„Mindörökké zene” - Interjú az EDDA Művek gitárosával, Alapi Istvánnal
2022. május 07. írta: Talabos Dávidné

„Mindörökké zene” - Interjú az EDDA Művek gitárosával, Alapi Istvánnal

Alapi 60

640_505.jpg

Alapi Istvánt és életművét talán nem is kell bemutatnunk, hiszen egy ország ismeri és élvezi gitárjátékát évtizedek óta, hallgatja heti szinten online Tv műsorát „Elmondod Alapinak? Címmel. Találkozhatnak interaktív vagy jazz koncertjein varázslatos személyiségével és folytathatnánk hosszan még a felsorolást.

Ő egy igazi gitárvírtuóz, egy Ikon, és  életműve „a magyar rockzene emblematikus tablója”. 40 éves munkássága alatt rengeteg magyar és külföldi zenésszel dolgozott együtt színpadon, vagy stúdiókban, és ápol ma is jó barátságot velük. Szinte valamennyi zenei műfajban kipróbálta magát, hallhatjuk őt egész évben az Edda Művek rockos dalai mellett, a saját fuziós albumain, vagy az Onion triós jazz kompozíciókon át, hazánk népszerű előadóinak albumain a komolyzenétől a popig. Magyarország  elismert alakja, aki a zenében professzionális, maximalista és a hétköznapokban  szórakoztató, közvetlen, izgalmas és sokszínű egyéniség.

60. születésnapja alkalmából az Edda Művek gitárosa az „ALAPI 60” Jubileumi koncertjére készül 2022.11.19-én a Barba Negrában, ahol kedvenc gitárosunk zenei életének több, mint 40 évét meghatározó zenekaraival és zenészbarátaival bulizhatunk együtt.

Alapi Istvánnal ezen rendezvény apropóján beszélgettünk.

Kinek volt az ötlete a koncert?

Alapi István: A feleségem, Kriszta ötlete volt, aki tavaly nyáron vetette fel a koncert ötletét és egy-két óra alatt már össze is raktuk az egész koncert tematikáját. Hatalmas lendülettel kezdte el szervezni ezt az egészet, - bevallom nekem nem lenne hozzá türelmem -  és mára már egy valódi eseménnyé állt össze. A koncert a legelső zenekarommal indul, és kb.: 15 formáció jelenik meg a színpadon a Mohó Sapiens, Sipos Peti, Varga Miki, Keresztes Ildi, a nagyon népszerű, 16 évig működő Jeff Porcaro emlékzenekar és még  sorolhatnám, hiszen lesz egy kis jazz is, majd természetesen a koncert az Edda Művek dalaival zárul.

Azt  gondolom, igazán „alapis” műsor lesz, egy különleges zenei válogatás, amitől a koncert nagyon színes és különleges élményt adhat mindazoknak akik ismerik a pályafutásomat és azok akik még nem ismernek, de eljönnek és befogadóak lesznek rám, egy átfogó zenei képett kaphatnak rólam és a zenei munkásságomról.
elmondod_alapinak.jpg

Miért a Barba Negra lett a helyszín?

Alapi István: A Broadway jegyiroda és a Barba Negra elsőként állt mellénk teljes vállszélességgel, így a koncert helyszíne nem volt kérdéses. Folyamatosan azon dolgozunk, velük együttműködve, hogy ez az esemény tényleg egy különleges élmény legyen mindenki számára, aki velünk tölti ezt a nem mindennapi estét.

Mindenki elfogadta a felkérést?

Alapi István: Mindenki nagyon örült és szívesen tesz eleget a felkérésnek,  hiszen a mai napig szinte valamennyiükkel jó kapcsolatban vagyok és szivesen zenélünk együtt bármikor. Az eltelt hosszú évek alatt sok közös élmény és sok jó zenélés van a hátunk mögött.

Igy nem véletlen, hogy az „Elmondod Alapinak?” online sorozatomban is már majdnem mindegyikük volt a vendégem. Felelevenítettünk néhány közös és meghatározó élményünket miközben magunk is nagyon jól szórakoztunk, és a beszélgetés végén zenéltünk egy nagyot mindannyiunk nagy örömémre. Ezek után nem kérdéses, milyen hangulat lesz november 19-én a Barbában a szinpadon és a közönség soraiban.

Tartogat még valamit ez az év?

Alapi István: Igen, életrajzi könyvem írása van folyamatban, ami terveink szerint szeptemberben jelenik meg. Arra törekszem, hogy őszinte és kendőzetlen hangvételű legyen és valóban engedjen betekintést egy általam megélt világ, zenei szintér titkaiba, engedje be az olvasót egy külső szemlélő szemével misztikusnak vélt világ kulisszái mögé. Erre számomra egyetlen hamisítatlan iránymutató példa Keith Richards önéletrajza volt, Élet címmel, ami egy igazán hiteles könyv számomra, mely nélkülöz minden finomkodó torzítást. Tudatosan én is ezt a célt tartom szem előtt, „pátoszos” hangulat nélkül, beengedni az olvasóimat az életem részleteibe, hitelesen bemutatva a kort, megosztva velük a zenészéletem nem hétköznapi történéseit saját gondolataim ízével, őszintén.

A másik izgalmas dolog, erre az évfordulómra, az Alapi60 LP vinyl lemezem, melynek megjelenése szintén szeptemberre várható. 

Ez a lemez is, - jellemzően, mint minden „Alapi 60”- hoz kapcsolódó dolog, - egy Alapi válogatás, a zenei pályám meghatározó formációinak albumairól jellemző vagy számomra fontos dalok összessége. Az Alapi 60 LP számozott, limitált  példányszámban lesz elérhető. Természetesen a vinylhez való hozzáférés részleteiről, minden információt időben a facebook oldalamon meg lehet majd találni: Istvan Alapi The Guitar Player koncerten.jpg

Terveztetek meglepetésvendéget?

Alapi István: Bevallom, hogy nem. Tapasztalataim szerint a koncertek meglepetés vendégei általában nem növelik a nézőszámot és nem aktiválják a közönség kiváncsiságát sem.

A koncertekre járók általában a kedvenceiket akarják a színpadon látni, hallani és miattuk mennek el egy eseményre. Egyszer-egyszer még egy rosszul megválasztott előzenekar is inkább csak időhúzás, mint élmény a jelenlevőknek.

Mit jelent számodra ez a 60 év?

Alapi István: Bevallom, hogy a 40. és 50. születésnapomon nem volt semmilyen különösebb érzésem, de ez a 60. év elgondolkodtató számomra. Millió  jó és rossz élmény, emlék van a hátam mögött, izgalmasabbnál izgalmasabb zenélések, sztorik és néha felmerül bennem a kérdés, ha az eddigiek ennyi időmbe kerültek, hogyan fog a maradékba beleférni mindaz, ami még itt tombol bennem, ami még meg akar születni belőlem, amit még meg akarok tanulni vagy ki akarok próbálni??

Inkább nézek előre és hagyom, hogy vezessen a kedvem, a sorsom és játszom tovább, hiszen ez a dolgom a világban...  játszani a gitáromon... van ennél nagyobb ajándék a sorstól?

Nagyon köszönöm az interjút és azt kívánom, hogy 40 év múlva is beszélgessünk újból!

eddakoncerten.jpg

A fotók Alapi István tulajdonát képezik.

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr9917826291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása