„Társadalmunkban rendkívüli hiányként tapasztalható az az életritmus és életfelfogás, ami a 100 évvel ezelőtt itt élt őseink hétköznapjait jellemezte”
2022. február 15. írta: Talabos Dávidné

„Társadalmunkban rendkívüli hiányként tapasztalható az az életritmus és életfelfogás, ami a 100 évvel ezelőtt itt élt őseink hétköznapjait jellemezte”

Bemutatkozik a 100 Éves Vendégház

fb_img_1644931173324.jpg

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy fiatal pár, akik három gyerekkel gondoltak egyet és belevágtak egy új kalandba. A sok kirándulás során beleszerettek Óhutába és a környékbe, a szerelemből pedig vállalkozás lett. Családok és kis baráti társaságok számára tavaly óta kívánják megmutatni a természet szeretetét és visszarepíteni minket 100 évvel korábbra, vendégajándékként egy finom almás rétes társaságában. Pásztorné Ember Anikóval beszélgettünk.

Hogyan kezdődött a 100 éves házzal fennálló kapcsolat?

Pásztorné Ember Anikó: Korábban évekig kozmetikusként dolgoztam, így már régóta fontos számoma, hogy valami olyat adhassak az embereknek, ami örömet okoz számukra!

8 éve kerültünk közelebbi kapcsolatba Háromhutával. Gyermekeink életének már egészen kicsi koruktól része lett a környék, ami megannyi élményt, felfedezést nyújtott számukra. A hegyek, az erdő, a patak, a helyi emberek szeretete, a természetközelsége, a teremtett világra való rácsodálkozás. Ezt szerettük volna továbbadni családok, kisebb baráti társaságok számára.  Másrészt örömünkre szolgált, hogy ezzel a kis házzal is részt vehetünk Háromhuta népi építészeti örökségének megőrzésében.

screenshot_20220214-195253_viber.jpg

Miért pont Háromhuta?

Pásztorné Ember Anikó: Háromhuta 3 településrészből álló csendes, elvarázsolt kis falu, aminek különleges báját és értékét adják a szép, rendben tartott, több mint 100 éves parasztházak. A település a Zemplén közepén helyezkedik el, ami különleges mikroklímát biztosít télen és nyáron egyaránt. Rendkívül kedvelt a kirándulók és túrázók körében, mivel elhelyezkedéséből adódóan nagyon sok látnivaló könnyen elérhető.

Lakói üveggyártással, fakitermeléssel foglalkoztak. Lakossága 100 fő körüli, éppen ezért nagyon családias itt a hangulat.

Programlehetőségek bőven akadnak a környéken: A túrázóknak a Babuka tó, a Pálos forrás, vagy a Nagy-Péter mennykő csodálatos kikapcsolódást nyújtanak, Regéc, Boldogkőváralja, Sárospatak várai a kastélyok, várak szerelmeseinek ideális helyszínek. A Zemplén kalandpark a családok nagy kedvence. Különösen fontos megemlíteni továbbá a település által szerezett rendezvényeket: Anna nap, Családi nap (gasztro program), Egészségmegőrző nap (futóverseny), Rally EB (ez keresztül megy a településen), amelyek szintén vonzók az év minden szakában.

 screenshot_20210830-133554_facebook.jpg

Miért pont a 100 Éves Vendégházra esett a választás?

Pásztorné Ember Anikó: Ez egy helyi építészeti védelem alatt álló terméskő ház, rendkívül kellemes klímával. 1927-ben épült, tehát majdnem 100 éve.

Azt gondolom, hogy rohanó társadalmunkban rendkívüli hiányként tapasztalható az az életritmus és életfelfogás, ami a 100 évvel ezelőtt itt élt őseink hétköznapjait jellemezte. Ekkor még volt idő leülni, egymásra figyelni, beszélgetni, nem volt kapkodás és rohanás!

Ezt a zsúfolt wellness szállodáktól rendkívül távol álló pihenést, családi kikapcsolódást szeretnénk a hozzánk látogató családok és baráti társaságok számára lehetővé tenni. A ház az erdő szélén helyezkedik el, a kert lassan emelkedik és bele nyúlik az erdőbe. Szemközt egy patak csordogál.
Mivel mi magunk is gyerekekkel járunk rendszeresen, ezért tudjuk, hogy nagyon fontos, ha az ember nem egy üres házba érkezik, hanem egy jól felszerelt, otthonos helyre, ahol a konyhában is megtalálhatók azok a kiegészítők (fűszerek, alufólia, kávé stb.) ami biztosítja a kellemes családi együttlét feltételeit. Mindig megkérdezzük a vendégeket, hogy hiányzott -e valami a számukra, mert akkor ebből mi is tanulunk és mások számára is tudjuk biztosítani ezeket az eszközöket.
fb_img_1643959309195.jpg

Mi a jövőbeni tervünk?

Pásztorné Ember Anikó: Mindenképpen a helyi vállalkozásokkal együttműködve népszerűsíteni a környék nyújtotta lehetőségeket. Télen egy helyi étteremmel (Barátok étterem) egy finom szarvaspörkölttel egybekötött borkóstolással ajándékoztuk meg a hozzánk érkezőket, de a mézkóstólás, viaszgyertyaöntés és a méhészkedés rejtelmeibe is betekinthet a hozzánk érkező társaság egy helyi méhészettel (Mézeshuta) együttműködve. A gyerekekkel az erdei lovaskocsikázás is kipróbálható, vagy akár lehet túravezetővel is barangolni az erdőben.  Szeretnénk mindezek mellett, hogy minél több család arcára csaljunk mosolyt és helyszínt nyújthassunk egy olyan együttlétnek, ahol maradandó élményekkel gazdagodhatnak, amire évek múlva is jó visszaemlékezni.

Elérhetőségeink:https://www.facebook.com/100-%C3%89ves-Vend%C3%A9gh%C3%A1z-%C3%93huta-103721848488408/

Nagyon köszönjük az interjút és nagyon sok elégedett vendéget kívánunk!
fb_img_1621017523976.jpg

 A fotók Pásztorné Ember Anikó tulajdonát képezik.

 (Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr6417532360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása