezért már megérte megírnom.
194469720_4824350534249044_8959006334424185149_n.jpg

Mi az abszolút kedvenc téma? Láttam, hogy csodálatos illusztrációkat készített a Draculához, westernekhez, a Sherlock Holmes történetekhez.

Jómagam a viktoriánus irodalom szerelmese vagyok, nagyon örülök ennek a témának. Mi fogja meg benne leginkább?

Sváb József: A western továbbra is kedvenc műfaj maradt számomra. De mindig az a kedvenc téma, amin éppen dolgozom. Valóban vonz az 1800-as évek világa. Érdekes, mozgalmas korszak lehetett, új távlatok, lehetőségek nyíltak meg az emberiség számára. Ugyanakkor úgy vélem egyik kor sem jobb, mint a másik, csak más. Minden korban meg voltak az élet szépségei és árnyoldalai. A viktoriánus korszak, főleg, ha Angliára gondolunk, romantikus, mesés, nosztalgikus hangulatot kelt bennünk, a gázlámpákkal, lovas kocsikkal, viseletekkel. Anton Pieck képei jól visszaadják, mire gondolok.

Mit szeret Holmesban?

Sváb József: Holmes tipikus viktoriánus figura, a fentebb leírtak miatt is kedveljük. Ugyan bűnügyeket old meg, de ezek az ügyek a legritkább esetben vérfagyasztóak, kegyetlenek, többnyire nem is történik gyilkosság. Az olvasó intellektuális kalandként, kedélyesen szórakozva követi a nagy detektív nyomozását és okfejtését a történetek végén.

sherlock_01.jpgA fotók Sváb József tulajdonát képezik. 

Min dolgozik most?

Sváb József: Egy 30 éve befejezetlenül maradt fantasy témájú képregényemet tervezem átdolgozni és befejezni. Egyelőre még gyűjtöm hozzá az erőt és az ihletet. Közben rövid, humoros képregényeket rajzolok egy vicclapnak.

Mit tudna tanácsolni a kezdőknek?

Sváb József: Alapvető fontosságú a biztos rajztudás megszerzése. Ez történhet egy jó iskolában, vagy ha valaki elszánt, autodidakta módon is. Rajzoljanak, gyakoroljanak sokat. Ha valaki ezen a pályán képzeli el a jövőjét, készüljön fel rá, hogy a napi munkája rajzolásból fog állni. El kell sajátítani a képregény rajzolás szabályait is. Ehhez rengeteg könyv ad segítséget. Sajnos főleg idegen nyelven, ezért érdemes legalább az angolt elsajátítani. Nem beszélve arról, hogy olvassanak sok képregényt, ismerjék meg a többi alkotómunkáit is.

bunbury_01.jpgNagyon köszönjük az interjút és további sok sikert kívánunk!

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr2417901187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása